Valahogy nem érzem benne az x-faktort... még ha dobtál volna rá egy szelet rántott húst, akkor talán...
Ezekre vigyázz, én egyszer beleöntöttem mindent amit találtam, majonéztől kezdve a savanyú uborkáig, háát... azóta Béltisztító néven szerepel a szakácskönyvemben... mondjuk finom is volt, csak megfosat...
Esetleg eper-banán turmix, mentával ízesítve. De a legjobb az eperlekvár.
A borsót március 1-én vetettem, a karalábét április 17-én palántáztam. A borsóból 2 sort már kinyűttem, a karalábé felét is megettük. Nálam már lement a hónapos retek, és a végét járja a saláta, lassan a nyári retek is kampó...
Jut eszembe az eperről. Sok nincs ugyan, mert minden mennyiségben megesszük ezt is mint a cseresznyét, de próbaként a múltkor egy pár szál rebarbarával összefőztem a palacsintába. Jó savanyú lekvár lett belőle. Finom.
Más: Tavaly hallottam, kipróbáltam, nekem nagyon bejött. Eztán csak így fogok gyümölcsöt fagyasztani. Egy sor eper (vagy bármi más gyümi), egy sor cukor. Egy dobozban természetesen, és megy a fagyóba. Nem fagy össze egy csomóba, és amikor kiolvad télen.....nyamnyam....levét leszűrtem, a cukros gyümit elkevertem egy kis tejfölös joghurttal. Decemberben ettől jobbat nem is lehet kitalálni. :)
A májusi az igazi. :))) Sajnos nekem annyi még nincs, hogy befőzzek belőle. 5 éves fácska. Felzabáltuk mindet. Befőzni is tökéletes pedig, mert még véletlenül sincs benne kukac.
Tegnap én is kivonultam két pitlivel a meggyfákhoz, mert már a hét elején piros volt, de érhetett még pár napot. Állítólag öcsém csütörtökön még jót csemegézett róla. Tegnap délutánra egy azaz egyetlenegy szem sem volt rajta. Kocsányon magok...na, abból szedhettem volna sokat. Vagy seregélyek jártak erre vagy a rigóink voltak ily kedvesek...:( A cseresznyénk még zöld, de így nem is igazán izzítom rá magam a termésre. :S
Na látod, ez tipikusan olyan eset, amin nem szabad vitatkozni; szokás dolga. Jut eszembe még a zelleres krumplileves, amit gyerekként meg nem ettem volna, most pedig húsevőként imádom...
Nekem pedig a fagyasztott nem:) Nyersen is csak húslevesbe használom. Paradicsomleves nálunk elképzelhetetlen jó sok szárított zellerlevél+szár nélkül.
A lestyángyökereket én is le szoktam vágni, és megszárítani, bár nem minden évben. Nagyon jó levesízesítő.
Érdekes, nálunk a szárított zellerlevél nem vált be, pedig sok szárított zöldfűszert használunk. Ez az egyetlen, amit roppanós egész szálanként, kissé sózva, lazán hosszúkás dobozba helyezve fagyasztunk le, s télen úgy használjuk.
A lestyán nagyra tud nőni, ezért két-három évente - amikor talán már a legszebb - ősszel felszedem, levagdalom a vastagabb gyökereit, a maradék kisebb tövet visszaültetem a régi megtisztított helyére. A levágott gyökereket megsikálom (pocsék meló, de nem kell fehér legyen, csak tiszta), felkarikázom, megszárítom, kis fűszeres üvegbe teszem, s besorolom a többi fűszer közé. Nyáron használom a leveleit, télen a szárítottat... :)
Én még csak eperdzsemet csináltam. Még azelőtt, hogy beállt volna ez az esős idő. Tegnap néztem a piacon, de most drágább. Pedig kellene még befőzni, ez az egyik legkedveltebb dzsem nálunk, és a lányaim kiadták az utasítást, hogy nekik olyat főzzek, amibe nem teszek ribizlit (fagyasztottat szoktam belefőzni, a szín megtartása miatt, és a savanykásságáért). De azt mondták, nekik nem baj, ha megbarnul.
Persze a fagyasztóba már került lestyánlevél, hamarosan a kapor és a metélőpetrezselyem is aktuális lesz. Bár én a kaprot szárítani is szoktam, apróra vágva, aztán sötét üvegben tárolva. A zellerlevelet pedig csak szárítva.
Sajnos a bazsalikomomat valami kórság támadta meg, pedig nekem derékig érő nagy bokraim szoktak lenni, elég is belőle 2 tő úgy, kerül sok a fagyasztóba.
Múlt hétvégén megfőtük az első tavaszi zöldséglevest, karalábéval, borsóval, sárgarépával, petrezselyemmel a kertből. Ez volt a legfinomabb leves, amit életemben ettem :-)
Tegnap tettünk a fagyasztóba kaprot, petrezselymet, aszaltunk epret, és 10 liter bodzaszörp is elkészült...
Ne is mondd... Betemet bennünket a cseresznye. Egy öreg fánk van, tavaly elfagyott, most meg majd leszakadnak az ágai, úgy tele van. Harc az idővel és az esővel... Esszük, elajándékozzuk, meg adunk is el belőle. Nem főzünk be belőle, mert van még hároméves is, inkább majd a meggyből, az is lesz bőven.
Amit üvegesen nem lehet megoldani, de mi egész télen szívesen használunk, az a kis dobozokban lefagyasztott különböző apróra vágott zöldek, mint pl. újhagyma zöldje, ha nem győzzük frissen megenni - rántottába kerül általában, metélőpetrezslyem, metélőhagyma, metélőfokhagyma, kapor, de teszünk el ptrezselyemcsokrokat, kaporcsokrokat is.
Had tapsoljam meg az elso eltevoket! Nekem meg nincs semmim, se itthoni, se piaci de mar eloszedtem az uvegeket es varom a beirasokat hogy ki mit es hogy tesz el, jo lenne fejlodnom mert nincs valami nagy erzekem hozza. De milyen jo is volt a telen hogy a savanyusag mar az itthonibol kerult elo es az utolso uveg csalamadet hogy megdicserte a vendeg, majdnem megette a fel uveget. Iden en is mindenbol teszek el amit lehet, befotteket is....
Hat majusi cseresznyet nem tudok, nem is arulnak sehol, meg kell varnom az igazit.....
Eltettem az első 9 üveg befőttet, cseresznye, sajnos időhiányos voltam, de a fagyasztóba is szeretnék szedni egy keveset, befőttnek már túlérett, most esik az eső és nemsokára meló, de talán holnap már odaérek .
Fenyőszirup úgy lett, hogy a fenyő friss hajtásait leszedtem és rétegezve beraktam egy befőttes üvegbe. Egy réteg fenyőhajtás, egy réteg cukor. Ismételve amíg tele lett az üveg. Állt egy darabig az asztalon, időnként megfordítottam az üveget a feje tetejére, aztán vissza. Amikor a cukor elolvadt leszűrtem, üvegbe tettem, és be a hűtőbe.
Aztán indult a bodzaszezon, 2-3 naponta fő az alaplé a bodzavirághoz, akácvirághoz, mentához, és újabb verzió a citromfű (ezt még nem kóstoltuk).
Igen, lehet keverni is, mi is szoktunk pl. bodzavirág/menta szörpöt is.
Gondoltam egyet, és az alapléből loptam kicsit, öntöttem bele a fenyőszirupból, és kész is lett a "karácsonyfaszörp". :o)))
Az alap mindig ugyanaz a citromos, citromsavas szirup. Ebbe szoktuk beáztatni a bodzavirágot, akácvirágot, mentát.