Ha már a környezetszennyezés szóba került: egy kétütemű motor károsanyag kibocsájtása többszöröse egy korszerű katalizátoros személygépkocsi motorjának. Egy robogó fogyasztása sem sokkal kevesebb mint egy autóé, pl. az én Apriliám 5-5,5 litert fogyasztott, igaz 85 km/h-val ment. Egy korszerű kisautó (egy Lupo meg pláne) sem fogyaszt többet, és azzal egyszerre többen is utazhatnak.
A KRESZ szerint a nem zárt utasterű segédmotoros-kerékpárokon és motorkerékpárokon csak becsatolt bukósisakkal lehet közlekedni.
A KÖHÉM rendelet szerint egy jármű akkor tekinthető zárt utasterűnek, ha a határoló elemek (padló, szélvédő, oldalfal v. ajtó, hátfal, tető) közül legalább 4-el rendelkezik. Ha tehát nincs oldala akkor még zárt, de ha hátfala sincs, akkor már nyitott, hiába van teteje. Persze erről egy átlag rendőrnek fogalma sincs.
Van a Gironak biztonsági öve? Ui. a BMW C1-et is lehet sisak nélkül vezetni, de csak becsatolt biztonsági öv esetén.
Több modern mopedautó tipusból létezik 50 ccm-is benzines, és 500 ccm-is diesel változat is, pl. ilyen a Ligier Ambra. Érdekes, hogy az 50 ccm-is vízhűtéses benzinmotor teljesítménye még nagyobb is mint a dieselé, mert annál a teljesítmény nincs korlátozva, csak a hengerűrtartalom. Felszereltsége megegyezik a diesel változatéval, és a menettulajdonságai is hasonlóak, csak a benzines halkabb, viszont jóval többet fogyaszt.
Hiába van csak 50 ccm-is motor egy mopedautóban, ha 4 kereke van akkor az L6e kategória, ha meg csak 3, akkor meg L2e.
Szerintem gondolnak majd rá, mert azért 50ccm az nem ua mint az 500ccm!
A két jármű között kb annyi különbség van mint egy mostani robogó, és egy 1000res swift között.Nekem van rendes autóm.(Meg van ez hobbi célra - egyenlőre - üzemképtelenül)Jó lenne ha a környezetvédelmi szempontok miatt ezeknek a kis 500ccm-es járműveknek is megfelelő kedvezményei maradnának, mert azért nem mindegy, hogy pl mi pöfőg el és hány litert, egy zsúfolt belvárosba!
Szerintem 99%, hogy az 50ccm marad a segédmotor kerékpár kategóriába.Bár ebben az országban semmi nem biztos.Ha mégis átraknák fizetőssé akkor lehet veteránosítani...
Sajnos ugy érzem hogy itt az országunkra jelemzö fünyirás lessz. olvasva a hozzászolásokat valamit nem értek. szerintem a mopedautoba két csoport van az egyik a modern 500ccm annak aki az auto kényelmét keresi ebben a kategoriába. a másik az 50ccm , amit javarészt a mozgássérültek használnak városi autonak, kiváltva a 3 kerekü elödjét. mint itt a forumba máshol se nagyon lehet hallani e kocsikrol. most ahogy értem a hozzászolásokat a 4 kerekü 50ccm és CSAK 40 et tudo járgányunk is a ti 500 as kocsikényelmü járgányotokkal lessz egyenlő? valahogy ez szerintem tipikus fünyíró elv. Gondolt valaki erre a megközelitésre? Már ne haragudj ha ezt kérdem, de ebben a felszolalásba ez van bennt. sokkal tiszteségessebb lenne ha ccm, és kw lenne meghatározó, független a kerék számtol, kormánytol. tisztelettel: linhof u.i. azt hiszem egy Amica Luna és egy forumban láthato modern járgány az nem egy kategoria. ebben remélem egyetértünk, remélem a döntéshozok erre is gondolnak.
A KF 3098/2/2005-ös sz. állásfoglalása szerint az "L" kategóriába tartozó zárt karosszériás, áttételes kormányberendezéssel ellátott járművek a műszaki kialakítás miatt csak személygépkocsiként helyezhetők üzembe, és a kezelőszerveik miatt "B" kategóriás jogosítvánnyal vezethetők. Persze ez nem igaz, a bíróság nem is fogadja el ezt az állásfoglalást, mert a jogszabályokkal ellentétes, de jól látszzik, hogy milyen irányba akarját terelni a szabályozást.
Szerintem a jelenlegi helyzet teljesen egyértelmű, a mopedautók segédmotoros-kerékpár kategóriába tartoznak, inkább arra kellene koncentrálni az erőinket, hogy az is maradjon. Ez tisztán politikai döntés kérdése, kapcsolatokra van szükség, és lobbizni kell az érdekeinkért.
itt a válasz arra, amit a kit car-os forumban felvetettél. Van egy tagtársunk (ipari formatervezö) , akinek van egy régi terve, a Frog (béka). Az gyakorlatilag olyan pici városi autó (csak kit car-nak tervezve), mint amiröl a kit car-os forumban irtál - voltaképpen házilag kitböl összeépíthetö 'brumi'.
Privát véleményem szerint lehetne a dologbol valami. Vannak persze jogi problémák itt is (a kit car akkor kit car, ha: 1. erre a célra tervezték, 2. nem gyártó, hanem a végfelhasználó épiti össze, 3. évente legfeljebb 50 darab készülhet belöle. Lásd az 5/1990. KöHÉM 9/A. szakaszt.)
A kit car-os forumban valahol az elején van is kép egy ilyen kék "béka".
Most sajna el kell huznom egy megbeszéésre, de amint visszajövök még egy-két mondatot hozzáfüzök ehhez a kérdéshez.
Szerintem ez a kresz-tervezet igencsak támadható, mert nem tartja tiszteletben az EU-direktívát. Az ott megadott l6e, l2e stb. kategóriáktól eltérve külön kategóriákat próbál létrehozni, ráadásul úgy, hogy ezekből szemezget. Képtelenségnek tűnik, hogy behozol külföldről egy L2e kategóriájú 3kerekű áttételes kormányberendezésű járgányt, meg egy ugyancsak L2e kategóriájú másik fajtát, aztán itthon az egyik "könnyű személygépkocsi lesz", a másik meg "segédmotor". Nem mintha kormányunkat önszántából valaha érdekelte volna is hogy az EU-ban mit döntenek...
"Úgy lenne logikus, hogy a 4 kerekű mopedek az L6e-be tartoznak, a 3 kerekűek meg az L2e-be, a kormányműtől és a karosszériától függetlenül."
Sztem ez nemcsak logikus, hanem kötelező érvényű. Másképp minek fáradt volna vele az EU?
Ugyan ennek áttételes, de ebbe - én még nem hallotam- hogy bárki is belekötne!
Ezt egyébként honnét vetted?
A rendelet szerint is, tökéletesen beleíllik a segédmotoros kerékpárba.Az ismerőseimet ha megállítják pl a sulkyval, odajönnek és megnézegetik meglátják, hogy háromkerekű aztán mehet is tovább, főleg ha megmondja, hogy 50cm3 is akkor nem is vitáznak tovább...
Azért a kis dízel az teljesen más ott - valljuk be őszíntén- jobban van vitalap!
Ha lesz valami rendeletmódosítás, meg megváltozik a rendőrök hozzáállása, akkor én is vennék egy olyant!
Egyébként a miénk ugye veterán, és ez is jól jöhet, meg aztán ez nem lesz éjjel nappal használva, inkább csak alkalmanként, mert nagyon meg akarjuk kímélni, illetve eredeti állapotra felújítani!Tényleg tali nem lesz?
A Te járgányodnak nem áttételes a kormányműve? Ha nem "szarvkormányos" mint az Ape, hanem kormánykereke van mint pl. a Sulkynak, akkor az is áttételes kormányberendezés, bár nem Ackerman elven működik, de még mindig szálka az NKH (ex KF) szemében, és betartanak ahol tudnak.
Úgy lenne logikus, hogy a 4 kerekű mopedek az L6e-be tartoznak, a 3 kerekűek meg az L2e-be, a kormányműtől és a karosszériától függetlenül.
a végzést elküldtem a proba777-nek, gondolom hamarosan fent lesz a honlapon.
aki nem tudja kivárni, dobjon egy mailt, és átküldöm
az ügyvédem szerint, mindig a szabálysértés időpontjában érvényes jogszabályok alapján döntenek, kivéve ha időközben az eljárás alá vont személyre nézve kedvezőbb a változás.
kaptam egy nagyon alaposan kidolgozott jogi tanulmányt is mopedautó ügyben, ha a tulajdonosa hozzájárul felkerülhet az is a honlapra.
Ez jó hír, nekem is jó lenne egy ilyen másolat. Ha meglesz, elugorhatok érte, hogy lemásoljam?
Felmerül a kérdés egyébként, hogy ha tudja a KPM hogy nincs igaza az állásfoglalásával kapcsolatban, akkor miért nem vonja vissza. Lehet, hogy azért, mert ezzel akarják visszafogni a mopedautók behozatalát az országba. Most ugyanis nem kell regadót fizetni, de ha bevezetik az új kategóriát törvényesen, akkor val.szeg már kell. Aztán, lehet, arra építenek, hogy ha állandóan zaklatnak minket, akkor megakadályozzák a járgányok idő előtti elterjedését :)
Sikerült beszélnem a tegnap említett kedvező bírósági végzés tulajdonosával. Azt igérte küld nekem egy másolatot a birtokában lévő eredeti példányról, és ahoz is hozzájárult, hogy a honlapunkra feltegyük, természetesen a személyes adatainak kitakarása után.
Azt is elmondta, hogy náluk egyszerre kb. 10 ember ellen indítottak eljárást, ami miatt még a főkapitányt is behívták a bíróságra, és utasították, hogy több ilyen szabálysértési eljárást ne kezdeményezzenek. Azóta a környéken nem bántják Őket a rendőrök.
Ha a Kresz a jelenlegi tervezet szerint fog változni, csak a Piaggio Ape 50, és a hasonló kialakítású 3 kerekűek felelnek majd meg a segédmotoros-kerékpár kritériumainak. Nekem még tetszik is ez a járgány, de biztosan lehetne divatosabb formájút is építeni.
Nem vagyok igazi szakértője a dolognak, de például a lentebb lévő hozzászólásomban is írtam a FIAT típusút (lásd linken belül) ami egész átlagosan néz ki! Ráadásul 3 kerekű de mégis autó jellegű(300e irányár, de meg lehet alkudni, mert hajlamos engedni, és nagyon megkímélt kiskocsi!) aztán a vannak a kicsit érdekesebb kinézetű, de felettébb strapabíró SULKY-k amik szintén 3 kerékkel és 50cm3 mocival 3 vagy 4 sebessége esetleg automata váltóval szerelnek ezeknek az ára 150-200e között van. Persze még sok más típus létezik, pl ez előttem szóló topictárs is akinek felettébb teccetős a kiskocsija , csak sajnos nem tom miféle típusú...
Azt is jó tudni, hogy ezekkel nincs a dízeles kocsikhoz hasonló rendőri intézkedés. Nagyon egyértelműen vezethető segédmociként, hiszen minden kritériumnak megfelel. Akiket én ismerek azoknak még nem kötöttek bele rendőrök.
Azért annyit hozzáteszek, akkora luxus sincs mint a 4-500cm3 is dízelesekbe...
Amit még érdemes tudni így hirtelen: A mocijuk általában igazi robogómotor, önindítóval. Egy teljes motorfelújítás is kijön fillérekből.Pl egy komplett blokk egy törött robogból 30e körül van .A piaggóba(általában ez van bennük) pl az is jó, hogy az 50cm3 es alapmocit könnyedén lehet tuningolni. Vannak hozzá tuning szettek .Ez főleg azért jó, mert a 125cm blokk ugyanúgy néz ki kívülről mint az 50cm3 es. Gyakorlatilag csak a hengerfejet és a dugó gyűrű garnitúrát kell megvenni… de nem ragozom tovább, ez olyan mint egy igazi robogó. Költségben is.