E topik témája: Egyedül a Biblia, amely mind az Ó-, mind az Újszövetséget magába foglalja.
Felekezet mentesen csak a Bibliáról, illetve a Bibliában foglaltakról:
- Eredete
- Tartalma
- Értelmezése
- Ige magyarázatok
Kiknek lett nyitva ez a topik?
1. Azoknak, akiket érdekel a Biblia.
2. Azoknak, akiknek őszinte tudásvágyból fakadó kérdéseik vannak a Bibliával kapcsolatban.
3. Azoknak, akik nem megcáfolni akarják mindenáron a Biblia létjogosultságát, hanem tanulni, és épülni szándékoznak általa.
4. Azoknak, akik nem más írások, és nem a teljes Biblia szövegkörnyezetéből kiragadott részek alapján, hanem a Biblia egészét figyelembe véve értelmezik magát a Bibliát.
5. Azoknak, akik hajlandóak saját, de téves nézeteiket józan és logikus érvek hatására hátuk mögé dobni.
6. Azoknak, akik szelíd, egymást tisztelő hangnemben, egymás épülésére meg kívánják osztani a Bibliával kapcsolatos tudásukat. ("Amit akartok azért, hogy az emberek ti veletek cselekedjenek, mindazt ti is úgy cselekedjétek azokkal…" Mt. 7:12)
7. Azoknak, akik a másik embert is embernek tartják...
Akkor kezdjünk bele a próféciák beteljesülésének történetébe:
Mivel Isten mindenható, rendelkezik a jövendölés képességével.(Ésa. 41:21-26; 42:8, 9; 46:8-10)
BABILONI FOGSÁG:
Ezékiás mintegy 30 évig volt király Jeruzsálemben. Időszámításunk előtt 740-ben tanúja volt annak, hogy északi szomszédját, Izraelt asszíria elpusztította.
I.e. 732-ben tapasztalta Isten segítő erejét, amikor is az Asszíroknak az a próbálkozása, hogy Jeruzsálemet meghódítsák, a támadókra nézve katasztrofális következményekkel járó kudarccal járt. (Ésa. 37:33-38)
Most Ezékiás delegációt fogad Merodak-Baladántól, Babilon királyától. A követek látszólag azért jöttek, hogy gratuláljanak Ezékiásnak súlyos betegségéből való felépüléséhez. Valószínű azonban, hogy Merodak-Baladán egy lehetséges szövetségest látott Ezékiásban Asszíria világhatalma ellen. Ezékiás semmit sem tesz azért, hogy eloszlasson egy ilyen feltevést, mert megmutatja a babiloni látogatóknak háza és birodalma minden vagyonát. Talán ő is szeretne szövetségest, arra az esetre, ha az asszírok visszatérnek. (Ésa. 39:1,2)
Ésaiás, aki annak a kornak kiemelkedő prófétája, azonnal felismeri, hogy Ezékiás meggondolatlanul cselekedett. Tudja, hogy nem Babilon, hanem Jehova Ezékiás legbiztosabb védelme, és elmondja a királynak: az, hogy gazdagságát megmutogatta a babiloniaknak, tragédiához fog vezetni. Íme, jönnek napok mondja Ésaiás -, és mindazt, ami a saját házadban van, és amit ősatyáid a mai napig felhalmoztak, Babilonba hurcolják. Jehova határozott: Semmit sem hagynak meg. (Ésa. 39:5,6)
Akkor, az i.e. VIII. században valószínűtlennek tűnt ennek a próféciának a beteljesedése. Száz évvel később azonban megváltozott a helyzet. Asszíriát Babilon váltotta fel uralkodó világhatalomként, Júda pedig vallási szempontból annyira elkorcsosult, hogy Isten megvonta tőle áldását. Egy másik prófétát, Jeremiást Isten arra ihletett, hogy ismételje meg Ésaiás figyelmeztetését. Jeremiás kijelentette, hogy Jehova így szólt: Felhozom (a babiloniakat) e föld ellen és annak lakosai ellen és az egész föld pusztasággá lesz, döbbenet tárgyává és ezek a nemzetek Babilon királyának szolgálnak hetven esztendeig. (Jer. 25:9, 11)
Körülbelül négy évvel azután, hogy Jeremiás ezt a próféciát kijelentette, a babiloniak Júdát birodalmuk részévé tették. Három évvel később néhány zsidó foglyot a jeruzsálemi templom vagyonának egy részével együtt Babilonba vittek. Nyolc évvel ezután Júda fellázadt, és a babiloni király, Nebukadnezár ismét rohamot indított ellene. Ez alkalommal lerombolták a várost és a templomot. Az összes kincset és magukat a zsidókat is a távoli Babilonba hurcolták; pontosan úgy, ahogy azt Ésaiás és Jeremiás megjövendölte. (2.Krón. 36:6, 7, 12, 13, 17-21)
Ha valaki Wordben írja meg a hozzászólását, aztán átemeli az Internet Explorerbe, sokszor váratlan betűméretek jelennek meg. Használjatok egyszerűbb szövegszerkesztőt, például a Notepad-et.
De igen. Megegyszer: a Biblia nem mondja azt, hogy a fafaragok utalatosak Isten elott, mert bun, amit tesznek. Ha Istent magat akarjak kiabrazolni az viszont bun, akarki is tegye azt. Igy ertendo hat az is, hogy "Átkozott az ember, a ki faragott és öntött képet csinál"
" semmi hasonlót azokhoz, a melyek fenn az égben, vagy a melyek alant a földön, vagy a melyek a vizekben a föld alatt vannak."
Mar miert ne lehetne pl. egy golyat kifaragni? Kinek faj az? Mert Istennek tuti nem. Vagy nem is errol lenne szo?
El kellene donteni, hogy egy Isten van, vagy tobb, mert itt tendenciozusan tobbes szamot hasznal.
Csak egyetlen Isten van. De vannak ugymond istensegek (akik valojaban nem istenek), akiket az emberek az egyetlen Isten helyett/mellett tisztelnek. Erre mondja Isten: ne tegyetek.
akkor nem igazan lehetne Jezust sem abrazolni, hiszen egyek vele (legalabbis sokan ezt valljak).
En is azt vallom, de azt ne ertem, miert ne lehetne Jezust kiabrazolni? Istent azert nem lehet, mert igazabol azt sem tudod, hogy kezdj neki, hiszen meg nem is lattad, igy szuksegszeruen hibazol. De ha Jezust lattad, akkor miert ne keszithetnel rola egy kepet? Noha nekem furcsa (sot bizarr) az a fajta abrazolas, amely Jezust mar epphogy nem szoke, kekszemu hercegkent abrazolja, de ha valakinek ez hianyzik......
Amugy vannak szent helyek, ahol valoban betartjak ezeket a dolgokat, hogy nem lehet semmi letezot abrakolni.
Egy idoben a kalvinista iranyzat sem engedett semmi ilyesmit, de ez nyilvanvaloan a lonak mar a masik oldala.
Ezt mar tobbszor olvastam klf. vallasos emberektol, hogy nem illik kerkedni vele. Miert kerkedes ez? Szerintem inkabb termeszetes dolog, ami ilyen szempontbol (ilyen szovegkornyezetben) semleges dolog.
Szerintem az lenne a kerkedes, ha lepten nyomon azt kiabalnad, hogy Te X vallas hive vagy.
bar lehet, hogy en latom rosszul es van erre valo paracs, hogy tilos.
Nagy része az is. Nem a biblia óta, hanem amióta emberi társadalom van. Ezek az erkölcsi alapelvek sokkal régebbiek, mint a biblia.
És azért van olyan része, amin a mai kor emberének már túl kellene lépnie. A magánéletbe nem avatkozhat be . Azt, amíg másnak nem árt vele, élje csak mindenki úgy, ahogy neki jó.
Nem ártana értelmezni, mit jelnt a paráználkodás pl. Szerinted?
Igazad van. Szerintem de mas szerint meg nem igy van. Van aki komolyan probalja venni, hisz benne.
De nem több.
De. sokkal tobb. olvasd el ketszer, szedd ki belole az Istenrol szolo reszeket, szedd ki a sok tortenelmi reszt (sok valoban csak mese) es marad egy jol hasznalhato etikai konyved.
ne olj, ne lopj, ha lehet ne paraznalkodj, ne halj azonos nemuekkel, a beres napszama ne maradjon estere nalad.... es a sor hosszu es igaz. Nagyresze most is alaptorveny(nek kellene lenni).
Nem kaptam még választ a kérdésemre, felteszem még egyszer: az, hogy valaki kijelenti, hogy ihletés alatt írt valamit, akkor az igaz? Mert istenre hivatkozik? Én is kijelenthetem pl erről a mondatomról?
Nem istenként létezem, csak egy fejlődésben előbbre tartó faj képviselője vagyok.Ne keressetek, ámítás az egész vallás.
És ezt nekem úgy sugallta valaki. Talán telepatikus úton..
Elnézést, hogy belekotyogok. Ez nagyon érdekesen hangzik. A három tétel közül számomra a Biblia történelme és fennmaradása kevéssé jelenthet bizonyítékot arra, hogy egy mindenható és mindentudó lény sugallta (akármit jelent is ez a "sugallás", ez valahogy kicsit ködös nekem), hiszen a fennmaradása teljes mértékben összefonódott egy nagyon is világi, nagyhatalmú intézménnyel és annak fennmaradásával, és persze ezen az alapon a világon minden, ami sokáig fennmaradt, Isten közvetlen akaratából maradt fenn, hiszen ha Isten nem akarta volna, hogy fennmaradjon, nem maradt volna fenn stb. (csak szépen, körkörösen)...
Viszont a próféciák valóban - most már minden irónia nélkül - érdekesek. Sajnos, hézagos a műveltségem, ezért nem hallottam olyan, kellően konkrét bibliai jövendölésről, amely a maga konkrétságában beteljesült volna. A konkrétságot azért hangsúlyozom, mert rengeteg olyan "jövendölés" van, amelyről el lehet magyarázni, hopgy ez "nem lehet más", mint ez vagy az a későbbi esemény, de sajnos annyira homályosan vannak megfogalmazva, hogy sok minden egyébre is rá lehetne húzni őket.
Az ilyen kritikák hallatán pedig többnyire olyan magyarázatok szoktak jönni, hogy 1) "azokban az időkben még nem ismerték az antibiotikum, az atomfegyver, a mit tudom én mi fogalmát, ezért nem csoda, hogy ilyen bizonytalan módon voltak kénytelenek leírni" (egy mindentudó és mindenható lény sugallatáról beszélünk, kérem!), 2) a szent iratokban nem ugyanazt jelentik bizonyos szavak, mint a köznyelvben (innen aztán szabad a fantázia szárnyalása...)
Szóval elnézést, hogy már meg is előlegeztem az érveket és ellenérveket :-) De komolyan: melyek a kellően konkrét és beteljesült bibliai jövendölések, amelyek ily módon bizonyítják, hogy csak egy mindenható és mindentudó lény sugallhatta őket?
Ha én most leírok egy sort -akármit- és utána kijelentem, hogy ez nem az én gondolatom, hanem isten sugallta, akkor elhiszitek? Ha nem most, akkor párszáz év múlva hihető lesz?
ratapintottal a lenyegre. Bar ezt sohase nem fogjak elismerni, mert egy korkoros boznyitast alkalmaznak: sajat magaval bizonyitjak a hitelesseget. Azert hiteles a Biblia, mert azt mondja magarol, hogy Isten ihlette.
Az én nevem nem igazán fontos, de úgy érzem egyértelmű.
akkor most JT vagy nam JT? :) Nekem nem mindig egyertelmu olyan, ami esetleg egy vallasosnak az. (speciel en nem a Jehova Tanuira asszocialtam, hanem Jezus Tarsasaga/tanitasa/tanitvanya roviditesre, Paleo gondolta azt, hogy Jehova Tanuja vagy... en csak ideztem)
Nem mindha kulonosebben fontos lenne, de erdekesnek tartom, hogy en nyiltan deklaraltam, hogy ateista pogany vagyok, de a forumon nem sokan mondtak azt, hogy: en meg ..... vagyok. Erdekes. Miert nem? Nem meri valaki felvallalni, hogy elmondja nevtelenul? attol fel, hogy kigunyoljak? szegyenli? semmi kozod hozza balacy? van erre valami vallasi tilalom?
Mondjuk nekem teljesen mindegy, hogy melyik iranyzathoz tartozik valaki, nem hiszem, hogy akarmelyik jobb vagy rosszabb lenne a masiknal. szive joga mindenkinek azt es ugy hinni ahogy akarja. Amig engem nem kenyszerit ra.
* 2 Móz. 20,4 "_Ne csinálj magadnak faragott képet_, és semmi hasonlót azokhoz, a melyek fenn az égben, vagy a melyek alant a földön, vagy a melyek a vizekben a föld alatt vannak.
A Biblia sehol nem tiltja meg a fafaragok mesterseget.
Nem tiltja, csak:
"Átkozott az ember, a ki faragott és öntött képet csinál", ennyi erovel a paraznasagot es az egynemuek dolgat sem tiltja, "csak" azt mondja egy helyen, hogy utalasos az neki...
Igy semmi problema azzal, hogy a frigyladara 2 kerub alakot kellett kesziteni, es a Salamon templomanak 2 oszlopa ellen sem tiltakozott senki.
persze: se oszlopot ne emeljetek magatoknak, se kőszobrokat ne állítsatok, erre meg csinaltat egy sor kepet es egy sor oszlopot maganak, ez kb. olyan, mint a ne olj, de a parancsomra azert lehet nepirtani...
Hanem Isten arrol beszel, hogy Istent, akit meg ember nem latott, ne is probald kiabrazolni, mert ugysem tudod.
igen. egy helyutt valoban errol beszel, de 2 Móz. 20,4 bovebb tilalmat tartalmaz, nem csak a sajat abrazolasat tiltja, hanem tobb egyebet is: " semmi hasonlót azokhoz, a melyek fenn az égben, vagy a melyek alant a földön, vagy a melyek a vizekben a föld alatt vannak."
Most ez sajat magara vonatkozik, vagy a felsoroltakra? Ha magara, akkor el kellene donteni, hogy egy Isten van, vagy tobb, mert itt tendenciozusan tobbes szamot hasznal. Ha meg tilos az isten abrazolasa, akkor nem igazan lehetne Jezust sem abrazolni, hiszen egyek vele (legalabbis sokan ezt valljak).
Amugy vannak szent helyek, ahol valoban betartjak ezeket a dolgokat, hogy nem lehet semmi letezot abrakolni. Ezek a mecsetek.
Másrészt a Biblia írói újból és újból kijelentették: nem a saját
gondolataikat, hanem Istenét írták le.
Csak egy aprócska kérdés, a kötekedés minden szándéka nélkül: Ha én most leírok egy sort -akármit- és utána kijelentem, hogy ez nem az én gondolatom, hanem isten sugallta, akkor elhiszitek?
Az én nevem nem igazán fontos, de úgy érzem egyértelmű.
A topikleírással párhuzamban fogok ide írni, mivel számomra a Biblia Isten Szava és erről már rég meggyőződtem.
2 Tim. 3.16, 17 "A teljes írás Istentől ihletett és hasznos a tanításra, a feddésre, a megjobbításra, az igazságban való nevelésre, Hogy tökéletes legyen az Isten embere, minden jó cselekedetre felkészített."
"ott tart a tudomany, hogy egy ilyen melyhutott testet 50-70%-ban visszahoznak. "
Manapság ott tart a tudomány, hogy bizonyos műtéteknél ez rutin eljárás (16-18 °C maghőmérséklet, keringésmegállítás optimálisan max. 60 percig), és a magyarországi legfrissebb adatok szerinti 8-15 %-os mortalitás nem ennek az eljárásnak, hanem az alapbetegségnek a következménye.
* 2 Móz. 20,4 "Ne csinálj magadnak faragott képet, és semmi hasonlót azokhoz, a melyek fenn az égben, vagy a melyek alant a földön, vagy a melyek a vizekben a föld alatt vannak." * 3 Móz. 26,1 "Ne csináljatok magatoknak bálványokat, se faragott képet, se oszlopot ne emeljetek magatoknak, se kőszobrokat ne állítsatok" * 5 Móz. 27,15 "Átkozott az ember, a ki faragott és öntött képet csinál"
ezzel szemben * 2 Móz. 25,18 [Az Úr mondja:] "Csinálj két Kérubot is aranyból, vert aranyból csináld azokat" * 1 Kir. 7,15-16.23-25 "És formála két réz oszlopot ... két gömböt érczből öntve ... és csinála egy öntött tengert ... tizenkét ökrön állott [s így tovább]"
Csinalhatunk-e faragott kepeket? Hat persze. A Biblia sehol nem tiltja meg a fafaragok mesterseget. Igy semmi problema azzal, hogy a frigyladara 2 kerub alakot kellett kesziteni, es a Salamon templomanak 2 oszlopa ellen sem tiltakozott senki.
Hanem Isten arrol beszel, hogy Istent, akit meg ember nem latott, ne is probald kiabrazolni, mert ugysem tudod. A poganyoknak mindenfele vallasos kepeik, szobraik, stb. vannak, ahol az istenseget abrazoljak. De mik ezek? Halott targyak, nem masok. Fem-, fa- es kodarabok, amelyek semmire nem kepesek. De az elo Isten nem ilyen. Ot nem lehet ilyen gyerekes modon megfogni, ezert tiltja az Ur kiabrazolasat a 2. parancsolat.
A ketkedok (akik szerint Isten barki is latta volna) pedig gondoljanak arra, hogy ha pl. Abraham latta volna Istent, akkor nem mondta volna el mindenkinek, hogy emberek! az Isten igy meg igy nez ki? Akkor talan nem szerepelne a Bibliaban? Akkor tan nem lathatna ot meg akarmelyik hivo? Akkor tan nem lathatna ot meg minden ember, hogy higgyen?
Errol jut eszembe. Nem lenne erdemes mindenkinek leirnia a vallasi hovatartozasat? Van aki deklaralta de sokan nem, es esetleg a beazonositas miatt erdekes lenne, igy a velemenye is mas hangsulyt kapna. Csak ugy eszembe jutott, persze nem kotelezo, csak erdekes lenne.
keresztény jelenség ez is, hogy hogyan söpörje ki valakinek a nem tetsző véleményét , mégha nem os offolt!/
Sajnos nem. Az elet osszes teruleten tapasztalhato. Szakmai listan sokan nem tudjak, hogy en is azt a szakmat uzom es ki akartak utalni csak azert mert nem az altalanosan elfogadott, kenyelmes es megszokott velemenyen voltam, hanem mertem ellentmondani a dominans irogatoknak. A massag es a mas velemeny elvetese kiuldozese altalanos emberi tulajdonsag. (nem csak emberi, az allatvilagban is fellelheto)
Meg tudod hallgatni a másik felet elfogultásg nélkül?
Te meg tudod? En onkritikat gyakoroltam es rovid meditacio utan kijelenthetem, hogy nem, sajnos nem tudom meghallgatni elozetes elfogultsag nelkul.
_ Értelmezése _ _Ige magyarázatok_ _Azoknak, akiknek őszinte tudásvágyból fakadó kérdéseik vannak a Bibliával kapcsolatban_
Miert nem fer bele a kerdes ebbe?
Nem attol kell felni, hogy a kerdest felteszi valaki, attol kell felni, hogy nem tudsz valaszt adni ra. (ezt anno egy hithu kommunistatol hallottam, amikor a parthazba raportra hivtak, mert a politikai szakkorben olyan kerdeseket is feltettunk neki, amik akkor nem voltak "aktualisok" es o nem felhaborodot rajtuk, hanem megvitatta velunk )
Bibliakritikusként tudsz ezzel azonosulni?
Miert ne? jobb az ellenzek hangjat is meghallgatni, mert ha csak a sajat "partunk" szavait halljuk akkor egy ido utan azt hisszuk, hogy csak nekunk van igazunk?
Mondjuk Te elgondolkoztal azon, hogy miert ferfikent van abrazolva Isten? Ki adta Jezusnak es mikor a hatalmat? Vagy hova tunt az a vilagossag, amit Isten gyujtott a teremteskor Nap megteremtese elott? Miert abrazoljak Jezus a kereszten ugy, hogy a tenyere van atszurva, mikor ugy NEM lehet megfesziteni valakit? Vagy tucat hasonlo kerdes van, ami hivonek nem biztos, hogy eszebe jut, de ha felveti valaki akkor talan elgondolkodik rajta. Ez persze nem azt jelenti, hogy rogvest ateista pogany lesz, lehet, hogy eppen hitetben erosodik, ha tud a kerdesre megnyugtato valaszt adni.
nem a kerdezot kell rendre utasitani, hanem a valaszt megkeresni. Nem a kerdestol kell felni, hanem a valasztalansagtol.
Itt folyik a gittragas a hatalomrol: gondolkodj el azon, kogy kinek van hatalma valoban: aki a kerdesre jovalaszt ad, vagy aki azt mondja, hogy kuss?
Vagy Jezus mit cselekedne, ha kerdeznek? Tanitana vagy azt mondana, hogy "bocsi, de ez nem az a forum, ahol lehet kerdezni". En ugy vettem eszer, hogy inkabb tanitani es ugy beszelne, mint akinek hatalma van es nem ugy mint az irastudok, akik letiltanak az okori forumrol a kerdezoket...
inkabb irogassal, mert nagyon unalmas, hogy van ket-harom ember, aki beszelget es vannak aki csak a gittet ragjak. Elkellne meg egypar beszelgeto is, mert ha csak paran filozofalgatunk itt, akkor belterjesse valik az egesz es uncsi lesz.