Keresés

Részletes keresés

tnsnames.ora Creative Commons License 2009.06.02 0 0 4171
Szerintem én egy harmadik linket adtam a kérdéses Grieg-darabról.
Tény, hogy továbbra sem értem mi a gond.
Előzmény: Foeniculum V (4168)
tnsnames.ora Creative Commons License 2009.06.02 0 0 4170
Értem és megértem.
Számomra az a döbbenetes, hogy még ez a felfogás is valahogy benne van a műben.
Előzmény: Foeniculum V (4169)
Foeniculum V Creative Commons License 2009.06.02 0 0 4169

Nálam a 3. tétel az etalon, úgyhogy  azt hallgattam meg így elsőre, de

vagy a rossz minőség miatt, vagy mert,  - ahogy írtad - keményen játsszák, nekem nem igazán tetszik... időnként olyan indulószerű... már hallottam úgy játszani másutt is, és az nem tetszik ennél a tételnél ;szerintem azzal nagyon el lehet rontani [elveszíti a bennsőséges, romantikus érzelmességét :( ]

Előzmény: tnsnames.ora (4160)
Foeniculum V Creative Commons License 2009.06.02 0 0 4168
Á!
Amikor megtaláltam, és megmutattam itt, akkor azt kérdeztem melyik a jobb felvétel (tény, hogy csak , mint választási lehetőséget adtam meg 2-t), akkor azt mondtad (elferdítve), hogy neked is az jön be, amire én is rámutattam. Most pedig elmondtad a hibáit
[na jó, ez olyan "női logikai" dolog, nem is értheted ;)]
Előzmény: tnsnames.ora (4166)
Foeniculum V Creative Commons License 2009.06.02 0 0 4167

Viszont a legfontosabb kérdésemre nem válaszoltatok:
A kiírt Pergolesi darab teljes?

(minden tétele megvan?)

ki szeretném menteni a gépre, de csak a teljes egészet érdemes...

tnsnames.ora Creative Commons License 2009.06.02 0 0 4166
Na én ezt tuti nem értem;)
Előzmény: Foeniculum V (4164)
Foeniculum V Creative Commons License 2009.06.02 0 0 4165
Ha jutubon hallgatom, akkor én ezt szoktam:
http://www.youtube.com/watch?v=uYCbWxAatvQ&feature=related
(lehet kár volt rámutatnod, mert mostanában nem hallgattam, viszont megint túl érzelmes vagyok a napokban, és ez még rátesz egy lapáttal...)
Előzmény: tnsnames.ora (4160)
Foeniculum V Creative Commons License 2009.06.02 0 0 4164
:(
Látod, valami ilyesmit vártam eredetileg, de most már nem esik jól, hogy írtad... ;)
Előzmény: tnsnames.ora (4158)
PETYUS Creative Commons License 2009.06.01 0 0 4163
Pl. ez aránylag jól szól.
Előzmény: PETYUS (4162)
PETYUS Creative Commons License 2009.06.01 0 0 4162
Érdekes. Én a cigánykórussal szerettem bele Verdi zenéjébe.
Persze eredetiben jobb, amit ezek hozzátettek, az levett belőle szerintem.
Előzmény: tnsnames.ora (4161)
tnsnames.ora Creative Commons License 2009.06.01 0 0 4161
Mai nap utolsója:

Therion Goes Classic - Dvorak / Verdi (Live in Romania, 2006)
http://www.youtube.com/watch?v=ymzUUAKvAEc

Therion jónevű együttes, hallottam 1-2 albumát régebben. Na ez a Dvorak-feldolgozás nem a zenei csúcsteljesítményük, bár elhiszem, hogy élőben azért szólhatott nagyot. :o)))
A Verdis már egy fokkal jobb, bár szégyen ide vagy oda, ki nem állhatom ezt a közkeletű kórust.
tnsnames.ora Creative Commons License 2009.06.01 0 0 4160
Ez is egyetemi zenekar, de nekem speciel jobban bejön mint Karajané (ami nem lenne rossz, de borzasztó rossz a youtube-s felvétel hangilag, legalábbis az én fülemnek)

Lényegesen keményebb/érdesebb mint Neumann, de úgy vélem, hogy szellemileg/lelkileg/érzelmileg nagyon odatették magukat.

Dvorak 8 Drake
http://www.youtube.com/watch?v=rmM2le5Mi-Q&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=lSlAZNwrDgU&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=op29LFnwxLk&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=C92ZzQlAXmc&feature=related
tnsnames.ora Creative Commons License 2009.06.01 0 0 4159
Dvorak, Symphony 8, Finale, Davis Jr High School Orchestra
http://www.youtube.com/watch?v=rMMrcznI5Bk

Na, ez nem semmi felvétel: iskolai zenekar, rezesek nélkül, kétszer annyi vonóssal. Kvázi vonószenekarra átírt verzió. ;)
tnsnames.ora Creative Commons License 2009.06.01 0 0 4158
Edvard Grieg - March of the dwarfs (Zug der Zwerge)
http://www.youtube.com/watch?v=z7o7FSfQ9Ak&feature=related

Annyira nem jó, amit te találtál, elsősorban túl lassú középrésze miatt, de azért hallgatható és ami fő látszik a két zongorázó kéz végig.
Előzmény: Foeniculum V (4136)
tnsnames.ora Creative Commons License 2009.06.01 0 0 4157
- Na látod ez amit írsz szerintem is kulcsmomentum: mondom ezt laikus hozzánemértőként.
- És ezért érzem, az időt végtelenül fontos tényezőnek. A Mensa-teszt ezért is izgalmas nagyon.
- Az is érdekes szál lehet, hogy nem mindegy, hogy egy tesztre van 40 perc vagy feladatonként 10-20-30 másodperc. (Az említett két tesztnél mindkét verziót kipróbál(hat)tam.)
- Amúgy én is lassú gyerek vagyok. :o)
- A Mensa-teszten gondolkodom, pláne, hogy a volt gimimben az (átépített) Eötvösben kéne megírni. Márcsak nosztalgiából is, meg poénból is. A Mensa-tagság az már teljesen más tészta, pláne, hogy teszt nélkül nincs is miről beszélni, teoretice sem.
Előzmény: Foeniculum V (4156)
Foeniculum V Creative Commons License 2009.06.01 0 0 4156
Oh, pirulok... :)

A Mensából egy időben egy csajszi nyilatkozott állandóan, de nem bírtam, elég nagyképű volt, 'fennhordta az orrát' :)
Valóban a téma érdekes, és mélyebb tartalommal bír, mint ami a felszínen látszik, viszont ahhoz jobban bele kellene mélyedni a hátterébe...
Különben ebben az aspektusban én is gondoltam rád :)))))

Mert: csak nem szeretnél Mensa-tag lenni?! ;)

Engem pillanatnyilag ez a másik dolog jobban érdekel (EQ), én meg annak próbálok kicsit a mélyére nézni a belinkelt oldalon....

Az időről írtam én is, a korábbi hozzászólásomban (megjegyezvén, hogy én leginkább azon buknám el a dolgot)

Eszembejutott ennek kapcsán egy történet:
A fiam totyogós volt, és rácsot tettünk a lépcső elé, hogy le ne essen; de nem volt elég sűrű, és egyszer beleszorult. Úgy, hogy a feje az egyik oldalon, a teste a másikon...borzasztóan megijedtem, hisztiztem, és próbáltam átdugni a fejét, de nem ment...jött a férjem, félrerakott, és a gyerek testét áttolta a rácson egy pillanat alatt.
Ugyanis a picigyereknek a feje sokkal nagyobb, mint a teste...

A lényeg, hogy nehéz helyzetben képtelen vagyok helyes döntést, ép ésszel hozni... :(
(legalábbis ezen eset kapcsán erre akövetkeztetésre jutottam magammal szemben/ez is IQ)

Előzmény: tnsnames.ora (4154)
Foeniculum V Creative Commons License 2009.06.01 0 0 4155
Á, engem a főcímek kezdenek felettébb bosszantani:
Szávay "agyonverte"...
Federer a sírból jött vissza...
és hasonlók...elég undorító.
Különben tegnap Nadal is borzasztóan gyengén játszott :(
Ráadásul végetért a Roland Garrosi hosszú veretlensége....
Előzmény: tnsnames.ora (4153)
tnsnames.ora Creative Commons License 2009.06.01 0 0 4154
Aranyos vagy, hogy fenntartod a témát a felszínen. :o)
- Elég kevés dolgot gondolok határozottan az IQ-val kapcsolatban, de azt igen, hogy saját módszertanán belül, ahogy az alsó, úgy a felső régiót is tud(hat)ja tesztelni. A kitöltési idő nagyon erős tényező lehet ebben.
- Waldorfról én még nem hallottam zseniképző kontextusban, de ettől még bőven lehet hogy így is hallani róla.
- A linket köszi ismertem, a második IQ-tesztet onnan találtam már.
- Továbbra is azt gondolom, hogy ez egy végtelenül nehéz téma, a Mensáról már nem is beszélve.
- Azt mindenesetre már látom az eddigi (friss) benyomások nyomán, hogy van neki érdekes statisztikai/adatbányászatos aspektusa is. :o)
Előzmény: Foeniculum V (4151)
tnsnames.ora Creative Commons License 2009.06.01 0 0 4153
Már rájöttem nekem nem szabad belenézni teniszbe. :o(
Ma Federer meccsét láttam (ismét), és borzasztó szenvedés volt. A második játszma végét és a harmadik elejét láttam (3:3-ig). Nem volt ellenszenves ez a Haas gyerek, de nem igaz, hogy nekem 100%-ban mindig az árnyék jut, valahányszor teniszhez tévedek tökvéletlenül.

Hopp és megnéztem most a végeredményt. Federer nyert. Most már egészen biztos vagyok benne, hogy azért mert abbahagytam a meccs nézését. :o)
Foeniculum V Creative Commons License 2009.06.01 0 0 4152
Nem is hinnétek, mennyit jelent a növényeimnek ez az eső, ami tegnap, és a napokban esett...
Láthatóan sokkal szebbek lettek egy nap alatt: élénkebbek, zöldebbek, üdébbek. Teljesen kifejezetten láthatóan felfrissültek, és sokkal jobb lett a kedvük, mint az elmúlt időszakban; érezni rajtuk, hogy sokkal jobban érzik magukat.
Nem is lehet így elmesélni, ezt látni kell... :)))))
Foeniculum V Creative Commons License 2009.06.01 0 0 4151

Bocsi, tudom, hogy egy csomó-sok dolgod van, én meg ontom itt magamból a hülyeségeket, de intelligencia-témában találtam az eddigi legjobb oldalt, ahonnan kiindulva sokfelé el lehet jutni:

http://intelligencia.lap.hu/

Itt vannak tesztek, leírások, sőt az EQ-ról (érzelmi intelligenciáról) is lehet olvasni komoly tanulmányokat. Talán az eddigi legjobb oldal a témában.

Különben pedig visszatérve az intelligencia-mérésre: eredendően ezt gyerekek szintfelmérésére, iskolaalkalmasságára fejlesztették ki anno. Szükségesnek tartottak egy meghatározást, miszerint megállapítható, hogy valaki iskolaérett-e, vagy szüksége van kisegítő oktatásra, a korához képest mekkora a tudásszintje...

Felnötteknél inkább bizonyos munkák alkalmassági vizsgáihoz lehet szükség ilyen módszerekre, ami persze még így sem lehet mérvadó...

Az jutott eszembe a témáról, hogy érdekes módon eredetileg a gyengébb képesség kiszűrésére találták ki, mégis az ember a 'zsenijének' kimutatására szereti használni...

Mint anno az un. Montessori-iskola, vagy a Waldorf...(nem tudom mond-e neked ez valamit?)

Mindkettőt gyengébb képességű gyerekek felzárkóztató képzésére találta ki névadója, és el is terjedtek szélesebb körben; mégis manapság, ha egy szülő dicsekszik, hogy gyermekét milyen nehezen vették fel a közeli "Waldorfba", akkor az olyan "zseniképző-féle" iskola akar lenni, tehát az átlagosnál erősebb, jobb képességű gyerekek gyűjtőhelye...

Előzmény: Foeniculum V (4150)
Foeniculum V Creative Commons License 2009.06.01 0 0 4150

Találtam neked két IQ-teszt oldalt is:

http://www.quickiqtest.net/hungarian/

http://www.iq-teszt.hu/

Mindazonáltal, ami erről eszembejutott, hogy ez semmiféle műveltségi, vagy tudásszintet nem mér valójában, hanem inkább csak feladatmegoldási készséget, váratlan helyzetekben való 'lélekjelenlétet', problémamegoldó készséget.

Á, még a leggyengébbek is elérnek 110 pontot... :))))

Ráadásul anno a Füles újság (ha, jól emlékszem te kedvelted/gyűjtötted) tele volt ilyen jellegű feladványokkal. Úgyhogy pl. ott lehet gyakorlófeladványokat találni bőven a témában.

Az én kedvenceim, ahol különböző formák, alakzatok sorát kell folytatni a megadottak közül kiválasztva a soronkövetkezőt. Azok könnyűek: ált. geometriai alakzatok 90°-kal elforgatva, méretnövekedéssel-csökkenéssel, egymás felcserélésével... Amit leginkább úúútálok, az a számsorozat: ...két egymás utáni különbségét add a következőhöz, és megkapod a rákövetkezőt...ezek nekem mindig bogyolultak voltak :)))

Rágyakorlás: elég, amit egésznap dolgozol ;)

Foeniculum V Creative Commons License 2009.06.01 0 0 4149

Szósz?!:-) archivum, ahol megtalálhatók leírva a műsorban elhangzott 'dolgozatok'.

"""Kocka-rap

Leülök melléd a netcaféban, tőled lett ez igazán hotspot,
bedumálom magam a programodba, hogy remegjen a térdeden a laptop. Micsoda billentyűk, micsoda tapipad, és a LCD-d sem akármi,
hogy milyen lehet a kerneled, azt ki sem merném találni.

Ez már a közös ülés, ez a bőrkanapé, közös a szerverünk, tiszta szerelem, módosítom a forráskódod - kompatibilis vagy? Gyere velem!
Hagyd ott végre a fájlcserélőt, felejtsd el végleg a VPN-ed,
én vagyok csak, aki komolyan veszi, nemcsak a hardvered, de a szoftvered.

Vered a gépet, tudom, jogod van, hogy megírj engem a blogodban:
"Itt egy szabadszájú lgpl!" Csak nehogy valamit elgépeljél...

Én leszek a szerelmi professzorod, optimalizálom a processzorod,
őrizem a szemedet, és azt akarom, hogy implementáld a protokollom! Csatlakozom az USB-dhez, bootstrepelem az oprendszered,
a hardveremben a rendszermagom vár, hogy tesztelhesse a drájvered,
de ha nem figyelsz ide, ha nem vagy itt, beküldöm a backdooron a trójait!

Rágerjedtem a szerelmedre. Rádugom a rootert az eternetre,
a gyorsítókártyát installálom - pörög a flash videónk, már 5.3,
és mert tudom, hogy egy jó vas mit szeret: élsímítom a pixeled!

Ez nem játékprogram, ez egy replikáns kód, és én vagyok hozzá az interpreter,
beizzítalak, felpörgetlek, az enyém leszel, igen, az enyém leszel!
Ha az órajeled a csúcsra jutott, mikor elérted már a százhúsz fokot,
ha a tápegységed már hűteni kéne - akkor mondom ki végleg, hogy vége!"""

Szabó T. Anna

Megtaláltam ezt is, gondoltam, így érthetőn is bemásolom nektek ide... :)))

Foeniculum V Creative Commons License 2009.05.31 0 0 4148
Tudom ám, utánajártam ennek is azóta :)
(szintén wiki):
http://hu.wikipedia.org/wiki/Stabat_Mater

Érdekelt a dolog, épp azért mert több zeneszerző is írt Stabat Matert.
Azért nem csak tőletek kérdezősködök ám, hanem igyekszem magam utánajárni a dolgokank :)))
Dvoraké valahogy annyira nem tetszett most... lehet, hogy majd később...tudod, ahogyan 'gyrk' írta a másik topikban: vagy elsőlátásra beleszeretsz, vagy hosszas beszélgetések után... ;)
Előzmény: tnsnames.ora (4146)
Foeniculum V Creative Commons License 2009.05.31 0 0 4147

IQ-teszthez logikai feladatsorokkal lehet edzeni :)

egy időben szerettem az olyat... Leginkább csak a számsorozatos feladványokat utálom, illetve az igazi tesztet időintervallumon belül kell kitölteni, ami nálam probléma lehet, nem vagyok egy gyors gondolkodású :)))

Ez nem műveltségi vagy ilyesmi...

Különben anno az RTL-en volt ilyen országos teszt-játék, elég könnyű, de én is féltem a szembesüléstől, hogy mennyire buta vagyok :)

Az EQ különben érzelmi intelligencia...a cikk szerint, amit olvastam nemrégiben.

Na, én elég érzékeny vagyok, azt hiszem; de erre csak angolnyelvű teszt van :(

IQ elsősorban feladatmegoldói készséget mér, helyzetfelismerés, problémamegoldás... hát, nem tudom mennyire van értelme.  A mérésről szerintem lehet találni leírást.

Anno a műsorban beszéltek erről is, a Mensáról is volt szó.

Előzmény: tnsnames.ora (4144)
tnsnames.ora Creative Commons License 2009.05.31 0 0 4146
Maximálisan el tudom képzelni. Még ha a dolog forrása egyelőre rejtély számomra.
Azt tudod, hogy evvel egy barokk műbe szerettél bele? ;)
Szerintem is zseniális alkotás. Pergolesitől nehéz lenne most így hirtelen másik művet felhozni, de ez a Stabat Matere széleskörben nagyon ismert, tán a leghíresebb a világon.
Amúgy Dvoraknak is van Stabat Matere, Requieme mellett. ;)
Előzmény: Foeniculum V (4141)
Foeniculum V Creative Commons License 2009.05.31 0 0 4145
A Cyránoban az a nehéz, hogy egy színész játékára épül az egész darab, és ha nem jól lett kiválasztva az illető, akkor tönkre teheti az előadást... Mikor én láttam (már jó régen) Szervét Tiborral az csudálatos volt. Nagyon emlékezetesen adta elő, anno, jó kis előadás volt...
Még itt a wikin is megemlítik azt az előadást. :)
Előzmény: tnsnames.ora (4142)
tnsnames.ora Creative Commons License 2009.05.31 0 0 4144
>IQ-teszt

Világéletemben ódzkodtam valahogy kitölteni, elkerülendő a kétszámjeggyel való szembenézést. :o) Antalffy Tibor viszont mint kiderült Mensa-tag és ennek kapcsán rászántam magam (rögtön két ingyenes online teszt kitöltésére is és érdekes módon a két tök különböző teszt ugyanazt az eredményt hozta ki). Ebből az egyik a Mensa ingyenese, szerintem nagyon jópofa, érdemes rászánni a kitöltésére kb.: félórát.

http://www.mensa.hu/lepj-be/a-mensa-iq-tesztje

Egyébként valahol izgat a téma, hogy mit mér, hogyan mér, mennyire lehet rá "tuningolni" (mint nyelvvizsga-teszteknél)
Előzmény: Foeniculum V (4139)
Foeniculum V Creative Commons License 2009.05.31 0 0 4143
Most valahogy ebbe vagyok beleszerelmesedve...
Előzmény: Foeniculum V (4141)
tnsnames.ora Creative Commons License 2009.05.31 0 0 4142
Én ifjúkoromban szerettem nagyon Cyranót, ma már valamiért kiszerettem belőle. Nemrég láttam az (új) Nemzetiben vendégelőadásként, Pejtsik Peti írta hozzá a kísérőzenét. Ami szerintem nagyon jól sikerült.
Előzmény: Foeniculum V (4140)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!