Keresés

Részletes keresés

VKOrsi Creative Commons License 2013.06.25 0 0 973

ok :)

de nekem eddig 1 db tökön kívül nem romlott meg semmi (tavaly kb. 60-70kg paradicsomot tettem el így + az egyebek), szóval én ettől nem tartok :)

Előzmény: -balu28- (971)
-balu28- Creative Commons License 2013.06.25 0 0 972

+tó (tartósító)

Előzmény: -balu28- (971)
-balu28- Creative Commons License 2013.06.25 0 0 971

Én meg úgy vagyok a tartósíval, hogy ha már pénzbe kerül (mert ugye a cukor, ecet is pénzbe kerül, hátha még az elrakandót is pénzért vesszük), meg időbe, meg energiába, marha mocsok dolog lenne, ha megromlana. Merthát elvész a pénz, az idő, plusz még nem is eszünk belőle abban az évben (meg a következőben sem, ha rossz lesz a termés). Ja és még meg is kell vennünk azt a befőttet/savanyúságot, ami nélkül elképzelhetelen az élet, mert ilyen is van. :)

Előzmény: VKOrsi (970)
VKOrsi Creative Commons License 2013.06.25 0 0 970

minden nem, egyes anyagok bomlanak hőre, mások nem

 

én személy szerint károsabbnak ítélem meg a tartósító szereket, mint a forralást.

Nem beszélve arról, hogy a nagyon sok dolog utána ugyanúgy főzve kerül felhasználásra, nem nyersen esszük

Előzmény: pippoka (969)
pippoka Creative Commons License 2013.06.25 0 0 969

Értem, csak a forralással az a bibi,minden értékes anyag elvész. 

Előzmény: VKOrsi (967)
CBNora Creative Commons License 2013.06.25 0 0 968

Ha megfelelően van hőkezelve és jól zár a kupak, eláll minden. Csak felbontás után gyorsan meg kell enni.

Előzmény: VKOrsi (967)
VKOrsi Creative Commons License 2013.06.25 0 0 967

én a bodzaszörpöt is dunsztolom

felforralom, forrón steril üvegbe megy, aztán szárazdunsztba, ahol 4-5 nap alatt hűl ki.

 

tavaly "tökfőzeléket" is tettem el hasonló modn (paprikás alap rá a tök, összepárolom, forrón üvegbe, majd dunsztba), az is kiíbrta a telet.

paradicsom, lecsó, sült paradicsomkrém ugyanezzel a módszerrel

Előzmény: pippoka (965)
Törölt nick Creative Commons License 2013.06.25 0 0 966

Valóban felnőtt sok nemzedék a szalicillel tarósított befőtteken. Most pedig, hogy benne vagyok a korban, gyógyszerként eszem:) Aztán jött a NA-benz, és néha olvasni, hogy a sok hiperaktív gyerek ennek köszönhető... Érzésem szerint a szalicil kevésbbé káros, de nem vagyok hozzáértő.

Sok mindent teszek el tartósítószer nélkül (paradicsom, lekvárok, rumosmeggy, lecsó...), de nem mindent lehet . Speciálisan ez a meggy felforrna. Az Andrea által említett rum jó lenne, ha rumtopfot csinálnék (pár éve készítettem, csak én ettem). De ez meggybefőtt. Kimagozzuk, lecukrozzuk, szalicil bele, pár napig kevergetjük, majd üvegbe tesszük. Nagyon finom, süteményekbe is jó. Szoktak bele egy kevéske rumot is tenni.

pippoka Creative Commons License 2013.06.25 0 0 965

Mesélj hogy szoktál tartósítani, engem érdekel? Kevés Na benz, használok, mert egyszer nem tettem a bodzaszörpbe és pár hét alatt megerjedt.

Előzmény: VKOrsi (964)
VKOrsi Creative Commons License 2013.06.25 0 0 964

úgy, hogy kisgyereknek kifejezetten káros a szalicil, ahogy semmiféle szalicisavas gyógyszer sem adható 7-8 éves kor alatt

 

de engem a téma abszolút nem érint, mert semmiféle tartósítót nem használok, tehát fel sem merül, és vígan elvan így is minden a natúr töktől a paradicsomszószon át a natúr meggybefőttig

Előzmény: gomba2008 (962)
pippoka Creative Commons License 2013.06.25 0 0 963

A szalicilt betiltották, nincs is forgalomban. Nem ismerem a hisztéria okát, de nem hinném, hogy az a csipet amennyit használtunk belőle, lenne a legveszélyesebb ránk. Anyukám 30 éve nagyüzemben gyártja az egész családnak a baracklekvárt, pici szalicillel a tetején és még élünk.

Tegnap elkészült az első adag napon aszalt meggyem és cseresznyém. Üvegbe tettem,  gézzel a tetején, nehogy bepenészesedjen. A második tálca, egy napot volt kint... 

 

gomba2008 Creative Commons License 2013.06.25 0 0 962

Hol az összefüggés? Én sem használok szalicilt, nem azért, csak nem értem. Felnőttem valahogy a nagyanyám szalicillel tartósított befőttjein, savanyúságjain. Egy jópár nemzedék felnőtt így, régebben nem is ismertek mást.

Egyszercsak valaki kitalálta, hogy jujuj, az nem jó ám... most a natrium benzoát dívik, oszt majd 20-30-40 év múlva valaki arról is megállípatja, hogy jujuj...

:))

Előzmény: VKOrsi (959)
Andrea555 Creative Commons License 2013.06.24 0 0 961

rum :D      (de legalább 50%os)

Előzmény: Törölt nick (956)
borsika79 Creative Commons License 2013.06.24 0 0 960
Sziasztok. Ma találtam 1 érdekes receptet:kovászos szilva. Nemsokára ki is próbálom.
VKOrsi Creative Commons License 2013.06.24 0 0 959

értem

a szalicil nálam tiltólistás, 4 kisgyerekünk van

Előzmény: Törölt nick (958)
Törölt nick Creative Commons License 2013.06.24 0 0 958

Na de ez nyers, ezt nem dunsztoljuk!

Előzmény: VKOrsi (957)
VKOrsi Creative Commons License 2013.06.24 0 0 957

én szalicilt semmibe nem teszek - mást se -

simán nedves dunsztolom és eláll bármi adalékanyag nélkül.

Előzmény: Törölt nick (956)
Törölt nick Creative Commons License 2013.06.24 0 0 956

Kaptam a barátnémtól egy kosár meggyet (nekem is van vagy 4 apró meggyfám, de nem méltóztatnak érdemleges mennyiséget teremni). A magozott nyers meggyet csinálom belőle, de sajnos már csak egy adagra való szalicilem van hozzá. Szerintetek jó lenne más tarósítóval is?

 

Egyébként készült pár üveg meggydzsem is, a málna is érik, így két doboznyi lefagyasztása után a maradékból dzsem készült. Mi is megeszünk egy pár üveggel évente, de a lányok is viszik szorgalmasan, 90 éves anyósom pedig a heti 1-2-3 üveg lekvárt megeszi, így mindenből lekvárt főzök...

Mariska néni Creative Commons License 2013.06.24 0 0 955

Hát a pancsolás még hagyján - leszűröm, felforralom, visszaöntöm rá. Hanem a magozása szemöldökcsipesszel, az kissé próbára tett.

Előzmény: gomba2008 (952)
gomba2008 Creative Commons License 2013.06.24 0 0 954

Jó találmány ez a topik, kicsit jobban kellene pörögni. Tudom, mindenki kint van a kertben. Én is. Bejárok meginni a söröcskémet. :))

Tavaly pl. itt találtam sült paradicsom receptet, már nem emléxem ki tette fel, de nagyon finom!!! Idén tonnaszám fogom csinálni, mert a recept egyetlen hibája, hogy minden mennyiségben kevés! :o)))

Kipróbáltam a napon szárított változatot is, de jobb a sült, mert abban benne vannak a fűszerek is. Nincs az a pizzakrém, ami jobb lenne. A húsos félékből a legjobb, én ökörszívből csinálom idén, és mielőtt berakom a sütőbe megnyúzom. Sajnos ez még odébb van........Még most kezdenek érni a korai fajták. Ökörszív majd szeptemberben lesz ipari mennyiségben.

 

Előzmény: gomba2008 (953)
gomba2008 Creative Commons License 2013.06.24 0 0 953

Oksa, ma megy a lányom zapjához leszendi ami leszedhető, és éppen kivételesen több napig itthon leszek. Ki fogom próbálni, de hogy nem ez lesz a fő irány, azt már látom. :o)))

Tényleg több napig állni hagyom, sőőőőt......amikor nincs időm vele foglalkozni két hétig is! Annyi a trükk, hogy nem bízom teljesen a cukor tartósító erejére a dolgot, keverek bele pici benzoátot is.

Ha csak pár napig áll, akkor ez nem kell. Kipróbáltam. A fagyóból kiszedett tavalyi feketeribiszke semmi taratósítót nem kapott, és a fenyőszirup sem.

Az viszont tény, hogy én szeretem ha édes, és xarok rája, hogy a jelenlegi álláspont szerint nem jó a cukor az embernek. Nekem jó és kész. :))) Kenyeret szinte nem eszem, de az édességet imádom. A szörp meg nem más, mint gyümi és cukor egyvelege. Illetve az ebből készült lé. Nagyanyám pl. felfőzte. Én nem. Fölöslegesnek, és kifejezetten ártalmasnak tartom. Annyi cukorral csinálom, hogy vígan eláll míg meg nem isszuk. Ha hosszútávra akarom, akkor megy bele pici tartósító, mert csodák nincsenek.

Meggybor.....próbáld ki. :)  Finom, de fejfájós, és berúgatós. A magam részéről sajnálom a meggyet rápazarolni, elfogy minden mennyiségű szörp, és cukrozott meggy. A bor az én olvasatomban nem meggyből, és nem is tablettából készül, hanem csak úgy hagyományosan.... szőlőből. :))

Előzmény: pippoka (946)
gomba2008 Creative Commons License 2013.06.24 0 0 952

Köszönöm szépen, egy próbát megér, már csak kíváncsiságból is, de nagyüzemben biztosan nem fogom csinálni. Pancsoljon vele akinek két anyja van! Egyszer viszont muszáj kipróbálni.

Előzmény: Mariska néni (951)
Mariska néni Creative Commons License 2013.06.24 0 0 951

Szia! Én több receptből ollóztam össze, így:

 

2-3 kg cseresznyét kimagoztam. 1 kg cukrot 1 liter vízzel öszeforraltam, és a (porcelán vagy üveg) edényben lévő cseresznyére öntöttem, letakartam.

Másnap leszűrtem, a cukros lét újra forraltam, visszaöntöttem a cseresznyére.

Ezt kell csinálni 12 napig, Állítólag a végére finom, ropogós gurulós kandírozott cseresznye lesz belőle.  Most készül egy adag meggy is.

Végülis nem egy nagy macera, a két edényt kell letakarva kerülgetni, és naponta néhány perc meló.

 

Előzmény: gomba2008 (945)
trigi0722 Creative Commons License 2013.06.23 0 0 950

Köszi. Már szedtem 3 adag zöldbabot, jövő héten, ha az idő is így akarja, dömping lesz belőle és teszek üvegbe.

Előzmény: Törölt nick (947)
Dance1 Creative Commons License 2013.06.23 0 0 949

KÖszi

Most csináltunk így meggyszörpöt.

De akkor a szeder is így fog készülni.

Előzmény: gomba2008 (944)
Törölt nick Creative Commons License 2013.06.23 0 0 948

Azt kifelejtettem, hogy tartósítót is tettünk bele - régen szalicilt, most gondolom mást.

Előzmény: Törölt nick (947)
Törölt nick Creative Commons License 2013.06.23 0 0 947

Zöldbab. Régen csináltam már, de az anyukám, nagymamáim is így tartósították. Semmi méricskélés, lényeg, hogy ecetes sós a víz, kicsit főzzük a babot, leszűrjük, üvegbe rakjuk, a levét utánízesítjük, újraforraljuk, felöntjük az üvegbe rakott babot, és újra gőzöljük mostmár üvegestől vagy egy negyedórát.

Előzmény: trigi0722 (936)
pippoka Creative Commons License 2013.06.23 0 0 946

Majd számolj be az eredményről. Amit én használtam receptet abban szirupban kellet főzni a gyümit, leszűrni, másnap megint és így tovább napokon át. Ahogy néztem, hasonló mindenhol a házi kandírozás.

 

Te tényleg 4-5 napig hagyod állni a szörpnek való gyümölcsöt a cukorban, nem kezd el erjedni ebben a melegben? Én max 24 órát, isteni meggyszörpöm lett.

Az egyik topikon felvetődött a meggybor ötlete, kaptam receptet hozzá, ki fogom próbálni. Na az is hosszadalmas, de nem túl macerás.

Előzmény: gomba2008 (945)
gomba2008 Creative Commons License 2013.06.22 0 0 945

Légyszi dobd már ide a receptet ha már megtaláltad. Felcsigáztál. Eddig eszembe sem jutott, de most kedvet kaptam. 

Előzmény: Mariska néni (941)
gomba2008 Creative Commons License 2013.06.22 0 0 944

Nem vagyok egy patikamérleges tipus, de a lényeget el tudom mondani. Leszedni, megmosni, lecukrozni, állni hagyni. Kevergetni néha, kb. 4-5 napig. Amikor a cukor elolvadt, akkor leszűrni, üvegekbe tölteni. Ennyi....tuti bevált! :o)) A cukor mennyiségét azért nem írom, mert egyrészt nem mérem, másrészt az ízlések igen különbözőek. Szerintem 2:1 arányban tökéletes. A szeder javára persze. :))) Ha kevés a cukor, nem árt neki kis natrium benzoát. 

Előzmény: Dance1 (942)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!