Keresés

Részletes keresés

PETYUS Creative Commons License 2009.05.30 0 0 4080
> mintha harmóniumra is írtak volna zenedarabot ...

Biztos, viszont Mahler 8. szimfóniájában is jutott neki egy szólam.
Előzmény: tnsnames.ora (4078)
PETYUS Creative Commons License 2009.05.30 0 0 4079
> Azt jól érzékelem, hogy a harmónium az orgona "kistestvére" lehet?

Mondhatjuk úgy is, mivel leginkább orgonapótlásra használják.

> Mert valami hasonló kinézetű, ...

Ha az orgonának csak a játszóasztalát nézzük, akkor igen.

> van fújtatója is, ...

Igen, ami a konstrukciótól függően lehet fúvó vagy szívó rendszerű.
Orgona viszont csak fúvó rendszerben tud működni.

> meg pedálja, ...

Ami a harmóniumon pedálszerű, az a fújtatónak a taposója.
Létezik olyan harmónium is, aminek van orgonaszerű pedálbillentyűzete, annak azonban két taposópárja kell legyen, mert amikor pedálozni kell, akkor kell még egy ember, aki tapos. (Persze ma már motoros fújtatóval is működhet, ilyen pl. a harmona nevű hangszer, ami kb. az 1970-es években volt kapható, és egy-két egyházi gyülekezetnél még ma is használják.)

> meg sípjai is, ...

Ami viszont teljesen más mint az orgonasípok.
Itt kis acélnyelvek vannak kis résnyi nyílásokban.

> viszont otthon lehet használni ; és a korábbiak szerint hordozható is...???!

Igen, régebben az iskolákban is volt, amikor még kántortanítók is voltak.
Előzmény: Foeniculum V (4075)
tnsnames.ora Creative Commons License 2009.05.30 0 0 4078
>Azt jól érzékelem, hogy a harmónium az orgona "kistestvére" lehet?

Várva általam is Petyus válaszát, szerintem, _igen_ a harmónium az orgona kistestvére, mivel _ugyanazt_ a célt (igaz más fizikai megvalósítással) szolgálja a hangszer a templomban (feltehetően költséghatékonyabban).
Sőt tudtommal mintha harmóniumra is írtak volna zenedarabot (de ez most inkább csak feeling bennem, mint konkrétum).
Egyébként óriási szórás van harmóniumokban (hangszerépítést tekintve), csak azok között is, amit én láttam.
Előzmény: Foeniculum V (4075)
tnsnames.ora Creative Commons License 2009.05.30 0 0 4077
>>(előzetesen egy más téma, így nem kell külön írnom: mostanában én vagyok sértődősebb, vagy te? vagy csak rosszul érzékelem?)

Én mint már mondtam sose sértődöm meg. Pláne nem internetes fórumon keresztül. Nálam a kérdőjel, az azt jelenti, hogy kérdezek, mert valamit nagyon nem értek. ;)

Nigel Kennedybe (Vivaldi-Négy Évszak) egyszer néztem/hallgattam bele, és a külcsín alapján sokkal-sokkal rosszabb belbecsre számítottam, mint ami végül lejött nekem: ennyi történt csupán. De durva dolgok így is vannak az előadásban: nem hinném, hogy valaha is rávetemednék mégegyszer, hogy meghallgassam, ráadásul a sors a "kezemre játszott" ezügyben, mert az a vinyóm, amin ez volt, megpusztult örökre.

+Adalék: azóta is töröm a fejem pusztán intellektuális kiváncsiságból, hogy lehet-e és hogyan 'felfrissíteni' magamban Vivaldi Négy Évszakát, mivel detektálhatóan szélsőségesen megfáradt bennem. (Amit pedig gyerekkoromban oly nagyon szerettem, oly sokat hallgattam, és oly jelentős ciklusnak tartottam mindig is)

Viszont továbbra sem értem a "hoppát", hogy ez a régi szál, hová mihez kapcsolódik _mostanság_, ily relevancia-jelleggel. ;)

>>Ha ezentúl ismét 'FunThomas'nak nevezlek, akkor jobb kedved lesz?
Igérem, nem használom a Dénest, ha az zavar.... :o)

Mindkét megszólításra szívesen hallgatok továbbra is. Miért lett volna ebben bármiféle változás? ;)
Kérdésedre válaszolva ezerrel dolgozom egy durva projekten minimum június végéig, és már kezdenek kiütközni a fáradság jelei rajtam, de ettől még jókedvú vagyok folyamatosan. Mondjuk alig-alig vagyok az interneten.
Előzmény: Foeniculum V (4067)
tnsnames.ora Creative Commons License 2009.05.30 0 0 4076
Úgy tűnik a BKV-nál nem minden tökéletes.... ;)
Előzmény: Foeniculum V (4068)
Foeniculum V Creative Commons License 2009.05.29 0 0 4075
Petyus!
Azt jól érzékelem, hogy a harmónium az orgona "kistestvére" lehet?
Mert valami hasonló kinézetű, ha jól kerestem rá: van fújtatója is, meg pedálja, meg sípjai is, viszont otthon lehet használni ; és a korábbiak szerint hordozható is...???!
Előzmény: PETYUS (4072)
Foeniculum V Creative Commons License 2009.05.29 0 0 4074
Ha ezentúl ismét 'FunThomas'nak nevezlek, akkor jobb kedved lesz?
Igérem, nem használom a Dénest, ha az zavar.... :o)

Előzmény: tnsnames.ora (4066)
Foeniculum V Creative Commons License 2009.05.29 0 0 4073
köszi!
:)
Előzmény: PETYUS (4072)
PETYUS Creative Commons License 2009.05.29 0 0 4072
Magyarul: A végzet hatalma
Előzmény: Foeniculum V (4069)
Foeniculum V Creative Commons License 2009.05.29 0 0 4071
Ráadásul tettem egy nagy:
;)))))))) ilyet utána, amit már a múltkor sem figyeltél, pedig még te mondtad anno, hogy annak az a jelentése, hogy nem komoly, hanem humoros a megközelítése...

jajjjj, annyira nem értem :((((( miért bántasz?

én ezt is poénnak szántam :(
Előzmény: tnsnames.ora (4065)
Foeniculum V Creative Commons License 2009.05.29 0 0 4070
mármint magyarul?
Előzmény: Foeniculum V (4069)
Foeniculum V Creative Commons License 2009.05.29 0 0 4069
Ez micsoda?
Verdi: La forza del destino
Most találtam a nyitányát, és tetszik...
http://www.youtube.com/watch?v=9JQvyg3kJ54&feature=related
(sajnos belebeszélnek...)
Foeniculum V Creative Commons License 2009.05.29 0 0 4068
(előzetesen egy más téma, így nem kell külön írnom: mostanában én vagyok sértődősebb, vagy te? vagy csak rosszul érzékelem?)

Szóval:
A Deák térnél szálltam át a metróról a kisföldalattira, és nem volt lyukasztó az aluljáróban, ott haol eddig mindig... így rohantam a kisföldalatti másik kijáratához lyukasztani, aholis állt egy ellenőr, és mondtam neki, hogy amott nem találom a lyukasztót. Erre ő mondta, hogy mert egy órahosszon érvényes a jegy átszállással is a metrók között...
Ezt különben idén vezették be, mikor megemelték az árakat.
Akartak egy olyat is, hogy minden járműre érvényes legyen, csak a buszokon még nem ez a fajta lyukasztó van, ami időpontot is ír....
Viszont a múltkor egyszer feljöttem az aluljáróból, majd visszamentem és még nem járt le az egy óra, erre az ellenőr lukaszttatott velem másik jegyet, és én meg ezt nem értem. Pedig ugyanarra a metróra szálltam.
Előzmény: tnsnames.ora (4066)
Foeniculum V Creative Commons License 2009.05.29 0 0 4067
:)))))
>>>>De maga a zene egyáltalán nem szól rosszul az én fülemnek.">>>

Erre a részre koncentráltam ;)))
Azóta arra jutottál, hogy rosszul szól a fülednek, ha jól nememlékszem :))))
Mert beleszerettél?!

Előzmény: tnsnames.ora (4065)
tnsnames.ora Creative Commons License 2009.05.29 0 0 4066
>>>>>>>>>>
Ja, és most tudtam meg (pontosabban már egyszer tudtam, csak az ellenőr félremagyarázta anno), hogy, ha átszállok a metroról a kisföldalattira, nem kell lyukasztanom új jegyet, mert egy órahosszon keresztül közlekedhetek átszállással ugyanazzal a jeggyel!!!
Viszont, ha megszakítom úgymond az utazásom, akkor meg kell másik jegy... hát nem egyértelmű....
>>>>>>>>>>

Nincs itt valami félreértés? Én úgy tudom, hogy ilyesmire a jóval drágább szakasz átszállójeggyel lehet csak vetemedni.
Előzmény: Foeniculum V (4064)
tnsnames.ora Creative Commons License 2009.05.29 0 0 4065
>Nézz csak vissza a klasszikuszenei topikba és olvasd el a (6055)-ös hozzászólásodat !
>Valahogy mintha megváltozott volna a véleményed azóta....

Erről beszélünk?
http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=81222671&t=9030588

"Skacok, Ismertek egy ilyen hegedűst, hogy Nigel Kennedy? Az EMI kiadott egy Vivaldi Négy évszak DVD-t vele. Amikor megláttam a mókust a frizurájával, meg a cipőjével, meg az extrémnek mondható zenekarával azonnal dobtam egy hátast. De maga a zene egyáltalán nem szól rosszul az én fülemnek."

Beleszerettem volna azóta Nigel Kennedybe?

???????????????
Előzmény: Foeniculum V (4060)
Foeniculum V Creative Commons License 2009.05.29 0 0 4064
Nincs mit.
Mindig szoktam írni élménybeszámolót, ha valami érdekes eseményt látogattam.

Apropó:
Már készítik elő a teret a "lovasviadalra", aminek most épp nem tudom a nevét... :(
ott a Hősök Terén. Úgyhogy elég nagyrészt le van zárva.

Ja, és most tudtam meg (pontosabban már egyszer tudtam, csak az ellenőr félremagyarázta anno), hogy, ha átszállok a metroról a kisföldalattira, nem kell lyukasztanom új jegyet, mert egy órahosszon keresztül közlekedhetek átszállással ugyanazzal a jeggyel!!!
Viszont, ha megszakítom úgymond az utazásom, akkor meg kell másik jegy... hát nem egyértelmű....

Előzmény: pobeda (4062)
pobeda Creative Commons License 2009.05.29 0 0 4063
De,rosszul írtam.Még is csak ide találtam valahogy. :)
Akkor a legpörgősebb?Nem jegyzem meg az oda utat.Mivel ismerős volt a nick a klasszikus topicból,kíváncsi voltam.
Előzmény: Foeniculum V (4061)
pobeda Creative Commons License 2009.05.29 0 0 4062
Köszönöm .
Előzmény: Foeniculum V (4058)
Foeniculum V Creative Commons License 2009.05.29 0 0 4061
Különben a "legfrissebbek" nem az újonnan indult topikokra vonatkozik?
(én eddig azt hittem...)
Előzmény: pobeda (4048)
Foeniculum V Creative Commons License 2009.05.29 0 0 4060

Kedves Dénes!!!!
Hoppá: mit találtam.

Nézz csak vissza a klasszikuszenei topikba és olvasd el a (6055)-ös hozzászólásodat !
;))))))))))))))))))))))))))

No lám!

Valahogy mintha megváltozott volna a véleményed azóta....

Előzmény: tnsnames.ora (4050)
pobeda Creative Commons License 2009.05.29 0 0 4059
Rendben.Figyelek. :))
Előzmény: Foeniculum V (4057)
Foeniculum V Creative Commons License 2009.05.29 0 0 4058

Ja, igen: és képzőművészet is (festészet-szobrászat, építészet)

Először Petyusnak üzenem:

Muchának volt egy harmóniumja, amit annyira szeretett, hogy amikor kiment Amerikába, azt is magával vitte, majd mikor visszajött hozta vissza!!!

Fura egy hangszer az, kicsit hasonlít egy miniorgonához, azon is vannak olyan húzogatható valamik, és pedálok!

A kiállítás:

Elégjól összeállított, tematikusan megszerkesztett. Kevés élettörténeti útmutató, miszerint, mikor, hol született, hogyan került ki Párizsba, és mivel nem finanszírozták tanulmányait, kezdett el dolgozni, plakátokat készíteni.

Első plakátját Sarah Bernardtnak készítette, teljesen véletlenül. Amikor felkérte a színésznő a nyomdát, hogy készítsen neki új műsorához, épp szabadságon voltak, így Muchát kérték fel, hogy találjon ki valamit. Ez volt a Gismonda:

Mucha úgy gondolta, nem magáról a darabról készít plakátot, hanem a főhősnőről, kitalált tehát egy teljesn új, az eddigiekhez képest merőben más koncepciót.

Amivelis elnyerte a művésző tetszését, többekközött, mert kortalannak, és fennségesnek ábrázolta őt.

Ez fejlődés a kor eddigi plakátjaihoz képest, ugye itt megemlíthető Toulouse-Lautrec, aki szintén híres plakátokat készített.

Persze a kor új irányzata szerint a szecesszió, vagy franciáknál használatos 'art nuovo'stílusban.

Így kapott egyre több plakátmegrendelést.

A kiállítás is ezzel indít, először különféle plakátjait mutatja be: dohányáru, ital,később tér rá a Sarah Bernhardt plakátok bemutatására egy külön elszeparált teremrészletben.

Aztán lehet látni az úgynevezett 'sorozatait': a "művészetek", a "négy évszak", a "napszakok"... Párosképei...stb.

Ezek nagyrészt (sajnos elfelejtettem a kifejezést, kedves nyomdász barátunk, esetleg majd kisegíthetnél, ha hülyeséget írnék) litográfiák(?)

de később van néhány akvarell, és festmény is.

Amerikában nagy segítségére volt SB, a megismertetésben.

Meggazdagodni ment ki, portrékat akart készíteni...ez ugyan nem jött be neki, viszont kapott egy felkérést, hogy készítse el a szláv nép eposzát egy festménysorozatban.

Hazament Csehországba, és készített egy 20 képből álló sorozatot, ebből 10 cshszlovák, 10 a többi szláv nép történetéből kiragadott események.

Ezt a sorozatot egy amerikai milliomos rendelte meg, de nekiajándékozta Csehszlovákiának, azzal a kikötéssel, hogy találjanak neki megfelelő helyet. Hát azt végül enm igazán találtak, még mai napig sem, de most már ismét ki vannak állítva egy a fővárostól ~100km-rre egy vidéki kúriában (ezek óriási méretű képek különben)

A II.vh idején eldugták, és csak az 50-es éveken leltek rá ismét.

Elég érdekes sorozat (ebből nincs a kiállításon, egy kisfilmen mutatták be, hogy létezik ilyen)

Későbbiekben Mucha készített jótékonysági célból is plakátokat, rendezvényekre, a szegénységre való figyelemfelkeltő...ezekből is voltak kiállítva.

Nemzeti érzelműnek mondott inkább népviselet, és népies ábrázolású képei is vannak, hasonlóan díszítettek.

Nem említettem, a szecesszió lényegét: aábrázolása, a nőiesség kiemelése, férfi csak a háttérben, mint támasz... ;)))

Mucha a nőiességet a hosszú, kacskaringózó hajjal emelte ki, amit némelyek kifogásoltak akkoriban...

Nőalakjai nagyrészt ruhában voltak de mind borzasztóan "szexi", erotikus kisugárzásúak, a maga nemes értelmében, egyik sem közönséges.

(én felfedezni véltem ebben a szecesszióban őskori kelta mintázatokat is, de ezt csak így magamban mondanám...a szecesszióban nekem mindig emlékeztetődik az ősi keltaság)

Készített különben egész épületbelsőt is, egy francia ékszerbolt teljes belsőépítészetét is elvállalta, és a legapróbb tárgyakat is ő tervezt meg benne.

Tervezett ékszert, drapériát, bútort

Sőt ezek kapcsán készített egy könyvet, ahol mintákat talált ki, amik bármire alkalmazhatók...olyan szinten, hogy ma még tetoválószalonok is használják... :)))

Egyelőre ennyi így egy menetben.

Előzmény: pobeda (4056)
Foeniculum V Creative Commons License 2009.05.29 0 0 4057
Elöljáróban a topikról annyit, hogy eredetileg
-zene
-informatika
-közgazdaság
témakörökre találta ki a gazdája, majd beszálltam én is, és még néhányan az ősztől, és már túljutottunk a 4000.-en is.
Közben kibővültünk irodalom és hiszti témakörökkel ;))))
Előzmény: pobeda (4056)
pobeda Creative Commons License 2009.05.29 0 0 4056
Írd hamar ,érdekel.
Előzmény: Foeniculum V (4054)
pobeda Creative Commons License 2009.05.29 0 0 4055
Ja. :))
Előzmény: Foeniculum V (4053)
Foeniculum V Creative Commons License 2009.05.29 0 0 4054
Különben pedig megjöttem Mucha kiállításáról. Fantasztikus, jól összerendezett, látványos, kellemes.
Mindjárt mesélek tovább, csak a hisztis kutyám éhes :))))
Foeniculum V Creative Commons License 2009.05.29 0 0 4053
Elég izgalmas topikcím, nem?! ;))))
Előzmény: pobeda (4051)
Foeniculum V Creative Commons License 2009.05.29 0 0 4052
Ez így valóban nem semmi.
Én egyszer láttam ott, de az is éjszaka volt, talán Mikulás tájékán....
Előzmény: pobeda (4048)
pobeda Creative Commons License 2009.05.29 0 0 4051
Különben nem találtam volna ide,hisz nem kerestem semmit.Csak a nicked miatt kattintottam rá.
Előzmény: tnsnames.ora (4050)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!