Keresés

Részletes keresés

lupus20 Creative Commons License 2008.08.18 0 0 4008

Köszönöm és gratulálok Vanessanak!

Az, hogy mi legyen a profil mindig attól függ, hogy mire van igény. Csak egy külföldinek lehet, hogy sokkal nehezebb elkezdeni, mint a született őslakosoknak. Ez nálunk is így van.

Előzmény: quilla (4007)
quilla Creative Commons License 2008.08.18 0 0 4007

Na ha ilyen altalanos dolog erdekel a vallalkozasrol akkor talan megis lehet infot keriteni, mert olyan magyar ismerosom van akinek van sajat cege, csak o egy konret melora valallkozott, szoval abbol a szempontbol nincs tapasztalat, hogy milyen a beinditas es a piackereses stb, mert eleve volt ra melo. De akkor utanaerdeklodom neked, hogy ebbol a szempontbol van e meglatasa ami neked jol johet :)

Es ha mar irok, akkor oruljunk Portugalia elso olimpiai ermenek, Vanessa Fernandes kovette el triatlonban, es egy ezustot sikerult neki, ezn agyon klassz!!

Előzmény: lupus20 (4006)
lupus20 Creative Commons License 2008.08.17 0 0 4006

Nem tudom mit vállalkoznék. Attól is függ, hogy mire van igény és lehetőség.

Ez inkább a megélhetés szempontjából érdekel. Mert itthon 1millió ft- ból, ha mindent korrektül leadózok, kifizetek 1 alkalmazottat és minden francot, akkor marad 290ezer HUF, amiből még az anyagköltséget(lehet az járólap, kenyér, sütőpor...amit eladsz) nem fizettem ki.

Szóval inkább az adó és az adó elkerülés érdekel. NEM elkerülni akarom az APEH-ot, csak megélni a munkámból. Remélem elég érthető vagyok.

Persze, nem az első hónap végén szeretnék egy éttermet nyitni a lisszaboni Váci utcában, de kíváncsi lennék, hogy mik a lehetőségek. Vagy ott inkább alkalmazottként melózik az ember, mert abból is megél?

Köszönöm a segítségetek!

Tank

Előzmény: quilla (4005)
quilla Creative Commons License 2008.08.15 0 0 4005

Kozben megkerdeztem a honos paromat a minimalberrol, hogy ne alljon itt teves info.... szoval igen, a 400 valamennyi a korrekt info!

Hat vallalkozashoz nemigen tudok hozzaszolni, enyim ember alkalmazott... es ismerosom sincsen aki vallalkozna. Mondjuk elso es nagy kerdes, hogy mit vallalkoznal...

Előzmény: lupus20 (4003)
quilla Creative Commons License 2008.08.15 0 0 4004

Hat a 400 euro per fo per ho nagggyon keves. Ez egy alberlet ara jo esetben... nem mintha pl ovi nektekkene, de a mi maganovink (es nem a legdragabb fajta, atlagos) havi 200 euro volt.

Gaz... hat errefele nem annyira divat a vezetekes gaz... szoval palackozunk :) Nem tudom a fovaros mennyiben mas (Fornalha lakik ott, en Portoban illetve nagyon a kornyeken) de hat nem oda keszulnel ezek szerint. Szoval vezetekes gaz elhanyagolhato... napkollektort meg meg sehol nem lattam. Ezek NEM futenek :) Van olyan ismerosunk akinel van futes beszerelve de nem hasznaljak mert draga... ja, hat a fazas ingyen van valoban :) Aposom kepes a sajat nappalijaban nagykabatban, alatta harom pulcsiban es 3 zokniban tevezni... eszebe nem jutott szerintem meg, hogy ezzel lehetne valamit kezdeni, mobil hosugarzokkal, olajradiatorokkal machnialnak ha mar nagyon zord nekik is :)

Faro... nem ismerem, de vendeglatas szempontjabol pl biztos nem rossz hely. Amde... ha haza akartok jarni (ki tudja ki milyen rendszeressegre gondol) akkor nem art figyelembe venni, hogy direkt jarat csak es kizarolag Lisboa fele van Bpr-ol, az sem minden nap. Minden egyeb mas helyrol macerasabb a hazajutas, tobb idobe telik es sokkal dragabb. Nekunk innen Portobol pl csak atszallassal megy, ami ket repulout ugye es lenyegesen megdragitja az utat, nem beszelve arrol, mennyivel hosszabb az ut a nemet kitero miatt. Ez persze nem mindenkinek szempont, vagy nem az idejovetelkor, de kesobb akar meg fontos is lehet...

Előzmény: lupus20 (4002)
lupus20 Creative Commons License 2008.08.15 0 0 4003

Ja, és még valami!

Olyan tapasztalat érdekelne még, hogy egy vállalkozás beindítására milyen esélyek vannak?

vagyis inkább az életben tartására.

Itthon, ha mindent tökéletesen, csontnélkül lekönyvelünk egy alkalmazottal 1millio ft- ból kerek 290 ezer marad, amiből meg kell venni az új árut is...

És nálunk nem működik az élni és élni hagyni módi!

Az élethez való hozzáállás viszont sokkal jobban fekszik, mint az itthoni!

NO STRES!!

lupus20 Creative Commons License 2008.08.15 0 0 4002

Huh!!

Köszönöm ezt sok mindent, így egyszerre!!

Kiválogatom.

Az eső engem konkrétan pont nem érdekel! De a klíma annál inkább!

A görögknél voltunk nyaralni és ott szinte minden ház tetején napkollektor van. Mert fűtés ott sincs, gondoltuk biztos a klímával fűtenek télen. Ez a módszer Portugáliában nem működik?  Mert ilyen minden napi dolgok is érdekelnek, sőt ezek érdekelnek a legjobban, hogy pl rezsi. Mert szép dolog a 400 euró/ hó/fő, de mire elég? Víz, villany, gáz?

És a tanár témát nem akarjuk nagyon erőltetni, majd esetleg, ha úgy alakul. De nem ez a fő csapásirány.

Azért is írtam, hogy a vendéglátásban próbálkoznánk, mert nem igazán vonz minket Lisszabon. Inkább Faro környéke :). Mint minden fővárosban az élet átalában kétszer- háromszor drágább, mint máshol...

És a portugál tudásunkat itthon már elkezdenénk alapozni, de pont itt a fórumon olvasta, hogy, amit itthon 2 hónapig tartott az iskolában megrágni, azt odakint kb 2 hét alatt már le is nyelték.

quilla Creative Commons License 2008.08.14 0 0 4001

Jovanna, 'neha kicsit' esik :) Amolyan tropusiasan, ozonviz szeruen, vigasztalhatatlanul es minden iranybol, kiveve fentrol lefele :) De engem mondjuk ez zavar legkevesbbe, a hideg lakas rosszabb :)) Bar teny, hogy sikerult korabban az ovitol haza fele jovet 200 meteren ugy elaznom parszor, hogy utana teljes ruhacsere volt, meg a gumicsizman belul is vizes lett az zoknim is :DD

Amugy egyik legfontosabb dolog amit itt beszereztem es magyar eltemeben nekem sosem volt, az a gumicsizma :) Dizajnos darab... es irto praktikus, mikor a jarda nelkuli utpadkan neha csudig ero vizben gazoltam az ovi fele... de meg a gumicsizma sem vedett meg az engem beterito autosoktol :DD esernyo meg olyan esoben amugy is vicc, nemigaz? :o))

Előzmény: Törölt nick (4000)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.14 0 0 4000
tutttttam hogy az esorol nem fogsz nyilatkozni... HEHEHE ... :D
Előzmény: quilla (3999)
quilla Creative Commons License 2008.08.14 0 0 3999
Ja, most jut eszembe, egyik ovis es/majd iskolastarsunk anyukaja tanneni, alsosoknal. Hat ot kellett volna megkerdeznem errol, eszembe sem jutott... annyit tudok bizton, hogy kiscsoporttol az elso osztaly vegeig, vagyis ha jol szamolom akkor 4 evig o is ugyanabban a suliban tanitott... a jovo evet nem tudom ugye, de ebben a 4 evben tuti ugyanabban a suliban volt. Hogy hogy csinalta??? Teljesen elletmondo az amit latok meg amit nekem is meseltek, ahogy neked. Na de nem lenne ez Lusitania ha nem lenne kaosz a mukodesben es atlathatosagban :DDD
Előzmény: Törölt nick (3996)
quilla Creative Commons License 2008.08.14 0 0 3998
Ja tanarok... nekem is ezt mondtak, igy jott le, hogy vandormadarak. Evente uj szerzodesuk van talalomra... amde a tapasztalatom (ami meg eleg rovid de mar van) ezt nem igazolja. A tannenink korabban is a suliban melozott, aztan kapott minket elsoben illetve a gyereket :) Es mar tudjuk, hogy jovore is o lesz. Mondjuk o a korzetbe tartozo, osszetartozo vagy mifene 3 sulinak az osszetarto ereje... na ezt erti aki igyexik :) Mindenesetre tobb suli kepez egyet szervezetileg :) Naszoval a mi tannenik pl nem vandormadar, szoval ezaltal vegkep nem ertem a tanari rendszert :)))
quilla Creative Commons License 2008.08.14 0 0 3997

Nekem a klima jo telen is, csak NEM a lakasban :DDD Tudtam, hogy valamit elfelejtek, ezt ki akartam hangsulyozni, hogy telen lenginkabb szetfagyni lehet a lakasban :DD Nem preferaljak a futest, mint olyat... ritka kivetellel, mert azert akad, csak hat nem az olcso verzio az sem. De mondjuk aki melozinak annak tobb fokkal jobb mint nekem, mert azert a melohelyeken szok lenni futes, legalabbis gyakrabban mint odahaza :DDD

Telen a legjobb ha az ember atmegy hullobe, amig nincs sotet, sut a nap kiul a napra parkban, tengeren, feltoltekezik es aludni megy haza :) De hatarozottan allitom, hogy en iden kozel sem faztam mar annyira mint mondjuk a korabbi evekben es leginkabb elso telen, szoval lehet (ebben sosem hittem, de meg egy tel es meglatom ujragondolom e a hitemet) hogy meg lehet szokni a dolgot :)))) De ez meg nem bizonyitott... mondjuk a mi halonk pl portugal szinten is extrem a maga 8-10 fok hidegevel :DDD

Na de nem kell telen polarbeleses bundakabat brutal usankakkal es kesztyukkel, no meg belelt cipo es csizma is felesleges, ezt ertekelem gyerek mellett, sokkal hamarabb megy az oltozes, mint odahaza Mon :)

Törölt nick Creative Commons License 2008.08.14 0 0 3996
hat igen, meg mindig nem Anglia... es azt se felejtsd el hogy a tanarok altalaban ossze-vissza dolgoznak, recibos verdes-sel, es kb. mindegyik tobb mint 1 helyen tanit hogy meg tudjon elni es megoregedni egy iskolaban se fog :-)
Te tudod hogy mukodik? Nekem meg mindig nem sikerult megertenem miert van mindig mas tanar az iskolakban evente...

Amugy quillanak igaza van, en Lisboa-ban elek es nagyon nehez munkat talalni portugal tudas nelkul... Az atlag portugal pedig ukrannak nez rogton, nem tudjak hol van Mo., foleg nem hogy az EU-s orszag es a burokracia egy kaosz...

Ami pedig jo hogy a klima tenyleg kellemes (telen nem!), ha nem esik az eso... :-). Azt meg kell szokni hogy az altalanos muveltseg alacsony, nagyon sokan 4 altalanost vegeztek, a fiatalabbak pedig 40%-ban elhagyjak az iskolat a 9. o. befejeztevel.
Ez statisztika, az ujsagban volt, nem kell hinni neki ha nem akarunk. :-)

A vendeglatasban is nehez itt elhelyezkedni egyebkent. Altalaban preferaljak a portugalokat (itt a pastelaria nagy uzlet :D), vagy az olcso afrikai/orosz/ukran munkaerot akik 300-400 eurokert dolgoznak.

Itt Lisboaban az alberlet olyan 400-500 euro korul van havonta.
Előzmény: quilla (3995)
quilla Creative Commons License 2008.08.14 0 0 3995
jaaaj, most ezt a 300-at lehet am almodtam, es 400 korul van...naszoval eghez nem adom a nevem, ha fontos megkerdezem es irom. Asszem megiscsak a 400 koruli a valos... bocsi. Nincs melom igy nem vagyok naprakesz...
Előzmény: quilla (3993)
quilla Creative Commons License 2008.08.14 0 0 3994

Na, most tultengek, de hatha jol jon.... most jon a kedvcsinalo resz :DDD (eddig sem kedvet akartam elvenni)

a klima isteni...nekem. En nem vagyok egy nagy tel rajongo, es fazos is vagyok. Szoval ez itt idealis. Sokkal tobb a napsutes, kvazi mintha ket evszak lenne, nyar meg tel... telen mondjuk sokat esik az eso, de nincsenek minuszok (oke, lehet talalni olyan helyeket ahol vannak, de nem ez a jellemzo, nalunk nincsen) ellenben februarban is lehet szep napos delutanon 16-20 fok is :)

Kellemes az elet, nem stresszes, nem rohanos, raeros latinos... neha tul latinos is, azt szokni kell rendesen, de azert birhato :) Emberek nagyon kedvesek (meg ha feluletesen is) a boltban nem utal az elado, a sofor sem a buszon, sot meg a postas is szimpi... es nincs borravalo, dokinal sem, sehol.

Na mi jot irjak meg... telen is jelentosen jobb a gyumolcskinalat mint odahaza, a halkinalat mindig szuper... mondjuk nehany zoldseg es gyumolcs nincsen, de tuelelheto. Isteni a kavejuk, relative olcsok a kavezok ahol pl ebedet is foznek es belefer, hogy az ember ilyen helyeken (felszolgalas is van, nem onki) ebedeljen. A posta piszkosul megbizhato. A sima posta is, nem kell mindent ajanlva es hatszor biztositva feladni es utana minden nap imadkozni a celbaeresert :) na most hirtelen ennyi jut eszembe a kifejezetten pozitiv oldalrol... ja hat es a tenger ugye... az sem baj, hogy itt van, meg ha nem is igazi tenger :)

Előzmény: lupus20 (3991)
quilla Creative Commons License 2008.08.14 0 0 3993
Meg a 80-85 ezer/hohoz... csak tajekoztataskent, sem pro sem kontra ez, naszoval ez kb az itteni minimalber. Ha jol remlik most valahol 300 euro korul van.
quilla Creative Commons License 2008.08.14 0 0 3992

Haaaat, en ittelo vagyok. En (es meglatjuk mit mondanak a tobbiek, Fornalha pl, aki szinten ittelo) ugy latom, hogy az esely eroteljesen redukalodik ha valaki nem beszeli a nyelvet. Nehez ugy boldogulni... lehet persze, mindent lehet mindenhol es kis szerencsevel meg lehet talalni a megfelelo 'atjarokat' de jellemzoen portugal tudas nelkul szerintem erosen nehezitett a palya. A tanari melohoz pedig... sajna a magyar diplomaink (mondom, mert elvileg nyelvtanar vagyok es odahaza vegeztem) nem kompatibilisek az itteniekkel, szoval meg ha nyelvtudas nelkul alkalmaznanak is (mint pl nyelvtanar, mert vegulis elvileg miert ne beszelhetnek en csak a tanitando nyelven) akkor is kulonbozeti vizsgak varnanak ram valoszinuleg... na de nem jellemzo, hogy oktatasi intezmenyekben nagyon sok kulfoldi melozna. Meg ugy sem, hogy egy itt elo magyar lany aki francia nyelvtanar a francia iskolaban meg meghallgatast sem kapott malougyben, mert hat ok meg anyanyelvueket preferalnak... naszoval eleg nehez palya. Ha nejed nem ragaszkodik a tanitashoz, avagy o is nyelvtanar es nyelviskola nala szoba johet, akkor valoszinu konyebb a helyzet.

Ja, meg a nyelvekhez... ha mar emlitetted az angolt es a nemetet. Felhasznalhatosaguk alapjan mindenkeppen az angol a preferaltabb. Reszemrol en nemetszakos vagyok, es meg egyetlen portugallal sem talalkoztam aki beszelt nemetul :DD Nem azt akarom mondani, hogy nincsenek, de egy portugal az angol utan elobb tud franciaul majd aztan spanyolul... mint nemetul. Nekik nincs osszeforrott tortenelmuk, a piac sem kozeli, szal nem nagyon tema errefele a nemet nyelv. Na ettol meg persze vannak nemet cegek, csak jelenletuk kozel sem olyan tomeges mint odahaza.

lupus20 Creative Commons License 2008.08.14 0 0 3991

Helló!

Mindenki véleménye (pro-kontra) és akár segítsége érdekel!!

Nem munkát, vagy pénzt kérek "csak" tanácsot.

Friss házasként a párommal eljutottunk arra a szintre, hogy 25 év elég volt Magyarországból és itt az ideje exportálni magunkat. A tervek között több Úniós ország is szerepel, de személyes vonzalmam miatt első helyen Portugália áll.

Ami legjobban érdekelne (és lehetőleg, akik élnek/éltek Portugáliában) az a megélhetés. Itthon a közszférában dolgozunk, akinek ez nem mond túl sokat, ez kb 80- 85e/hó/fő. Nem nehéz kiszámolni, hogy ez nagyjából az éhenhaláshoz elég...pedig nincsenek se nagy igényeink, se hitelünk, még házunk sincs.

A párom pedagógus(tanító) és szeretne a szakmájában dolgozni akárhol a világban. Persze nem rögtön, valamikor, idővel.

Nekem mindegy! Csak éljünk meg a fizunkból.

A legkézenfekvőbb kiindulásnak a vendéglátás lenne. Én angolul elég jól és németül egy kicsit, karcolva beszélek, a párom meg pont fordítva. Mivel egyenlőre a portugál nyelv nem tartozik a repertoárunkba...és pont ez miatt érdekelne azok tapasztalata, akik hasonló nyelvtudással mentek ki.Hogy van- e esélyünk illetve van- e értelme így neki vágni? És ha van akkor mikor? A szezon előtt1 hónappal, vagy korábban?

Azt gondolom a legjobb és leghasználhatóbb infót mindig a helyszínen élők tudják adni egy országról. Aki kívülről szemléli, vagy már elhagyta(jelen esetben az országot is) általában nem tud tökéletesen objektív maradni a problémákkal.

Mindenkinek előre is köszönöm a segítségét!!

Megpróbáljuk a legjbat kihozni a helyzetünkből.

u.i.: ha állás lehetőségre bármi infót, lehetőséget tud valaki természetesen szívesen vesszük a segítséget

És újra köszi előre is!

Tank

Törölt nick Creative Commons License 2008.07.29 0 0 3990
Magdi, ez a topic is jo: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9024024
Előzmény: Magdi0106 (3989)
Magdi0106 Creative Commons License 2008.07.28 0 0 3989
Szió,
Én még nem túl rég vagyok itt, kerek egy hónapja. Nekem azóta Sintra nagyon a szívemhez nőtt. Romantikus kastélykák, csodás kilátás, parkok és persze klassz tengerpartok a környéken. Most hétvégén megnéztük a legnyugatibb pontját Európának. Nagyon klassz hely.
De hogy februárban milyen idő van itt...no azt Fornalha tudja elmondani neked...szerintem pancsolásra azért nem alkalmas.
Előzmény: vdudi (3988)
vdudi Creative Commons License 2008.07.28 0 0 3988
Sziasztok kedves portugalia-szakertok! :)

a tanacsotokat szeretnem kerni:augusztus vegen 10 napra portugaliaban szeretnenek nyaralni.februarban megismerkedtunk lisszabonnal es azonnal beleszerettunk az orszagba.ezert dontottunk ugy ,hogy a naszutunkat is ott toltjuk.

delre szeretnenek menni egy kis napfeny es tenger-kostolora,mivel itt londonban,ahol lakunk,nem sok jut. faroba tudnank repulni innen,viszont el akarjuk kerulni a zsufolt, turistas algarve-reszeket.
szivesen utazunk barhova vonattal es busszal.azon is gondolkozunk,hogy akar 2-3 varosban foglalnank szallast,hogy meg tobbet lassunk.

valaszaitokat elore is nagyon koszonjuk!
Törölt nick Creative Commons License 2008.07.27 0 0 3987
Itt nem igazan jarnak olyan keson mar a buszok tudod... es ha a te geped akkor erkezik, akkor meg szamolhatsz ra egy orat amig a csomagokat megkapod... sajnos itt ez nem egy gyors dolog, bar mostanaban hallok jobbat is, remeljuk hogy osszekaptak magukat :-)
Előzmény: donporgos (3986)
donporgos Creative Commons License 2008.07.26 0 0 3986
Kedves Fornalha!
köszönöm a segítséget!

Üdv:
Laci
Előzmény: Törölt nick (3985)
Törölt nick Creative Commons License 2008.07.25 0 0 3985
Taxi lesz belole megis valoszinuleg, viszont a Saldanha tok kozel van es nem lesz 10 euro se a taxikoltseg. Amugy a 745-os is megy a Saldanha-hoz kozvetlenul a reptertol, illetve a 83-as is.
Előzmény: donporgos (3984)
donporgos Creative Commons License 2008.07.25 0 0 3984
Hello Mindenki!
Én is egy kéréssel fordulnék hozzátok, ami a következő:
Augusztus 10-én megyünk Liszabonba és a gépünk este fél11 körül érkezik meg.
Ahogy néztem a metróknak nincs közvetlen megállója a reptérnél, kb. 1 kilométerre van az Oriente metró megálló, a 21-es busz járat lenne a jó azzal közvetlenül elérhető a Saldanha megálló (ide szeretnénk eljutni), de ha jól láttam a busz csak 21:30-ig jár.
Szóval ha tudnátok ajánlani egy megoldást hogy, mivel és hogy menjünk azt megköszönném....a taxit szeretnénk elkerülni...bár lehet az lesz.

Előre is köszönöm még 1x!

Üdv:
Laci
u2baby Creative Commons License 2008.07.25 0 0 3983

sziasztok

kerdesem lenne megint :)

egy ismerosom meselt arrol h portugaliaban a tengerpari telepulesek onkormanyzatai csinaltak egy rendszert amivel bicajt lehet kolcsonvenni es tekergetni ideoda, majd masik faluban v akarhol leadni a bicajt. azt mondta a srac h nem emlekszik hogy van pontosan de vmi kartyat kell ehhez vhol igenyelni.

tud vki errol pontosabb infot mondani h hogy megy, hol kell kartyat kerni stb.?

elore is koszi a valaszokat

Törölt nick Creative Commons License 2008.07.21 0 0 3982
oregkoromra ott (is) szeretnek lakni... hehehe
Előzmény: Magdi0106 (3980)
'szti Creative Commons License 2008.07.21 0 0 3981

Pár éve az OTP Travel is vitt Algarvéba, nézd meg hátha.

Madeirára az átszállásnál nagy fekete nyilakat kell követni és egyszercsak eléred a transzferbuszt :-) Amúgy a belföldi menetrend elég érdekes, mert papíron van vagy 5 délutáni/esti gép Madeirára, aztán ebből csak 2 szállít utasokat (persze ez februárban volt, nyáron biztos másképp megy).

Előzmény: Törölt nick (3941)
Magdi0106 Creative Commons License 2008.07.20 0 0 3980
No, aki Portugáliában jár, menjen el Sintra-ra, egy egész napra minimum. Csodásan vadregényes a nemzeti park, kastély, és egyáltalán, mint egy kincsesláda olyan. Akármerre nézel, valami gyöngyszemet találsz. Ma jártunk arra, nagyon csudaszép hely. Kicsit későn mentünk, nem is tudtunk mindent jól végignézni. De nekünk van rá időnk :)))
megyi99 Creative Commons License 2008.07.16 0 0 3979

Köszönöm. Csak azért akartam előre tudni, hogy ennek megfelelően tervezzem a dolgokat.

Előzmény: Törölt nick (3978)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!