ahhhh nem mondtad hogy mentek Evora-ba, adtam volna egy rakat cuccot amit le kellett volna adni Eszti baratnomnek, tavolba szakadt magyar noverkenek. :-) Szinten portugal "volegennyel" :-)))
Húú Kata...ha nem lennék békés természetű ember, akkor ezt a pasit ma ízekre szedtem volna....TANÁCSADÓ cég. Olyan szolgáltatásokat árul, hogy hogyan illeszkedjünk be idegen társadalomba, hogy keressünk itt munkát, blablabla....mindezt baromi sok pénzért. Amit persze a párom cégével akar kifizettetni. Mondtam az ürgének, hogyha ő erre a cégtől kicsihol 2000 eurót, felőlem játszhatunk ilyent....de egyébként önéletrajzot már kiválóan tudok írni, és szerintem a tanárnénim kijavítja ha portugálul is megcsinálom..Szóval nagyon gáz.
Sintrát semmiképpen ne hagyjátok ki, gyönyörű minden szeglete. Cabo-de roca is jó, bár az hamar "letudható". Ha belefér, szerintem egy napot nagyon megér Évora, ami Lisszabon után a legtöbb történelmi emlékkel rendelkező kisváros. Érdekes a hatalmas városfalon belüli és kívüli világ kontrasztja. Kívül olyannak mondanám, mint egy mezőváros, belül igazi kis ékszerdoboz a milliónyi szépségével, kisvárosi bájával. Nekem nagyon tetszett. Setúbál alatt a partszakasz szintén nagyon klassz. Jó nagy homokos partok vannak, a sziklákon végig lehet mászni a strandok között, szerintem érdekes.
Szerintem a Berlengas mar nem lesz nyitva akkor... es az egy napos program, ami nem biztos hogy megeri, ha csak 2 hete van az embernek. :-) A kilatas nagyon jo de maga a sziget csak siralyok ameddig a szem ellat.
A segítségeteket kérném. Szept. 5-én megyünk 2 hétre a párommal és egy barátunkkal Lisszabonba. Foglaltunk 3éjszakára szállást egy Hostelbe, addig körbenéznénk ott, aztán szerintem lemegyünk Lagosba és a környékére kicsit (a páromnak ugyanis 9-én van a szülinapja, és jó lenne a parton ünnepelni) Mennénk még északra is Bathala, Berlenga szigetek, Alcobaca, Fatima... és mielőtt visszamennénk Lisszabonba még a nyugati partvidékét megnéznénk (Sintra, Monserrate, Colares, Cabo da Roca...)
Szóval a kérdésem az lenne, h mit nem szabad kihagynunk semmiképpen se szerintetek?
Nekem még a felirat túl gyors. Ma valami ezeréves női magazinban sikeresen elolvastam, hogy 2012-ben megnyílik az első szálloda az űrben :)))) Tök jó, alig egy-két szót nem értettem, de a lényeg megvolt. Ráadásul tévénézés közben imádok kézimunkázni, vagy puzzle-t rakni, úgyhogy csak fél szemmel vagyok ott. Képzeljétek, a relocation office összehozott holnapra egy randit nekem valami olyan pasival, aki kifejezetten külföldiek elhelyezkedésére specializálódott. Háát, kíváncsi leszek mi lesz belőle. Kettőkor találkozunk, kíváncsi leszek mit tud mondani.
En Floribellat neztem a gyerekkel :) Ha mar o nezte... na az volt meg egy idiota sorozat, de ugye abszolut portugal :)
A Morangoshoz a csajom meg kicsi :) O zigzagot nez egyelore orrverzesig, foleg igy a szunetben... lassan kezdodhetne mar a suli... na de itt ugye nem kapkodnak el semmit, gyanitom olyan 3 het lehet meg a szunetbol :)
ahh en egyszer egy tok jo sorozatot neztem, a Tu e Eu-t (ok, a cime nem valami eredeti, hehehe)... De sajnos ejszaka nyomtak, az ismetlest meg delutan, es mikor elkezdtem dolgozni lemondtam rola, nem vagyok ejjeli bagoly, foleg ha ejfel utan adjak a sorozatot, en meg reggel 5kor keltem akkoriban... ugyanigy a Morangos com Açúcar-rol is, ami eleg jo volt akkor a nyelvtanulas szempontjabol... :-) Most meg mar mindegy, olvasok konyveket (most epp 2-t egyszerre, egy angolt meg egy portugalt...) es a Fox-ot meg a Fox Crime-ot szoktam nezegetni, a feliratosakat. Amugy az is valamilyen szinten segit, eloszor mondjuk idegesito hogy az ember elolvas 3-4 szot es mar jon a kovetkezo adag. De en mar vegig tudom olvasni az egeszet, es fel is fogom... gyakorlat kerdese. :-)
No, ez nem is rossz ötlet. Mert ezeket a gagyikat legalább közel az elejétől lehet nézni, mert amikor lement már 200 rész, a jó ég tudja ki kivel van :))) És hogy még normál portugálul is van...köszi a tippet, megnézem mikor is lesz, meg mi ez.
Hat en sem vagyok az a tipikus szappanopera nezo, de pl beleszaldtam egyszer a sicen egy brazilba a teleglobotol, egeszen uj, szal nem ismetles volt, a paginas de vida... na az megerte, hogy estenkent raaldozzak kicsit. Mondjuk ha 50-bol ketto ok az mar kb valos (az en igenyeimnek) de azt megneznem megegyszer :) Bar abbol nem tanulsz meg portugalul, inkabb megtanulod megerteni a brazilt :D
Ja, ma lattam reklamban, hogy este a SICen a hirado utan egy uj kezdodik, ez portugal gyartasu nem brazil... nem tudom milyen lesz de hatha a nyelv szempontjait elsokent tekintve meg lehet nezni...
ÓÓ, hát itt is vannak szappanoperák meg TV show-k és mind portugálul :))) No ezért vagyok bajban, amikor gyakárolásképpen keresnék valami nézhető dolgot portugálul. Mert nekem ezek nem nézhetőek...otthon sem néztem ilyent, itt sem fogok. Úgyhogy marad a hírműsor, de az egyenlőre még nagy falat nekem. Napfény...bőségesen akad. Csudaszép napos idő volt ma is. Nyami. mediterrán mentalitás? Hmm, klassz, én szeretem. Ha az ember ráérez arra, hogy nem, nem egyszer, hanem egynél többször kell nekik mindent elmondani, ha el akarsz érni valamit, akkor jó....de imádom, hogy mindig mosolyt kapok a vonaton, még a kalauztól is. Meg a pincértől az étteremben, pastelaria-ban is (itt így hívják a cukrászdág). Méregerősen isszák a kávét, imádom. Millió halacskájuk és mennyei sajtjaik vannak, nyami. És az óceán....órákig el bírok ülni a partján, nem betelve a hullámjaival, morajlásával...szóval...nagyon jó.
Neha a topik nem szol semmirol es csend van, most legalabb van tema :)
"de nem lehet mindenkinek a kedvében járni. "
na ebben abszolut egyetertunk, csak itt a kissebbseg jar jol es a tobbseg nem... a szep ebben (es itt jon be az itteni latin mentalitas) hogy ez rajtam kivul senkit, szerintem a hatterbe szorulokat sem izgatja :DD Anyosom is jol eledegel mindenfele tevezes nelkul :))
Na Monikashow... hat ha jol emlekszem minden hivatalos nagyobb adonak (a negy nagy a kiralyi egyes RTP! es a kiralyi kettes RTP2, valamint a ket kereskedelmi a SIC meg a TVI.. aatna meg kismillio, de ezek az igazan nagyobbak amik kabel nelkul is jonnek) naszoval ezen nagyobb adoknak van a delutani musorsvabna Monikahoz hasonlo jellegu sajat nepkinzasa, aztan ezt neha valtogatjak a brazil sorozatok halmaival. Delutan korai idoben itt vagy ilyen talshow vagy szappanopera megy kifulladasig :) Baratok kozt... ilyesmi is akad, de itt eleve amugyis minden sorozatot (marmint a szappan jellegueket, es meglepo modon van koztuk jo is, csak kis aranyban) napi lebontasban adnak. A SIC kereskedelmin este a hirado utan elkezdodnek es hajnalig csak ilyenek mennek zsinorban :) Na ezert sajnalkozom en az olvasni nem tudokon, mert nekik ez az egyetlen verzio marad :) Illetve a megasztar... na ilyen is akad szinte minden csatorna kinalataban. Nem annyira kulonbozik akkor a kinalat ahogy elnezem :o))))
Napfeny amugy van, meg most is... mentalitas is :DDDD azt szokni kell, es barmilyen jo is, hogy lazak, magyar ember haja idonkent egnek all toluk :)) Lehet nem mindenki, de az enyim igen, pedig nekem volt latin eloeletem idejovetelem elott is :DDD
Nem, semmi esetre sem teljesített. Az elvárás világ szinvonalon van. Az én véleményem szerint ez a globalizációnak is köszönhető(nagy részben), amíg a legerősebb és legbefojásosabb állam az USA, addig sajna muszály tudni angolul annak, aki meg akar élni....de ne értsen félre senki nem akarok a globalizáció ellen, vagy mellett tüntetni, szót emelni.
"Aki nem beszél angolul miért maradjon ki?"- dologban igazad van, de nem lehet mindenkinek a kedvében járni. Fizikailag kivitelezhetetlen. Mondjuk egy- két nézhető filmet azért leadhatnának a sok sorozat helyett. Nem tudom ott mi a helyzet. Nálunk pl kb5 éve hódít a Győzike-, Mónika Show, a Barátok Közt, a Mega Sztar és még vagy 5 hasonló igénytelen sz@r. De erre van igény, ezt lehet eladni!!
Vicces? Inkább tragikus, de ez van.
Ez csupán egy vélemény.
De ez a topic ne erről szóljon! "Adjatok" nekünk egy kis napfényt, mediterrán mentalitást! Aztán megyünk mi is élőben nézni az óceánt!
"angol nem idegennyelv-tudás, hanem elvárt alapkövetelmény."
elvartnak lehet, hogy elvart, de nem igaz szerintem az, hogy teljesitett is. Szorakoztato filmnezes szintjen kozel nem tud annyi ember angolul, mint ahogy az allitolag elvart. (komolyan mondom, nem hiszem, hogy ma az ifjusag - es maradjunk az ifjusagnal akkor - jelentos resze folyekonyan es ertoen kommunikal angolul. lehet, hogy ez a cel meg ez az elvaras, de a tenyek szerintem ettol messze vannak)
Meg azt sem talalom korrektnak, hogy azert mert a fiataloktol elvarjak, hogy tudjanak angolul (szerintem akkor sem az angol filmek szintjen) azert a fennmarado osszes tobbi korosztaly ki van csukva ebbol, szerintem a sajat anyanyelvuknem sem tesz jot, hogy akik irni olvasni nem tudnak azok meg filmekbol sem kapnak korrekt anyanyelvi szoveget, meg semilyet, csak hireket es reklamokat :) Ja, meg szappanoperakat :DD Meg a termeszetfilmek is feliratosak.
Amugy itt sehogy nem megy a szinkron :) Olyan elenyeszo, hogy szinte nincs is :)
Nem akarnék beleszólni a szinkron, nem szinkron témába. Én a filmek nagy részét eredeti nyelven nézem és szerintem a legtöbbet tanulni így lehet (persze nem mindenkinek) pl az amerikai sorozatok, mint a House nem olyan érthetetlen szerintem. A holywoodi filmek nyelvezete meg van, hogy olyan bárgyú, hogy még a nejem is megérti, aki németül beszél és angolul inkább csak gagyog.
Az ottani szinkron nem tudom hogy működik, mert nálunk általában nem veszik meg külön az effekteket és a szövegeket a filmekhez. Ezért a szinkronizálás után a szöveges részek jóval halkabbak és rosszabb minőségüek, mint a többi. Van, hogy a film Doulbi, de a szöveg nem és azért az elég gáz.
Persze az idősebb generáció (értsd: 35- 40- től fölfelé) nálunk se beszél semilyen nyelvet(valamikor talán gagyorászott oroszul, de azt ma már divat letagadni is). Olvasni meg nem tudnak, mert rossz a szemük, vagy mert túl gyors a szöveg. Így marad nálunk is a szappanopera, meg a Mónikashow.
Én azt gondolom, hogy ma már az angol nem idegennyelv-tudás, hanem elvárt alapkövetelmény.
A vállalkozás elindítását csak, mint lehetőséget kérdeztem volna megélhetés, adózás szempontjából. De meggondolandó dolog pl az étterem. 2 nagybátyjám is szakács az egyik 15, a másik 25 éve és egyikük se üzemi konyhán melózik... :) Szóval, azt hiszem meglenne a lehetőség amennyiben a kereslet is meg van.
Ja, dehogy akarom en velemenyezni a blogodat, csak megallapitottam, hogy nagyon tetszik. Ez a szinkronos daolog csak a privat heppem, hogy szertintem nem olyan felhotlenul oke ez... de ez nem azt jelenti, hogy nem tevedhetek, csak kenyszert ereztem, hogy elmondjam :DDDD
a 4 osztaçly 1966-ra vonatkozott. Addig a lanyoknak nem volt kotelezo iskolaba jarniuk, es akkor lett eloszor, akkor meg csak 4 osztaly.
Az oke, hogy valaki elbeszelgetes szinten 30 alatt jol beszel angolul, de nem olyan nyelvi szinten mint House filmak :) En aranylag jol beszelek nemetul, merem allitani, hogy atlag jolbeszelonel jobban (persze a diplomam miatt) ez nem altalanos, de azert a komolyabb szakszoveggel elatott filmek nemetul nekem mar nem biztos, hogy csak kikapcsolodas, vagy ha az is, kozel nem ertem ugy mint az anyanyelvemen. Meg a felsofoku szakvizsgaimmal egyutt sem. Nemis cel, hogy valaki ilyen szinten beszeljen egy nyelvet, vannsak sokan akik teszik, de nem ez a jellemzo.
Huszon harmincasokrom amugy nem tudok nyilatkozni, a harmoc negyvenesekrol inkabb. Van aki egy kukkolast sem tud angolul, van aki jol nyomja nagyon, de a jol nem azt jelenti, hogy szepirodalmat is olvas pl :) Inteligensegben es nyitottsagban szerintem sincs hiba :)
A gyerekem viszont reklamal, pedig o mar belenott ebbe... reklamal, hogy a portugal dvdk egy resze miert csak feliratos. Hiaba tud mar valamennyire olvasi, keptelenseg neki barmit is kezdeni egy feliratos mesefilmmel :(
Nekem csak annyi bajom van az ilyen filmekkel, hogy nem tudok kozben himezni vagy vasalni :) Igaz ertek valamennyire (nem komoly szint) angolul (nalam a nemet, spanyol, portugal vonal erosebb) de ahoz, hogy elvezetes legyen kene olvasnom is... na most himezni, feliratot olvasni nem lehet egyszerre. A csak angolt hallgatva meg lemaradok :DD De ez egyeni szocproblemam persze, nem jellemzo a tomegekre, es hat beszereztem ezert egy jo halom magyar sorozatot :DD
Mert ami itt van az nem magyar etterem, csak magyarok csinaljak... De amugy roman szakacsuk van ha jol tudom, es portugal kajakat csinalnak, ezzel semmi nem kulonbozteti meg oket egy portugal tulaju etteremtol. Nem is etterem, inkabb tudod az a pici kis kajalda ahova ebedelni jarnak az emberek... :)
Dehogy baj, hogy olvastad, véleményezted. Lehet hogy a mai idősebbeknek még nem hasznos, de én úgy gondolom, ohgy az ifjaknak jót fog tenni. Tényleg 4 osztály a kötelező ma a nőknek????Egek. Ha ez így van, tényleg gáz. Nem tudom. Én a fiataloknál azt tapasztalom, hogy jól beszélnek angolul, intelligensek és nyitottak. Most az erős huszon és harminconéves korosztályra gondolok. Ez azt jelenti, hogy itt nincsenek többdiplomás emberek??? Hmm, még a végén találok állást :)) Most két álláspályázatom van beadva. Kíváncsian várom, hogy reagálnak-e valamelyikre.
Utolagos engedelmeddel en is beleolvastam a blogba, nagyon izgi :)
Egy valami szemet szurt, erdekes, hogy sokan gondoljak (szerintem nagy teveszme, es ezt szeretem a nyelvtanari tanulmanyaimra alapozni, de azert lehet, hogy en megyek szembe a forgalommal), hogy a nem szinkronizalas mennyire buli es ettol hogy megtanulnak itt a nepek angolul... hat ize. Szerintem egyaltalan nem jellemzo itt a nepekre, hogy olyan szinten beszelnenek (ertenenk) angolul, hogy egy Dr.House vagy egy 24 epizodot siman vegyenek mint akadalyt. Abbol ugyan nem tanul senki szerintem, ha nem erti mirol van szo :o) Marpedig nagyon alapos nyelvtusas utan is kifejezetten emelt szintu feladat egy orvosi szaknyelvet erosen nyomato sorozat ertelmezese. Szoval szerintem odaig ok, hogy hagyomany, megszoktak, elfogadtak, de az, hogy ok ebbol sokat profitalnanak... haaaaaat. Plane ha elovesszuk azt az ismeretunket, hogy itt az egyik legmagasabb europaban az analfabetizmus (oke, nem hatamlas, de azert joval nagyobb min tpl kishazankban) ezeket az embereket eleve kizarjak a legegyszerubb szorakozasbol, a tevenezesbol. Marmint nezni ugye nezhetik, csak nem ertik. Aztan ott vannak azok a nem kevesen levo emberek, akik ugyan nem analfabetak, csak funkcionalisan azok. Azert ebben az orszagban csak 1966-tol lett kotelezo a lanyok iskolaztatasa, akkor is csak negy osztaly... az most sem egy nyugdijas korosztaly meg... a mostani nagyik igen soikan nem nagyon iskolazottak, nem irnak olvasnakl csak ha nagyon muszaj. Anyosom pl tud olvasni, de nem erto olvasassal, vagyis egy hasznalti utasitasbol sem igen tudja leszurni a lenyeget. Nem olvas konyvet (szakacskonyvet sem)... neki (en mindig ot sajnalom ilyenkor ha a tema elkoerul, bar asszem ez ot kevesse izgatja, ez van, ilyen itt az elet) pl maradnak a hirek es max a szappanoperak es amen.
Na be is fejezem az eszmefuttatasomat, csak gondoltam leirom, hogy szerintem miert kozel sem annyira buli ez, hogy semmit (vagy csak nagyon minimalisat) szinkronizalnak.
Lupus, megmondom én neked, hogy mit kellene itt vállalkozni. Ezen agyalok, mióta itt vagyok. Netkávézót kéne nyitni, mert abból nagyon gyéren állnak. És nem hiszem el, hogy egy nyaralóktól nyüzsi helyen, mint mondjuk Estoril, vagy Cascais ne lenne igény rá. Én is kutattam, amikor még nem volt net itthon. A másik, ami sikeres lehetne, egy magyar étterem. Fornalha mesélte, hogy ami itt van, az botrányos.
Hihi, Lupus, nem két hét alatt, két nap alatt :))) De vígasztalásképpen írom, alig két hónapja tanulok itt, igaz intenzíven, de az alaphelyzetekben egész jól elkommunikálok. Ma pl. a magyar-portugál egészségügyi ellátás gyönyöreiről beszélgettem...itt se jobb mint otthon, sőőőt. Munkafrontról én még nem tudok nyilatkozni. A párom meg ugye úgy kezdett dolgozni, hogy az otthoni cégének itteni kirendeltségéhez ment, jó pénzért. Az első itteni benyomásaimat az alábbi linken olvashatod: http://koltozunk1.blog.nlcafe.hu/