Ha Bosznián keresztűl mész, egyetlen hátránya van, nem lehet gyorsan haladni, mint amit előírnak az utjelző táblák. Ha átléped a bosnyák határt és Samac után Dobojnak, Zenica felé Sarajevonak mész tovább Mostar felé, sehol nem kell számitanod rossz utakra és szerpentinekre. Sarajevo után a látvány bőven kárpótól, mert látnivaló több van, mintha a hr pályán mennél. Már ez is megéri. Én Pécsről szoktam menni, vagy Makarskára, vagy délre, de mindig ezt az utat választom.
Tavaly tavasszal pont Makarska mellé mentünk, lefelé Bosznián át, visszafelé horvát pályán. Utóbbit megbántam, időben nem volt rövidebb, ellenben sokkal drágább és unalmasabb. A teljes képhez hozzátartozik, lefelé éjszaka mentünk, helyi járművek fedezékében olyan tempót diktálva, ami nappal esélytelen lett volna :) A napkelte Livno környékén ért minket, ott már tudtam fotózni.
Egy kérdésem lenne: Barátaimmal Makarskára tervezünk utazni egy hét múlva, és azon gondolkozunk, hogya horvát autópályadíjat mellőznénk és inkább bosznián keresztül közelítjük meg a tengerpartot.
Érdemes-e ezt a rövidebb (de időtartamban hosszabb) utat választani avagy inkább menjünk a biztos ami tuti alapon az autópályán végig? (ha jól kalkuláltam az autópálya díj székesfehérvár makarska székesfehérvár útvonalon (oda vissza szumma) 20.000 ft körül jönne ki. Abból majdnem megtankolom tele gázolajjal a kocsit boszniában... de boszniában ott vannak a hegyek/szerpentinek utak állapota stb.
Erdemesa boszniai "levágás"? vagy ne sajnáljam azt a 20.000ft-ot és kerüljek :)
tegnap még ingyen volt, de állnak a fizető kapuk és a sorompók, előtte felfestve a lassító sávok és kitéve a sebességkorlátozó táblák.
szóval, (egy nagyobb takarítás után) akár holnaptól is üzembe helyezhetnék. persze lehet, hogy előbb bekötik az eszéki pályára az utat és csak utána... de ez csak tipp. ránézésre minden meg van ahhoz, hogy működjenek a kapuk.
Egy Barátom kérdezte, sajnos nincs most tapasztalatom, kérlek Benneteket, ha valakinek van, válaszolja meg a kérdését!
"Szeptemberben mennénk Bosznián át, Horvátországba egy 10 fős, 3 autós baráti társasággal. 5-6 éve jártam erre utójára, és állítólag Banja Luka elkerülésével van már egy autópálya szakaszuk. Akinek van ismerete, tapasztalata az idei, vagy a tavalyi évről, kérem osszameg velem! Fizetős, nem fizetős, ha fizetős mennyi, van-e valami újabb tudnivaló a Boszniai szakaszról ??? A neten nem találtam konkrét adatot, csak utalást, hogy lehet, hogy már fizetős ez a szakasz!"
Hétvégén utazunk a tengerparti Makarskába. Útközben szeretnénk megnézni Jajcét és Mostárt. 2 hónappal ezelőtt műtötték a térdem, így sokat nem tudok gyalogolni. Sokat kell lépcsőzni és sétálni, hogy lássuk a vízesést, malmokat a mostári hidat, vagy az autótól pár száz méterre minden elérhető.
Kravica vízeséshez szeretnénk majd hazafele elmenni és azt kérdezném, hogy az alábbi linken látató térképen jól van bejelölve? A folyóhoz képest alulról vagy felülről érdemes megközelíteni?
Igen, most itt van Monica Bellucci :)) A Hotel Leotarban szállt meg, nincs vele nagy stáb, csak a fodrásza. Állítólag most hosszabb ideig forgat itt, nyár elején már forgattak ebből a filmből, a Kusturica-t sikerült is lefotóznom :)) ( na nem lett egy nagy paparazzi kép... )
Tegnap hallgattam a Radio Beli Manastir-t, hogy nálatok lesz valamilyen filmforgatás, és hogy valamilyen olasz színésznő lesz a főszereplő, de már nem emlékszem a nevére. A filmet Kusturica rendezi.
Koszi szepen, ezt olvastam, csak mivel ott mas volt az uticel nem tudtam, hogy Dupbrovnik fele is olyan jo-e. (a gugli egy kis feher utat jelol, ami nem minden esetben meggyozo) de akkor lehet hogy kiprobaljuk !
Végre már csak egy pára kell aludni és indulunk!! Nézegetem a térképet és nem tudom eldönteni, hogy Mosztarból Dubrovnikba érdemes-e elmenni Trebinje felé, vagy inkább a parton? A gugli nem jelöl valami jó utat a végére, így ha segítenétek ebben azt megköszönném!!