Keresés

Részletes keresés

bombaba Creative Commons License 2016.10.05 0 0 23968
Előzmény: csoer (23966)
csoer Creative Commons License 2016.10.05 0 0 23967

Itt van egy másik, tavalyi klementin mandarin fácskám.

A levelei szélesebbek, mint az előzőé.

Lehet, hogy az olaszok nem értenek a citrusokhoz? Vagy nagyon is.

Majd, amikor mindkettő gyümölcse megjelenik, akkor lesz biztos a dolog. De! addig még igen hosszú az idő.

Előzmény: csoer (23966)
csoer Creative Commons License 2016.10.05 0 0 23966

Segítséget kérnék egy citrus beazonosításához.

Néhány hete vettem Budapesten OBI-ban egy szép formájú, magas törzsű clementino -nak titulált citrust.

Próbáltam pontosabban beazonosítani, még a QR kód beolvasással kapott link alapján is.

Hát nem találtam semmit, és igen furcsa klementin számomra ez a kép alapján csücskös forma. Lehet, hogy nem is klementin mandarin, hanem esetleg kucle?

Tarzy52 Creative Commons License 2016.09.22 0 0 23965

Sziasztok!

Szétültetném, szerintetek mikor tegyem....tavasszal, és hogyan?

csoer Creative Commons License 2016.09.20 0 0 23964

Szerény véleményem, hogy 8-10 c fokos telelőben a levelei 90 százalékát ledobta, akkor nagyon vizes talajjal került be oda. Hacsak nem kapta el a fagy kissé a telelőbe bevitel előtt.

Szerintem más lehetőség nincs. A telelő hőmérséklete tökéletes.

Előzmény: TomikaT (23962)
bombaba Creative Commons License 2016.09.20 0 0 23963

Hányadik teled ez a citromfáddal? Az ötödik lesz, ha jól tévedek. Nem találtad még meg a legjobb megoldást? Pedig minden ősszel többször szóba kerül.

A 8-10 fokos (hideg) telelő pont jó lenne a citromfának, megfelelően lecsökkentett locsolással.  Ha nem túl napos, az sem baj, legalább kisebb a hőingadozás nap közben. Semmi tápozás, hetente csak egyszer menj a közelébe.

Ha ledobja a leveleit, az még nem tragédia. Ha elkezded emellett locsolni, akkor kezdődik a baj, az ágbarnulás. Ennek a vége többnyire a citromfa pusztulása. Ez melegben teleltetve is előfordulhat.

Komplex levéltrágya? Zöldítő.

Előzmény: TomikaT (23962)
TomikaT Creative Commons License 2016.09.20 0 0 23962

Köszönöm a tanácsokat !

Milyen komplex levéltrágyát javasoltok?

A helyzet az hogy idén megpróbálom bent, a nappaliban teleltetni, déli fekvésen egy elzárt radiátor mellett.

Tavaly hideg (8-10 fok)napos teraszon telelt de így is eldobta levelei 90 százalékát.

Ezzel kapcsolatban valami jótanács?

Üdv

Tamás

Előzmény: TomikaT (23954)
gáborke Creative Commons License 2016.09.19 0 0 23961

Kesch bácsi visszatért, másnak is bögyében lehet ha mindig új nick kell neki:))

Előzmény: beetee (23960)
beetee Creative Commons License 2016.09.19 0 0 23960

Csodálkozom, hogy nem Gramix...

Előzmény: bombaba (23959)
bombaba Creative Commons License 2016.09.19 0 0 23959

" Vigyázz kinek a tanácsát fogadod meg,mer némelyik csak az "olympos" citromlé üvegén látott citromot..."   - ez egy valóban jó tanács!

todi21 Creative Commons License 2016.09.19 0 0 23958

..Ha jól nézem tele van egészséges friss hajtással, rajta a termés(kicsit későn,de nincs gond-tavasszal besárgulnak)

tehát egészséges kis fa ..! Személy szerint én nem változtatnék semmit..! Vigyázz kinek a tanácsát fogadod meg,mer némelyik csak az "olympos" citromlé üvegén látott citromot...

Tápnak a ;SUBSTRAL tápoldat citrus, amivel nem igen tudsz tévedni...

gáborke Creative Commons License 2016.09.19 0 0 23957

Elég "sűrű" az a talaj, jobb lett volna lazábba ültetni, később lehet belőle probléma, de nem hiszem hogy a mostani problémával összefüggésben lenne. Többféle mikroelem hiányt látni, nem tudom milyen vízzel locsolsz. Mindenesetre ahogy előttem írták, lombtrágya kéne most már csak, komplex mikroelem trágyával, első ránézésre a vas és esetleg magnézium hiány mellett, mintha cinkhiány lenne erőteljes rajta, ezért is kell a komplex cucc.

bombaba Creative Commons License 2016.09.18 0 0 23956

Most már nem tudod helyrehozni, de télen tanulmányozhatod a tápozási tudnivalókat, és jelen oldalon a kapcsolatos hozzászólásokat:

http://egzotikusnovenyek.freeiz.com/Tapanyagok.html  

Elöljáróban csak annyit, hogy több féle táp hiánya okozhat tápanyag felszívódási zavarokat, nem csak a vas.

A tavaszi átültetéshez rododendronföldet javasolnék, esetleg kókuszrosttal kiegészítve.

A tőzeg ma már nem a legjobbnak tartott talaj a citrusoknak.

citromfüggő Creative Commons License 2016.09.18 0 0 23955

Szia Tomi!

Szerény véleményem szerint a föld pH-t kellene górcső alá venni és beállítani 5.5-6.5 közé. Ha gondot jelent megmérni, akkor a felső réteget óvatosan leszedném a cserépből és tiszta, tápanyagmentes savanyú tőzeggel tölteném fel. A tápozással már inkább nem kísérleteznék, szeptember lévén és az öntözést is csak végszükség esetén alkalmaznám, akkor is lágy, esetleg tiszta tőzegen pihentetett vízzel (itt van az ősz itt van újra...:)). Ha még lesznek szép napos idők akkor  a lombtrágyázást alkalmaznám.

Mindez attól is függ milyen teleltetést tervezel?!

TomikaT Creative Commons License 2016.09.18 0 0 23954

Sziasztok

Nem tudom mi lehet a citromfámmal de a levelek elég haloványak, gondolom valami hiánytünete van.

Kezeltem már Damisol vassal, és magnéziummal valamint tápként Volldüngert szoktam neki adni.

Érdekes még hogy a termések kb fél éve már ekkorák,nem hajlandók besárgulni .

MI LEHET A BAJA?

Várom válaszaitokat

Üdv

Tamás

Silvan Creative Commons License 2016.09.08 0 0 23953

Az idén csak a 3-5-40-et használtam, korábban sok más fajtát használtam, különböző keverésekben pl.Volldünger,Wuxal,EK műtrágyák. A Megasolhoz az Agriplant keresése közben jutottam el, barátságosabb ár, tökéletesen vízoldható és a pH-ja sem rossz. Az üvegházban a csepegtetőbe is Megasolt használok a növényeknek megfelelően kombinálva más-más fajtát.

Előzmény: bombaba (23952)
bombaba Creative Commons License 2016.09.07 0 0 23952

Egy fajtát használsz egész évben? Melyiket?

Ezt is gyártják több összetételben.

(MEGASOL 3-5-40, MEGASOL 15/30/15,  MEGASOL 15/5/30, MEGASOL 18/9/18, MEGASOL 18/9/18)

Előzmény: Silvan (23951)
Silvan Creative Commons License 2016.09.07 0 0 23951

Még nem sok a tapasztalatom, mint írtam, de lehet, hogy igazad van.

Előzmény: csoer (23950)
csoer Creative Commons License 2016.09.07 0 0 23950

Jónak tűnik a 3,5,40 N,P,K összetétel, habár a foszfor lehetne még több.

Előzmény: Silvan (23949)
Silvan Creative Commons License 2016.09.07 0 0 23949

Én Megasolt használok elég jók a tapasztalatok, de ez még csak az első év.

Előzmény: csoer (23948)
csoer Creative Commons License 2016.09.07 0 0 23948

A kitapasztalni való továbbra is fenn áll. Fertiplus, universol, agriplant természetesen nem rosszak, de a tápszerezés gyakorisága, a felsorolt tápszerek használatának kombinációja, hogy az egyes tápszert az év melyik időszakában adjuk, ezek mind alapvetően megváltoztatják a citrusok fejlődését.

És ezen szerek használatának így rengeteg kombinációja van.

Az idei év időjárásának hatásánál a rengeteg eső (hetekig tartó esős időszak), a rapszodikus meleg és gyors lehűlés és szerintem a szokásosnál rövidebb egyenletes nyári időszakot értettem.

Előzmény: bombaba (23947)
bombaba Creative Commons License 2016.09.06 0 0 23947

".. ha kell" - ezt pongyolán fogalmaztam, a rendszeres esőkre tekintettel írtam ezt, a locsolás is kimaradt többször, nem volt rá szükség.

Igazából a korábbiakban írt Fertiplus+kecsketrágya+Universol nem tűnik kirobbanó sikernek, ezt a kombinációt nem alkalmazom tovább.

A kumkvat engem is megijesztett, mikor  a virágzás csak nem akart beindulni a szokásos időben. Úgy gondolom (legalábbis most, utólag), a pár év Universol és a Fertiplus együtt is káliumszegény lehetett, és ezért volt kevesebb virág egyes fajtákon. 

Feltehetően az Agriplantnak szerepe lehet abban, hogy mégiscsak virágba borult.

Érdekes, mennyire más tapasztalataid vannak az idei évről, mint nekem. Én épp az idei gyenge növekedést észrevételeztem több fajtánál, tavasszal volt egy növekedési lendület (nem mindegyiknél), második indulás egyiknél sem volt.

A két féle Agriplant miatt jövőre ismét új tapasztalataink lesznek, de erre már szükség volt. Emlékszel, a kis fórumon anno volt beszélgetés a virágzó citrusok tápozásáról, azzal lezárva, hogy ezt még ki kell tapasztalni.  Nem unalmas a citrustartás :)

A gratulációt köszönöm.

Előzmény: csoer (23946)
csoer Creative Commons License 2016.09.06 0 0 23946

Kelleni, nem, de hasznos és jót tesz szerintem biztos. Pontosan erre az időszakra találták ki, szerintem inkább mint tavasszal.

Én e hó közepéig még adom nekik és utána leállok. Ezt követően még lesz közel másfél hónap a teleltetéshez való felkészítésre, tápszer nélkül, csökkentett öntözéssel.

Mint mindig, most is csodálatosak a citrusaid, gratulálok. Kicsattannak az egészségtől.

Sajnos nekem a kumvátaim lazítanak. Szerintem az idei év az előző évektől kedvezőtlenebb volt a citrusokra is.

Egy biztos, jövőre csökkentem a fertiplus mennyiséget. Idén kora tavasszal kezdve kétszer is adtam. Szerintem több esetben is a virágzás és termés terhére ment.

Vannak amelyek meglódultak, nagyra nőttek, de minek.

Előzmény: bombaba (23945)
bombaba Creative Commons License 2016.09.06 0 0 23945

Mióta megérkezett a táp, azzal öntözök, ha kell egyáltalán. Érdekes, hogy a kumkvat július végén- aug.elején szokott virágozni, idén ez kimaradt, és most, jól megkésve hozza a virágokat.

A limakvaton fejlődnek a tavalyi virágokból kötött termések és az ideiek is:

Végre lesz termés a Fukushun is:

A Kinai  cédráton 3 termés fejlődik:

Előzmény: csoer (23905)
kesch Creative Commons License 2016.09.04 0 0 23944

...Én viszont olvastam a túladagolásról,ill káros hatásáról:-"Kalcium túladagolása a kémhatás kedvezőtlen emelésén túl a foszforfelvételt akadályozza, valamint a kálium és magnézium felvételét is gátolva azok hiánytüneteit és minőségromlást okoz..."

... az esővíz lúgozódását azaz ph. emelkedést okozza a benne levő szénsav- hőhatására -instabil lessz.ill bomlik és ez által változik a hidrogén ionok koncentrációjának negatív logaritmusa azaz az oldat ph-ja...szésav(h2co3)

Előzmény: gáborke (23918)
csoer Creative Commons License 2016.09.01 0 0 23943

Mindkettő viszonylag vékony beton. Emeljen meg akár fél méteres alapot, azt kötve hiszem.

Nekem egy öreg sárgabarack fát kellett kivennem. Comb vastagságú gyökérnyak volt a járda alatt , igaz a járda meglehetősen vastag. Teljesen benőtte a beton alatti részt, de nem emelte meg és nem repesztette meg. A sárga barack fa az egyik legkeményebb szerkezetű, kiterjedt gyökérrendszerrel.

Kb. 15 cm-es beton részemről nem komoly vastagság.

Na de mindegy!!! Nem érdemes erre több időt fordítani.

Előzmény: citromfüggő (23941)
citromfüggő Creative Commons License 2016.09.01 0 0 23942

Valami gond van a képfeltöltésekkel, csak másodszorra sikerült...:(

Előzmény: citromfüggő (23941)
citromfüggő Creative Commons License 2016.09.01 0 0 23941

Előzmény: citromfüggő (23940)
citromfüggő Creative Commons License 2016.09.01 0 0 23940

Amit én említettem, arról nincs képem, de ezeket a neten találtam:

Előzmény: csoer (23938)
Pro.polisz Creative Commons License 2016.08.30 0 0 23939

(Hamis)ciprusnak nincs olyan erős gyökérzete olyan távra. Nemrég szedtem ki 40 éves példányokat....

Előzmény: Gömböc7 (23935)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!