Ez a topic azoknak van,akik nem tudnak/nem akarnak írni a zártkörű topicba.Ide jöhet a Hajdú volánról és a DKV-ról infó,kép,kérdés,egyszóval bármi:-)
Ha tetszik a topik akkor jó szórakozást,ha értelmetlen,akkor elnézést kérek,és tessék törölni nyugodtan.
Minden esetre jó szórakozást kívánok!:-)
"..a buszok a Petőfi tértől 3 percet kerülnek, hogy aztán ledobjanak az indulási oldaltól 3 percre. Ez botrány."
Azt én sem értem, hogy miért nem a trolimegállóban rakják le az utasokat? Aztán mehetne hátra viszakanyarogni a buszváróba, mert máshogy nem tud oda bejutni, az világos. A trolimegálló sincs messzebb az állomás épületétől, a villamoshoz kimondottan közelebb van. Mondjuk a buszmegállóktól meg messzebb van térben, bár időben meg közelebb, mert mire körbemegy a busz, az több idő, mint az aluljárón átsétálni. De az aluljáró meg fárasztóbb, szóval nehéz igazságot tenni. Nekem speciel energiám több van, mint időm, de tudom hogy ezzel nincs mindenki így, belátom.
Ja, az hogy az aluljáróban nincs akadálymentesítés, az tényleg durva. Egy párszor toltam át a biciklit, hát nem kellemes le- meg felcipelni! Babakocsival még jobb lehet. Ezen nem akarnak változtatni?
Lényeg a lényeg: a nagyállomás Debrecen szégyene, főleg hogy tökúj a tér előtte. Az épület taglalásába meg ne is kezdjünk bele!
Sőőőt, szerintem ne is legyen tömegközlekedés a városban, hiszen mennyivel egészségesebb lenne, ha mindenki kocogva, esetleg kerékpárral közlekedne!
Egy közlekedési társaság (mint a nevében is benne van) a közlekekedéssel foglalkozzon, ne életviteli meg egészségügyi tanácsokat osztogasson. Azt majd mindenki eldönti, hogy mikor és miként akar sportolni, nem kell azt beépíteni a napi rutinfeladatok (pl munkába járás) közé.
Amit a Petőfi térrel műveltek, az szégyen; sokkal rosszabb lett a helyzet, mint korábban volt. Jóval többet kell gyalogolni mindenhez, ami egy kifejezetten utastaszító lépés volt. Nem kéne elfelejteni, hogy vannak nehezen mozgó, idős és mozgáskorlátozott emberek is, de még egy egészséges ifjúnak se a legkellemesebb például esőben, szélben, hóban, több száz métert gyalogolni, lépcsőzni majd perceket várakozni a fedetlen megállóban a szabad ég alatt.
Nagyállomás buszvégállomás: Van arról valami infó, hogy a jelenlegi állapotok véglegesek-e vagy sem?
Én úgy tudom, nem változtatnak rajta, amíg el nem kezdik építeni az új buszvégállomást. Az el fog tartani egy ideig.
Ott az aluljáró, ahol nem kell várni a zöldre, biztonságosan át tudsz kelni, de nem, mert lemászni meg vissza pár lépcsőfokot az nagyon fárasztó!
Ennél azért bonyolultabb a helyzet. Meg kell nézni, mivé lett a Nagyállomás. A villamos a főépület előtti tér helyett a trolimegállónál tesz le, a buszok a Petőfi tértől 3 percet kerülnek, hogy aztán ledobjanak az indulási oldaltól 3 percre. Ez botrány.
Nem csak ép, egészséges, fiatal emberek járnak arra. Egy babakocsisnak több perc, mire lemegy és feljön az aluljáróból, mivel akadálymentesített rész természetesen nincs. Emellett a lépcső, és a korlátok állapota is katasztrofális. Nézzük azokat, akik a 18-44-48, és hasonló viszonylatokkal jönnek, és a villamosra szállnának át! Nagy az esély arra, hogy lekésik, és már nem 4 percenként jár.
A zebra kialakítása pedig nem jár komoly programváltoztatással. Amíg a huroknál piros van, és az Erzsébet - Wesselényi szakaszon zöld a lámpa, simán belefér a gyalogos zöld is, mivel egyirányú a szakasz, nincs párhuzamos forgalom. Tényleg "csak" a festék és a lámpa kerülne pénzbe.
Akik panaszkodnak, azoknak üzenem, hogy Budapestre ne tegyék be a lábukat, mert minden nagyobb kereszteződésben aluljáró van.
Már Budapesten is egyre több helyen teszik vissza a gyalogátkelőhelyeket az aluljárók felé (lásd Nyugati tér), mivel nem kényszeríthetik az embert a "föld alá". Lassabb, és balesetveszélyesebb, mint átmenni egy zebrán.
Debrecenben is ez a helyzet.
Nekünk persze nem gond, de aki babakocsival, kerekesszékkel, bottal, járókerettel megy, az vagy körbesétálja a teret (apropó, a zebrák is borzalmasan lettek felfestve), vagy kockáztatja a testi épségét a lépcsőn. Vicces, de sokkal kevésbé veszélyes a tiloson átmenni, mivel fél-másfél percig piros a lámpa, és mint mondtam, nincs keresztező forgalom.
Elnézést, hogy beleszólók a témába, de egy ismerősöm a DKV-tól azt állította, hogy a 2-es beindulásával megszűnik a trolipótlózás, hétvégén is. Szerintetek ez mennyire lesz reális ?
1973 nyarán Börgöndről Debrecenbe költözött ( Kossuth laktanya) a Légvédelmi Kiképző Központ.
Ez kb. 200 katonacsalád és kb. 1100+800 sorkatona városba költözését jelentette.
Az 1100 katona a Kossuthba költözött a másik 800 (ráfosok) a Bocskai laktanyába.
Ezeket a fiúkat (ha jól viselkedtek ??) három hetente engedték haza. Tehát szombaton vagy pénteken (akkor még csak minden második szombat volt szabad) megjelent Debrecen vasútállomáson úgy 500-600 sorkatona.
Közülük úgy 400 fő vagy több Budapestre illetve ottani átszállással a dunántúlra igyekezett.
Ezért a MÁV kitalálta, hogy indít egy "mentesítő vonatot". ez a vonat csak 2.osztályú kb. 7-8 db kocsikból állt, M62 húzta és Debrecenen kívül csak Szolnokon állt meg, utána nem a Bp.Nyugatiba hanem Budapest Keletibe érkezett.
Nem kellett rá semmiféle pótjegy, hisz csak mentesítő vonat volt.
A sorkatonák, mint bárhová máshová az országba 50%-os mérséklésű jegyet vehettek a vonatokra.
---------------------
Az ügy Városi közlekedési vonzata :
A Bocskaisok, lévén közel az állomás a laktanyához, egyszerűen kisétáltak a vasútra.
A Kossuthból azért ez a séta bizony több mint egy órát tartott, mert az akkor még járó 5-ös villamos képtelen lett volna az a 200-300 sorkatonát elszállítani.
A sereg ezért ezeken a napokon amolyan villamospótlót indított a Kossuthból a nagyállomásra.
Ami azt jelentette, hogy kiállt a laktanya udvarra 4-5 teherautó és 2-3 fordulóval kivitte a vitéz urakat az állomásra.
Akkoriban még pont a laktanya sarkán volt a tiszalöki vasút megállója, de pont akkor nem jött vonat befelé.
Lehet, hogy ez hosszú lesz, sok minden jutott eszembe.
A Nagyállomáson a villamosnál a piros számláló az mi? Egyszer néztem a buszmegállóból, lepergett 0-ra és semmi sem történt. Nem jött, vagy ment villamos.
Kengyelfutó. Nem hallottam róla, megnéztem mi ez. Az, hogy nem áll meg Pest után Debrecenig, az jó ötlet lenne, csak akkor nem értem, miért olyan, amilyen. Megnéztem a menetrendet, és 6(!!), mutatom betűvel, szóval hat perccel gyorsabb, mint az IC. Akkor meg minek? Tudom, én kis naiv vagyok, hogy azt gondolom, a vasút arra való, hogy elindul, és 120-al robog jó sokáig, és nem megáll minden görbe fánál. Ez nem is áll meg, csak akkor meg miért nem megy? Párizs-Genf 540 km 3,5 óra, az megy! Na mindegy, kis hazánkban ilyen a vasút, nincs mit tenni.
Nagyállomás buszvégállomás: Van arról valami infó, hogy a jelenlegi állapotok véglegesek-e vagy sem? Mert ahogy most kinéz, az nem is tudom Kelet-Üzbegisztánnak néz ki – bár igazából semmilyen népet nem akarok megsérteni, legyen inkább Kelet-Pirézia – nem úgy, mint egy európai város vadonatúj buszállomása. Merthogy ez vadiúj, kérem! Ehhez képest zsebkendőnyi területen forgolódnak a buszok, a beérkező járatok ott dobják le az utast, ahol talpalattnyi hely van, a járda repedezett, ronda, a 3 megállóból 1-ben van infóoszlop, de az sem működik. Megint kérdem, hogy ez most így készen van? A 3 megálló egy kupacban is csodás, azt vettem észre, hogy 5-el osztható percekben szeretnek menni a buszok, így percekig semmi sem jön, aztán egyszerre mindhárom megállóba, vagy még jobb, egy megállóba kettő, és kerülgetik egymást. Ja tényleg, még a zebra ötlete az aluljáró fölé. Gratulálok. Ott az aluljáró, ahol nem kell várni a zöldre, biztonságosan át tudsz kelni, de nem, mert lemászni meg vissza pár lépcsőfokot az nagyon fárasztó! Akik panaszkodnak, azoknak üzenem, hogy Budapestre ne tegyék be a lábukat, mert minden nagyobb kereszteződésben aluljáró van. Itt ez az egy van (ami forgalmas) és már ez is sok? Remélem, nem valósul meg. Legyen szíves mindenki összeszedni magát, ennyi mozgás kell, sőt sokkal több. A 200-300 méter séta az átszállásoknál, ami miatt szintén sírnak egyesek, sem fog megártani senkinek.
Értelem szerűen leszűkítettem gondolataimban a halmazt a vasárnap/pénteki járatokra Debrecen-Bp fenn említett távon IC és sebes vonatokra. Utóbbi Szolnokig van tele lefelé, IC-kre meg napokkal korábban nem kapni jegyet.
Még csak néhány hete indult be, ráadásul vizsgaidőszak van, ilyenkor jobban eloszlik a tömeg, kevesebben utaznak vasárnap. Szerintem ahogy felfedezik az emberek, majd megnő a kihasználtsága, bár jobban is reklámozhatná a MÁV, mert szerintem alig van, aki tud róla.
Mondjuk Debrecenből az indulási ideje sem a legjobb, mert aki pl a Tócóskertből érkezne, az kb pont nem éri el a 30-assal, fél órát meg senkinek nem lesz kedve várni... (De ez már nem a MÁV, hanem a DKV sara, hogy ilyen ritkán járnak a buszok, ráadásul a Petőfi tér balfasz módon történ átépítésének köszönhetően most már pluszban még sokat is kell gyalogolni, függetlenül attól, hogy melyik járattal utazik az ember.)
Ma sikerült kipróbálnom ezt a "Kengyelfutót" lassított IC személy gyorsot. Na ezzel minden r jellemző benne :D
Úgy folthatásra és számolgatásra 15% jó esetben a kihasználtsága páros irányban. Ami meglepő volt- nem MÁV érdem sajnos- a kalauz hozzáállása, utasokkal való kommunikációja, utastájékoztatás. Utóbbi miatt sír a szemem. Hogy nem képesen használni az utastájékoztató rendszert az állomáson / vonaton?!
Másik: hideg zuhany leszállás után jegypénztárnál.
Ha vasárnapa kérek jegyet miért nem vasárnaptól adják a jegyet?! Jó tudom hogy érvényességi idő... de mégis.
Ha pay passal akarok fizetni akkor mondja azt, hogy nem lehet, ne azt ha visszakérdek, hogy "de hát jó ez".
Ha megkérdem mikor megy a vonat B.pestre a 4 körül mióta válasz?!
Ekkora analfabetizmus van Debrecenbe a Nagyállomás MÁV pénztárban?!