A fűkaszát nem engedem teljesen le és így egy 10cm körüli összefüggő talajtakarót alkot.Az elődöm kapálta és mivel elég meredek, nagyobb eső a talajt(kötött) lehordta.Mire a magot beérleli,nyárra ált.kiég és egy száraz szőnyeg védi a talajt.A szőlőim(az Othellot kivéve)szépek egészségesek,hátrány nem veszek észre.
Vulkanikus talal, bazalt, vulkanikus mállási kőzetekkel, agyaggal és pannon üledék keverékével, mikroteraszos művelés, száraz kontinentális klíma, a közvetlen környezeténél (bármely irányban) kevesebb csapadékkal. Mindenben ellentéte az alföldi homoktalajnak. Savhiány nálunk nem szokott jelentkezni, sőt.
Nálam kifejezetten szárítja a talajt a fű. (Bármit vetsz, ha nyírni kezded, akkor ott a harmadik nyírás után fű lesz). Amíg füves volt, a mikroteraszok szépen alakultak át rézsüvé, ami nálam felejtős. 1,10-es a nyomtávom, 40 cm szintkülönbségnél ha 10 cm-t van feljebb a hegyfelőli kerekem, akkor a felső szórófej akár 15 centivel is feljebb szórhat annál, mint ahova becéloztam. Ha csak a sorköz füves, a sorok kapáltak, akkor a vízszintes rész egyre kisebb lesz, ami veszélyessé teszi a sorközben a traktorral való közlekedést. Ha nem látnám nap mint nap a füvesítés hátrányát, nem szóltam volna, de látom. Ujjnyi vastag repedések, több tíz centivel rövidebb hajtások, kisebb fürtök, sárgább levelek etc.
Nem tudom, említettél valamit a területedről de nem homokon van a szőlőd?
Egyébként a fű, vagy bármilyen zöldítés a sorok közé, egyértelműen valamekkora tápanyag és vízkonkurencia a szőlőnek, a sav tartalma akár 1g/l-el is magasabb lehet érésben.
Viszont megfelelően megválasztva a növényzetet, és azt jól kezelve, igen komoly humuszképződést tud adni, valamint a víz földbe való bejutását megkönnyíti, a föld lazább lesz, tele élettel. És a nitrogénellátást is segíti, ha pillangósvirágúakat is vet az ember. A defláció megelőzése miatt is hasznos tud lenni.
Több év (nem kettö) tapasztalata, ezen kívül a nagybátyám szölöjében -amolyan kontrollként- most is füvesítve van. Minden ugyanaz, csak a sorközök ott füvesek. Még a tengerszint feletti magasság is ugyanaz, nem csak a fajta (ugyanakkor telepítve, ugyanolyan térállásban, ugyanazon oltványostól), müvelésmód, növényvédelem és a talaj (szó szerint pár méter a mi szölönktöl). Össze se lehet hasonlítani a kettöt, és nem a füves a szebb, jobb...
"kipróbáltam a "füvesítést", de kifejezetten gátolja a szölö fejlödését, mert egyrészt nem engedi a nitrogén feltáródását nyár közepén, másrészt nem engedi a csapadék lejutását a mélyebb rétegekbe."
Ez szerintem zöldség.
Miért gátolná a nitrogén feltáródását?
A csapadék pedig sokkal inkább lejut mint fekete művelés mellett.
Én is mikroteraszosan müvelem a sajátomat, kipróbáltam a "füvesítést", de kifejezetten gátolja a szölö fejlödését, mert egyrészt nem engedi a nitrogén feltáródását nyár közepén, másrészt nem engedi a csapadék lejutását a mélyebb rétegekbe. Soraljmüvelö gépet nem tudok használni, mivel a soraim közt akár 40-50 cm-es szintkülönbség is lehet, olyan gyomirtót, ami a magrólkelök ellen tartósan hathat, tilos használni (pl. ilyen volt a casoron) a lemosódás miatt, így nekem maradt az évente 2-3-szori lúdlábkapás kultiválás (a rotációs kapa túlságosan meglazítja a talaj felszínét, aminek egyenes következménye a lemosás), + összel és tavasszal medallonos gyomirtás a 3 évesnél fiatalabb tökék kitányérazása után.
A svájciak, németek könnyen elöírhatják a füvesítést, náluk a mienknél több és egyenletesebben eloszló a csapadék. A gond akkor keletkezik, ha pl. a német bio-elöírásokat egy az egyben akarják Magyarországon is alkalmazni, elfeledve, hogy mi nem óceáni/nedves kontinentális, hanem nedves (Alpokalja/Sopron)/száraz kontinentális éghajlaton vagyunk.
Nekem az égvilágon semmi bajom az olaszrizlinggel, nálam a fö fajta, de a szölöfajtának vannak hibái, a legföbb, hogy tömöttek a fürtök, így érés közben a fürtök közepén a bogyók összeroppanhatnak. ha szernecsések vagyunk, akkor csak aszúsan rothad, ha nem, akkor sima szürkepenész, rothadtízzel. Természetesen lehet belöle desszertbort készíteni, de ahhoz olyan klíma kell, mint ami a Sopron vármegyei Szil (Rust) környékén van: meleg ösz, de hajnali párával. Bakonyi Karcsi bácsi szokta mondani, hogy az olaszrizlingnek van a legszebb maradékcukra.
Ez egy régebbi ültetvény. Az hogy meddig él a korai terhelés miatt?. .. Valószínűleg a szőlőtermesztésben mint minden területen nagy változássok következnek. Úgy technológiai mint fajta( klón), stb...
Üdv van_Persil, a Csemegeszőlőn megosztott rieslinggel kapcsolatban. Desszert bort is lehet készíteni belőle. A füves sor köz az fontos mivel meredek ültetvényeknel követelmény. Amúgy sorok allati kb. 50cm gyommentes. A növényzet alacsony. Ennyivel kiegészítenem a hozzászólásod. Örömmel olvasom a tanulságos, sokszor alapos, hozzáértő hozzászólásaid mégha nem is értűnk mindenben egyet 😊
Nekem úgy tünik, hogy mind a nemesböl hajt. Az alanyhajtások kissé pirosasak szoktak lenni, föleg a vesszöjük, de itt nem is ez a lényeg, hanem, hogy az oltott részröl, bár nem a (szerintem) túl hosszúra meghagyott tavalyi hajtásokról hajtott ki. Azt a részt (a felsö hajtás fölött), ami már nem hajtott ki, nyugodtan le lehet vágni, semmi szükség rá, de nagyon ügyelve, hogy ne sérüljön meg egyik hajtás se. De ha nincs levágva most, akkor majd jövö tavasszal a metszéskor kell levágni.
Ilyen új telepítést mindig ajánlatos kiültetés elött 1 db két rügyes csapra visszavágni, mert a kis növénykének összesen 2 db hajtásra lesz szüksége az elsö évében. Ha több hajtana ki, akkor a hajtások térállásától függöen kell 2-2-t kiválasztani és csak azokat megtartani, majd egész évben óvni a letöréstöl (gumis törzskötözövel karóhoz kötözéssel).
Megnyugtatlak. Minden oltványnál a nemes (ráoltott fajta) hajtott ki.
Viszont engedj meg egy megjegyzést.
Az oltványok szerintem "magasan" kerültek elültetésre. Másképpen mélyebbre kellett volna ültetned őket. Kb 5 centivel a föld felszíne fölé kellett volna kerülni a parafinozott résznek. Ott van ráoltva az alanyra a nemes.
Segítségüket szeretném kérni. Nagyszüleimnek vettem hamburgi muskotályos szőlőoltványokat, kihajtottak, viszont laikusként nem értek hozzá, egyes oltványoknál nem tudom hogy az alanyról hajtott ki vagy a nemes részről. Kérem aki ért hozzá válaszolja meg, előre is köszönöm segítségét.
Magnézium kizárható, a Mangán nem feltétlen, de ott meg a világos részek sárgába kellene átváltsanak hamar. A gond, hogy most virágzás körül vagyunk, nem illik lombtrágyázni, pedig talán jót tenne neki.
Nem zárható ki a hirtelen tavaszi meleg miatt gyorsan meginduló növekedésből adódó anyagcsere zavar, ami talán most az hűvösebb esősebb idővel rendbe is jön.