Keresés

Részletes keresés

püfffneki Creative Commons License 2013.06.22 0 0 943

A mángod az nagyon finom főzeléknek, jobban ízlik mint a spenót. De eléggé összeesik, amit én nagy kupacnak hittem, az kis adag lett csupán.

Dance1 Creative Commons License 2013.06.22 0 0 942

Üdv.

Van valakinek bevált szeder szörp receptje?

Mariska néni Creative Commons License 2013.06.21 0 0 941

Köszönöm a választ.  Találtam kandírozottra receptet a neten, de gondoltam, hátha sikerült már itt valakinek. Megpróbálkozom a meggy kandírozásával, nem sokat csinálok, csak pl. díszítéshez - annyira drágán adják.

Előzmény: pippoka (939)
atandi Creative Commons License 2013.06.20 0 0 940

ÉN napon aszaltam már szilvát, meggyet, paradicsomot. Rácsra tettem, félbevágva a szilvát, magozva a meggyet, tüllel bebugyoláltam, tavalyelőtt így is aláférkőztek a darazsak és sokat megzabáltak, tavaly már nem (nem is volt úgy darázs, mint előző évben). Esténként behordtam, mert 2 nap kellett. Volt olyan, hogy aszalógéppel még rászárítottam egy kicsit. Tavalyelőtt még nem volt gépem, nagy üvegbe tettem, tüllel lekötöttem a szilvát, konyhaszekrény tetején szépen bepenészedett az egész, így tavaly már egy részét aszalva lefagyasztottam, nagyobb részét 7 decic üvegekbe gyömöszöltem  és nyakig öntöttem szilvapálinkával, úgyis az ágyasok készítéséhez aszaltam. No, amit arról megkóstoltunk, sötétbordó páleszt, na, az brutális volt...:) Azaz eszméletlenül finom, tömény, szilvaízű. Ja, ugyanez ment aszalt körtével ill. birssel(szeletelve, napon aszalva), tiszta körtepálinkával felöntve.

Előzmény: pippoka (939)
pippoka Creative Commons License 2013.06.19 0 0 939

Éppen én is kérdezni akartam ki aszalt már napon,

Ja és a kandírozás, az teljesen más múfaj, jó hosszadalmas, és rengeteg cukor kell hozzá . Egyszer csináltam, többet soha, minden ragadt a cukortól. Pedig szeretem az édeset

Előzmény: Mariska néni (937)
pippoka Creative Commons License 2013.06.19 0 0 938

Tavaly géppel, cserit meggyet. Most a napra tettem ki egy-egy tálcával próbának. Ebben a nagy melegben csak megaszalódik.

Előzmény: Mariska néni (937)
Mariska néni Creative Commons License 2013.06.17 0 0 937

Sziasztok! Csinált már valaki (sikerrel) kandírozott cseresznyét?

trigi0722 Creative Commons License 2013.06.17 0 0 936

Zöldbabot szeretnék eltenni üvegekbe, pár éve már volt próbálkozásom, száraz duntszba tettem, mire kihűlt, megromlott az összes. Olyan receptet kérek, ami pontos arányokat ad és kipróbált, netről én is tudok keresni.Köszönöm !

gomba2008 Creative Commons License 2013.06.09 0 0 935

Idén itt is  nagyon kevés van rajta. Ez most ilyen év. 

Előzmény: tgwh3 (925)
gomba2008 Creative Commons License 2013.06.09 0 0 934

Én igen. A szörp, a lekvár, úgy jó, ha édes. Amennyi liter víz, annyi cukor megy a bodzaszörphöz nálunk is. Csak az idei szezonban idáig elfogyott legalább 50 kiló cukor. Persze nem két hétre való szörp készül belőle. Eddig bodza, akácvirág, menta-lime, és újabban rózsaszörp készült. Lassacskán érik a málna, és a szeder is. 

Előzmény: trigi0722 (929)
tgwh3 Creative Commons License 2013.06.08 0 0 933

2 literhez az nem sok. Eredeti régi magyar receptek szerint 1 kiló 1 literhez, tehát ez a másfél a kettőhöz már csökentett cukortartalmú :D

A szörp lényege, hogy jó ragacsos és sűrű legyen. A cukorpótló meg a diétás csak modern találmány. Régen sem haltak meg a sok cukortól meg disznótól...

Előzmény: trigi0722 (929)
Andrea555 Creative Commons License 2013.06.08 0 0 932

Felénk meg már le is érett. A piacon egyre drágább és egyre kevesebb van. 800 alatt nem is volt ma, de a szép 1000/kg. Sajnos ezen a környéken sem tudok szedd magad akciókról.

Előzmény: Törölt nick (931)
Törölt nick Creative Commons License 2013.06.08 0 0 931

Annyiért már a piacon is adnak mifelénk... igaz, nem a legszebbet, legfrissebbet. De errefelé nincs hagyománya az eper szedd-magad akciójának, féltik az ültetvényt. Bár lehet, ha kibicikliznék Dombostanyára, találnék mégis helyet, ott sok epret termelnek.

Előzmény: trigi0722 (928)
trigi0722 Creative Commons License 2013.06.08 0 0 930

Káposztalepkét hogyan lehet hatásosan irtani?Minden megoldás érdekel.

trigi0722 Creative Commons License 2013.06.08 0 0 929

Másfél kiló cukor? 3 év alatt használok el ennyit:-)

Előzmény: tgwh3 (922)
trigi0722 Creative Commons License 2013.06.08 0 0 928

Nézz körül a neten, beindult a ,,szedd magad" mozgalom, ha 10 kg fölött szedsz epret, felénk 400 ft/kg.

Előzmény: Törölt nick (893)
trigi0722 Creative Commons License 2013.06.08 0 0 927

Újhagyma zöldje, de jó ötlet, köszike.

Előzmény: h.apci (889)
trigi0722 Creative Commons License 2013.06.08 0 0 926

Köszönöm a tapsot, meghajolok!:-))

Előzmény: islamorada (888)
tgwh3 Creative Commons License 2013.06.07 0 0 925

Én megvizsgáltam a jostatermést, de katasztrófális, immár második éve... pedig roskadásig szokott lenni...

Előzmény: gomba2008 (924)
gomba2008 Creative Commons License 2013.06.07 0 0 924

Ez a fagyi épp időszerű. Honnan tudtad, hogy volt a fagyóban feketeribizlim a tavalyiból? :)))

Tegnapelőtt reggel majd meg fagytam, a lakásban. Most nyár van. Szakad az eső, süt a nap.

Előzmény: tgwh3 (922)
gomba2008 Creative Commons License 2013.06.07 0 0 923

És mennyivel jobb lesz a vacsi! :DD A gyerekek még tudják, hogy a kenyérben túl sok a liszt. Mi felnőttek meg rászokatjuk őket a kenyérre. :))) minek a kóbászt elrontani???

Előzmény: gergerg (921)
tgwh3 Creative Commons License 2013.06.05 0 0 922

Hugh Fearney W. receptje - River Cottage -, nem a legegyszerűbb, de finom:

20-30 frissen szedett bodzavirág

2 citrom és egy narancs reszelt héja

kb. 1.5 kg kristálycukor

kb. 200 ml frissen facsart citromlé (3-5 citrom leve)

borskősav (elhagyható)

Rázd le a rovarokat a virágokról, majd rakd őket egy nagy edénybe, a citrom- és narancshéjjal együtt, és önts rájuk annyi frissen forralt vizet, hogy éppen ellepje (1.5-2 liter). Legalább 4 órán, de inkább egy éjszakán át hagyd állni. Ruhán át szűrd le a folyadékot, a virágokat óvatosan nyomkodd ki, hogy minden folyadékot kinyerj. Mérd meg az így kapott levet, s minden 500 ml lére számíts 350 g cukrot, 50 ml citromlevet, és egy púpos kávéskanál borskősavat (ha használsz). A folyadékot gyöngéden melegítsd, kevergetve, amíg a cukor elolvad. Óvatosan, gyöngyözve forrald fel, s a keletkező habot szedd le a tetejéről. Hagyd kihűlni, majd szűrd át ruhán keresztül. Tiszta, kifőzött üvegekbe töltsd, 2-3 centi helyett hagyj az üveg szájától. A palackokat dugóval vagy csavarós tetővel zárd le (vagy műanyag edényekben le is fagyaszthatod a folyadékot).

Jéghideg vízzel higítva igyad - 1 rész szörphöz 5 rész vizet önts.

De a sima, ivólé szerű is jó.

Másik R. C. recept, tengeri halat nem tudtam szerezni, csak zacskósat, de ki fogom próbálni édesvizi hallal is:

A krumpli elofozott! Utana durvara vagott fokhagyma, szeletelt voroshagyma, nehany darab citromszelet kerul bele, a halakat meg bedorzsoli fokhagymaval, baberlevel es friss kakukkfu agacskak kerulnek a halakba, halak koze. Megsozza, oliva olajjal meglocsolja, citromlevel megspricceli, forro sutoben fel orat suti.

Harmadik, fagyi:

Kétárnyalatú feketeribizli fagyi (ribizli helyet jostával)

Végy 600 g jostát és egy fazékban kevéske vízzel és 50 g cukorral óvatosan főzd fel, hogy csendesen bugyogjon: főzd 10-15 percig, amíg teljesen puhára nem fő, és folyós nem lesz a leve. Sűrű szitán szűrd át, és hűtsd ki az így nyert pürét.

Végy 500 ml sűrű tejszínt (házit, magas zsírtartalommal!), és a felét keverd össze 250 ml teljes zsírtartalmú tejjel. Egy fazékban forrósítsd fel ezt a keveréket addig, amíg már majdnem forr, de NE forrjon fel. Egy másik edényben keverj össze 4 tojássárgáját 125 g kristálycukorral, majd folyamatos keverés mellett öntsd rájuk a forró tejszínes keveréket. Keverd simára, majd az egészet öntsd vissza a tejszínhez használt lábosba, s kis lángon főzd addig - mindig folyamatosan kevergetve - amíg meg nem sűrűsödik. Vedd le a lángról, és míg hűl, kevergesd tovább, miközben tovább fog sűrűsödni. (Ez a keverék egyébként a legtöbb fagyi alapja).

Ehhez a tojásos, sűrű keverékhez add hozzá a josta-püré felét. Verd fel a maradék 250 ml sűrű tejszínt (ne túl keményre), s keverd hozzá. Kóstold meg, s ha túl savanyúnak találod, adj hozzá egy kevés cukrot. Nem baj, ha túl édes egy kicsit, mert fagyás közben az ilyen fagylalt keverék édessége csökkenni fog.

Öntsd ezt a keveréket egy műanyag dobozba, tedd rá a tetejét, s tedd a mélyhűtőbe. Óránként vedd ki, és villával törd össze a szélén felgyűlt jeges szilánkokat, s keverd simára. Néhány óra fagyás után, amikor a fagylalt már megtartja a formáját, de még elég puha ahhoz, hogy keverni lehessen, vágjál bele csatornákat, fúrjál bele lyukakat, és ezekbe a csatornákba, lyukakba töltsd bele a maradék jostapürét. Majd tedd vissza a dobozt éjszakára a mélyhűtőbe.

Félórával a tálalás előtt rakd ki a dobozt a konyhaasztalra, hadd puhuljon. Amikor kanalazod ki a dobozból, látható lesz a kétféle árnyalat a fagyiban, és amikor eszed, időnként a kanaladra kerül az erősebb ízű gyümölcspüré

Ezt még nem próbáltam, de idén meg szeretném kostolni :D

gergerg Creative Commons License 2013.06.05 0 0 921

Na jó, akkor ma kolbásszal eszem a zsömlét. :-)

Előzmény: gomba2008 (919)
gomba2008 Creative Commons License 2013.06.05 0 0 920

Köszike  a tippeket. Valamit majdcsak összehozok.  A mai időjárást tekintve valami forró lekvárhoz van kedvem leginkább. Esküszöm begyújtok!

gomba2008 Creative Commons License 2013.06.05 0 0 919

Én is tejföllel szoktam. Mézet még nem raktam még bele, legfeljebb vaniliás cukrot, de biztosan nem rontja el! :))

Nem diétázok kifejezetten, de a fölösleges kalóriát azért kerülném ha lehet. Túl sok kenyeret eszünk. Legalább a gyümölcshöz ne máááán.....:))))

Előzmény: CBNora (915)
püfffneki Creative Commons License 2013.06.05 0 0 918

Teljesen ugyanezt eszem én is, csak teszek hozzá 2-3 kekszet.

Eredetileg úgy szólt a recept hogy 1 sor keksz , rá a gyümölcsdzsem, 1 sor keksz rá a vaniliacukros tejföl, és így tovább rétegezve.

De aztán egyszerűsítettem.

Andrea555 Creative Commons License 2013.06.05 0 0 917

csepegtesd ki a jogjurtot,akkor finom sűrű ,krémes lesz. :)

Törölt nick Creative Commons License 2013.06.05 0 0 916

Én lassan mindent kifogyasztottam, ami gyümölcs. Az utóbbi időben szinte csak gyümölcsös sütemények mentek: valami piskóta megkenve a hozzáillő lekvárral, zselatinos.joghurtos vagy túrós tejszinhabos krém, sok gyümölccsel.  Ez jó eperrel, málnával, szederrel meggyel. Aztán meggyes rétes, meggyes pite. Szilvásgombóc (bár szilva még mindig van a fagyasztóban elég). A ribizlik mentek az eperlekvárba, én szeretem. Bár a legutóbbi adagot ribizli nélkül csináltam, mert a gyerekeim így szeretik.

Bár nekem nem kell leolvasztani, mert pár hete lóhalálában kellett vennem egy új ládát, amikor a régi zárlatos lett, és kiderült, hogy csak a motor lenne vagy 30ezer, így nem éri meg javíttatni egy majd 20 éves ládát.

Előzmény: gomba2008 (914)
CBNora Creative Commons License 2013.06.05 0 0 915

Nem az epret tuningolja, hanem a zsömlét. Sütemény helyett jó lehet. Finom az eper magában, esszük is, csak nem laktat, hanem étvágyat csinál.

Gyümölcsleves (bár az meg sok tejföllel, tejszínnel igazán finom).

Gyümölcsjoghurt. Én sovány tejfölből szoktam. Villával összetöröm a gyümölcsöt, kanalazok bele mézet/cukrot, összekeverem a tejföllel. Diétázók nyilván joghurttal vagy kefírrel, de úgy már nekem túl híg.

Előzmény: gomba2008 (914)
gomba2008 Creative Commons License 2013.06.05 0 0 914

A rántotthúshoz még csak csak (bár az is jobb magában), de az epret miért kell "tuningolni" zsemlével???

Le kellene olvasztania fagyót. Vannak még benne tavalyi gyümölcsök. Ötlet a felhasználásra??? Könyörgöm ne kenyeres/zsömléset, mert nem kell a plusz kalória! :DD

Előzmény: pippoka (911)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!