A feleségnek nem kötelessége a férjével maradni az első pofon után, viszont a gyerek kénytelen a szülővel maradni - hisz ki van neki szolgáltatva - abban a tudatban, hogy az megütheti, megverheti bármikor, hisz egyszer már megtette.
Igen, ez nagyon fontos eleme a veréssel nevelésnek, h a gyerek tudja adoptálni, hogy a szülője jogosan verte meg. Hogy verni jog. Amivel vagy él, vagy nem él a jogosult.
Az már kérdőjelesebb, ha elfelejtette. Nehezen hihető, hogy egy verést el lehet felejteni. Beépül a személyiségbe. Hogy vannak alkalmak amikor verhető vagyok. Jogosan. És akkor valamit az ember ennek megfelelően tesz, vagy nem tesz. Hogy ne verjék meg. Ez szerintem alap.
Na most, ha ezt tudja az ember, onnantól kezdve már könnyű dolga van.
Tudom, ez egy fórum, és mindenki azt mond amit akar, úgyhogy nem is kell válaszolj, csak magadnak:
Attól, hogy kapott 1-2 fülest, hirtelen elkezdte érdekelni a suli, és nem a haverok és az ő véleményük lett az Isten? Volt bármilyen hatása? Valóban attól kezdett jó úton járni, vagy egyszerűen mint a kamaszok általában túlesnek ezen és idővel, látva a családi mintát, felfogva a szülői "papolást", maguktól is beérnek?
Előrébb hozta-e a pofontól, büntetéstől való félelem ezt a folyamatot, vagy inkább hátráltatta? Miért gondolod, hogy egy társas kapcsolatban, ahol a felek együttműködése, közös életük mindkettejük számára megfelelő iránya a tét, nem jó eszköz a pofon, gyereknevelés esetén, ahol a gyermek megfelelő úton haladása a fontos, pedig az?
Nem pofozkodtam . Egyszer kapott ki igazából az a qrva kölök mire felnőtt . Mer' birkatürelmem volt/van , és mert más alkalmak nem olyan horderejűek voltak . Akkor meg előre megfontolt szándékkal tettem , hogy míg él , emlékezzen miért kapta . (de mint előbb már írtam , valószínűleg nem is emlékszik rá , vagy jogosnak ítéli még utólag is)
A férjnek nem kötelezettsége az asszonyt nevelni . Hagyja ott/küldje el ....vagy állja a sarat/törődjön bele ... !
A gyereked a te kötelességed .
... és igen ... nem vagyok rá büszke , de nem is leszek miatta depis , így harmincvalahány évvel később .
Amúgy meg érdekes dolog ám ez . A gyerekekkel kitárgyaltuk már párszor az életünk sorát , de sosem hozta fel a fiam az említett vesszőcskéket . Vagy nem is emlékszik rá , vagy utólag sem sérelmezi valamiért .
Igen, meglehet, hogy a négyórás alvások mégiscsak kihatással voltak az idegrendszeredre. Nem könnyű a döntés az egyedülálló szülőnek, hogy a Puma cipőt vegye meg, és pofozzon a fáradtságtól, vagy ne legyen Puma cipő, helyette legyen kipihent anyuka, aki nem ver. Nehéz döntések ezek. Nincs jó válasz. Te a Puma cipőt választottad, és kiosztottál mellé pár pofont. Teljesen megértelek.
Én nem 3 évesekről beszélek , hanem kamaszkorról . Három évest csak a hülyék vernek .
A kamaszkor a dackorszak . Nálunk a suli/haverok témakör volt a vita tárgya mindig . Kölök agya mint a penge , de lusta volt , mint a lajhár , és inkább a haverok ... Te hogy értetted volna meg őkelmével , hogy nem jó úton jár , amikor a főállásod mellett még volt 1-2 mellék is , hogy el tudd tartani a két kiskorúdat , és megadhass annyit , mintha kétszülős családban nevelkedne ?
Miután te vagy a felnőtt, te vagy a szülő, neked kell megtalálnod az utat a jusztse és a haverok szerint is szinten működő kölködhöz az utad. Ez kutya kötelességed anélkül, hogy megvernéd. Ráadásul olyannal teszed, aki függ tőled.
Az a felnőtt ember, aki többszöri kérésre, magyarázásra nem képes a belátásra, az ebből a szempontból ugyanúgy működik, mint egy kamasz. Pl. mert nekem egy férfi sem mondja meg, hogy mit csináljak, vagy én jobban tudom, majd én eldöntöm, hisz önálló szuverén egyéniség vagyok. Feltesszük, hogy egyik esetben sem értelmi fogyatékosokról beszélünk.
igen, a csaladi vitak a racionalitasrol es az objektivitasrol szoktak szolni... foleg amikor a 90%-ban kezdemenyezo nonek alapjaba veve tok massal van baja, es csak kirobban a frusztracioja valami faszsagon :) nem tudom, ez miben kulonbozik egy hisztis 3 evestol, de valojaban nem sokban...
ezzel szemben a kamaszok eleg objektiven es racionalisan latjak szuleiket es gyakran ezekbol lesznek a vitak, pofonok
Szerinted ha egy gyereknek elmagyarázol valamit , vagy ha egy felnőttnek , akkor mindketten képesek ugyanolyan tudással/belátóképességgel/tapasztalattal mérlegelni ?
....és ne gyere majd azzal , hogy a korához képest a gyerek is ! Mert kamaszkorban max a "juszt is" , meg a "haverok szerint is" ... van a belátóképesség .
No, de miért probléma, ha egy férj ugyanezt, ugyanilyen cinizmussal mondja, amikor asszonynak huszonötödszörre is egyik fülén ki a másikon be, és jön a nyakleves. Nem rendszeresen, hanem 1-2 alkalommal?