Keresés

Részletes keresés

gomba2008 Creative Commons License 2013.06.27 0 0 993

Szívesen. Nem nagy ügy, úton-útfélen kapható.

Előzmény: VKOrsi (991)
gomba2008 Creative Commons License 2013.06.27 0 0 992

Ez a sárga papír ragacsos ugye? 1ébként bármennyit megfog, már jó! :o))

Előzmény: pippoka (986)
VKOrsi Creative Commons License 2013.06.27 0 0 991

köszönöm!

a tetütől nem esek kétségbe, a bodzán is van mindig. Majd kipróbálom ezt a dupla ragacsot, hátha akkor kevesebb lesz.

 

egy ilyen fát pedig beszerzünk :)

Előzmény: gomba2008 (989)
gomba2008 Creative Commons License 2013.06.27 0 0 990

Az nem alternatíva a bigerrau burlat-nak. Más tipusú. Nagyon finom lekvár van belőle, édes, fekete, jóízű, korai, viszont nem ropogós. Van  ropogós is, ami már május elején terem ( a bigerrau csak május közepén). Hogy pontosan melyik, azt a cseresznyefás topikban érdemes megkérdezni, vagy mint mondtam Ali-bát kérdezni.

Előzmény: borsika79 (988)
gomba2008 Creative Commons License 2013.06.27 0 0 989

Én sem permetezek semmit, épp ezért mondom el ami beválik. Hátha más is hasonló módon szeretne gyümölcsöt termeszteni.

Semmi nem mindegy. Nem mindegy, hogy milyen fát, és az sem mindegy, hogy hová ültetjük. Szerencsés kombinációval megoldható a vegyszermentesség szerintem. 5 évesek még csupán a fáim, eddig működött. Ha fel kell adnom a vegyszermentességet, majd mesélek. :))

A cseri az tuti! Ez a fajta nyugodtan legelhető a fáról, nem kell belekukkolni. Tuti húsmentes! :o)) Én még nem permeteztem soha. Tetű van az idén, de nem csak a cseresznyén, hanem mindenen. Azt már elmondtam mit tudtam ellene tenni.

Előzmény: VKOrsi (987)
borsika79 Creative Commons License 2013.06.26 0 0 988
Szomolyai fekete
Előzmény: gomba2008 (983)
VKOrsi Creative Commons License 2013.06.26 0 0 987

köszönöm!

van egy fahelyünk a kertben, szerintem akkor ilyet ültetünk oda.

 

(semmivel nem kell permetezni? - mi ugyan kertészkedünk, de soha semmi vegyszert nem használunk, így esélytelen, hogy permetezzünk, mert nem olyan az életvitelünk :D)

Előzmény: gomba2008 (983)
pippoka Creative Commons License 2013.06.26 0 0 986

Használtam sárgalapot, de nem tudja megfogni az összes cslegyet, viszont az inváziót jelzi ha tele a papír velük. Akkor kellene permetezni ellnük, és az a szer (csak nem jut eszembe a neve), felszívodó, ezért a nagy fákon is eljut mindenhova a vegyszer.

Ha nem lennének kutyák, és a fa nem a tó mellett lenne, használnám. 1× évben....

Előzmény: gomba2008 (984)
gomba2008 Creative Commons License 2013.06.26 0 0 985

Tetvek ellen kipróbáltam idén a ragacsos papírt. JÓ! Pontosabban nem a tetvek ellen, hanem az őket gondosan farmoló hangyák ellen. Körbe kell ragasztani a fa törzsén. Kétoldalú ragasztó. A hangyák útját ezzel elvágva, sokkal kevesebb lesz a tetű. A tetves ágvégeket én is le szoktam vágni azonnal, mikor észreveszem. Most még tehetem, mert még nem nagy a fa. Később még nem tudom...

Előzmény: püfffneki (982)
gomba2008 Creative Commons License 2013.06.26 0 0 984

Én sem. Pont ezért ültettem olyan fajtákat, amiket remélhetőleg nem is kell. Őszibarackom revita van. Aranyárban adta a sieberz, de nem csalódtam. Az első  évben is termett 4 szemet, pedig annyi pici vékony törzse volt, mint a kisujjam. És nincs tafrina!Pár fodros levélke tavasszal, úgy 4-5 db. Azt leszedem, és kész. Idén inkább a levéltetvek szállták meg a kertet, de megjöttek végre a katicák. Remélem két hét alatt rendet vágnak.

A meggyre nem tudok megoldást, az ha kukacos akar lenni, az is lesz. Úgyis kimagozom..

Vannak sárga lapkák cseresznyelégy csapdába ejtésére. Jövőre érdemes lenne kipróbálni.

Előzmény: pippoka (981)
gomba2008 Creative Commons License 2013.06.26 0 0 983

bigarreau burlat

 

100%-ban kukacmentes. Nagyon korán érik, olyankor még nincs cseresznyelégy. Június közepére gyakorlatilag leérett. Nagyszemű, ropogós, rövidszárú.

Van egy fajta, ami még ennél is korábban terem, anak már elfelejtettem a nevét. A cseresznyefás topicban Ali-bá biztosan tudja. Nagyon nagy tudással bír a gyümölcsfákat illetően....is...

Előzmény: VKOrsi (980)
püfffneki Creative Commons License 2013.06.26 0 0 982

Én a mi cseresznyénkben még soha nem találtam 1 kukacot sem, pedig nem is permetezem,, hisz akkora a fa hogy ki győzné.

A tetűs ágakat levágom, mikor szedem a gyümölcsöt , ez a növényvédelem.

Előzmény: VKOrsi (980)
pippoka Creative Commons License 2013.06.26 0 0 981

Van egy permetszer amivel le kell fújni a fát, cseresznye légy ellen, az teszi bele a petéket, azért lesz kukacos.Állítólag hatásos, nem tudom, én nem vegyszerezek.

 

Előzmény: VKOrsi (980)
VKOrsi Creative Commons License 2013.06.26 0 0 980

van olyan cseresznye ami nem kukacosodik?

- én is finnyás vagyok -

Előzmény: gomba2008 (977)
VKOrsi Creative Commons License 2013.06.26 0 0 979

a barackot én 350 Ft/kgért fogom venni az itteni helyi termelőtől

mondjuk abból pont nem főzök be sokat, szerintem max. 10kg

 

20kg eperlekvárt 3.5 óra alatt tettem el, szóval annyira nem is sok idő.

a szintén 20kg meggynek meg 2 óra kellett (de ezt a termelő ki is magozta géppel :D :D, szóval csak üvegbe kellett tenni és dunsztolni)

Előzmény: gomba2008 (978)
gomba2008 Creative Commons License 2013.06.26 0 0 978

Jaj a fagyasztó mérete komoly probláma. Húsfélék ilyenkor már nem nagyon vannak benne, azt egész évben azonos áron tudom beszerezni. A fél kert beköltözik mostantól. Végre tagnap már a borsómat is megkóstoltam. No, abból keveset ültettem, nem lesz fagyasztható mennyiség. Szoktam nézni a multikban a fagyasztott gyümölcsöket. Horror áron vannak! Mindíg eszembe jut, hogy mennyi van belőle otthon....ingyen. Szegény városi népek....

Most először ültettem pritamnpaprikát, és kápiát. Kíváncsi leszek mit mutat? A pritamin már mutatja magát. Akkora mint egy cseresznye, de legalább már van rajta egy. :))

Tegnapi gyors piaci körkép......ijesztő árak vannak. Rázoomoltam direkt a kajszira, mert lassan lekvárszezon. 8-900 egy kiló! Elképesztő! Tudom, lesz még olcsóbb is, de akkor is..

Apropo lekvár....én azt sem főzöm pl. Rengeteg időt megspórolok, és nem kapok hőgutát a konyhában.

Előzmény: VKOrsi (975)
gomba2008 Creative Commons License 2013.06.26 0 0 977

Ja....kb.a negyede...a többi meg beledöglik. :o)) Ráadásul benne marad a kukac járata, és ürüléke is. Finnyás vagyok már mondtam. A férges cserinek még a magházát is kivágom kiskéssel. Majd most jön a meggyszezon, az se lesz jobb munka.

Én direkt bigarreau burlat márkájú cseresznyét ültettem, mert nem akarok kukacoskodni. :)) Ez már a germersdorfi volt "odaátról".

Előzmény: gergerg (976)
gergerg Creative Commons License 2013.06.25 0 0 976

Ha beáztatod a cseresznyét, kijönnek a kukacok belőlle.

Előzmény: gomba2008 (974)
VKOrsi Creative Commons License 2013.06.25 0 0 975

szerintem nincs itt semmiféle vita :)

 

én a mi családunk részéről alapvetően kerülöm az adalékanyagokat. Nem sikítok a mcdonaldstól sem, de a mindennapi étkezésben igyekszem kerülni, nemcsak a tartósítót, hanem mindent.

Fagyasztóm nincs akkora méretű, amibe ekkora mennyiségű alapanyag elférne, ezen túl én felesleges energiafelhasználásnak érzem azt, hogy menjen egész évben. Tehát én a hőkezelés mellett döntök, ezt gondolom a legkisebb rossznak.

Nyersen a savanyúságok fogynak szinte kizárólag (de javarészt azt is dunsztolom :D).

Előzmény: gomba2008 (974)
gomba2008 Creative Commons License 2013.06.25 0 0 974

Nem akartam én itten vitát generálni, csak a szalicil  kapcsán mindig eszembe jut az a műhisztéria, amit kelt a média.

Valahogy tartósítani kell, mert csodák még mindig nincsenek. Érzésem szerint mindennek megvan az előnye is, a hátránya is, és nem hinném, hogy a szegény keresztre feszített szalicil bármivel is többet ártana, mint a ma használatos natrium benzoát.

Van amit hőkezelek, abba nem kell semmi. Viszont én sokmindent nyersen teszek el, abba nincs mese, kell a tartósító. Még itt vagyok. Életemben beteg sem voltam. Sőőőt...a gyerekeim sem! A tartósítók ellenére sem. Kicsi  korukban még  szalicil volt a befőttekben, mégis túlélték. Az élelmezésipar sokkal több kárt okoz az emberi szervezetben, mint az a minimális mennyiségű tartósító amit mi magunk használunk. Legyen az akár szalicil, akár más.

 

Most eszembe jutott pl. a citrom/narancs héja körüli pánikkeltés. Gondoljátok, hogy 40-50-60 évvel ezelőtt nem ugyanonnan hozták a citromot? ÉS ha  igen, akkor nem kezelték semmivel, csak most?? Valahogy azért mégis túléltük...

Nics ez a dolog kicsit felturbózva???? Ezek csak kósza gondolatok persze...

 

Ma cseresznyét fagyasztottam. Jó kukacos, én meg finnyás, tehát kimagozva, megtisztítva. Lecukroztam, és be a fagyóba. Télen majd kitalálom mi lesz belőle, most a kert az első, időm meg kevés. Szoktam télen ezekből a lefagyasztott gyömölcsökből lekvárt csinálni. Mindíg annyit, amennyi el is fogy. 10 perc alatt kész, és nincs miért tartósítani. Megesszük és kész.

VKOrsi Creative Commons License 2013.06.25 0 0 973

ok :)

de nekem eddig 1 db tökön kívül nem romlott meg semmi (tavaly kb. 60-70kg paradicsomot tettem el így + az egyebek), szóval én ettől nem tartok :)

Előzmény: -balu28- (971)
-balu28- Creative Commons License 2013.06.25 0 0 972

+tó (tartósító)

Előzmény: -balu28- (971)
-balu28- Creative Commons License 2013.06.25 0 0 971

Én meg úgy vagyok a tartósíval, hogy ha már pénzbe kerül (mert ugye a cukor, ecet is pénzbe kerül, hátha még az elrakandót is pénzért vesszük), meg időbe, meg energiába, marha mocsok dolog lenne, ha megromlana. Merthát elvész a pénz, az idő, plusz még nem is eszünk belőle abban az évben (meg a következőben sem, ha rossz lesz a termés). Ja és még meg is kell vennünk azt a befőttet/savanyúságot, ami nélkül elképzelhetelen az élet, mert ilyen is van. :)

Előzmény: VKOrsi (970)
VKOrsi Creative Commons License 2013.06.25 0 0 970

minden nem, egyes anyagok bomlanak hőre, mások nem

 

én személy szerint károsabbnak ítélem meg a tartósító szereket, mint a forralást.

Nem beszélve arról, hogy a nagyon sok dolog utána ugyanúgy főzve kerül felhasználásra, nem nyersen esszük

Előzmény: pippoka (969)
pippoka Creative Commons License 2013.06.25 0 0 969

Értem, csak a forralással az a bibi,minden értékes anyag elvész. 

Előzmény: VKOrsi (967)
CBNora Creative Commons License 2013.06.25 0 0 968

Ha megfelelően van hőkezelve és jól zár a kupak, eláll minden. Csak felbontás után gyorsan meg kell enni.

Előzmény: VKOrsi (967)
VKOrsi Creative Commons License 2013.06.25 0 0 967

én a bodzaszörpöt is dunsztolom

felforralom, forrón steril üvegbe megy, aztán szárazdunsztba, ahol 4-5 nap alatt hűl ki.

 

tavaly "tökfőzeléket" is tettem el hasonló modn (paprikás alap rá a tök, összepárolom, forrón üvegbe, majd dunsztba), az is kiíbrta a telet.

paradicsom, lecsó, sült paradicsomkrém ugyanezzel a módszerrel

Előzmény: pippoka (965)
Törölt nick Creative Commons License 2013.06.25 0 0 966

Valóban felnőtt sok nemzedék a szalicillel tarósított befőtteken. Most pedig, hogy benne vagyok a korban, gyógyszerként eszem:) Aztán jött a NA-benz, és néha olvasni, hogy a sok hiperaktív gyerek ennek köszönhető... Érzésem szerint a szalicil kevésbbé káros, de nem vagyok hozzáértő.

Sok mindent teszek el tartósítószer nélkül (paradicsom, lekvárok, rumosmeggy, lecsó...), de nem mindent lehet . Speciálisan ez a meggy felforrna. Az Andrea által említett rum jó lenne, ha rumtopfot csinálnék (pár éve készítettem, csak én ettem). De ez meggybefőtt. Kimagozzuk, lecukrozzuk, szalicil bele, pár napig kevergetjük, majd üvegbe tesszük. Nagyon finom, süteményekbe is jó. Szoktak bele egy kevéske rumot is tenni.

pippoka Creative Commons License 2013.06.25 0 0 965

Mesélj hogy szoktál tartósítani, engem érdekel? Kevés Na benz, használok, mert egyszer nem tettem a bodzaszörpbe és pár hét alatt megerjedt.

Előzmény: VKOrsi (964)
VKOrsi Creative Commons License 2013.06.25 0 0 964

úgy, hogy kisgyereknek kifejezetten káros a szalicil, ahogy semmiféle szalicisavas gyógyszer sem adható 7-8 éves kor alatt

 

de engem a téma abszolút nem érint, mert semmiféle tartósítót nem használok, tehát fel sem merül, és vígan elvan így is minden a natúr töktől a paradicsomszószon át a natúr meggybefőttig

Előzmény: gomba2008 (962)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!