Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
sziasztok, nincs valakinek eladó Thomasville-je? ha boltot tudtok, aki szállít, az is jó, egyelőre nem találtam olyat, aki Magyarországra szállítana. köszi!
Még nem érett az idei kínai cédrát, és már hiányzik.
(Most olvastam, hogy a cédrátoknak általában van egy különleges "illatos" íze (,amit a kínai cédrátnál már tapasztaltam), parfűmgyártásban is felhasználják.) Csak érdekességként említem.
A kiállításról tudsz többet is, mint amit a Füvészkert honlapján írnak?
Tavalyelőtt voltam, és akkor már nem volt piac, csak kóstoló jegyet adtak, és azért lehetett kapni egy kávés pohárnyi gyümölcsdarabot. A keveréket ők állították össze.
Ha biztosan lenne piac, mennék, de ha nem, nem érné meg beutaznom Pestre.
Úgy még szebb teljesítmény :) Van egy citromfám, ami az első sikeres dugványaim egyike 2006-ból, Már termett 3 évesen, mikor kapott jégverést, aztán túlélte azokat a teleket, amikor még tanultam a teleltetést, és idén kezdett végre újra teremni, 5 darabot nevel. Ennyi idő alatt már sokkal nagyobb és szebb citromfám lehetne, de ehhez a fajtához és kis fához nagyon ragaszkodom.
Én régebben egyszer szedtem egy szatyornyi termést, gondosan lezártam és hűtőbe tettem. A szatyor műanyagból volt, ennek ellenére szinte azonnal lehetett érezni a jellegzetes illatát (szagát), ami egy ici-picit sem hasolnít az általam ismert egyetlen citrusféléhez sem. Úgy két hét után a termések kissé megpuhultak, némi erőlködéssel egy kis kanálnyi levet sikerült kipréselni egy-egy gyümölcsből. A leve viszont hasonlít a közimert citrom levéhez. A szaga miatt egy tucatnyit befőttes üvegbe átraktam (a többit kidobtam), szépen elállt tavaszig, de egyet sem fogyasztottunk el belőle. Tavasszal nagyon szép a virágzó fa, utána a lombja is, ősszel a sárgára érett termései még inkább. Szerintem ültess belőle, de inkább díszfaként mint haszonnövényként kezeld. Egyébként a legrosszab talajon is elég szépen fejlődik (tapasztalatból mondom).
Azoktól kérdezném akiknek van termő vadcitrom ( Poncirus trifoliata)- hogy mennyire bőtermő-mennyi levet lehet kinyerni belőle és hogy a héja reszelhető-e sűteményekbe ,nincs keserü ize vagy hasonló ? A gyümölcsért vagy inkább disznövénykényt érdemes ültetni?
Én a külső héján kívül, a gerezdekről is lehúzok a vékony héjat. Késsel alányúlva egyszerűen megnyúzom. Kissé pemecs munka, de nagyon megéri. A legfinomabb.
Bízok benne, hogy jövőre szépen hoz termést és nem egyet!
Remélem, hogy szépen fejlődött a Te sweetie fácskád.
Ha szerinted ok a piaci sweetie, akkor legközelebb azt veszek, én is nagyon kedvelem, és bízom a véleményedben.
Jókorára nőtt a tavalyi termésed, most látom csak igazából a fél kilósnál nagyobb grapefriuton, mekkora is egy ekkora gyümi :)
Nem vagyok biztos abban, hogy az átültetés miatt nem termett a sweetie-d. Nálam a közel 20 fajta citrusból a kumkvat, a limakvat, a red lime és a kínai cédrát az, amelyik minden évben szorgalmasan terem, egy elfogadható mértékben növekvő mennyiséget. A többiekre inkább az alternálva termés jellemző - egyes gyümölcsfajtákra is jellemző, pl dió, egyes almafajtás, stb. - miszerint egyik évben inkább hajtásfejlődés, másikban gyümölcstermés fejlődik. Ezt lehet befolyásolni, de bonyolult. Inkább a tartott fajták összeválogatása hozhat egy folyamatos önellátást citrusokból.
Vettem nemrégen, egyenként közel fél kilósak. Ezek héja nem vastag. Nekem a saját tavalyi 40 dkg-os volt.
Én a grapefruitot nem kedvelem, de a sweetie-nek a zamata utolérhetetlen.
Nem termett nekem, mert túl jót akartam tenni vele. Hálából, hogy tavaly dugig vólt virággal és kinevelte az első 40 dkg-os nagyon finom gyümi-jét, kora tavasszal átültettem (még nem kellett volna) egy számára kissé nagy cserépben. Megköszönte, és hatalmasat nőtt. Nem virágzott és nem termett.
Én szúrtam el, de nem baj. Majd jövőre annál többet, mivel nagyra nőtt.