Keresés

Részletes keresés

abodi72 Creative Commons License 2015.02.01 0 0 525

Sikerült meghajtanom a csőveket :)

mellékelek pár képet, igaz nem valami nagy minőség, a fiam készitette :)

http://indafoto.hu/72andras

Előzmény: Kontroll-R (524)
Kontroll-R Creative Commons License 2015.01.29 0 0 524

Akkor hajrá !

Előzmény: abodi72 (523)
abodi72 Creative Commons License 2015.01.29 0 0 523

Ma voltam a szerelvényboltban, 3/4 lesz a cső mérete , a hajlithatóság érdekébe.

Szerintem elég lessz, már láttam 1/2 csőböl is fóliavázat :(

Fel is pakoltam a kocsi tetőcsomagtartójára , de nem mertem elindulni vele, mert nagyon hosszú a 6 m :), féltem leszólitanak a rendőrök :)

Szombat reggel érkezik a szálitmány :)

Igaza Ali-bá nak utána nézek , hogy milyen fóliaméretek kapkatók.

5 méterre terveztem a szélességét és 10 m a hosszát

Előzmény: Kontroll-R (522)
Kontroll-R Creative Commons License 2015.01.28 0 0 522

Az jó ha változnak a dolgok,  mert azt jelenti, hogy fejlődnek a gondolatok. :)

De azt csak sikerült eltitkolnod, hogy milyen vastag lesz végül a cső és horganyzott lesz-e.

Ha horganyzott csővel dolgozol ajánlatos a hegesztendő felületről lecsiszolni a horganyt. Hegesztés után meg salakolás, drótkefézés, alapozás (Budaprimer, vagy Rapid Cinkromátos alapozó, esetleg Korant) meg egy kis hőálló ezüst és még jól is fog kinézni a varrat.

Ali-bá tanácsát érdemes megfogadni fólia méret ügyében !

Jó munkát !

Ne felejts el fotózni ! 

Előzmény: abodi72 (519)
Vanett user1 Creative Commons License 2015.01.28 0 0 521

Bölcs gondolat !

Előzmény: Ali-bá (520)
Ali-bá Creative Commons License 2015.01.28 0 0 520

Mielőtt vágsz és hegesztesz, nézz utána, hogy milyen méretű fóliát lehet venni.

Előzmény: abodi72 (519)
abodi72 Creative Commons License 2015.01.28 0 0 519

Igen ,menet közben is változtatok

Az ok az , hogy csaak 6 m darabokat kapni , és arra gondoltam , hopgy abbol hajtom az ivet , hegesztés nélkül ,egyben és a pluszot ,ha már ugy is hegesztenem kell, akkor egyenesre csinálom, ami még jól is jőhet a hely kihasználása szempontjábol.

Holnap megveszem a csőveket és a hétvégén hajtogatom , és persze dokumentálom is :)

Előzmény: Kontroll-R (518)
Kontroll-R Creative Commons License 2015.01.28 0 0 518

Szia !

Úgy látom, hogy menet közben azért vannak változások.

Legutóbb még a klasszikus íves szerkezetről volt szó most meg egyenes oldalú lesz a váz.

Gondolom horganyzott cső lesz az alapanyag.

Megnéztem a videót, amit belinkeltél. A képi arányokból én úgy látom, hogy az ott használt cső minimum 1"-os, de lehet, hogy talán vastagabb is egy kicsit.

A klipben szereplő pali sem egy erőművész és elég könnyen boldogul a hajlítással.

Nos, ha eddig csak a hajlítás miatt ragaszkodtál a vékony csőhöz, akkor mostantól szabad az út a vastagabb felé. :)

Én ha magamnak építenék fólia vázat, 1 collos csőméret alatt semmiképpen nem választanék alap anyagot. Ja és csakis horganyzott csővel kezdenék hozzá.

A fekete cső olcsóbb ugyan, de ha megnézed a festék árakat, meg a festésre fordítandó időt, akkor nem kérdés, hogy a horganyzás a nyerő megoldás.

"Csinálok képeket és felteszem ide  (csak ha jól sikerül) :) :)"

Ugyan, miért ne sikerülne jól ? 

Addig kell dolgozni rajta, amíg jó nem lesz. Ha elsőre nem sikerül, neki kell futni még egyszer ! A mérőszalag, meg a vízmérték sokat segít, csak figyelni kell rájuk.

:)

Sok sikert !

Előzmény: abodi72 (516)
abodi72 Creative Commons License 2015.01.27 0 0 517

Erre a metódusra gondoltam

https://www.youtube.com/watch?v=Mt9k5UV1zBU

abodi72 Creative Commons License 2015.01.27 0 0 516

Természetesen hegesztek minden csatlakozást, és fügőleges lábakkal képzeltem el, amire 6 m csöböl kialakitott ivet hegesztenék

Találtam egy kisfilmet a Yutubon  a sablonos hajlitásrol, azzal fogom megoldani

Csinálok képeket és felteszem ide  (csak ha jól sikerül) :) :)

Előzmény: Kontroll-R (515)
Kontroll-R Creative Commons License 2015.01.26 0 0 515

Helló !

Hosszanti merevítés mindenképpen kell. Ez a bordák függőlegesben tartásához elengedhetetlen.

A 3/4-es cső kézi erővel hajlítható, bár ha szép munkát akarsz nem úszod meg a sablon készítést, meg néhány alap felszerelés beszerzését.

A kötéseket hegeszteni akarod, vagy inkább csavaros megoldásokban gondolkodsz ?

Ha ez nagy problémát okoz számodra, és csak erről az egy munkáról van szó, akkor lehet, hogy érdemesebb lenne keresned valakit, aki megcsinálja neked a szerkezetet.

Ha viszont bevállalod a sablon elkészítését, akkor akár az egyenes oldalú szerkezetet is meg tudod csinálni. Előnyösebb a belső hely kihasználás szempontjából.

Ha ilyesmiben gondolkodnék, én mindenképpen csúcsosra szerkeszteném a tető ívet, hogy télen a hó könnyebben  le tudjon csúszni róla.

Ez a hóterhelés kérdés nagyon fontos, főleg, ha vékony szerkezetben gondolkodsz.

Csináltál esetleg valami rajzot, arról, hogy nagyjából mi lenne az elképzelés ?

Tedd fel ide hadd lássuk !

Aztán majd megvitatjuk, hogy mi lenne a jó megoldás.

Előzmény: abodi72 (514)
abodi72 Creative Commons License 2015.01.24 0 0 514

A cső átmérője a hajlithatóság miatt lenne optimális.

Merevitést gondoltam rá az ivek csúcsára és mindkét oldalt hasszanti irányba.

Remélem ez ellensúlyozná a csővek vékonyságát

3/4 cső is szóba jőhet de félek,hogy nem tudom szépen meghajtani :(

Sima klaszikus vázra gondoltam, ugy gondoltam stabilabb ,mint az egyenes oldalu

Előzmény: Kontroll-R (513)
Kontroll-R Creative Commons License 2015.01.24 0 0 513

5 méteres szélesség az nem kevés...

Ahhoz már erősebb cső jobb lenne.

A fél collos csőhöz a meghajlíthatóság miatt kell ragaszkodni, vagy ez van készleten, vagy erre futja a keretből, vagy valami más oka van ?

A szerkezet egyenes oldalú lenne ?

Előzmény: abodi72 (512)
abodi72 Creative Commons License 2015.01.24 0 0 512

A szerkezet szélessége 4,5 -5 m lenne

És természetesen nagyon jól kimereviteném és András kötésezném

Előzmény: Kontroll-R (511)
Kontroll-R Creative Commons License 2015.01.24 0 0 511

Szia !

A 1/2 "-os csövet szerintem simán meg lehet hajlítani az utóbbi módszerrel is.

(Persze átlagos férfi fizikumot feltételezve.)

A 1,5 m-es borda távolság esetén elméletileg elegendő a fél collos cső vastagság, persze azért azt is jó lenne tudni, hogy mekkora lenne a váz szerkezet szélessége.

Egy 3 m széles kis háztáji vázszerkezetnek elég, de ha sokkal szélesebb, akkor a nagyobb tető felületen télen összegyűlő hó teher megnyomhatja a bordát.

Ha mindenképpen ragaszkodni kell a fél collos mérethez, akkor azzal lehet lényegesen javítani a váz teherbírását, hogyha plusz merevítő elemeket is építünk a szerkezetbe. Fontosak pl. az András-kereszt merevítők. Ha egyenes oldalfalú szerkezetről van szó, sokat javít a szerkezet stabilitásán az ív alsó végeinek összekötése a fejmagasság fölött.

Ha megnézed CBNóra növényházról készült fotóit ott is lehet ilyet látni.

Előzmény: abodi72 (510)
abodi72 Creative Commons License 2015.01.24 0 0 510

Köszönöm a videókat

Szerinted a második videó elvén, meg lehet e hajlitani az 1/2 vascssövet ?

A videon alu csövet hajlitgatott a koma :)

A másik kérdés , hogy elegendő e a 1/2 vastag csső a fóliasátorhoz, ha 1,5 méterenként teszem az iveket ???

Előzmény: Kontroll-R (509)
Kontroll-R Creative Commons License 2015.01.24 0 0 509

Szakszerűen és esztétikusa a görgős hajlítóval lehet szép szabályos íveket hajlítani.

Leegyszerűsítve ez 3 db rögzített, csapágyazott csigát jelent, amik egy síkban vannak. A két szélső fix pozícióban van, a középső pozíciója állítható, ezzel lehet az ív sugarát állítani. A vezető csiga kerekek felülete szintén rádiuszos profilú, a hajlítandó cső méretéhez igazodva. Vékonyabb csövek 1/2 " és 3/4 " esetén a hajlítás megy könnyen kézi erővel, vastagabb csöveknél előnyösebb a motoros meghajtás.

Itt egy video, amin látszik a működési elv.

A hajlító kerekek profilja fontos, hogy a cső, vagy zárt profil anyag ne tudjon megroppanni kisebb rádiuszok mellett sem.

A legegyszerűbb  hajlítási mód, ami viszonylag egyszerűen kivitelezhető. egy fából készült hajlító sablon kialakítása.

Ez nem más mint egy "szamárvezető", ami segít a hajlításkor a megfelelő ívet tartani.

Van itt egy Youtube-os link:

Mondjuk én a csavarok helyett inkább stabilan lefogatott fa lapkákat használnék, az tovább bírná, de a lényeg ebből is látható.

Üdv !

Előzmény: abodi72 (508)
abodi72 Creative Commons License 2015.01.24 0 0 508

Valaki nem hajtott othon iveket vascsőböl ?

hogyan lehetne minél egyszerübben

fél colos, vagy 3/4 csőre gondoltam

Kontroll-R Creative Commons License 2015.01.19 0 0 507

"Nálunk azért is lettek a függőleges lábak, mert nincs olyan széles. "

A függőleges oldalfal minden esetben praktikusabb, mint az íves, hiszen így a szélső terület is kihasználható. Ha íves a vázszerkezet a két szélen lévő fél-fél méternyi terület holt tér lenne. A nagy fesztávú 9.6 méteres fóliaházaknál is a függőleges oldalfalú szerkezetek dominálnak.

Jó találmány ez az egyenes oldalú szerkezet. Kicsit bonyolultabb kivitelezni, de mindenképpen megéri.

Közben én is megnéztem a sok szép fotót.

Nagyon jók !

A fólia váz milyen vastag csőből készült ?

Előzmény: CBNora (500)
CBNora Creative Commons License 2015.01.18 0 0 506

A hossza kb. annyi. A szélessége szerintem 2 és 3m között van. Elég zsúfoltan vannak benne a paprikák. De majd megint lemérem.

Előzmény: emendasajt (504)
emendasajt Creative Commons License 2015.01.18 0 0 505

Rákattintasz CBNora nicknevére, és aott a weboldal:http:/picasaweb...

Előzmény: abodi72 (503)
emendasajt Creative Commons License 2015.01.18 0 0 504

Na szóval Kb.:6méter

Előzmény: emendasajt (501)
abodi72 Creative Commons License 2015.01.18 0 0 503

Hol lehet megnézni a képet ?

Előzmény: emendasajt (501)
abodi72 Creative Commons License 2015.01.18 0 0 502

Jó ötlet, igy ki lehet használni a széleket is

Előzmény: CBNora (496)
emendasajt Creative Commons License 2015.01.18 0 0 501

Megnézem még egyszer a képet, és mindjárt megtippelem.:)

Előzmény: CBNora (500)
CBNora Creative Commons License 2015.01.18 0 0 500

Nálunk azért is lettek a függőleges lábak, mert nincs olyan széles. De hogy mekkora, azt most ne kérdezzétek, mert nem tudom. Minden évben legalább egyszer lemérem, aztán elfelejtem.

Előzmény: emendasajt (497)
CBNora Creative Commons License 2015.01.18 0 0 499

De.

Előzmény: emendasajt (497)
emendasajt Creative Commons License 2015.01.18 0 0 498

Amügy a tieteké nagyon jól sikerült szerintem. Nekem legalább is nagyon tetszik! :)

emendasajt Creative Commons License 2015.01.18 0 0 497

Ha a szélességhez és a magassághoz ragaszkodik akkor ez a minimum. Ha még függőleges "lábakat " is akar akkor még több. Nem?

CBNora Creative Commons License 2015.01.18 0 0 496

Ez így van. De nem muszáj teljes félkörrel számolni. A mi fóliánk egyenes szakaszokhoz rögzített ívekből áll, hogy a föld közelében is legyen egy kis magassága. De a pontos méreteket nem tudom fejből, le kellene kint mérni.

Előzmény: emendasajt (495)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!