Tudod, az 1.4-es motor nem igazán egy városi használatra való motor. Nem biztos, hogy az eladó tudott róla. Ha tudott is, lehet olyan szerelőhöz hordta, aki nem igazán értett a tipúshoz, ezért mondtak neki valamit, nem is értette igazán, úgyhogy jóhiszemű. Namost nem kell pánikolni. Egy hibakód megmondja, merre kell elindulni. Ha pesti vagy, akkor hozzáértő, nota bene ilyen autót használó szerelőt is tudunk javasolni.
Egy dolgot tudjál: a sárga "pechlámpa" a motor működésében előforduló hibát jelzi. Ha a hibát kiváltó ok már nem áll fent, a motor 4. inditására a lámpa elalszik, de a hibát jelző hibakód tárolva marad, ami kiolvasható.
Tehát volt valami, ami miatt rendellenes működést jelzett az ECU, ez el van tárolva, én megnézetném, legalább azt, hogy mi okozta. Mi volt a pontos jelenség?
Az EGR szelep alá bekerült valami, háááát... Tudod, ez olyan szitokszó (az EGR), hogy csak na. Honnan veszi ezt az előzö tulaj? Netán tévén keresztül gyógyít? Ezer oka lehet egy hibának, és nevetni fogsz, sokkal ritkább az EGR hiba, mint azt sokan gondolnák. Neem pl. még soha nem volt, pedig nekem az összes, típusra jellemző hiba előjött az elmúlt 1,5 évben, kvázi egyszerre: beragadó hátsó fékek, lambda szonda hiba, kopó kilincsek, nyöszörgő kormánymű, szivárgó szelepfedél (ez most is, pedig egy éve cseréltem tömítést, de sejtem, mi a hiba), stb.
Nem vagyok büfé a PTK-ban, de azt hiszem, van valami garanciális felelősége az eladónak, kérdés, bizonyítható-e, hogy tudott a hibáról.
Na kozben elmult. Elozo tulaj azt mondta egerszelep ala kerult valami piszok, azt kifoujatta vagy 2 eve es azota semmi. Valoszinu rossz minosegu benzint tankoltam(envi). De szerintem kicsit nagypapasan vezettem az is kozrejatszott :)
Nagyon szepen koszonom az iromanyodat!Nagyon sok hasznos informacioval szolgaltal.Viszont az 5. Valasz izgat most engem a legjobban!ugyanis kigyulladt a hibas mukodest jelzo lampa(a sarga motor), egszercsak elkezdett villogni es utana egni folyamatosan....ez ma reggel. Meg nem ertem haza es nem tudom ezt a benzines hatast megnezni amit irtal :( remelem nem nagy dolog!
De ha valami nagy baja van tuti kromlancal verem szet a fejet a kedves eladonak!Amugy igy kb fel honap elteltevel jogilag van erre valami?)
Nézd, én válaszolok, de ez szubjektív, ez amit én tanácsolok, amit én tapasztaltam 8 év alatt. Más tulajdonosnak más lenne a véleménye. Ráadásul nekem 1.6-os a motor, szerintem az 1.4-es nem jó konstrukció, főleg a 2006 elöttiek, mert elkormolódhat a kipuffogószelepek, ha túl sok a városi tötymörgés, nagypapás használat.
A kérdéseim a következők ezekből kifilyólag:
1. Miket ellenőrizzek le?
A szokásos dolgokat. Féket, futóművet. Vezérlés volt-e cserélve és mikor. Periódusa 4 év / 60000km. Ha a kormánymű nyöszörögne, azzal ne foglalkozz.
2. Mit cseréljek rajta?
Olajat, hűtővizet, fékolajat mindenképp.
3. Várható e valami amire oda kell figyelnem?
Igen. mint írtam, a sok városi használat okozhatja a szelepek elkormolódását. A hátsó fékek hajlamosak megszorulni a a fékcsövek hibája, vagy a fékdugattyúk korrodálása miatt.
4. Futóműállítást mikor kell állítani?(kell e egyáltalám, honnan érzem h rossz?)
Kell. Onnan érzed, mint más autón, Ferdén fut, elhúz. Én minimum ellenőriztetném. Személy szerint én minden kerékátszereléskor ellenőriztetem (tavasszal és ősszel).
5. Olajat gondolom lecserélni ahogy van, de ez a max felett idegesítsen?
Az attól függ, milyen az olaj állapota. Ha benzin szaga van, akkor rohadtul idegesítsen, mert akkor komoly gikszer van a motorban. 4,8 liter fér bele, nem illik túltölteni.
6. Váltó köpenyt hol találok, vagy mást kéne vennem?Illetve kormányra utólagos magamrávarható bőrt hol vehetek?
Váltóköppenyt bontóban, de van pesten cég (valahol Angyalföldön), akik meg is tudják javítani. A kormányt nem tudom, ahol a szoknyát javítják, javítják a kormányt is.
7. Bármilyen segítséget + segítséget szívesen veszek :)
Hát, ehhez tényleg az adott link lenne a legnagyobb segítség. Próbáld chromeal, vagy Firefox-al megnyitni az oldalt. Aztán lehet, az operációs rendszered karakter kódolása miatt nem tudod megnyitni. Még annyit felajánlhatok, hogy ha budapesti vagy, megnéz,em az autót és mondok rá vélemeényt hétfő délelött. Utána nem, mert hónapokig nem leszek itthon.
Persze. Vagy bontod, a burkolatit és toldod a d oszlopban, vagy ott helyben. Ne cseréld. Minden autósboltban kapni ablakmosó csövet és toldót. Vegyél, vágd ki a repedt darabot és told meg a csövet. Egyedül a harmonika gumit nehéz visszarakni elsőre.
Mindenesetre ne használd a hátsó mosót, mert elég vicces dolgokat tud csinálni a hátsó lámpa elázása.
Bizonyos szervízhálózatok (pl. Bosch) adnak saját szervízkönyvet. Én a még most is meglévő off technikán (17 éves / első tulaj) szimplán a munkalapokat és számlákat gyűjtöm egy mappába. Azokon is rajta van km óra állás és hogy mit végeztek el az autón - és nem valami csillivilli szervíz, hanem csak egy családi háznál lévő kis műhely.
Mert esetleg más a gumi (felni) mérete és súlya, ez pedig másként feszíti a futóművet. Nálam mindkét autón más a téli és a nyári kerék. A Lacettin érzem is, ha nincs állítva a futómú kerékcserélés után.