Keresés

Részletes keresés

lizy72 Creative Commons License 2013.06.28 0 0 1003

Rengeteg cukkini terem az idén:)

A mai vacsi ricottával töltött sörtésztában rántott cukkini virág.

A fiúk nem rajongtak érte, de a férjem szerint édesebb formában esetleg jöhet máskor is. Szerintem nagyon finom volt.

Holnap lesz sütemény és fasírt is cukkiniből :)

Mariska néni Creative Commons License 2013.06.28 0 0 1002

Szia! Én is érdekelt vagyok Édesanyám okán. Feltennéd ide a diabetikus lekvárod és befőtted receptjét? És még esetleg egy piskótát is - hogy ne legyen off, mondjuk meggyel.

Előzmény: trigi0722 (997)
VKOrsi Creative Commons License 2013.06.28 0 0 1001

kisgyerekről írtam - nekem 4 van -

mindegyik gyógyszer ellenjavallt kisgyereknél.

Előzmény: trigi0722 (996)
trigi0722 Creative Commons License 2013.06.28 0 0 1000

A csalánlevet trágyázásra szoktam használni, jóóóó büdös, ha megérik, de szép dúsak tőle a növények. A lila paradicsomok 1 méteresek lettek tőle, meg is kellett már kötözni őket.

Előzmény: pippoka (994)
trigi0722 Creative Commons License 2013.06.28 0 0 999

Múlt héten minden nap volt időm főzni és igyekeztem a kertből szedett ,friss zöldségeket használni.

Készült tökfőzelék, zöldbab leves és borsó leves, spenót, 2x rántott cukkini volt,zöldbabfőzelék, kapros-túrós pite és cseresznyés lepény.

A lányom nagyon élvezte , még a tökfőzit is megette -életében először-és közölte, hogy nem is tudta, hogy ez milyen finom étel.:-))

trigi0722 Creative Commons License 2013.06.28 0 0 998

Borsót én sem fagyasztottam, csak annyit termeltem, amennyit megettünk frissen. Apukám dicsérte is, hogy sokkal finomabb, mint a fagyis.Akciósan 320 Ft szokott lenni kilója a Lidl-ben és jó minőségű.

Előzmény: gomba2008 (978)
trigi0722 Creative Commons License 2013.06.28 0 0 997

Iszonyú magas volt a vércukrom, amikor kiderült a diabetes, frászt is kaptam, hogy soha nem fogom megszokni az édesítőt, de mára már tudok sütni is vele ,meg teljes kiőrlésű lisztből is és a cukrot már émelyítően rossz ízűnek érzem:-))

A vércukorszintem  is rendeződött így,alig magasabb a normálisnál.Megtanultam tavaly befőttet és lekvárt is cukor nélkül készíteni és egyetlen egy sem romlott meg.Szörpöt még nem próbáltam.

Előzmény: gomba2008 (953)
trigi0722 Creative Commons License 2013.06.28 0 0 996

Erről jut eszembe, hogy az Algopyrin, Kalmo- és istopyrin mind szalicil származék és bizony több tonnányit esznek belőle évente az emberek, mégsem abba halnak bele.

Előzmény: VKOrsi (964)
pippoka Creative Commons License 2013.06.28 0 0 995

Tegnap teljesen elment a kedvem a cseresnyézéstől. Most az igazi, ropogós, érett, az alsó ágakon még meghagytuk, erre alig volt olyan szem, ami ehető. Egész csokrokat csipkéztek ki a madarak, vagy tele volt szúrkálva a darazsaktól.

pippoka Creative Commons License 2013.06.28 0 0 994

Ha már a természetes tetű írtó módszereknél tartunk, merem ajánlani a  csalánlevet.

Az érésben lévő cserenynye fát és a tetves rózsákat fújtam le és hatásos volt, eltüntek. A másik receptet  mini vérszilván próbáltam ki és szintén tetű mentes lett.

0.5 l víz

2ek cukor

2ek ecet

2ek mosogatószer v foly szappan.

gomba2008 Creative Commons License 2013.06.27 0 0 993

Szívesen. Nem nagy ügy, úton-útfélen kapható.

Előzmény: VKOrsi (991)
gomba2008 Creative Commons License 2013.06.27 0 0 992

Ez a sárga papír ragacsos ugye? 1ébként bármennyit megfog, már jó! :o))

Előzmény: pippoka (986)
VKOrsi Creative Commons License 2013.06.27 0 0 991

köszönöm!

a tetütől nem esek kétségbe, a bodzán is van mindig. Majd kipróbálom ezt a dupla ragacsot, hátha akkor kevesebb lesz.

egy ilyen fát pedig beszerzünk :)

Előzmény: gomba2008 (989)
gomba2008 Creative Commons License 2013.06.27 0 0 990

Az nem alternatíva a bigerrau burlat-nak. Más tipusú. Nagyon finom lekvár van belőle, édes, fekete, jóízű, korai, viszont nem ropogós. Van  ropogós is, ami már május elején terem ( a bigerrau csak május közepén). Hogy pontosan melyik, azt a cseresznyefás topikban érdemes megkérdezni, vagy mint mondtam Ali-bát kérdezni.

Előzmény: borsika79 (988)
gomba2008 Creative Commons License 2013.06.27 0 0 989

Én sem permetezek semmit, épp ezért mondom el ami beválik. Hátha más is hasonló módon szeretne gyümölcsöt termeszteni.

Semmi nem mindegy. Nem mindegy, hogy milyen fát, és az sem mindegy, hogy hová ültetjük. Szerencsés kombinációval megoldható a vegyszermentesség szerintem. 5 évesek még csupán a fáim, eddig működött. Ha fel kell adnom a vegyszermentességet, majd mesélek. :))

A cseri az tuti! Ez a fajta nyugodtan legelhető a fáról, nem kell belekukkolni. Tuti húsmentes! :o)) Én még nem permeteztem soha. Tetű van az idén, de nem csak a cseresznyén, hanem mindenen. Azt már elmondtam mit tudtam ellene tenni.

Előzmény: VKOrsi (987)
borsika79 Creative Commons License 2013.06.26 0 0 988
Szomolyai fekete
Előzmény: gomba2008 (983)
VKOrsi Creative Commons License 2013.06.26 0 0 987

köszönöm!

van egy fahelyünk a kertben, szerintem akkor ilyet ültetünk oda.

(semmivel nem kell permetezni? - mi ugyan kertészkedünk, de soha semmi vegyszert nem használunk, így esélytelen, hogy permetezzünk, mert nem olyan az életvitelünk :D)

Előzmény: gomba2008 (983)
pippoka Creative Commons License 2013.06.26 0 0 986

Használtam sárgalapot, de nem tudja megfogni az összes cslegyet, viszont az inváziót jelzi ha tele a papír velük. Akkor kellene permetezni ellnük, és az a szer (csak nem jut eszembe a neve), felszívodó, ezért a nagy fákon is eljut mindenhova a vegyszer.

Ha nem lennének kutyák, és a fa nem a tó mellett lenne, használnám. 1× évben....

Előzmény: gomba2008 (984)
gomba2008 Creative Commons License 2013.06.26 0 0 985

Tetvek ellen kipróbáltam idén a ragacsos papírt. JÓ! Pontosabban nem a tetvek ellen, hanem az őket gondosan farmoló hangyák ellen. Körbe kell ragasztani a fa törzsén. Kétoldalú ragasztó. A hangyák útját ezzel elvágva, sokkal kevesebb lesz a tetű. A tetves ágvégeket én is le szoktam vágni azonnal, mikor észreveszem. Most még tehetem, mert még nem nagy a fa. Később még nem tudom...

Előzmény: püfffneki (982)
gomba2008 Creative Commons License 2013.06.26 0 0 984

Én sem. Pont ezért ültettem olyan fajtákat, amiket remélhetőleg nem is kell. Őszibarackom revita van. Aranyárban adta a sieberz, de nem csalódtam. Az első  évben is termett 4 szemet, pedig annyi pici vékony törzse volt, mint a kisujjam. És nincs tafrina!Pár fodros levélke tavasszal, úgy 4-5 db. Azt leszedem, és kész. Idén inkább a levéltetvek szállták meg a kertet, de megjöttek végre a katicák. Remélem két hét alatt rendet vágnak.

A meggyre nem tudok megoldást, az ha kukacos akar lenni, az is lesz. Úgyis kimagozom..

Vannak sárga lapkák cseresznyelégy csapdába ejtésére. Jövőre érdemes lenne kipróbálni.

Előzmény: pippoka (981)
gomba2008 Creative Commons License 2013.06.26 0 0 983

bigarreau burlat

100%-ban kukacmentes. Nagyon korán érik, olyankor még nincs cseresznyelégy. Június közepére gyakorlatilag leérett. Nagyszemű, ropogós, rövidszárú.

Van egy fajta, ami még ennél is korábban terem, anak már elfelejtettem a nevét. A cseresznyefás topicban Ali-bá biztosan tudja. Nagyon nagy tudással bír a gyümölcsfákat illetően....is...

Előzmény: VKOrsi (980)
püfffneki Creative Commons License 2013.06.26 0 0 982

Én a mi cseresznyénkben még soha nem találtam 1 kukacot sem, pedig nem is permetezem,, hisz akkora a fa hogy ki győzné.

A tetűs ágakat levágom, mikor szedem a gyümölcsöt , ez a növényvédelem.

pippoka Creative Commons License 2013.06.26 0 0 981

Van egy permetszer amivel le kell fújni a fát, cseresznye légy ellen, az teszi bele a petéket, azért lesz kukacos.Állítólag hatásos, nem tudom, én nem vegyszerezek.

VKOrsi Creative Commons License 2013.06.26 0 0 980

van olyan cseresznye ami nem kukacosodik?

- én is finnyás vagyok -

Előzmény: gomba2008 (977)
VKOrsi Creative Commons License 2013.06.26 0 0 979

a barackot én 350 Ft/kgért fogom venni az itteni helyi termelőtől

mondjuk abból pont nem főzök be sokat, szerintem max. 10kg

20kg eperlekvárt 3.5 óra alatt tettem el, szóval annyira nem is sok idő.

a szintén 20kg meggynek meg 2 óra kellett (de ezt a termelő ki is magozta géppel :D :D, szóval csak üvegbe kellett tenni és dunsztolni)

Előzmény: gomba2008 (978)
gomba2008 Creative Commons License 2013.06.26 0 0 978

Jaj a fagyasztó mérete komoly probláma. Húsfélék ilyenkor már nem nagyon vannak benne, azt egész évben azonos áron tudom beszerezni. A fél kert beköltözik mostantól. Végre tagnap már a borsómat is megkóstoltam. No, abból keveset ültettem, nem lesz fagyasztható mennyiség. Szoktam nézni a multikban a fagyasztott gyümölcsöket. Horror áron vannak! Mindíg eszembe jut, hogy mennyi van belőle otthon....ingyen. Szegény városi népek....

Most először ültettem pritamnpaprikát, és kápiát. Kíváncsi leszek mit mutat? A pritamin már mutatja magát. Akkora mint egy cseresznye, de legalább már van rajta egy. :))

Tegnapi gyors piaci körkép......ijesztő árak vannak. Rázoomoltam direkt a kajszira, mert lassan lekvárszezon. 8-900 egy kiló! Elképesztő! Tudom, lesz még olcsóbb is, de akkor is..

Apropo lekvár....én azt sem főzöm pl. Rengeteg időt megspórolok, és nem kapok hőgutát a konyhában.

Előzmény: VKOrsi (975)
gomba2008 Creative Commons License 2013.06.26 0 0 977

Ja....kb.a negyede...a többi meg beledöglik. :o)) Ráadásul benne marad a kukac járata, és ürüléke is. Finnyás vagyok már mondtam. A férges cserinek még a magházát is kivágom kiskéssel. Majd most jön a meggyszezon, az se lesz jobb munka.

Én direkt bigarreau burlat márkájú cseresznyét ültettem, mert nem akarok kukacoskodni. :)) Ez már a germersdorfi volt "odaátról".

Előzmény: gergerg (976)
gergerg Creative Commons License 2013.06.25 0 0 976

Ha beáztatod a cseresznyét, kijönnek a kukacok belőlle.

Előzmény: gomba2008 (974)
VKOrsi Creative Commons License 2013.06.25 0 0 975

szerintem nincs itt semmiféle vita :)

én a mi családunk részéről alapvetően kerülöm az adalékanyagokat. Nem sikítok a mcdonaldstól sem, de a mindennapi étkezésben igyekszem kerülni, nemcsak a tartósítót, hanem mindent.

Fagyasztóm nincs akkora méretű, amibe ekkora mennyiségű alapanyag elférne, ezen túl én felesleges energiafelhasználásnak érzem azt, hogy menjen egész évben. Tehát én a hőkezelés mellett döntök, ezt gondolom a legkisebb rossznak.

Nyersen a savanyúságok fogynak szinte kizárólag (de javarészt azt is dunsztolom :D).

Előzmény: gomba2008 (974)
gomba2008 Creative Commons License 2013.06.25 0 0 974

Nem akartam én itten vitát generálni, csak a szalicil  kapcsán mindig eszembe jut az a műhisztéria, amit kelt a média.

Valahogy tartósítani kell, mert csodák még mindig nincsenek. Érzésem szerint mindennek megvan az előnye is, a hátránya is, és nem hinném, hogy a szegény keresztre feszített szalicil bármivel is többet ártana, mint a ma használatos natrium benzoát.

Van amit hőkezelek, abba nem kell semmi. Viszont én sokmindent nyersen teszek el, abba nincs mese, kell a tartósító. Még itt vagyok. Életemben beteg sem voltam. Sőőőt...a gyerekeim sem! A tartósítók ellenére sem. Kicsi  korukban még  szalicil volt a befőttekben, mégis túlélték. Az élelmezésipar sokkal több kárt okoz az emberi szervezetben, mint az a minimális mennyiségű tartósító amit mi magunk használunk. Legyen az akár szalicil, akár más.

Most eszembe jutott pl. a citrom/narancs héja körüli pánikkeltés. Gondoljátok, hogy 40-50-60 évvel ezelőtt nem ugyanonnan hozták a citromot? ÉS ha  igen, akkor nem kezelték semmivel, csak most?? Valahogy azért mégis túléltük...

Nics ez a dolog kicsit felturbózva???? Ezek csak kósza gondolatok persze...

Ma cseresznyét fagyasztottam. Jó kukacos, én meg finnyás, tehát kimagozva, megtisztítva. Lecukroztam, és be a fagyóba. Télen majd kitalálom mi lesz belőle, most a kert az első, időm meg kevés. Szoktam télen ezekből a lefagyasztott gyömölcsökből lekvárt csinálni. Mindíg annyit, amennyi el is fogy. 10 perc alatt kész, és nincs miért tartósítani. Megesszük és kész.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!