Vitaindítónak vázolom Pál apostol lényegesebb eltéréseit Jézus tanításaihoz viszonyítva.
1. Hit általi önigazulás az igazság megismerése helyett
2. Test és lélek ellenségeskedése a sötétség leleplezése helyett
3. Krisztus váltsághalála vagy Isten megbocsátása
4. A törvény betöltése vagy Jézus tanítása
5. Egyházi elöljárók vezetése vagy Isten Lelkének vezetése
6. Kárhozattól való félelem vagy az Isten szeretete
Részletesebb magyarázatot találtok az alábbi linken:
http://jezusvagypal.andreanum.hu/
És monda néki Jézus: Bizony mondom néked: Ma velem leszel a paradicsomban
Helyes foldítás:
Bizony mondom néked ma: Velem leszel a paradicsomban
Bizonyíték:
Ez pénteken volt, vasárnap reggel pedig ezt mondta:
János Evangéliuma:20:17Monda néki Jézus: Ne illess engem; mert nem mentem még fel az én Atyámhoz; hanemmenj az én atyámfiaihoz és mondd nékik: Felmegyek az én Atyámhoz és a ti Atyátokhoz, és az én Istenemhez, és a ti Istenetekhez.
"Tévedés. Jézus nem élte túl a halált. Tudta nélkül lett feltámasztva."
Senki nem éli túl a halált, de bízik benne, hogy hátha.
Ez a vallás.
De még egyszer:
A vallás egy rendkívül összetett dolog. A Biblia is az.
Ezért alkalmas arra, hogy mindenki azt olvassa ki belőle, amit szeretne.
Az oda nem illő részről, vagy nem vesz tudomást, vagy szimbolizmusként átértékeli, vagy egyszerűen csak betoldásnak tartja.
Ezért van az, hogy a homlokegyenest ellentétes nézetek is a Bibliára tudnak hivatkozni.
Az antiszemita fasiszták csak azt emelik ki, hogy Jézust a zsidók ölték meg. Számukra Jézus tanításának semmi jelentősége, mert a politikai nézetük alátámasztására csak Jézus halálának a módja kell.
De ez csak egy példa volt a Biblia felhasználására.
Tévedés. Jézus nem élte túl a halált. Tudta nélkül lett feltámasztva.
Mt.27:Kilenc óra körül pedig nagy fenszóval kiálta Jézus, mondván: ELI, ELI! LAMA SABAKTÁNI? azaz: Én Istenem, én Istenem! miért hagyál el engemet?
Isten elhagyásának tudata egyenló a reménytelenséggel.
17. Azért szeret engem az Atya, mert én leteszem az én életemet, hogy újra felvegyem azt. 18. Senki sem veszi azt el én tőlem, hanem én teszem le azt én magamtól. Van hatalmam letenni azt, és van hatalmam ismét felvenni azt.
Hiába tudta ezt előre, de amikor szembesült a halállal, nem látott túl rajta.
A lélek erő, energia, és mint minden energia csak a megfelelő műszerrel mérhető. Ez a műszer az életben az élő szervezet, amelyet ha nincs ráhangolva rá kell hangolni, hogy venni lehessen. A gyermekek még rá vannak hangolva, nekik még van lelkük. Az én-tudat előtérbe szorításával azonban ez könnyen elhangolható, hogy még a lélek létezésében is bizonytalanná válik az ember.
AZ Istent lehet látni és működését is. Mivel ez a lélek és szellem világosságában történhet meg, nélküle ne csodálkozz ha nem látod.
Az evolúciót se látod működni, hiszen egyetlen új fajt sem láttál kinőni a saját szemeiddel. Az evolúció tévtanításában csupán csak hiszel, mert tudatlanságodban könnyen elkápráztatnak vele a tudálékosok.
Az evolúció nem abból áll hogy ha jön a hideg alkalmazkodsz. Abból áll, hogy letagadja annak a ruhának a TERVEZÉSÉT, amelyet a Tervezője hideg ellen rád szabott, megfelelő méretekkel, zsebekkel, vastagsággal, dupla ujjakkal, gombokkal és gomblyukakkal.
Mert ruha nélkül nem maradnánk életben.
A fajok kihalásának nincs köze az egyensúlyhoz, hanem hogy helyükbe bonyolultabb, kifinomultabb és összetettebb egyedek léphessenek. Az egyensúly az egyedi életek fennmaradásának a biztosítéka.
Az emberi tervezésben is vannak kihalt termékek. Hol látsz ma már windows 3.1-et? Vagy DOS-t? Mégis ezek kellettek mai fejlett operációs rendszerek magasabb szinten TERVEZETT működéséhez.
Nem a túlélés az elsődleges, mivel az élet nincs folytonosan veszélyben. AZ élet állati szinten békés legelészésből, szaporodásból, pihenésből, szárnyalásból, játszadozásból áll. A túlélés csak akkor VÁLIK elsődlegessé, amikor fellép a veszély. Ha a te életed folyamatosan veszélybe van, miért nem mész békésebb vidékre? Az állatok ugyanis ezt megteszik.
Társadalmi szinten sem a fegyverkezés az elsődleges, az csak katonai szinten kiemelkedő fontosságú, de a társadalom egésze nem katonaságból áll, hanem dolgozókból és nekik a bérük az elsődleges, hogy tudjanak békésen élni, és az idejüket kellemesen eltölteni.
Ha neked nincs szórakozásra, pihenésre, békés munkára időd, mert állandó veszélyben az életed, miért nem mész békésebb vidékre?
Mindig elámulok rajta, hogy a valláskárosultak mennyire gügyék.
Még a saját mesekönyveteket sem ismered, propur:
Jn. 10.
17. Azért szeret engem az Atya, mert én leteszem az én életemet, hogy újra felvegyem azt. 18. Senki sem veszi azt el én tőlem, hanem én teszem le azt én magamtól. Van hatalmam letenni azt, és van hatalmam ismét felvenni azt.
"Az evolúció nem termel ki sem életképesebbet, sem jobbat, mivel nem is létezik."
Az evolúciót látom, hogy működik, viszont istent nem látom sehol.
Tehát inkább isten az, ami nincs.
Azt gondolom, hogy nem jól értelmezed az evolúciót.
Az evolúció, alkalmazkodást jelent.
Ha jön a hideg, alkalmazkodom hozzá. Felöltözöm.
Már ruha nélkül nem maradnánk életben.
De próbáld ki magadon.
Kiállsz télen meztelenül a hidegbe és azt kiabáld közben, hogy nincsen evolúció.
Aztán amikor már nagyon fázol, rájössz, hogy van.
És felöltözöl.
"A természetben egyensúly van, nem pedig az erős diktatúrája."
Ha egyensúly lenne , akkor nem halnának ki fajok, és nem jönnének helyettük újak.
Az egyensúly a változatlanságot jelenti. A megmerevedést.
Viszont a természet folyton változik, soha nincsen egyensúlyban.
A vadászok azt hiszik, hogy az a feladatuk, hogyha nagyon elszaporodik egy állat, akkor azt le kell vadászni, hogy visszaállítsák az egyensúlyt. De ez pont beavatkozás a természetes folyamatokba. Mert a természetben egyensúly nem lehetséges.
"A túlélésnél pedig van fontosabb, mégpedig a hogyanélés
a túlélés pedig csak akkor kerülhet szóba, ha az élet valamikor veszélybe kerül."
Ez megint egy tévedés.
A túlélés az elsődleges, az, hogy hogyan éljél, csak másodlagos.
Az élet egyfolytában veszélyben van.
Az összes élőlény a túlélésért harcol, nem a hogyanélésért.
A társadalmak számára is a túlélés a fontosabb, ezért van a fegyverkezés.
Ha biztosítva van a túlélés, akkor lehet gondolkozni a hogyan-ról.
A hogyanélés csak akkor lehetne elsődleges, ha örök életünk lenne.
Nem testben lesz a feltámadás. A lélek és szellem az örökkévaló az emberben, a test csupán egy eszköze ennek a lényegnek az anyagi világban való megnyilatkozáshoz. A halál után csak a testen keresztüli kapcsolat e-világgal szűnik meg, de az élete megy tovább.
Kicsit pontosítok, a szellem és a lélek nem az agyi tevékenység megnyilvánulása, hanem az agyi tevékenységen keresztül (és nyilván a test más tagjain keresztül is) nyilvánul meg. Ha az agyat lebénítod, nyilván ez a megnyilvánulás is akadályokba ütközik. A test az aggyal és a szívvel együtt csupán eszköz abban a folyamatban amiben az élet kifejeződik ebben a világban.
Ha az agyban (és a szívben) blokkolásokat helyezel el, csupán azoknak a folyamatoknak szellemi és lelki folyamatoknak szabsz gátat, amelyek ezeken a csatornákon keresztül nyilatkoznának meg.
Ilyen korlátozást elsősorban éppen az én-tudat tud emelni a szellem és a lélek előtt, mivel az én-tudat az egyén fejében kialakított emlékeknek az Én-hez kapcsolt értékeinek a szervezett rendszere, a valóság azonban nincs ilyen rendszerbe szervezve. Éppen ezért az Én-tudatos ember összeütközik a környezetével, állandóan harcban áll vele és igyekszik a saját kialakított rendszeréhez idomítani. Ebben a tudatosságban nincs megértés, hiányzik az intelligencia, csupán csak az Én által megítélt értékek felhalmozása és rendszerbe illesztése folyik.
Az ilyen ember nem csak környezetében emel korlátozásokat, hanem saját gondolkodásában és érzelemvilágában is akadályokat teremt, mivel ezek ráéreznének a környezettel szembeni visszás működésére. Erre pedig nincs szüksége.
De ha az egyén képes felszabadítani lelkét és szellemét az Én-tudat hamis képzeteiből, azt átjárja az élet világossága, és megtapasztalhatja az Isten békességét és örömét, amiről sok bölcs és tanító beszélt már.
Az élet az egyedi testekben nem végtelennek hanem egyedenként adott időre van tervezve. A halál eredetileg nem valami gonosz ellenség, hanem egy befejezett mű végén a zárszó. A halál ott válik gonosszá, amikor valaki szándékosan akasztja meg egy egyedi élet folyamatosságát még a befejeződése előtt.
Az isten (aki ebben a viszonylatban inkább egy intelligens alkotóművész) az egyedi élet megszületését és megszűnését gondosan megtervezte. Ebben ott is benne van a bölcsesség, ahol értetlenek azt nem látják meg.
Az evolúció nem termel ki sem életképesebbet, sem jobbat, mivel nem is létezik.
Az pedig korántsem igaz, hogy az erősebb marad fenn mindig és a gyengébb elbukik, mert a természetben az erőset éppen úgy le tudják győzni a gyengék, mint ahogy a gyengét az erősek. A természetben egyensúly van, nem pedig az erős diktatúrája.
A túlélésnél pedig van fontosabb, mégpedig a hogyanélés, ez pedig az evolucionisták fejéből egyszerűen kimaradt. Az élet az egyetlen lényeges dolog a földön, a túlélés pedig csak akkor kerülhet szóba, ha az élet valamikor veszélybe kerül. Ha a hogyanélés eleve silány, a túlélésre sokkal kisebb az esélye még akkor is, ha netán ránézésre az erőviszonyok a javára döntenének.
"egyébként a test és a lélek problémáját kimerítették az elmúlt néhány ezer évben és aktuálisan arra jutottak hogy mivel a test és a lélek nem különülhet el (mert olyat még nem tapasztaltunk) ezért testben lesz a feltámadás"
Másképp nem is volna lehetséges.
Mi történne ha lélekben támadnánk fel?
Hogy néznénk ki?
A lelkünk ember formájú lenne?
Ha így lenne, minek lenne a léleknek lába, keze, meg szeme meg szája?
Ezeket csak egy anyagi test tudja használni.
A száj beszél, a beszédet meg a hangszálak képzik. Na de egy lélek nem tud hangot kibocsátani, mert a hangszál anyagból van, csak az képes megrezegtetni a levegőt.
Bizony a lélek csak egy fogalom, akár csak az isten, kizárólag a képzelet terméke, és abban is létezhet csak.
"A lélek alapjaiban az érzelmek világát fedi le, gyümölcsei a szeretet, öröm, bánat, békesség, bátorság és az érzelmek egy széles skálája, amely mind hiányzik a csak tudatosan élő ember elvekkel vagy szabályokkal irányított viselkedéséből."
Ez nem a léleknek hanem a gondolkodásnak a gyümölcsei.
Alapfeltétel, hogy legyen én-tudatod.
Egy giliszta amely él, de nem gondolkodik, nincsen én-tudata, nem képes szeretni, bátornak lenni, nevetni, bánkódni sem.
Amit Te szellemnek, léleknek hiszel, az kizárólag az agyi tevékenység megnyilvánulása.
"Honnan van a sok összeütközés, konfliktus és háborúság? Mind ennek a mesterségesen kitermelt én-tudatnak az eredménye,"
Amit te háborúságnak gondolsz, azt evolúciónak hívják.
Ha egy új növény kiszorítja a régen ott élőt, az nem a növény én-tudata miatt van (mert nincsen neki), hanem egy evolúciós folyamat. Az erősebb, az alkalmazkodóbb kiszorítja a gyengébbet.
De ugyanez történik az állatok és az emberek szintjén is.
Az egész Biblia értelmezésedet nagyon átitatja az egyházak értelmezése.
Nem a saját gondolataid jelennek meg itt, hanem azokat csapdába ejtette az egyházak értelmezése.
Te még ezt nem érzed,de ez egy kívülállónak nagyon látható.
"Ha az egyén képes felszabadítani szellemét és lelkét a hamis tudatosság korlátaiból, megszületik a világosság, és megtapasztalhatja Isten békességét és lényegét.
Ezért mondja Jézus: ha megismeritek az igazságot, az igazság szabadokká tesz titeket."
Jézus ezt egész másra értette.
Amit a zsidó papok igazságnak gondoltak, például lásd a szombat esetében, azt Jézus máshogyan értelmezte.
Így a szombat többé nem korlátokat, hanem szabadságot jelentett.
"Azért ami mégis létezik, él, gyönyörű és működik, sokkal nagyobb bölcsességet és tudományt igazol, mint amennyit te selejtnek ítélve butaságnak tulajdonítasz."
Ha isten alkotta meg ezeket az élőlényeket (amit nem hiszek), akkor ezzel nem a bölcsessége hanem az ostobasága mutatkozik meg.
Ha valami él és gyönyörű, akkor nem ölöm meg, mint ahogy isten ezt tette.
Eleve minek kell meghalnia annak ami él és gyönyörű?
Nem isten a bölcs, hanem az evolúció amely kitermeli az életképesebbet és a jobbat.
Bizony az evolúció az isten.
Még a népek között is ez az, ami meghatározza a további sorsukat.
Az a nép amelyik erősebb, jobban alkalmazkodik az új kihívásokhoz, az tovább marad fent.
A gyengébb népek beolvadnak az erősebbekbe, így lassan eltűnnék a színről.
Nincs itt semmilyen mesebeli isten, hanem csak a nyers valóság.
"isten elég buta lehet, mert megtervezett egy csomó élőlényt, ami aztán selejtnek bizonyult"
Lehet valamit selejtnek ítélni akkor, ha nem értik meg annak létének fontosságát, az adott környezetbe illeszkedő funkcióját, és idejének szükséges tartamát, elérve egy még fontosabb folyamat létrejöttét, saját folyamatának befejeződéséhez érkezett. Mindazonáltal lehetne selejtet is létrehozni, ez nem bizonyít butaságot, inkább egy igen izgalmas kutatási terület vakvágányát, amelyet fontosabb találmányok érdekében abbahagynak, befejeznek.
Azért ami mégis létezik, él, gyönyörű és működik, sokkal nagyobb bölcsességet és tudományt igazol, mint amennyit te selejtnek ítélve butaságnak tulajdonítasz.
Csak az gondolhatja hogy nincs lélek és szellem, aki nem éli meg a lélek és a szellem gyümölcsit, és hiányzik az életéből mindkettő.
Amennyiben a meditáció csak egy tudatos tevékenység, még bőven lehet az a korlátolt szellemiség üresjárata.
Mik tehát a gyümölcsök, amelyek alapján meg lehet különböztetni ezeket a lényegeket, és meg lehet tapasztalni, hogy nem pusztán a tudatnak egy vezérelve, képzete, eszméje lennének?
A lélek alapjaiban az érzelmek világát fedi le, gyümölcsei a szeretet, öröm, bánat, békesség, bátorság és az érzelmek egy széles skálája, amely mind hiányzik a csak tudatosan élő ember elvekkel vagy szabályokkal irányított viselkedéséből.
A szellem mozgástere a bölcsesség, tudomány, értelem területe, amely képes feltárni a valóság összefüggéseit, okait és következményeit, értékelni az eseményeket, és döntéseket hozni a helyes és helytelen megkülönböztetésével.
A test valójában egy köztes tere az egyén lelki és szellemi valósága valamint a környezete valósága között, biztosítja a környezet mind szélesebb érzékelését, annak hatásait rögtön reagálja szenvedésein és élvezetein keresztül, valamint visszahat a környezetre az én-tudatával gyártott és mérlegre tett cselekedetei segítségével.
A tudat amennyiben csupán a környezet visszahatásaként alakul ki, megalkotja az ÉN képzetét, és ezzel korlátokat emel a lélek és a szellem megnyilvánulása előtt, kötődni kezd a maga alkotta szabályok és képzetek önalkotta rendszeréhez, és konfliktusba kerül az így már meg nem értett környezetével.
Honnan van a sok összeütközés, konfliktus és háborúság? Mind ennek a mesterségesen kitermelt én-tudatnak az eredménye, amelyben nincs helye már a lélek és a szellem gyümölcseinek.
Ha az egyén képes felszabadítani szellemét és lelkét a hamis tudatosság korlátaiból, megszületik a világosság, és megtapasztalhatja Isten békességét és lényegét.
Ezért mondja Jézus: ha megismeritek az igazságot, az igazság szabadokká tesz titeket.
egyébként a test és a lélek problémáját kimerítették az elmúlt néhány ezer évben és aktuálisan arra jutottak hogy mivel a test és a lélek nem különülhet el (mert olyat még nem tapasztaltunk) ezért testben lesz a feltámadás
Pál erre a test- lélek filozófiai vitára gyakorolt hatást amit ez a topik már nem fog tudni elhárítani és tehát már nem is kell mert a test és lélek ilyetén egyensúlya megvalósult, bár az Biblia ma is úgy kezdődik hogy: Isten lelke lebegett a vizek felett.
ja és egyébként pedig az egész azzal kezdődik hogy bár nem tapasztaljuk Istent az attól még létezik aztán az egész végén a tapasztalatból logikusan következtetünk, ami legalábbis fordulatokban gazdag érvelés