Az nem alternatíva a bigerrau burlat-nak. Más tipusú. Nagyon finom lekvár van belőle, édes, fekete, jóízű, korai, viszont nem ropogós. Van ropogós is, ami már május elején terem ( a bigerrau csak május közepén). Hogy pontosan melyik, azt a cseresznyefás topikban érdemes megkérdezni, vagy mint mondtam Ali-bát kérdezni.
Én sem permetezek semmit, épp ezért mondom el ami beválik. Hátha más is hasonló módon szeretne gyümölcsöt termeszteni.
Semmi nem mindegy. Nem mindegy, hogy milyen fát, és az sem mindegy, hogy hová ültetjük. Szerencsés kombinációval megoldható a vegyszermentesség szerintem. 5 évesek még csupán a fáim, eddig működött. Ha fel kell adnom a vegyszermentességet, majd mesélek. :))
A cseri az tuti! Ez a fajta nyugodtan legelhető a fáról, nem kell belekukkolni. Tuti húsmentes! :o)) Én még nem permeteztem soha. Tetű van az idén, de nem csak a cseresznyén, hanem mindenen. Azt már elmondtam mit tudtam ellene tenni.
van egy fahelyünk a kertben, szerintem akkor ilyet ültetünk oda.
(semmivel nem kell permetezni? - mi ugyan kertészkedünk, de soha semmi vegyszert nem használunk, így esélytelen, hogy permetezzünk, mert nem olyan az életvitelünk :D)
Használtam sárgalapot, de nem tudja megfogni az összes cslegyet, viszont az inváziót jelzi ha tele a papír velük. Akkor kellene permetezni ellnük, és az a szer (csak nem jut eszembe a neve), felszívodó, ezért a nagy fákon is eljut mindenhova a vegyszer.
Ha nem lennének kutyák, és a fa nem a tó mellett lenne, használnám. 1× évben....
Tetvek ellen kipróbáltam idén a ragacsos papírt. JÓ! Pontosabban nem a tetvek ellen, hanem az őket gondosan farmoló hangyák ellen. Körbe kell ragasztani a fa törzsén. Kétoldalú ragasztó. A hangyák útját ezzel elvágva, sokkal kevesebb lesz a tetű. A tetves ágvégeket én is le szoktam vágni azonnal, mikor észreveszem. Most még tehetem, mert még nem nagy a fa. Később még nem tudom...
Én sem. Pont ezért ültettem olyan fajtákat, amiket remélhetőleg nem is kell. Őszibarackom revita van. Aranyárban adta a sieberz, de nem csalódtam. Az első évben is termett 4 szemet, pedig annyi pici vékony törzse volt, mint a kisujjam. És nincs tafrina!Pár fodros levélke tavasszal, úgy 4-5 db. Azt leszedem, és kész. Idén inkább a levéltetvek szállták meg a kertet, de megjöttek végre a katicák. Remélem két hét alatt rendet vágnak.
A meggyre nem tudok megoldást, az ha kukacos akar lenni, az is lesz. Úgyis kimagozom..
Vannak sárga lapkák cseresznyelégy csapdába ejtésére. Jövőre érdemes lenne kipróbálni.
100%-ban kukacmentes. Nagyon korán érik, olyankor még nincs cseresznyelégy. Június közepére gyakorlatilag leérett. Nagyszemű, ropogós, rövidszárú.
Van egy fajta, ami még ennél is korábban terem, anak már elfelejtettem a nevét. A cseresznyefás topicban Ali-bá biztosan tudja. Nagyon nagy tudással bír a gyümölcsfákat illetően....is...
Van egy permetszer amivel le kell fújni a fát, cseresznye légy ellen, az teszi bele a petéket, azért lesz kukacos.Állítólag hatásos, nem tudom, én nem vegyszerezek.
Jaj a fagyasztó mérete komoly probláma. Húsfélék ilyenkor már nem nagyon vannak benne, azt egész évben azonos áron tudom beszerezni. A fél kert beköltözik mostantól. Végre tagnap már a borsómat is megkóstoltam. No, abból keveset ültettem, nem lesz fagyasztható mennyiség. Szoktam nézni a multikban a fagyasztott gyümölcsöket. Horror áron vannak! Mindíg eszembe jut, hogy mennyi van belőle otthon....ingyen. Szegény városi népek....
Most először ültettem pritamnpaprikát, és kápiát. Kíváncsi leszek mit mutat? A pritamin már mutatja magát. Akkora mint egy cseresznye, de legalább már van rajta egy. :))
Tegnapi gyors piaci körkép......ijesztő árak vannak. Rázoomoltam direkt a kajszira, mert lassan lekvárszezon. 8-900 egy kiló! Elképesztő! Tudom, lesz még olcsóbb is, de akkor is..
Apropo lekvár....én azt sem főzöm pl. Rengeteg időt megspórolok, és nem kapok hőgutát a konyhában.
Ja....kb.a negyede...a többi meg beledöglik. :o)) Ráadásul benne marad a kukac járata, és ürüléke is. Finnyás vagyok már mondtam. A férges cserinek még a magházát is kivágom kiskéssel. Majd most jön a meggyszezon, az se lesz jobb munka.
Én direkt bigarreau burlat márkájú cseresznyét ültettem, mert nem akarok kukacoskodni. :)) Ez már a germersdorfi volt "odaátról".
én a mi családunk részéről alapvetően kerülöm az adalékanyagokat. Nem sikítok a mcdonaldstól sem, de a mindennapi étkezésben igyekszem kerülni, nemcsak a tartósítót, hanem mindent.
Fagyasztóm nincs akkora méretű, amibe ekkora mennyiségű alapanyag elférne, ezen túl én felesleges energiafelhasználásnak érzem azt, hogy menjen egész évben. Tehát én a hőkezelés mellett döntök, ezt gondolom a legkisebb rossznak.
Nyersen a savanyúságok fogynak szinte kizárólag (de javarészt azt is dunsztolom :D).
Nem akartam én itten vitát generálni, csak a szalicil kapcsán mindig eszembe jut az a műhisztéria, amit kelt a média.
Valahogy tartósítani kell, mert csodák még mindig nincsenek. Érzésem szerint mindennek megvan az előnye is, a hátránya is, és nem hinném, hogy a szegény keresztre feszített szalicil bármivel is többet ártana, mint a ma használatos natrium benzoát.
Van amit hőkezelek, abba nem kell semmi. Viszont én sokmindent nyersen teszek el, abba nincs mese, kell a tartósító. Még itt vagyok. Életemben beteg sem voltam. Sőőőt...a gyerekeim sem! A tartósítók ellenére sem. Kicsi korukban még szalicil volt a befőttekben, mégis túlélték. Az élelmezésipar sokkal több kárt okoz az emberi szervezetben, mint az a minimális mennyiségű tartósító amit mi magunk használunk. Legyen az akár szalicil, akár más.
Most eszembe jutott pl. a citrom/narancs héja körüli pánikkeltés. Gondoljátok, hogy 40-50-60 évvel ezelőtt nem ugyanonnan hozták a citromot? ÉS ha igen, akkor nem kezelték semmivel, csak most?? Valahogy azért mégis túléltük...
Nics ez a dolog kicsit felturbózva???? Ezek csak kósza gondolatok persze...
Ma cseresznyét fagyasztottam. Jó kukacos, én meg finnyás, tehát kimagozva, megtisztítva. Lecukroztam, és be a fagyóba. Télen majd kitalálom mi lesz belőle, most a kert az első, időm meg kevés. Szoktam télen ezekből a lefagyasztott gyömölcsökből lekvárt csinálni. Mindíg annyit, amennyi el is fogy. 10 perc alatt kész, és nincs miért tartósítani. Megesszük és kész.
Én meg úgy vagyok a tartósíval, hogy ha már pénzbe kerül (mert ugye a cukor, ecet is pénzbe kerül, hátha még az elrakandót is pénzért vesszük), meg időbe, meg energiába, marha mocsok dolog lenne, ha megromlana. Merthát elvész a pénz, az idő, plusz még nem is eszünk belőle abban az évben (meg a következőben sem, ha rossz lesz a termés). Ja és még meg is kell vennünk azt a befőttet/savanyúságot, ami nélkül elképzelhetelen az élet, mert ilyen is van. :)
Valóban felnőtt sok nemzedék a szalicillel tarósított befőtteken. Most pedig, hogy benne vagyok a korban, gyógyszerként eszem:) Aztán jött a NA-benz, és néha olvasni, hogy a sok hiperaktív gyerek ennek köszönhető... Érzésem szerint a szalicil kevésbbé káros, de nem vagyok hozzáértő.
Sok mindent teszek el tartósítószer nélkül (paradicsom, lekvárok, rumosmeggy, lecsó...), de nem mindent lehet . Speciálisan ez a meggy felforrna. Az Andrea által említett rum jó lenne, ha rumtopfot csinálnék (pár éve készítettem, csak én ettem). De ez meggybefőtt. Kimagozzuk, lecukrozzuk, szalicil bele, pár napig kevergetjük, majd üvegbe tesszük. Nagyon finom, süteményekbe is jó. Szoktak bele egy kevéske rumot is tenni.
úgy, hogy kisgyereknek kifejezetten káros a szalicil, ahogy semmiféle szalicisavas gyógyszer sem adható 7-8 éves kor alatt
de engem a téma abszolút nem érint, mert semmiféle tartósítót nem használok, tehát fel sem merül, és vígan elvan így is minden a natúr töktől a paradicsomszószon át a natúr meggybefőttig