Még több érdekes cikk a totalcar.hu-n!
Balra Jobbra

Keresés

Részletes keresés

xeniah Creative Commons License 2006.12.04 0 0 331
Találtam egy érdekes oldalt: http://totalcar.hu/tanacsok/autojogasz/bodi50119/
Érdemes megkukkantani. Az autójogász szerint segédmotorban 2 személy ülhet (bár ezt 2005-ben nyilatkozta).

Woodoo: Akkor végülis kevesebbet mutat a kmórám, nem? :) Igyekszem kímélni a járgányt, 45-nél nem száguldok többel (óra szerint). A fogyasztása mintha jobbnak tűnne, de ez majd később derül ki. Nem tudod véletlen, hány literes a tank? 18 körül?
Köszi mindent, élvezet vezetni.
Előzmény: WooDoo (330)
WooDoo Creative Commons License 2006.12.02 0 0 330

xeniah:

elfelejtettem mondani, hogy a km-órád többet mutat, mint amennyivel valójában mégy, mert nagyobbak a kerekeid mint a gyáriak. Gondolom észre is vetted, hogy kanyarodásnál hozzáérnek a doblemezhez. A járgányod most óra szerint 58-at megy, de valójában kb. 63 km/h a végsebssége. Jó lenne ha 1-2 ezer km-ig nem mennél 50-55 km/h-nál gyorsabban, és sokáig ne járasd alapjáraton a motort. A fogyasztás mérésénél is figyelembe kell venni a nagyobb kerekeket, de ha sokallod a járgány étvágyát, majd kicsit visszább tekerjük a csavarokat. Ha esetleg kicsit füstöl a motor, nem kell aggódni, ha összekopnak a gyűrűk, majd elmúlik.

Előzmény: xeniah (329)
xeniah Creative Commons License 2006.12.01 0 0 329
csubi8: Nem ártana, ha minden rendőr úgy állna hozzá, ahogy te leírtad (vagyis elismerné, hogy smkp). A gond itt az, hogy állandóan leállítanak a rendőrök, meg feljelentenek, ha meglátnak egy rendszám nélküli mopedautót (tisztelet a kivételnek). Engem már 2x feljelentettek, pedig 1ik alkalommal sem ült mellettem másik személy.
Előzmény: csubi8 (328)
csubi8 Creative Commons License 2006.12.01 0 0 328
nah, ceglédi rendőr spanomat felhívtam, ő meg telcsit továbbadta az egyik YARD kollégájának, akivel egy hosszas telcsibeszélgetésben kiveséztük a dolgot... a tények tehát, hogy tud ő is ezekről a mütyürökről és ha 350 kg alatt van és 4 kw max a teljesítmény akkor az SMKP, tehát kismotor jogsival vezethető, de fontos, hogy nem lehet benne szállítani 2. személyt, még akkor sem, ha nyerges-utánfutós-platós-űrhajó jogosítványod van. pont. ez itten Magyarország. egyetlen gondja, hogy beszélt már ő is ezügyben a közlekedésiekkel és még nem vizsgáztattak, vagy vizsgáltak ilyet, tehát igazából nem is a rendőrök itt a probléma, mert nekik csak ezek a számok számítanak. ajánlotta, hogy érdemes egy picit várni, monnyuk egy-két hónapot és valszeg lekockázzák a dolgot és minden kiderül (milyen papírok, vizsga, adó, stb) kell, vagy kellene ezekre a pöttömökre.

a 2. személy problémája megoldható, ha nagymotorként vesszük a mopedautót, de ahogy a nagymotorra kell rendszám és szinte minden, ami egy kocsinál, nos akkor ugyanott vagyunk ahol a part szakad, mert akkor megérkeztünk az autó átkos velejáróihoz... és fizethetünk mint katonatiszt.

bocs, ha lerágott csont ez a téma, mert aki ugye mopedőrült azt továbbra sem érdeklik a dolgok, hanem hasít az éjszakába - inkább azoknak próbálok "segíteni", akik előtte vannak egy vásárlásnak (mint én is).
WooDoo Creative Commons License 2006.12.01 0 0 327

Nemrég keresett egy fickó, kellene neki egy mopedautó. Ez még nem lenne hír, de kiderült, hogy régebben a KF-nél dolgozott:)

kovacsa76 Creative Commons License 2006.12.01 0 0 326
Köszi a választ WooDoo
Ha minden jól megy szombaton hoznak nekem egy ligiert(piros ez egy kicsit zavar ) 2001 ausztriából
kiprobálom átnézem és véleményt alkotok és megosztom veletek.
A JDM szerintem nagyon jó nehéz überelni de meglátjuk a puding probálya az evés.
WooDoo Creative Commons License 2006.11.30 0 0 325

kovacsa76:

Műszakilag a Ligier lényegesen komolyabb (alváz, futómű, váltó, fékrendszer), de a Yanmar motor sokkal jobb mint a Lombardini FOCS. Most pl. két kocsimban is elszállt a fesszabályzó, és az újabb Ambrákban már elektromos a hűtőventillátor, még egy normális generátort sem lehet beépíteni a nyomorult lendkerékmágneses generátor helyett. Egy kicsit masszívabb a JDM, nagyobb a hasmagassága, de az Ambrának sokkal jobb az útfekvése, és nekem jobban is tetszik.

Szóval döntetlen közeli a helyzet, szerintem még mindig az Aixam 400-as a legjobb mopedautó. Csak egy Yanmar motoros Microcar lenne tőle jobb, de ilyet meg nem gyártanak, viszont lehet nekem hamarosan lesz egy:)

Előzmény: kovacsa76 (324)
kovacsa76 Creative Commons License 2006.11.30 0 0 324
Ilyen sületlenséget még nem is hallotam
Bár ebben az országban ez is megtörténhet
Én azt hallotam mopedekkel kapcs hogy a teljesitménnyel akarnak valamit variálni
és 500-as mopedek nem férnek bele majd az elöírásba.Hallott valaki eről?
WooDoo szeretném megkérdezni hogy a ligier vagy a JDM tartod megbizhatobnak.
Az elöző válaszodat köszönöm(JDM futomű állitás)

Éljen a mopedozás
Előzmény: rrr4r (322)
rrr4r Creative Commons License 2006.11.30 0 0 323

Ezen kívül valami vámcsalás...

Szóval várom, hogy mi sül ki belőle.

rrr4r Creative Commons License 2006.11.30 0 0 322

Itt a környéken is gáz lesz.

Egy embert feljelentettek.

Csak smkp-s jogsia volt.

Ragasztott rá papir rendszámot: ilyet még nem hallottatok. ezek a papírboltban kapható "helloszivi" meg ilyen matricák miatt közokirat v mifene hamisításért is veljelentették, mert hamis rendszámot használt!!!!!!

Folyt köv, órára megyek...

laca007 Creative Commons License 2006.11.29 0 0 321
S.O.S. kellene nekem a 400-ashoz egy varioszíj, mert hajnalban előjel nélkül eldurrant. Nem megy valaki Bécsbe mostanában? Átmenetileg milyen helyettesítő iparival tudom pótolni? Az eset kvázi trepni gázon történt, először azt hittem kiszakadt a motor akkorát szólt. Mi a tapasztalat, mire számítsak, mi reccsenhetett még meg? Az biztos, hogy a motorház fedél bovden az szakadt, mert nyitni nem tudom a tetőt. Kösz a segítséget.
ghost69 Creative Commons License 2006.11.28 0 0 320

ha ne mehet úttestre az a szegény kvad akkor minek  költeni a rendszámra meg kpm engedélyre? szerintem :-)

Nem messze lakunk a  helyi inteligencia központtól,úgy hogy van szerencsém naponta többx látni ha a közeg urak  a rendszámos kvadokon belovagolnak uzsira meg pisira  a  támaszpontjukra,és eligazitás után  uccu vissza  kicsiny büntikézni.

meglehet épp azokon a quadokkal rohangálnak amiket lefoglaltak bünnjelnek  a  rendszámtalanság okból. 

---

ez a gőzmotor cikk egy modern  technológiájú,és a legujabb kutatásokat is figyelembevevő  fejlesztés.

az egész osszú cikket nem tudom  itt hozni.

azt írják hogy üzemanyag lehet bármi  az ismertek közül mint hidrogén föld-és pbgáz,kőolajszárm,stb  az ujdonság ereje ott van hogy normális autó méretre csökkentették az egyébként igen terjedelmes gőzgépet.

ha egyéb konkrét kell  kérdezd

sztem azér nem fog befutni mert a levegővel vagy vízzel ez se megy

Előzmény: WooDoo (318)
herchee Creative Commons License 2006.11.28 0 0 319

Köriapu KYMCO kereskedő a lényeg igaz, kapnak rendszámot, forgalmit még ebben az évben, de beütnek a forgalmiba egy kódszámot ami azt jelenti, hogy szilárd burkolatú közúton nem közlekedhet!

Előzmény: Mnagy (317)
WooDoo Creative Commons License 2006.11.28 0 0 318

off:

van itt egy modern gőzmotor, 992 ccm, 108 kW, 500 Nm, de németül van, egy kukkot sem értek belőle.

http://www.iav.de/_downloads/de/techn_veroeffentlichungen/Dampfmotor.pdf

Mnagy Creative Commons License 2006.11.28 0 0 317
Fura módon amelyiknek van EU- s tipusbizonyitványa azt levizsgáztatják.
Például KYMCO KXR 250 Utcai kivitel itt látható
Előzmény: WooDoo (315)
ghost69 Creative Commons License 2006.11.28 0 0 316

nem rosszak ezek a kis brummik úgy ahogy vannak  ezekkel a kicsike dízelekkel.

2007be meglátjuk mit tojik a veréb rendszám meg regadó ügybe;én is attól függően  döntök aztán ráérünk kitalálni  ho  mit kell változtatni rajt.

előbb már jeleztem  bármivel módosítanánk rajta a motoron vagy a hajtáson az nem számít  mindenképp az  "autósokat"  akarják letépni 

a tizedik  bőrt is lehúznák rólunk.

Fapellet igaz jóval ocsóbb de  akkor  meg kitalálnának környezetterhelési díjat a gázolajba levő adó helyett. Arra nem kell gondolnod hogy nem jár előre  a sarcolásba  az eszük.

nem kell végleg letenni a vásárlásról egy két  pénzéhes  ostobba bürokrata miatt akik nem tudják az újdonságot elfogadni.

Mivel ez EU szabályozás: mopedautó és nem normálautó és ettől nagyon eltérni nem lehet kishazánkba  se.

egy kis kedvcsináló azoknak akik nem tudják mik is tképp  ezek a  kis járgányok

http://www.kodi-cars.de/Werk.46.0.html

ezek EUs képek de már kiadták ugyanezt a tipust a kinaiaknak tömeggyártásba.

nekem ez a vaccak indexes lap a 100kb.os  képeket se engedi befűzni azér dobom a linket

Én abba látnák egy fantáziát ha egy nagyobb fadobozba árulnák az egész járgányt a Baumaxba mint a szekrényt vagy a francia ágyat;és otthol összecsavarná az akinek van rá tehetsége vagy lennének

rá kis műhelyek akik a garanciát tartanák.

Így amiket használton leharcolva  berántanak a pápai bermuda háromszögbe azok helyett  egy normális ujhoz  lehetne jutni. és ezt komolyan gondolom.üdv! 

Előzmény: WooDoo (310)
WooDoo Creative Commons License 2006.11.28 0 0 315
Ezek szerint nem jól tudtam, pedig néhány hónapja ajánlottak egy Ligier quadot, amire adnak rendszámot. A "márkaképviselet" szerint azért, mert van difije, de biztos más előírásoknak is meg kell felelni, hogy a magasságos hatóság méltóztasson rendszámot adományozni a szerencsétlen kérelmezőnek.
Előzmény: herchee (314)
herchee Creative Commons License 2006.11.28 0 0 314
Ja és még valami! A YAMAHA 660-as Grizzly quad differenciálműves mégsem adtak rá soha rendszámot.
Előzmény: WooDoo (312)
herchee Creative Commons License 2006.11.28 0 0 313

Nekem volt egy 250-es quadom, azon volt rendszám. Nagymotornak volt vizsgáztatva. 2003-ban még lehetett műszakiztatni. Már eladtam mert minden évben riogatják a motorosokat valamivel. Vagy a fékek, vagy a gumik, vagy a világítás nem felel meg. Rendőr sokszor megállított, de nem kötött bele soha.

Most van egy 50-es Herkulesünk, amihez van általános forgalombahelyezési engedély, minden oké rajta, DE a végére pecséttel ellátva odaírták, hogy: szilárd burkolatú közúton nem közlekedhet.  Ennyit a quadokról és az engedélyezésükről Magyarországon!!!

Előzmény: WooDoo (312)
WooDoo Creative Commons License 2006.11.28 0 0 312
Úgy tudom a dififerenciálművel rendelkező quadokra adnak rendszámot, csak a merev tengelyesekre nem. Pl. a Ligier-nek van rendszámozható quadja.
Előzmény: csubi8 (311)
csubi8 Creative Commons License 2006.11.28 0 0 311
ecsém...Agyarország asszem Európa legsötétebb fekete negyede Közlekedésjogi szempontból! eddig én is akartam venni ilyen kis brumit, de most hogy látom, hogy tulajdonképpen egy célkereszttel furikáznék vele az utakon... inkább lehet kihagyom...

nem majrézok. nem arról van szó. van a zsernyákoknál ismerős és amúgy is 125-ös robogóval rohangálok, persze rendszám nélkül, de ez másról szól.

az igazi sötétségről, ami csak Agyarországon található. az olyanokról, hogy Quad-ot is akartam venni pár éve, és azóta sem lehet vele közúton közlekedni, mert az igazi döntéshozó übernagy-kockafejek nem tudják eldönteni, hogy autó-e, vagy motor, mert négy kereke van...

persze azonnal lekapcsolnának, ha quaddal látnának az úton, ahogy ezzel a tüneményes brumival is.

szóval itt van Európa, meg az Unió és Nyugat, ugyebár, de egyet érthettek abban, hogy sokáig még sötétség fog honolni kis hazánkban (nem csak ebben a témában).
WooDoo Creative Commons License 2006.11.28 0 0 310

ghost69:

szerintem nem lenne túl nehéz egy 4 kW-os gőzmotor, pláne ha kondenzálnánk a fáradt gőzt. A hatásfok sem lényeg, mert pl. ha fapellettel fűtenénk a kazánt, még mindig olcsóbb lenne az üzemeltetése mint egy diesel v. otto motornak.

Azért megnézném a képét a KF illetékesének, amikor bepöfögne egy gőzmotoros mopedautó felülvizsgálatra.

Villanymotort sokkal egyszerűbb beépíteni egy mopedautóba, egy 4 kW-os targoncamotor elég fürgén mozgatna egy ilyen járgányt, és kb. 50 km hatótávolság esetén nem is lenne szükség túl sok ólomaksira. Persze a LiPo lenne az igazi, de az per pillanat túl drága.

Előzmény: ghost69 (306)
rrr4r Creative Commons License 2006.11.28 0 0 309

Nem rendszámfüggő a viselkedés!!!!

A rendszámos kocsimmal is beálltam már ugyan oda. Meg a robogómmal is, ami miatt senki nem szólt!!!

Előzmény: Degeczi (307)
eugen73 Creative Commons License 2006.11.28 0 0 308

D.

pedig valamiért az a sanda gyanúm, hogy a manapság mindenre kiterjedő lehúzás a lényeg a jardnál, ezért a sok hűhó.

apropó rendszám.. szerintem keveset jársz kicsiny országunk útjain! Mert dacára a sok rendőri 'ugrabugrának' még mindig rengeteg sokliteres feketeüveges bömös és merci gurul útjainkon. azoknak pedig kötelező a rendszám, nemdebár?

Előzmény: Degeczi (307)
Degeczi Creative Commons License 2006.11.28 0 0 307
a hazai morált ismerve, semmi jóval nem járna ha elterjednének állapotellenőrzés nélküli kisautók
már csak mozgási energiájából (sebesség + tömeg) adódóan is jóval nagyobb kárt okozhat, mint egy valóban "moped"

a rendszám nélküli viselkedésre pedig még ebben a topikban is olvasható példa (sétálóutcába hajtás)
Előzmény: ghost69 (306)
ghost69 Creative Commons License 2006.11.28 0 0 306

én még a brumiautok műszaki vizsgáztatását sem látom célszerünek.

egy ilyen kezdetleges szerkezet vagy megy, ha nem -úgy  megy alkatrésznek

határesetek mindig vannak.

ez épp egy ilyen

az nem mindegy hol húzzuk meg.jellemzően  sajnos mindnt túlbonyolítunk.én emléxek olyan fényképekre hogy a micigliken is voltak rendszámok

aki kárt okoz az  kifizeti keményen vagy akárhogy behajtják rajta

aki nem tartja saját maga karba  kis autócskáját aki olcsón hurcolja ide oda

az meg is érdemli hogy széthulljon alatta.

ez az egész besorolás az autok közzé egy mesterséges akadály hogy nehogx elterjedjen  az országba.Nekem nagyon tetszenének a brumikák  de nem merek beleugrani  pont a törvény bizonytalanságai miatt.

mivel ezeken a kis járgányokon  jelenleg nem lehet nyerészkedni  alább sorolt dijakon a háveri körnek. jaa  az átírási adót  épp kifelejtettem. de lehet  mire leírom ujabb sarcokat találtak ki az új évre.

nem tudom követni a tisztelt D. kollega gondolatmenetét  ép ésszel a bürokratákon és a csókoshaveri körön(eredetvizsga) kívül ki akarja agyonsarcoltatni magát.

WooDoo!

a gőzmotor nem rossz alternatíva de egy ilyen szerkezetbe (max350kg) korlát miatt Stirling motort tudnék reálisan  elképzelni.az külső égés vitathatatlan   de ahhoz is kell vmi üzemanyag  bár az meg lehet  bármi ami éghető és biztonságosan tárolható.

szerintem nem is erről van szó hajthatná ezt akár süritett levegő  akkor is   rendszámot  tesznek rá  ha  rajtuk múlik.

Én magam részére  egy mc2 re tudnék szavazni vizes yanmar mocival

WooDoo Creative Commons License 2006.11.27 0 0 305

ghost69:

Egy gőzmotorhoz mit szólna a KF?

Ja meg a fináncok is gondolkodóba esnének tőle!

Az elektromos autókba lehet a villanyáramot jövedékiadó-mentesen "tankolni"?

Előzmény: ghost69 (302)
WooDoo Creative Commons License 2006.11.27 0 0 304

Egy jobb 50 ccm-is robogó tuning nélkül is megy 80-at, de pl. Pollini szettel akár 100 km/h-val is lehet velük száguldozni. Ezek a robogók sokkal veszélyesebbek saját magukra és másokra is, mint a 60-nal vánszorgó mopedautók.

El tudom fogadni az azonosító jelet és az időszakos műszaki vizsgálatot, ha ezek nem jelentenek irreális (akár egy motor árát is meghaladó) költségeket. A smkp-nak pont az a lényege, hogy olcsó a fenntartása, és 14 éves kortól lehet vele közlekedni. Nem örülnék annak ha a fiam egy életveszélyes robogóval furikázna, esetleg a háta mögött a barátnőjével. Szerintem sokkal biztonságosabb a mopedautó, és ha itthon ellehetetlenítik a használatát, majd átíratom a szlovák barátom nevére, és egy kölcsönadási szerződéssel járunk vele itthon.

Előzmény: Degeczi (303)
Degeczi Creative Commons License 2006.11.27 0 0 303
szerintem teljesen abszurd, h azonosítási lehetőség és kötelező vizsga nélkül szabad legyen ilyen járművekkel szaladgálni - akár 60-at is meghaladó tempóval
Előzmény: ghost69 (302)
ghost69 Creative Commons License 2006.11.27 0 0 302

nem tartom abszurdnak,hogy nincs rendszámjuk ezeknek a kis négykereküeknek.
minden nagyfejü az EU kompátibilitásról hozsannáz.
nos akkor hogy is néz  ez ki a Lajtán túl  egész Európában?
Ezek a brumik  a  kvadokhoz hasonlóan L2 vagy könnyűjárműként vannak nyilvántartva.és NEM rendszámosak!
Új jogsi kategóriát képeznek.
ha rendszámkötelessé tennék amit  idióta dolognak tartanék,
magával vonná az összes  közteher megjelenését.  mint:
-regadó
-súlyadó
-vizsga adó
-füstgáz adó valami nagyfejü zsugás  még eredetvizsgát is kitalál nekik :-)
sőt törzskönyvet
ezek mind  adók mint  te is tudod.

Ezt utálom ezt a  gyenge  hozzáállást ami még az elterjedés előtt bezárja a lehetőségeket.Ezért vennék az emberek mert egy diáknak vagy egy bevásárlónak aránytalan terheket jelent  egy rendszámos normál autó fenntartásanapi5-10 km

megtételére ha nem akar tömegelni épp  vagy biciglizni.

Ezzel a gondolatmenettel  rendszámot kéne tenni a
emberek háromkerekü  elektromos  székére is mivel az alatt  is motor van.
szarrágó kpm az nem egy mérvadó szerv.ők mindenből a suskát lesik.Egy CM  betü beütésért majdnem segédmotor árát képesek elkérni.
A jogi dolgokról:
A vita azon van hogyan lehet felfogni  a "belső" égésű motort.
a benzines motor tiszta sor mivel  a szikra gyujtást külső elektronika vagy mechanika segitségével kapja.
Ezért nem használják az Otto motorokat ezekbe a kis járgányokba.
A Diesel viszont saját (ön)maga a dugó végzi ezt el.
A bíró egy  ítéletében nagyon  helyesen meglátta a különbséget.
A definitív  külső égésű motor mint  termodinamikus gázmotor,
vagy a Stirling motor vagy akár  gázturbina  aránytalan és fölösleges berházás lenne egy ilyen célra.
De gondolkodóba esek hogy ha a kis Dieseleket kizárják  a körből 
egy  gázturbinához   kpm-hez mit szólna müanyag autóba vaze

Előzmény: Degeczi (299)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!