Keresés

Részletes keresés

Jalmi11 Creative Commons License 2006.07.29 0 0 763
Nem eszek tojást :-)
Előzmény: kuchen (759)
Jalmi11 Creative Commons License 2006.07.29 0 0 762
Örülnék ha, mint pórnép fiának, a tisztelt hozzáértők elmagyaráznák, hogy ez miért van így.
Mindig csak azt halljuk, hogy a világ piaci árak, azt, hogy a bérek, nos azt még nem hallottam.
Előzmény: Ttíz+1 (761)
Ttíz+1 Creative Commons License 2006.07.29 0 0 761
Előzmény: Ttíz+1 (760)
Ttíz+1 Creative Commons License 2006.07.29 0 0 760
Előzmény: kuchen (759)
kuchen Creative Commons License 2006.07.29 0 0 759
Önjelölt és aztán megválasztott vezetők mindíg akadnak. De igazi KIVÁLASZTOTTAK csak nagy baj esetén. Na, most ki dönti el, hogy mekkora a nagy baj? Hogy most jött el a megérintett és a kiválasztatott, vagy sem. Mert ha a piac egyik felén 10 Ft a tojás, de nincs, a másik oldalon 30 Ft, de van, akkor hol vásárolsz?
Előzmény: Jalmi11 (758)
Jalmi11 Creative Commons License 2006.07.29 0 0 758
Ne legyél már ennyire pesszimista!!
Lassan de biztosan haladunk az ébredés felé...
Fletó barátunk ebben nagy mértékben segít.
Előzmény: Törölt nick (756)
kuchen Creative Commons License 2006.07.29 0 0 757
Egyetértek. Sajnos most ez van.
Előzmény: Törölt nick (756)
kuchen Creative Commons License 2006.07.28 0 0 755
Javasolnám, hogy piaci alapon csináljuk vissza népvándorlást, ahogy Izrael teszi. Árpád apánk bő ezer éve, az Ural mellől kivezette népét az Etelka-közén át a Kárpát-medencébe. Szvatopluknak adta a fehér lovát és kezet fogtak. Akkor kölcsönösen megérte. Most menjen mindenki a régi helyére, mi az Urál alá, állítólag most remek ott az orosz búzapiac. Hogy mi lesz a máig ott élő ujgurokkal, vagy a fene se tudja most miféle népség él ott? Nem érdekes, majd bombázzuk őket.
Előzmény: hurrá! (751)
kígyószisz Creative Commons License 2006.07.28 0 0 754
Logisztikában megszorítások?
Most emlegethetném, hogy a Gyurcsány szerint éppen ezt fogjuk fejleszteni (EU-s pénzekből, naná), s ezért kellenek a drága utak is, stb. De ezt hagyjuk, mert a jövő zenéje....
Amit hallok: a termelők újonnan szerveződő közösségei (TÉSZ-ek) szintén pályázati forrásokból raktárbázisok kiépítését kezdték meg, amelyek - ha igazak - azonban területileg szétszórtak, félő, hogy nem kellően összehangoltak.
Akár így, akár úgy, az ellentmondó információim szerint valamiféle lépés történt az előrelépésre (legalábbis a tárolókapacitásokra), szerinted mi lenne szükséges ahhoz, hogy amit leírsz, működjön, sőt, jól működjön?
rebondo Creative Commons License 2006.07.28 0 0 753

A gabonatermelésre nem nagyon jó,csak jó,közepesen jó adottságok vannak,ám

narancs nem terem a helyén,a magyar paraszt(tőkés) ehhez ért.Ez az oka.

Árpi Creative Commons License 2006.07.28 0 0 752
"Az egész problémakör alfája és omegája a logisztikai képesség kérdése. Amire Magyarországnak hallatlanul jó adottágai vanna. "
Végre előnyt lehetne kovácsolni abból, ami korábban pl. azt okozta, hogy mindenki rajtunk gázolt keresztül 1000 évig. (Okozott persze jót is ezzel, lásd a genetikai sokféleséget a népességben, ami itt kialakult.)
hurrá! Creative Commons License 2006.07.27 0 0 751

Előrebocsátom, hogy nagyon szeretnék a barátnőddel beszélgetni...

A témához szorosan: valóban működik egy un. intervenciós rendszer az EU-ban, melynek lényege, hogy a felkínált és a feltételeknek megfelelő mennyiségű gabonát az EU megvásárolja és tároltatja - ez esetben Magyarország területén addig, amíg vevője lesz ennek a készletnek. Ez Magyarország szempontjából üzlet, mégpedig ha ügyesen csinálnánk, jó üzlet, ahogy akkor számoltuk, a bérleti díjakból számolva a raktárak létesítése cca kétésfél-három év alatt megtérül(ne).

Fogd fel az egész kérdést tőzsdei analógia szerint (egyébként tőzsdei kategória a gabona), mert évről-évre változik a termés mennyisége: egyik évben jobb, a másik évben kevesebb (most azt olvastam, hogy Lengyelországban éppen hiány lépett fel, tehát hajrá ! lehet szállítani). Ezért az egyik évben olcsón megtermelt, olcsón tárolt fölösleg, egy következő évben relatív hiányos piaccal és magas árakkal találkozik és akkor jön a szép nagy DEAL.

Nade ehhez raktárkapacitások és megfelelő szállítási infrastruktura szükséges. Van-e ilyenünk ? Lassan kezd, de messze nem elég. Miért ? Azért mert már évek óta növekszik a gabonatermelés trendje (még mindig nem éri el a régi szép átkos idején megtermelt mennyiséget), ezt azonban pártunk és kormányunk nem vette észre. Ebből némi bonyodalom származott, majd jött a töketlenséggel vegyes összejátszó-síbolós roham-megoldás. Ez a raktár oldala, ha egyáltalán ezt a szép szót lehet használni erre a pocsék állapotra.

A másik faktor az infrastruktura: jelenleg nincs meg a nagy mennyiségű gabona szállításának infrastrukturája és szállítási kulturája. Ha csak a Dunára gondolunk (lásd a Szent Lőrinc folyó szinonimájaként hasonló feladatra Észak-Amerikában !), akkor máris dőlnek be a bajok: a Duna szabályozatlansága (bizony jó lenne a nagymarosi vízlépcső) itt és a lenti szakaszon, Magyarország eladta a gabonaszállító hajóflottáját osztrák cégnek (remek privatizációs döntés volt - valakinek !), a szállítások lekötésében pedig verseny van ebben a térségben Magyarország (Alfóld, Kisalföld, Dél-Dunántúl), Románia (Bánát), Szerbia (Bácska-Bánát) között és a szállítókat is mindig a legjobb üzlet érdekli, ezért szembe kell néznünk szállítási gondokkal.

Hogy miért termelünk ennyi gabonát ? - kérdik a kényeskedő sz.rf.szú politikusok. Azért, mert erre nagyon jó termelési adottságaink vannak, centrálisan Európában, két tengeri kijárattal a Duna-Rajna-Majna csatornán keresztül (Rotterdam, illetve Constanca).

És most éppen kereslet indul a gabonafeleslegek iránt a meleg nyár következményeként (alacsony fajlagos termés). Szóval egyszer fenn, egyszer lenn. Aki okos, pufferel, játszik a tőzsdén, támogatja a termesztést, inspirálja a szállítási módokat, támogatja a raktárépítést, ösztönzi a volumen növelését, eltolja a termelési-elosztási súlypontot errefelé, ami más területekre is serkentőleg hat.

Az egész problémakör alfája és omegája a logisztikai képesség kérdése. Amire Magyarországnak hallatlanul jó adottágai vanna. De itt most meg is kell állnunk. Mint olvashattuk/hallhattuk, itt most megszorítanak....

Előzmény: Ladyb (746)
Ladyb Creative Commons License 2006.07.21 0 0 750

Nnna, látod, pont erről beszéltem! :))))))))))))

Ladybird

Előzmény: Árpi (749)
Árpi Creative Commons License 2006.07.21 0 0 749
Ááá... Akkor csak én írhatnék ide, de én legalább minden témában. :o)))
Előzmény: Ladyb (748)
Ladyb Creative Commons License 2006.07.21 0 0 748

Szia Érdi iparos,

egy szóval sem állítottam, hogy értek hozzá, csak elmeséltem, amit hallottam. Bocsáss meg kérlek, ha a türelmed határait feszegettem. :))))

Egyébként ha mindenki hallgatna olyan témával kapcs, amihez nem ért, üres lenne a fórum, hányszor írhattam volna le én is azt, amit Te, mégse tettem. Hja kérem, ezért vagyunk különbözőek.

Ladybird

Előzmény: Érdi iparos (747)
Érdi iparos Creative Commons License 2006.07.21 0 0 747
Máskor ha valamihez nem értesz inkább kíméld meg a nagyérdeműt és hallgass, de ha nagyon hozzáakarsz szólni röviden tedd, mert kevés a türelem mostanában. Csak egy jótanács volt.....
Előzmény: Ladyb (746)
Ladyb Creative Commons License 2006.07.21 0 0 746

Hát kérlek szépen, bnőm mesélte még jó pár hónapja, hogy gabonából túltermel Mo., ez közdtudott. Na most, a gabonát az Eu megveszi, de mivel a termelés helyén baromira nincs infrastruktúra, nem tudják gazdaságosan elszállítani, no meg senkinek sem kell gabona, ezért szintén az Eu kifizeti a gabona tárolásáért is a bérleti díjat.

Annyira nincs már, hol tárolják a gabonát, hogy pl. még az év elején, az egyik tolmácsolása során egy régi, anno szupertitkos szovjet repülőgéphangárhoz vezetett Judit útja, ugyanis azt akarják most átminősíteni gabonatárolóvá (ami azért nem egyszerű ügy). Elbeszélése szerint olyan volt az egész, mintha nem is a Földön járnának, a nagy magyar Alföld közepén egyszer csak elfordultak, ott volt egy ősrégi betonút és mentek és mentek és mentek, olyan volt, mintha lementek volna a térképről. Aztán egyszer csak láttak a távolban egy pontot, az a pont csak nőtt, csak nőtt, egész addig, amíg elébük nem magasodott ez a bazinagy hangár. És ott az útnak vége is lett.

Szóval ez a régi szupertitkos szovjet objektum, ami most gabonasilóvá fog avanzsálni, vagy nem tudom, avanzsált-e azóta, mert a sztori folytatását már nem ismerem.

És még ilyen és még ilyenebb sztorik. Judit mindig szórakoztat egy-egy újabb gyöngyszemmel, komolyan mondom, mintha sci-fit olvasnék, néha olyan. :)

Ladybird

Előzmény: kígyószisz (744)
hurrá! Creative Commons License 2006.07.20 0 0 745

Most kérek egy kis türelmet, kutya fáradt vagyok, cca majdnem eddig dolgoztam. E téma valóban a kedvencem az intervenciós rendszerektől a hűtőraktárakig bezárólag. Előrebocsátom: nyugaton nem azért támogatják a termelőket, mert meghibbantak, hanem mert az élelmiszer termelés stratégiai terület. Ha egy ország kiszolgáltatott, akkor versenyhátrányba kerül, az pedig gyengíti gazdaságuk egészét, mert a passzívvá vált termelőerők nagyobb terhet jelentenek gazdaságuk számára, mintha támogatva működnének.

Ez most egy félbehagyott gondolat, valószínűleg félreérthető (amit ebben az országban persze félre is értenek), nem teljes kibontású, de majd folyt.köv., most szundi. Jó éjt !

Előzmény: kígyószisz (744)
kígyószisz Creative Commons License 2006.07.20 0 0 744
Juj, ez izgi, mert eddig úgy tudtam, éppenséggel mi tárolunk másutt bérben gabonát, ugyanis túltermelünk belőle (legalábbis az igényekhez képest). Akkor hogy is van ez? Ezek a mezőgazdasági raktározási kérdések kezdenek nagyon kuszák lenni.
Majd egyszer hurrá talán elmondja, hogy van az, hogy egy nagy zöldség- és gyümölcsbeszállító cég miért épít nagy-nagy csarnokokat, s mire elkészülnek, miért tárolnak aztán benne polipot? Mennyire van igény csarnokokra, hogy áll ez az egész logisztika mezőgazdasági téren? (most komolyan kérdezem hurrát, de amúgyis adós nekem egy ilyen társalgással, régről)
Bocs, ha nem teljesen idetartozó voltam.
Előzmény: Ladyb (741)
rebondo Creative Commons License 2006.07.20 0 0 743
Gyorsválasz:de.
Bővebben:actually svéd és svájci cégek(pályázati pénz!)alkoholt csináltatnak itt.
...mi nem tudnánk talán?
...az a pénz magyaroknak nem jár.

Árpi Creative Commons License 2006.07.20 0 0 742
Pedig abból etanolt is lehetne gyártani, amivel az autók járhatnának.
Ladyb Creative Commons License 2006.07.20 0 0 741

A halálom ez a mezőgazdasági támogatás. EU szerte olyanba tömik a pénzt, ami ÉLETKÉPTELEN. Támogatást adnak olyan embereknek és olyan piaci szereplőknek, akik enélkül meghalnának. Hol is van itt a piac szerepe? Sehol.

A francia, német stb parasztoknak azért fizetnek, nehogy termeljenek. Lassan ez lesz Mo-n is. Barátnőm, aki Eu tolmács és akit valamilyen oknál fogva mindig mezőgazdasági témákkal keresnek meg, eszméletlen történeteket mesél, mi történik ma Mo-n a mezőgazdaságban. Gyakorlatilag a gabonát már a silóknak termelik, mert a kutyának sem kell a magyar gabona, nem is beszélve arról, hogy nem lehet gazdaságosan szállítani, mert ahol megtermelik, ott semmilyen infrastruktúra nincs, hogy a gabonát elszállítsák. Ezért itthon már kezd egy új üzletág kibontakozni: bérbe raktároznak gabonát. Az Eu kifizeti, a bérleti díjat is, de azt a gabonát soha senki sem fogja semmire sem felhasználni. De ebbe tömik a pénzt.

Ladybird

Előzmény: rebondo (737)
rebondo Creative Commons License 2006.07.20 0 0 740
Az utolsó mondatot vastag vonallal aláhúzva...
Előzmény: Árpi (739)
Árpi Creative Commons License 2006.07.20 0 0 739
Azért érdekes dolog ez a mezőgazdasági támogatás. Mert ha a spanyol gazdát a spanyol kormány támogatja a spanyol adófizetők pénzéből, akkor a magyar gazda nem tudja nekünk eladni a terméket, hiszen a spanyolt olcsóban kapjuk. Így ketten rosszul járnak, ketten meg jól! Rosszul jár a magyar gazda, mert tőlen nem vásárolunk, meg a spanyol adófizető, hiszen a pénzéből fizetik ki a gazdát. Jól jár a spanyol gazda, mert el tudja adni a rossz hatékonysággal termelt vacakját, és jól a magyar vásárló, hiszen részben a spanyol adófizetők pénzéből eszik narancsot! Most akkor mi is történt?

Persze ha mi is támogatnánk a gazdáinkat, akkor nem a boltban fizetnénk ki az igazi árát a kenyérnek, hanem az adónkban. Vagy netán már most is ez történik? Nem kéne abba a gyermeteg hülyeségbe beleesni, hogy azt hisszük, hogy a támogatás csak úgy terem. Tessék tudomásul venni: ingyenebéd nem létezik! Valahol mindennek az árát meg kell fizetnünk. Annak a bérét is, aki a támogatást osztja...
Előzmény: kígyószisz (738)
kígyószisz Creative Commons License 2006.07.20 0 0 738
Szívemből szóltál :-)
Ezzel együtt az EU-ban támogatják a mezőgazdaságot, s így jóval versenyképesebbek a termékek (ezért veszi tőlük az Auchan). Akkor tudnánk ezzel lépést tartani - azaz innen vásárolna az Auchan -, ha mi is támogatnánk nyakra-főre a mezőgazdaságot, akár igény van a termékre, akár nem. Azazhogy minden termékünk olcsóbb lenne, csak így mehetne.
Szerinted ez járható út? Ez hülyeség.
Pszt, van még egy megoldás (azzal miért nem foglalkozunk, miért folyton az EU-val foglalkozunk): piacot szerezni másutt. Annak a haszna kompenzálná a kiesést az Auchannál.

Előzmény: rebondo (737)
rebondo Creative Commons License 2006.07.20 0 0 737
Néhány perc múltával:
A valós piaci árban hiszek,minden támogatást meg kell szüntetni mindenhol.
Támogatásra a hátrányos helyzetű szorul,az pedig nem piaci szereplő.
Előzmény: kígyószisz (735)
rebondo Creative Commons License 2006.07.20 0 0 736
Állami felkérésre szívesen gondolkoznék rajta.(Még nem tudom.)

Azt tehát útálom,ha a mondandó 95%-át zászlóval alapozza meg a vitázó,
akkor is,ha azon 50 * van,félhold,vagy...
Előzmény: kígyószisz (735)
kígyószisz Creative Commons License 2006.07.20 0 0 735
Ezzel egyetértek. Hogyan biztosítanád az egyenlő esélyeket?
Előzmény: rebondo (734)
rebondo Creative Commons License 2006.07.20 0 0 734
Nekem tetszik a szabadságról való vélemény.
Miért ehetek én osztrák almát?Mert az egy nevezetes almatermő vidék?
Vagy azért,mert ott hidegebb van,könnyebb jó tárolási körülményeket biztosítani?
Netán azért,mert az osztrák paraszt jelentős támogatást kap az almatermeléshez,
hogy meg tudja tartani munkahelyét,így egyes piacokon versenyképesen jelenik meg,ehetetlen almája (esetleg átkeresztelve is) letolja a piacról a schmeckereknek
való drága ízeset.
A magyar kormányok nem voltak felkészülve a rafinériára,azt hitték ez liberalizmus,
ott pedig mi jók vagyunk,mert szeretünk küzdeni.
Ha lenne esély arra,hogy magyar citrom jelenjen meg a spanyol piacon...össze
tudnánk hasonlítani.
De ti elhittétek,hogy semmi sem jó,versenyképes,ami magyar.
Nem kap elég védelmet!Vedd észre,hogy a többi megkapja.
Ha egyenlőek az esélyek,már nek kell zokogni a nemzeti kokárdára borulva.
Aki még akkor is azt teszi,az az elvakult nemzeti.Arra majd mutogassunk!
Árpi Creative Commons License 2006.07.20 0 0 733
Csakhogy ezek közül az érdekek közül a legtöbb oda vezet, hogy nekik az a jó a dologban, ha nekünk is jó. Ettől kezdve meg mi a baj?
Előzmény: Bugi bacsi (731)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!