Keresés

Részletes keresés

baby-lon Creative Commons License 2013.06.05 0 0 913

NNa, ezt én is...

Előzmény: gergerg (909)
CBNora Creative Commons License 2013.06.05 0 0 912

Ki fogom próbálni.

Előzmény: gergerg (909)
pippoka Creative Commons License 2013.06.05 0 0 911

Ez még fokozható nutellával... viszont egy jó rántott húsos zsemlét is de megennék:-)

 

Előzmény: gergerg (909)
tgwh3 Creative Commons License 2013.06.04 0 0 910

Valahogy nem érzem benne az x-faktort... még ha dobtál volna rá egy szelet rántott húst, akkor talán...

Ezekre vigyázz, én egyszer beleöntöttem mindent amit találtam, majonéztől kezdve a savanyú uborkáig, háát... azóta Béltisztító néven szerepel a szakácskönyvemben... mondjuk finom is volt, csak megfosat...

Esetleg eper-banán turmix, mentával ízesítve. De a legjobb az eperlekvár.

Előzmény: gergerg (909)
gergerg Creative Commons License 2013.06.04 0 0 909

Ma esti nasi:

 

  Zsömle félbevágva, enyhén megvajazva, félbevágott eprekkel megpakolva, lecukrozva, majd melegszendvics sütőben megsütve. Nyammmm.

baby-lon Creative Commons License 2013.06.03 0 0 908

A borsót március 1-én vetettem, a karalábét április 17-én palántáztam. A borsóból 2 sort már kinyűttem, a karalábé felét is megettük. Nálam már lement a hónapos retek, és a végét járja a saláta, lassan a nyári retek is kampó...

Előzmény: gomba2008 (907)
gomba2008 Creative Commons License 2013.06.03 0 0 907

Karalábé, borsó....eszem megáll! Mikor ültetted, hogy már ehető? Itt még csak sóska van, meg az időszakos gyümölcsök. Ja, meg hónapos retek!

Előzmény: baby-lon (903)
gomba2008 Creative Commons License 2013.06.03 0 0 906

Jut eszembe az eperről. Sok nincs ugyan, mert minden mennyiségben megesszük ezt is mint a cseresznyét, de próbaként a múltkor egy pár szál rebarbarával összefőztem a palacsintába. Jó savanyú lekvár lett belőle. Finom.

Más: Tavaly hallottam, kipróbáltam, nekem nagyon bejött. Eztán csak így fogok gyümölcsöt fagyasztani. Egy sor eper (vagy bármi más gyümi), egy sor cukor. Egy dobozban természetesen, és megy a fagyóba. Nem fagy össze egy csomóba, és amikor kiolvad télen.....nyamnyam....levét leszűrtem, a cukros gyümit elkevertem egy kis tejfölös joghurttal. Decemberben ettől jobbat nem is lehet kitalálni. :)

Előzmény: pippoka (891)
gomba2008 Creative Commons License 2013.06.03 0 0 905

A májusi az igazi. :))) Sajnos nekem annyi még nincs, hogy befőzzek belőle. 5 éves fácska. Felzabáltuk mindet. Befőzni is tökéletes pedig, mert még véletlenül sincs benne kukac.

Előzmény: islamorada (888)
gomba2008 Creative Commons License 2013.06.03 0 0 904

Kipróbálom. MOST! :o)))

Előzmény: pippoka (891)
baby-lon Creative Commons License 2013.06.03 0 0 903

Sziasztok!

 

Frissen jött a kertből, úgyhogy ma töltött karalábé lesz a vacsora :-)

 

baby-lon Creative Commons License 2013.06.03 0 0 902

Semmi hókuszpókusz, csak felszeleteltem vastagabb cikkekre, és beraktam az aszalóba. Epermentával nagyom finom tea lesz belőle a télen :-)

Előzmény: pippoka (900)
atandi Creative Commons License 2013.06.01 0 0 901

Tegnap én is kivonultam két pitlivel a meggyfákhoz, mert már a hét elején piros volt, de érhetett még pár napot. Állítólag öcsém csütörtökön még jót csemegézett róla. Tegnap délutánra egy azaz egyetlenegy szem sem volt rajta. Kocsányon magok...na, abból szedhettem volna sokat. Vagy seregélyek jártak erre vagy a rigóink voltak ily kedvesek...:( A cseresznyénk még zöld, de így nem is igazán izzítom rá magam a termésre. :S

pippoka Creative Commons License 2013.06.01 0 0 900

Nekem is van, epret még nem aszaltam vele. Meggyet viszont rengeteget. hogy csináltad?

Előzmény: baby-lon (898)
h.apci Creative Commons License 2013.06.01 0 0 899

Na látod, ez tipikusan olyan eset, amin nem szabad vitatkozni; szokás dolga. Jut eszembe még a zelleres krumplileves, amit gyerekként meg nem ettem volna, most pedig húsevőként imádom...

Előzmény: Törölt nick (897)
baby-lon Creative Commons License 2013.06.01 0 0 898

Igen géppel. Tavaly vettük, és annyira bejött, hogy vettünk egy újabbat. A télen a gyerekek majdnem összevesztek az aszalványokon....

Előzmény: pippoka (896)
Törölt nick Creative Commons License 2013.06.01 0 0 897

Nekem pedig a fagyasztott  nem:) Nyersen is csak húslevesbe használom. Paradicsomleves nálunk elképzelhetetlen jó sok szárított zellerlevél+szár nélkül.

A lestyángyökereket én is le szoktam vágni, és megszárítani, bár nem minden évben. Nagyon jó levesízesítő.

Előzmény: h.apci (895)
pippoka Creative Commons License 2013.05.31 0 0 896

Húú ez a leves nagyon jól hangzik, elhiszem, hogy ízlett. Tavaly borsólevest csináltam apró pici új sárgarépával, nekem meg az jött be nagyon.

Az epret hogy aszalod géppel? 

Előzmény: baby-lon (892)
h.apci Creative Commons License 2013.05.31 0 0 895

Érdekes, nálunk a szárított zellerlevél nem vált be, pedig sok szárított zöldfűszert használunk. Ez az egyetlen, amit roppanós egész szálanként, kissé sózva, lazán hosszúkás dobozba helyezve fagyasztunk le, s télen úgy használjuk.

Előzmény: Törölt nick (893)
h.apci Creative Commons License 2013.05.31 0 0 894

A lestyán nagyra tud nőni, ezért két-három évente - amikor talán már a legszebb - ősszel felszedem, levagdalom a vastagabb gyökereit, a maradék kisebb tövet visszaültetem a régi megtisztított helyére. A levágott gyökereket megsikálom (pocsék meló, de nem kell fehér legyen, csak tiszta), felkarikázom, megszárítom, kis fűszeres üvegbe teszem, s besorolom a többi fűszer közé. Nyáron használom a leveleit, télen a szárítottat... :)

Előzmény: Törölt nick (893)
Törölt nick Creative Commons License 2013.05.31 0 0 893

Én még csak eperdzsemet csináltam. Még azelőtt, hogy beállt volna ez az esős idő. Tegnap néztem a piacon, de most drágább. Pedig kellene még befőzni, ez az egyik legkedveltebb dzsem nálunk, és a lányaim kiadták az utasítást, hogy nekik olyat főzzek, amibe nem teszek ribizlit (fagyasztottat szoktam belefőzni, a szín megtartása miatt, és a savanykásságáért). De azt mondták, nekik nem baj, ha megbarnul.

 

Persze a fagyasztóba már került lestyánlevél, hamarosan a kapor és a metélőpetrezselyem is aktuális lesz. Bár én a kaprot szárítani is szoktam, apróra vágva, aztán sötét üvegben tárolva. A zellerlevelet pedig csak szárítva.

Sajnos a bazsalikomomat valami kórság támadta meg, pedig nekem derékig érő nagy bokraim szoktak lenni, elég is belőle 2 tő úgy, kerül sok a fagyasztóba.

baby-lon Creative Commons License 2013.05.31 0 0 892

Sziasztok!

 

Múlt hétvégén megfőtük az első tavaszi zöldséglevest, karalábéval, borsóval, sárgarépával, petrezselyemmel a kertből. Ez volt a legfinomabb leves, amit életemben ettem :-)

 

Tegnap tettünk a fagyasztóba kaprot, petrezselymet, aszaltunk epret, és 10 liter bodzaszörp is elkészült...

 

Beindult a nagyüzem :-)

Előzmény: h.apci (890)
pippoka Creative Commons License 2013.05.31 0 0 891

Csináltam eperrel is, nagyon jó lett, próbáld ki:-)

 

Előzmény: gomba2008 (886)
h.apci Creative Commons License 2013.05.30 0 0 890

Ne is mondd... Betemet bennünket a cseresznye. Egy öreg fánk van, tavaly elfagyott, most meg majd leszakadnak az ágai, úgy tele van. Harc az idővel és az esővel... Esszük, elajándékozzuk, meg adunk is el belőle. Nem főzünk be belőle, mert van még hároméves is, inkább majd a meggyből, az is lesz bőven.

Előzmény: trigi0722 (887)
h.apci Creative Commons License 2013.05.30 0 0 889

Amit üvegesen nem lehet megoldani, de mi egész télen szívesen használunk, az a kis dobozokban lefagyasztott különböző apróra vágott  zöldek, mint pl. újhagyma zöldje, ha nem győzzük frissen megenni - rántottába kerül általában, metélőpetrezslyem, metélőhagyma, metélőfokhagyma,  kapor, de teszünk el ptrezselyemcsokrokat, kaporcsokrokat is.

Előzmény: islamorada (888)
islamorada Creative Commons License 2013.05.30 0 0 888

Had tapsoljam meg az elso eltevoket! Nekem meg nincs semmim, se itthoni, se piaci de mar eloszedtem az uvegeket es varom a beirasokat hogy ki mit es hogy tesz el, jo lenne fejlodnom mert nincs valami nagy erzekem hozza. De milyen jo is volt a telen hogy a savanyusag mar az itthonibol kerult elo es az utolso uveg csalamadet hogy megdicserte a vendeg, majdnem megette a fel uveget. Iden en is mindenbol teszek el amit lehet, befotteket is....

Hat majusi cseresznyet nem tudok, nem is arulnak   sehol, meg kell varnom az igazit.....

trigi0722 Creative Commons License 2013.05.30 0 0 887

Eltettem az első 9 üveg befőttet, cseresznye, sajnos időhiányos voltam, de a fagyasztóba is szeretnék szedni egy keveset, befőttnek már túlérett, most esik az eső és nemsokára meló, de talán holnap már odaérek .

 

gomba2008 Creative Commons License 2013.05.27 0 0 886

Fenyőszirup úgy lett, hogy a fenyő friss hajtásait leszedtem és rétegezve beraktam egy befőttes üvegbe. Egy réteg fenyőhajtás, egy réteg cukor. Ismételve amíg tele lett az üveg. Állt egy darabig az asztalon, időnként megfordítottam az üveget a feje tetejére, aztán vissza. Amikor a cukor elolvadt leszűrtem, üvegbe tettem, és be a hűtőbe.  

Aztán indult a bodzaszezon, 2-3 naponta fő az alaplé a bodzavirághoz, akácvirághoz, mentához, és újabb verzió a citromfű (ezt még nem kóstoltuk).

Igen, lehet keverni is, mi is szoktunk pl. bodzavirág/menta szörpöt is.

Gondoltam egyet, és az alapléből loptam kicsit, öntöttem bele a fenyőszirupból, és kész is lett a "karácsonyfaszörp". :o)))

Az alap mindig ugyanaz a citromos, citromsavas szirup. Ebbe szoktuk beáztatni a bodzavirágot, akácvirágot, mentát.

Előzmény: taormina001 (881)
lizy72 Creative Commons License 2013.05.26 0 0 885

Tanusítom ! :) Ma lett kész a diétás változatban . Fincsi lett :)

 

Előzmény: VKOrsi (884)
VKOrsi Creative Commons License 2013.05.26 0 0 884

a bodza-menta szörp nagyon finom :)

Előzmény: taormina001 (883)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!