Én meg úgy vagyok a tartósíval, hogy ha már pénzbe kerül (mert ugye a cukor, ecet is pénzbe kerül, hátha még az elrakandót is pénzért vesszük), meg időbe, meg energiába, marha mocsok dolog lenne, ha megromlana. Merthát elvész a pénz, az idő, plusz még nem is eszünk belőle abban az évben (meg a következőben sem, ha rossz lesz a termés). Ja és még meg is kell vennünk azt a befőttet/savanyúságot, ami nélkül elképzelhetelen az élet, mert ilyen is van. :)
Valóban felnőtt sok nemzedék a szalicillel tarósított befőtteken. Most pedig, hogy benne vagyok a korban, gyógyszerként eszem:) Aztán jött a NA-benz, és néha olvasni, hogy a sok hiperaktív gyerek ennek köszönhető... Érzésem szerint a szalicil kevésbbé káros, de nem vagyok hozzáértő.
Sok mindent teszek el tartósítószer nélkül (paradicsom, lekvárok, rumosmeggy, lecsó...), de nem mindent lehet . Speciálisan ez a meggy felforrna. Az Andrea által említett rum jó lenne, ha rumtopfot csinálnék (pár éve készítettem, csak én ettem). De ez meggybefőtt. Kimagozzuk, lecukrozzuk, szalicil bele, pár napig kevergetjük, majd üvegbe tesszük. Nagyon finom, süteményekbe is jó. Szoktak bele egy kevéske rumot is tenni.
úgy, hogy kisgyereknek kifejezetten káros a szalicil, ahogy semmiféle szalicisavas gyógyszer sem adható 7-8 éves kor alatt
de engem a téma abszolút nem érint, mert semmiféle tartósítót nem használok, tehát fel sem merül, és vígan elvan így is minden a natúr töktől a paradicsomszószon át a natúr meggybefőttig
A szalicilt betiltották, nincs is forgalomban. Nem ismerem a hisztéria okát, de nem hinném, hogy az a csipet amennyit használtunk belőle, lenne a legveszélyesebb ránk. Anyukám 30 éve nagyüzemben gyártja az egész családnak a baracklekvárt, pici szalicillel a tetején és még élünk.
Tegnap elkészült az első adag napon aszalt meggyem és cseresznyém. Üvegbe tettem, gézzel a tetején, nehogy bepenészesedjen. A második tálca, egy napot volt kint...
Hol az összefüggés? Én sem használok szalicilt, nem azért, csak nem értem. Felnőttem valahogy a nagyanyám szalicillel tartósított befőttjein, savanyúságjain. Egy jópár nemzedék felnőtt így, régebben nem is ismertek mást.
Egyszercsak valaki kitalálta, hogy jujuj, az nem jó ám... most a natrium benzoát dívik, oszt majd 20-30-40 év múlva valaki arról is megállípatja, hogy jujuj...
Kaptam a barátnémtól egy kosár meggyet (nekem is van vagy 4 apró meggyfám, de nem méltóztatnak érdemleges mennyiséget teremni). A magozott nyers meggyet csinálom belőle, de sajnos már csak egy adagra való szalicilem van hozzá. Szerintetek jó lenne más tarósítóval is?
Egyébként készült pár üveg meggydzsem is, a málna is érik, így két doboznyi lefagyasztása után a maradékból dzsem készült. Mi is megeszünk egy pár üveggel évente, de a lányok is viszik szorgalmasan, 90 éves anyósom pedig a heti 1-2-3 üveg lekvárt megeszi, így mindenből lekvárt főzök...
Jó találmány ez a topik, kicsit jobban kellene pörögni. Tudom, mindenki kint van a kertben. Én is. Bejárok meginni a söröcskémet. :))
Tavaly pl. itt találtam sült paradicsom receptet, már nem emléxem ki tette fel, de nagyon finom!!! Idén tonnaszám fogom csinálni, mert a recept egyetlen hibája, hogy minden mennyiségben kevés! :o)))
Kipróbáltam a napon szárított változatot is, de jobb a sült, mert abban benne vannak a fűszerek is. Nincs az a pizzakrém, ami jobb lenne. A húsos félékből a legjobb, én ökörszívből csinálom idén, és mielőtt berakom a sütőbe megnyúzom. Sajnos ez még odébb van........Még most kezdenek érni a korai fajták. Ökörszív majd szeptemberben lesz ipari mennyiségben.
Oksa, ma megy a lányom zapjához leszendi ami leszedhető, és éppen kivételesen több napig itthon leszek. Ki fogom próbálni, de hogy nem ez lesz a fő irány, azt már látom. :o)))
Tényleg több napig állni hagyom, sőőőőt......amikor nincs időm vele foglalkozni két hétig is! Annyi a trükk, hogy nem bízom teljesen a cukor tartósító erejére a dolgot, keverek bele pici benzoátot is.
Ha csak pár napig áll, akkor ez nem kell. Kipróbáltam. A fagyóból kiszedett tavalyi feketeribiszke semmi taratósítót nem kapott, és a fenyőszirup sem.
Az viszont tény, hogy én szeretem ha édes, és xarok rája, hogy a jelenlegi álláspont szerint nem jó a cukor az embernek. Nekem jó és kész. :))) Kenyeret szinte nem eszem, de az édességet imádom. A szörp meg nem más, mint gyümi és cukor egyvelege. Illetve az ebből készült lé. Nagyanyám pl. felfőzte. Én nem. Fölöslegesnek, és kifejezetten ártalmasnak tartom. Annyi cukorral csinálom, hogy vígan eláll míg meg nem isszuk. Ha hosszútávra akarom, akkor megy bele pici tartósító, mert csodák nincsenek.
Meggybor.....próbáld ki. :) Finom, de fejfájós, és berúgatós. A magam részéről sajnálom a meggyet rápazarolni, elfogy minden mennyiségű szörp, és cukrozott meggy. A bor az én olvasatomban nem meggyből, és nem is tablettából készül, hanem csak úgy hagyományosan.... szőlőből. :))
Köszönöm szépen, egy próbát megér, már csak kíváncsiságból is, de nagyüzemben biztosan nem fogom csinálni. Pancsoljon vele akinek két anyja van! Egyszer viszont muszáj kipróbálni.
Zöldbab. Régen csináltam már, de az anyukám, nagymamáim is így tartósították. Semmi méricskélés, lényeg, hogy ecetes sós a víz, kicsit főzzük a babot, leszűrjük, üvegbe rakjuk, a levét utánízesítjük, újraforraljuk, felöntjük az üvegbe rakott babot, és újra gőzöljük mostmár üvegestől vagy egy negyedórát.
Majd számolj be az eredményről. Amit én használtam receptet abban szirupban kellet főzni a gyümit, leszűrni, másnap megint és így tovább napokon át. Ahogy néztem, hasonló mindenhol a házi kandírozás.
Te tényleg 4-5 napig hagyod állni a szörpnek való gyümölcsöt a cukorban, nem kezd el erjedni ebben a melegben? Én max 24 órát, isteni meggyszörpöm lett.
Az egyik topikon felvetődött a meggybor ötlete, kaptam receptet hozzá, ki fogom próbálni. Na az is hosszadalmas, de nem túl macerás.
Nem vagyok egy patikamérleges tipus, de a lényeget el tudom mondani. Leszedni, megmosni, lecukrozni, állni hagyni. Kevergetni néha, kb. 4-5 napig. Amikor a cukor elolvadt, akkor leszűrni, üvegekbe tölteni. Ennyi....tuti bevált! :o)) A cukor mennyiségét azért nem írom, mert egyrészt nem mérem, másrészt az ízlések igen különbözőek. Szerintem 2:1 arányban tökéletes. A szeder javára persze. :))) Ha kevés a cukor, nem árt neki kis natrium benzoát.