Ez a topic olyan nőkről,házaspárokról,élettársi viszonyban élőkről szól akik TUDATOSAN nem/vagy még nem/vállalnak gyereket.Hogyan élnek,mit szól hozzá a környezetük,eddig miért nem vállaltak?A késői gyerekvállalás előnyei és hátrányai.Véleményeket,hozzászólásokat,tapasztalatokat várok.
ami a topic hangnemét illeti, szerintem egyszerűen azért csúszott el, mert
1: Többen úgy gondolták, ez az a fórum, ahol missziós tevékenységet kell kifejteniük, hogy akik nem akarnak gyereket, meggondolják magukat
2: Többen úgy gondolták, ez az a fórum, ahol azt kell kifejteniük, hogy miért van nagyon súlyosan elítélő véleményük azokról, akik szeretnének vagy szerettek volna gyereket, továbbá a gyerekesekről és a gyerekekről általában
és ez a kettő elég is a hangnemcsúszáshoz :)
Én pl azért kezdtem figyelni a topicot, mert én anno egyáltalán nem akartam gyereket, aztán szerettem volna, aztán most megint nem szeretnék, noha olyan az életem, hogy elvben lehetne, és néha úgy is érzem, milyen jó is lenne (de valami olyan fura érzéssel, hogy "előnevelt" gyereknek nagyon örülnék, de előről végigcsinálni nem:)), plusz a környezetemből többen és gyakran faggatnak, látva a kapcsolatunkat, hogy tervezünk-e és mikor és ha hallják a választ, akkor automatikusan: "de hát miért nem". Egyszerűen kiváncsi voltam, más miért nem akar? De erről irtó keveset lehett hallani azokon túl, aminek lényege, hogy "önző vagyok, de vállalom", illetve Ráskai Lea fejtette ki, hogy iszonyodik a gyerekektől, ami rendben, de mégse általános, azt hiszem. A gyerekesektől is inkább mellette-érveket hallottam -azok vannak nekem is, mármint hogy miért jó-, azt nem annyira, hogy amíg nem akartak, miért nem?
Lényeg, gondolod, hogy én is off voltam itt??
Ha igen, akkor elnézést, én érintettnek éreztem magam :)
Ez nem sértődés, egyszerűen félreértettem a topiknyitót. Ha Andi nem írja oda azt, hogy érveket vár pro és kontra, akkor valószínűleg csak a környezet megjegyzéseire vonatkozóan tettem volna néhány észrevételt (az anno engem jobban kiakasztott, mint Eleon Nóráékat), de nem irkáltam volna hosszú hozzászólásokat a gyerekvállalással kapcsolatos álláspontom változásairól, mert nem akarok offolni.
Szerinted ez étterem és a te asztalod, amihez odamennek a többiek?
Ezt gondolom a nagyon fiatal korod, a tapasztalatlanságod, és a hihetetlenül édes gyermeki naivitásodnak köszönhetően írtad. Bevallom nagyon tetcik nekem
ez az aranyos duzzogás, ahogy lábujjhegyre állva kikiáltod magadból az
indulataidat. Ez így jó!
Igaz, nem kértünk rá téged sem. De mivel ez a topic éppen ezekről az
érzésekről (pró- és kontra) szól, fontos hogy őszintén elmond a szívfájdalmaidat.
Én csak arra kérlek, hogy ha nem akarod, hogy bántónak érezzem amit írsz,
akkor ne is írj úgy.
És még valami. Ha lehet legyél következetes. Mert egyszer elismered, hogy
szólásszabadság van, de szerinted csak neked van meg ez a szabadságod:
"Nekem mar az sem termeszetes, hogy egyaltalan ebbe a topicba irt, hiszen teljesen maskeppen gondolkodik a temaval kapcsolatosan, es van topic boven, hogy ennek hangot adjon."
Talán a környezetedtől elvárt toleranciát is hamarabb megkapnád, ha te magad is
Az egoista jelzőt nem csak a gyereket szándékosan vállalni nem akarókra aggatták. Valamelyik gyereket nem akaró (hadd ne említsem!) a gyereket vállalóra úgy aggatta ezt a jelzőt, hogy csak azért vállal gyereket, mert egoista. Hát azért elgondolkodtam volna a helyébe, hogy tényleg így van-e? Egoizmus-e éjjelenként többször is (nem csak néhány alkalommal) felkelni a gyermekhez? Bizonyára egoizmus az is, hogy ha a reggelid elfogyasztására csak 9 után jut időd, bár már 6 órától talpon vagy. Sorolhatnám még, de sok értelmét így nem látom. Minden esetre bárki bármit mond, tényleg jó dolog a gyerekvállalás (legalábbis nekem).
Én 34 évesen szültem, ezért gondoltam, hogy leírom a gondolataimat a gyerekvállalással kapcsolatban. De enyhén szólva "egyesek" engen is elküldtek arra a bizonyosra. No most akkor a gyereket akarókat, vagy nem akarókat barmozzák le??? Nekem is sokszor feltették a kérdést a gyerekvállalással kapcsolatban (hasonlókon mehetettem keresztül, mint te), bár fájt néha válaszolni rá, de nem haraptam le senki fejét e miatt.
késői gyerekvállalás előnyei és hátrányai- itt éreztem, hogy hozzászólhatok. Ugyanis én sem 19 évesen vállaltam gyereket, és bár már van 2, egészen addig, míg nem volt, én is szembesültem minden zaklatással, amivel a mostani gyerektelenek. Ja, és annyira sosem szívtam mellre, vajon miért? Pedig az elsöért igencsak meg kellett küzdenünk, és akkor sem éreztem zaklatásnak, -amikor a legmélyebben voltam lelkileg mert nem jött össze,- a sok kérdezösködést.
Nnna, csak hogy tudjátok, másnak is vannak gondjai, ilyenek olyanok. Kinek az, hogy nem jön össze sokáig, és annak nagyon furcsa ha nem akar más gyereket, kinek meg az, hogy más mit össze tud küzdeni egy gyerekért.
Milyen indulat?:-)) Csupan eszrevetel, es en csodalkozom a legjobban, hogy ezt masok nem veszik eszre.
Nem attol bunkosag, hogy valaki leirja a _kontrat_, hanem mert erre senki sem kerte, a topicinditoban Andi explicit leirta, hogy kit/kiket var a topicba. A szolasszabadsagot szinten nem kene osszekeverni a bunkosaggal, hiszen Te sem mesz oda pl egy etteremben a szomszed asztalhoz kioktatni, -pedig ugye a szo szabad-ha ott olyan temarol beszelgetnek amivel nem ertesz egyet, hacsak nem kerdeznek meg Teged is nem? Na, tehat az alapveto udvariassagi szabalyokat nem artana a neten sem betartani, meg akkor is, ha nincs szemelyes kontaktus.
Eleon Nora!
Egy apro pontositas, ha nem haragszol…
Andi irta:
“Ez a topic olyan nőkről,házaspárokról,élettársi viszonyban élőkről szól akik TUDATOSAN nem/vagy még nem/vállalnak gyereket.Hogyan élnek,mit szól hozzá a környezetük,eddig miért nem vállaltak?
Nem a _kornyezet_ velemenyet kerte Andi, hogy mit gondolnak a gyereket nem akarokrol, hanem a gyereket nem akarok tapasztalatait, hogy a kornyezetuk mit szol hozza. A kulonbseg arnyalatnyinak tunik, megis oriasi.
A konstruktiv vita hatarozottan pozitiv, de hadd kerdezzem meg, hogy hol van ott az epito jelleg, ahol kesztyus kezbe bujtatva lebarmozzak, leegoistazzak’, lematerialissegggejezik’ az embert?
Tothika! Ne legyel mar ilyen sertodos!:-)
bikfi-bukfenc-bukferenc!
Halljuk!:)
beat street!
1.) Engem is ugy neveltek, hogy tartozkodjak attol, hogy masoknak az orrara koppintsak, de mar regen rajottem, hogy ez rossz politika, mert sokan nem veszik eszre magukat, es hatalmas tulzasokba esnek. Andi is valoszinuleg ezert nem szolt elobb, megvarta amig total teleszottyan a zsebe…
2.) “Természetes, hogy ő válaszolt” Nekem mar az sem termeszetes, hogy egyaltalan ebbe a topicba irt, hiszen teljesen maskeppen gondolkodik a temaval kapcsolatosan, es van topic boven, hogy ennek hangot adjon.
3.) Igen, -sok esetben-kulturaltan lettunk lebarmozba!:-))
4.) Vajon miert csuszott el topic hangneme?:-)
Hoshi!
Maradj!:))
én nagyon sok segítséget kaptam ettől a topictól és azt gondolom, hogy az én indulataimat némely esetben különösen le tudta vezetni... nagyon jó volt viszont, hogy ezekre válaszokat is kaptam, azaz más is küzd ezekkel a problémákkal. Szóval akkor most én elbúcsúzom tőletek, mert úgy tűnik, én sem vagyok idevaló.
Eleon Nóra, Veroniq Vagabond: minden gondolatotokat észrevételeteket nagyon köszönöm.
1. andi88 először csak kb.: az 500. hsz-nél említette, hogy nem igazán akar "gyerekesek" által írt vélemény olvasni. Addig egész jól elbeszélgetett velük. És abban az időszakban gézoo volt a legaktívabb hozzászóló közülük. Következetesség esetén jóval korábban kellett volna szólnia.
2. Akár tetszik valakinek gézoo stílusa, akár nem, egy dolog biztos: senkivel szemben nem voltak személyeskedő megjegyzései. Amúgy a legjobb módszer az lett volna, ha el akarjátok űzni a topicból, hogy nem válaszoltok a hsz-eire. Magától eltűnt volna. Mindig akadt valaki azonban, (sőt, általában többen is) aki fontosnak tartotta a vele szembeni "harcot". Természetes, hogy ő válaszolt.
3. Az ide beíró gyerekesek 99%-a kultúrált hangnemet ütött meg. (Mint ahogy a "gyerekellenesek" is). Csak mi nem akartunk senkit elküldeni a topicból és nem durcáskodtunk látványosan.
4. Ha összeszámolom azokat a hsz.-eket, amelyek a topicleírás minden kritériumának megfelelnek (tehát arról szólnak, hogy nincs gyereke vagy nem is akar és ezt a környezete hogyan fogadja vagy hogyan fogadtatja el az illető a környezetével), kb. 20-ig jutok. Kár lett volna ezért a topicért.
Akkor elnézésedet kérem, amiért itt koptattam az ujjbegyeimet, és növeltem a fölösleges hozzászólások számát. A topiknyitóból kiindulva azt hittem, a pro és kontra azokat is takarja, akik valaha hasonló cipőben jártak, mint te, de aztán mégis a gyerekvállalás mellett döntöttek. Ugyan meggyőzni senkit nem akartam, csak elmondtam a saját gondolataimat, de ha kizárólag a "miért ne" érdekel, akkor ezt sem kellett volna.
Ez a topic olyan nőkről,házaspárokról,élettársi viszonyban élőkről szól akik TUDATOSAN nem/vagy még nem/vállalnak gyereket.Hogyan élnek,mit szól hozzá a környezetük,eddig miért nem vállaltak?A késői gyerekvállalás előnyei és hátrányai.Véleményeket,hozzászólásokat,tapasztalatokat várok
Nem tudom...szerintem nincsen benne, hogy akinek gyereke van, és véleménye az nem írhat bele. A késQi gyermekvállalás elönyei- hátrányairól írtam, hiszen 29 évesen szültem az elsöt. Véleményeket tapasztalatokat is írtam, nem mindösítettem ,stb.
Ha csak azok akarnak egymással beszélgetni, akiknek még nincsen gyerekük, akkor kerek-perec írjátok ide bele.
Szvsz egy vita igazuán akkor konstruktív, ha mindkét oldal elmondja a véleményét. Bár lehet, hogy erre nincsen is szükség.
Látod megint az indulat. Szerintem nem bunkóság az, hogy ha valaki leírja a véleményét "pro-kontra". A netezést meg különösen a szólásszabadság hozta létre. Miért ne írhatná le bárki azt, hogy mit érez egy adott témával kapcsolatban? Ja és én is törlöm a kedvenc topikjaim közül ezt (és nem andi88 miatt!)
Szerintem senkinek sem _faj_ Gezoo velemenye, csupan baromira nem kivancsi ra senki sem, ugyanis ez nem az a topic! Nem kerdest tett fel a topicgazda, es ebbol eredoen nem pro-kontra velemenyeket vart, hanem egyontetuen azokat az embereket szolitotta meg, hivta beszelgetesre, akik hozza hasonlo cipoben jarnak, es szivesen kifejtik a velemenyuket, tapasztalataikat. Nem arra kivancsi, hogy a _masik oldal_ mit gondol a topic temajarol, es az ide irogatokrol. Tehat Gezoo - es masok- omlengese nem csak erosen off, hanem kifejezetten bunkosag is. Nekem pl. eszembe nem jutna soha, hogy a babas topicokba irogassam hogy nem akarok gyereket...
Lám-lám, egyre több topikosról derül ki, hogy itt voltak, aztán az indulatok miatt már nincsenek itt, vagy legfeljebb hébe-hóba bejönnek körülnézni. Én is az olyan "Solemnity" miatt nem írok már be ide és csak néha járok erre. Akár Gézóó hozzászólásai is, nem a meggyőzésről szólnak, hanem a tapasztalatokat írja le. Hogy ez miért fáj egyeseknek? Gondolkozzon el rajta az, akinek fáj.....
Utólag én is sok boldogságot és jó egészséget kívánok neked!
Almaborvirag (Ciderflower?) O, hat persze, hogy ismeros vagy, a londoni magyarok topicbol, (vagy angliai magyarok?), akkor tuntel el, amikor ott ment valami kis zsortolodes. Hiaba, ezek a forumok sokaknak a gozszelep kiengedeset szolgaljak, vagy egyeb frusztraciok levezeteset. Az eskuvo, ugye nem is feltetlen szukseges az ember boldogsagahoz, nalunk is inkabb a szorakozasunkert volt. (Pedig en is 35, mint emlitettem, de hat ilyenkor nekunk mar mindegy, ugye). Bar az angol masik fellel meg egy csomo olyan dologban is kozos nevezore kell jutni, aminek a mas kultura a gyokere. Az orszag kerdese nem a legnagyobb. A gyerek tema is helyere kerul, pro vagy kontra. De az biztos, hogy nem az indulatok teszik a helyere. Es hogy ket ember kell hozza. Es nem egy szam, ami az eletkort jelzi.
Szia Netszkvid! Meg csak eszre sem vettek a beirasodat.... Csak folyik tovabb az anyazas. Ez van. Max egyetertek veled, en is Angliaban, en is sokaig egyedul majd most parban es talan egyszer en is gyerekkel bar most 35 evesen meg nem. En meg a Te eskuvoi beirasaidat nezegettem egy ideig, mivel talan egyszer nalunk is sor kerul ra, bar en nem surgetem, de a baratom igen. Csak a dolog reszleteit kellene majd kidolgozni Anglia-Mo viszonylatban. (Mar latom, ahogy sokan a fejukhoz kapnak - micsoda nember: 35 evesen valaki el akarja venni es nem rohan esznelkul az eskuvoiruhat megrendelni...) ((Ja es regebben Blondegirl-kent futottam, ha emleszel ram.)
"de: Gézoo stílusa akkor is kiborító, én is miatta tűntem el a topicból. lehet, hogy látens homokos vagyok, és ezért irtózom az ilyen bevállalós homokosoktól? nem tudom, de a gennyfolyam szövege és nyáladzása, tenyérbemászó de csak látszólagos anázata a nők iránt (közben kőkemény hímsoviniszta, csak még magáról sem tudja), szóval mindez valami kibírhatatlan."
és a Gézoo-ról?? Pedig fordítva van! Bár a nemi vonzódásodat nem vitatom!
"látens homokos vagyok, és ezért irtózom az ilyen bevállalós homokosoktól? nem tudom, de a gennyfolyam szövege és nyáladzása, tenyérbemászó de csak látszólagos anázata a nők iránt (közben kőkemény hímsoviniszta, csak még magáról sem tudja), szóval mindez valami kibírhatatlan. "
Szia! Kár, hogy egy topicot nem lehet erélyesen kézbentartani... :o(
Jó lenne visszatérni az eredeti témához, mert szerintem még sok maradt benne...
Néhány napja sokat gondolkoztam a témán, én azért "szabadultam el" indulatilag, mert valahogy tudatos korom óta zsigerből az van, hogy ha valamit bárki (szülők, tanárok, munkahely, társadalom) rám akar nyomni, azonnal tiltakozom, meg sem gondolva, hogy ez jó-e nekem. Persze, ez nem jó nekem. :o/
Az elején még én is írkáltam ide, de miután eléggé személyeskedő lett a topic, hanyagoltam a témát (mielőtt vki megkövezne, ez pro és kontra egyaránt értendő!). Egy jó témának tartottam és nagyvonalakban andi88 álláspontján voltam (andi, ha még látogatod a topicodat, boldog névanpot:).
Sajnálom, hogy ez lett belőle, én most átmegyek teljesen read only-ba. Egy-két hsz-t szivesen olvastam/olvasnék itt..., remélem, ők még visszatérnek/folytatják.
Sziasztok. Olvaslak Benneteket es egyre kevesbe ertem, miert valt ki ez a tema ekkora indulatokat. Szerintem hatarozottan szerencse, hogy 1. nem az osszes szulokepes koru no tolti aktiv eveinek jo reszet szulessel 2. Azert vannak, akik igen. Csak remelem, hogy mindenki a szemelyisegenek megfelelo csoportba esik…. A kerdes azert erdekel engem is, mivel husszu evtizedek szingli, majd paros eletmodja utan most nalam jon a gyerekes idoszak. Radasul ez nem Mo-on, hanem Angliaban tortenik, ahol ennek a topictemanak megitelese nagyon mas, valahogy ezt a fajta vitat itt nehezebben tudnam elkepzelni. A hozzaallas kb ez: ha gyereket akarsz, hat vallald, de ne sirj. Ha meg nem akarsz, akkor ne tedd, senki ne mondja, hogy azt kell csinalnod. A hab a tortan, hogy azert 30 elott civilizaltabb retegek nem gondolkodnak ezen a kerdesen komolyan. Ettol maga a topiccim is kisse mas szinben tunik fel. Sajnalom, hogy topicanya (andi88, azert olvasol?) eltunt a topicbol, mert pl az engem is erdekelne, hogy ki hogyan eli meg a tarsadalom ilyen olyan iranyu elvarasait a kerdessel kapcsolatban, hogyan teszi magat tul, ha ugy erzi, nem a sodrasiranyban folyik az elete, hanem a sajat utjan? En, kronikus szinglikent, majd elegge individualistakent teljesen meg tudom erteni, hogy az embernek meg kell vedeni otthon egy olyan allaspontot a csaladdal es a “tarsadalommal” szemben, hogy (most meg/vagy egyaltalan) nem a gyerek az elete celja. Sot, volt olyan erzesem is, hogy aki Mo-on elerte az “anyastatuszt”, annak nagyobb bolcsesseget tulajdonitanak, mint holmi “boho” lanykanak, lehet az utobbi akar 10 evvel idosebb es az elet mas teruletein sokkal tapasztaltabb, mint az elozo. Ez azert tenyleg nem tul jo. No, de visszaterve a topicindito kerdeshez es felrenezve az indulatoktol. En szemely szerint nem banom, hogy 35 evesen jutottam el oda, hogy gyereket szeretnek. Nincsenek onertekelesi problemaim, az elet mas teruletein is elegge otthon vagyok ahhoz, hogy a pelenkak ne temessenek majd maguk ala. Ami meg szerintem a legfontosabb: akkor sem ereznem ertelmetlennek az eletet, ha nem lenne gyerekem: megtalaltam az eletem parjat, ami szerintem az egyik legnagyobb dolog, masreszt megtalaltam azt a munkat, amit szeretek csinalni es ahova szivesen fogok visszaterni. Ezert remelem, majd egy szabad embert nevelek a gyerekembol, akin nem csungnek a szulei majd 20 ev mulva, mint valami potszeren. 24-27 evesen erre biztos nem lettem vona kepes, bar persze engem is akkoriban mindenki a csalad-gyerekkerdessel bombazott altalaban. DE biztataskent azoknak, akiket eppen most nyaggat a kornyezete: 30 utan valamivel abba fogjak hagyni, mar nem erdekes a tema, meg kulonben is beleesel a remenytelen kategoriaba. Innentol megint teljes a szabadsag. Bocs a hosszu bemutatkozasert, ha megzavartam az egymas marcangolasat, akkor ugorjatok csak at.