Keresés

Részletes keresés

DuDoR Creative Commons License 2005.11.11 0 0 679
Tegnap leadták az Imposztor című scifi filmet, amely Philip K. Dick művéből készült. Ma utána néztem, vajon mit lehet megtudni az eredetiről, de nem sokra jutottam.

Impostor, Astounding Jun '53
"A betolakodó", Metagalaktika 4, 2. kötet, szerk. Kuczka Péter, Móra, 1983, ford. Gyepes Judit
"A betolakodó", Gyilkos idõ, szerk. Isaac Asimov & Martin H. Greenberg, Maecenas, 1988, ford. Gyepes Judit
"Imposztor", Különvélemény, Szukits, 2002, ford. Szántai Zsolt
Előzmény: DonQHote (674)
DonQHote Creative Commons License 2005.11.11 0 0 678

Nos, most néztem meg. A "Gyilkos Idő"-ben nem találtam az eredetire utaló bejegyzést, de a 4-es Metagalaktikában (2. kötet) valóban az Impostor szerepel eredetiként.

Ezek szerint ángliusul ez lehet "betolakodó", vagy olyan valaki, aki másnak adja ki magát.

Az nem csoda, hogy a film más mint a novella. (Mondanom sem kell, a Különvélemény is jobb írásban, mint filmen.)

DonQ*

Előzmény: Sezlony (677)
Sezlony Creative Commons License 2005.11.11 0 0 677
Igen, ez a címe. Gondolom, az angolban nem egészen az a jelentéstartalma, mint nálunk, mert nekem is gyerekkorom ugrik be, meg nagyanyám, aki mindig leimposztorozott, ha rosszalkodtam :) Nekem inkább egy csínytevő ugrik be a hallatán és nem egy merénylő, aki az egész Földet képes megsemmisíteni.

Mély fájdalom, hogy a filmben így kiherélték a novella lezárását.
DonQHote Creative Commons License 2005.11.10 0 0 676

Mindkettő megvan, ha otthon leszek, meg is nézem. Köszi!

Eredetiben vajon "Impostor" a novella címe? A "Betolakodót" sokkal jobbnak érzem. Az egyik filmelőzetesben itt a neten azt találtam, hogy azért imposztor, mert az olyan valaki, aki másnak adja ki magát....
Szerintem az imposztor nem ilyen... Például a gyerekeim sokszor imposztorok de mindig maguknak adják ki magukat. Főleg ezért olyan imposztorok!!!!  :-):-):-)

DonQ*

Előzmény: the soft cushions (675)
the soft cushions Creative Commons License 2005.11.10 0 0 675
novella. a metagalaktika 4-ben es a gyilkos ido c antologiaban jelent meg eddig, 'a betolakodo' cimmel.
Előzmény: DonQHote (674)
DonQHote Creative Commons License 2005.11.10 0 0 674

Tegnap leadták az Imposztor című scifi filmet, amely Philip K. Dick művéből készült. Ma utána néztem, vajon mit lehet megtudni az eredetiről, de nem sokra jutottam. A hivatalos honlapon regények leírását talátam, ott nem volt Imposztor. Bizonyára csak novella vagy kisregény. A gugli is csak a filmről adott infókat.

Még a legjobb link a kARmapolis volt, de ott az Imposztort csupán a Különvélemény novellagyűjtemény ajánló szövegében említik meg...

Tudja valaki, mi a mű eredeti címe és hogy megjelent-e magyarul?

DonQ*

DonQHote Creative Commons License 2005.11.07 0 0 673

Nos,...

Tegnap kiovastam a Másvilág ciklus negyedik kötetét is. (A sorozat nekem németül van meg.) A duplásított magyar második kötet után fogtam kézbe a németet, mert nem bírtam kivárni azt a két-három évet, míg megjelenik.

Ettől függetlenül majd úgyis megveszem.

A konklúzió: Igazán jó könyv, aki teheti, ne hagyja ki.

DonQ*

Dohi Creative Commons License 2005.11.05 0 0 672
klassz, akkor ott lehet a karacsonyfa alatt :) iden varhato meg valami? jovo ev eleji tervek esetleg?
Előzmény: mobiussf (671)
mobiussf Creative Commons License 2005.11.05 0 0 671

A megjelenés hivatalos dátuma november 14.

Én személy szerint ennyire optimista nem vagyok, de mindenképpen november folyamán kikerül a boltokba.

Németh Attila

DuDoR Creative Commons License 2005.11.04 0 0 670
nem tud vki rola, mikor jelenik meg (ha egyaltalan) a gepezet (the difference engine) a galaktika fantasztikus konyvek sorozat elso folytatasakent? kb novemberre volt igerve, de nem latok rola semmi infot sehol mostanaban.

Az előző hozzászóló mobiussf abszolút illetékes a kérdésben, hiszen ő az újrainduló sorozat irodalmi szerkesztője tudtommal.
Előzmény: the soft cushions (669)
the soft cushions Creative Commons License 2005.11.04 0 0 669
nem tud vki rola, mikor jelenik meg (ha egyaltalan) a gepezet (the difference engine) a galaktika fantasztikus konyvek sorozat elso folytatasakent? kb novemberre volt igerve, de nem latok rola semmi infot sehol mostanaban.
mobiussf Creative Commons License 2005.11.02 0 0 668

Új példányok pedig (korlátozott számban) beszerezhetők a kiadótól, ill. a Galaktika szerkesztőségében.

(Bocs az önreklámért.)

Előzmény: Totikus (665)
Dohi Creative Commons License 2005.11.01 0 0 667
ize, ugy latom, nem tettem publikussa a mailcimemet, de egyreszt ott van a weboldalaimon, masreszt meg dohi kukac axelero pont hu :)
Előzmény: Dohi (666)
Dohi Creative Commons License 2005.11.01 0 0 666
a red mars megjelent magyarul par eve voros mars cimen 2 kotetben a mobius/n&n kiadonal, a folytatasok azonban azota sem. nekem veletlenul van egy elado/elcserelendo peldanyom belole, ha gondolod.
Előzmény: Totikus (665)
Totikus Creative Commons License 2005.11.01 0 0 665
Bár korántsem mostanában jelent meg, nagyon tetszett Kim Stanley Robinson "Red Mars" c. könyve és szeretném megvenni nagyapámnak, aki sajna nem beszél angolul. Tudja valaki esetleg, hogy leforditották-e, és ha igen, hol kapható a magyar verzió (illetve ugyanigy a Green Mars-Blue Mars-The Martians folytatásokkal)?
zuglo_14 Creative Commons License 2005.10.29 0 0 664
Könyvesboltban láttam (még csak láttam....)

--Raj...

--Korbács....
Sezlony Creative Commons License 2005.10.19 0 0 663
Egészen más. Urban fantasy scifis beütéssel*. Valami ilyesféle lesz a fülszöveg:

Nagate… Egyesek azt gondolták, Tolkien és társai meséi elevenedtek meg, mások pusztán üzleti lehetőséget, szó szerint végtelen piacot láttak benne. Egy városvilág, melynek utcáiról lehetetlen térképet készíteni, melynek épületei lerombolhatatlanok, s melyben ősi tabuk tiltják a végső, nagy kérdések megválaszolását.
Ám az emberek gyárakat emeltek az örökkévaló sikátorok fölé, s a szomszédos negyedek halhatatlan népei közül toboroztak munkásokat, hogy azok a modern zóna filléres csodáiért gürcöljenek. Talán ez változtatott meg mindent Nagatéban, talán valóra vált a tündérek jóslata, mely szerint egy napon felbukkan az első mágiahasználó ember, aki a tájékozódás képességének egyedüli birtokosaként megmentheti a városvilágot a közelgő pusztulástól. De úgy hírlik, a szörnyű Felbomlás a távoli negyedekben már elkezdődött… Ráadásul Kapuban, az emberek ipari enklávéjában összeesküvés és árulás, politikai intrikák és a befolyásolhatatlan végzet készíti elő a modern zóna első forradalmát…
Emberek, ylfek és tündérek; varázstudó örökéletűek és a szívük mélyén gyűlöletet hordozó halandók vágnak neki az utcáknak, melyek a legendák titokzatos negyedéhez, Nagate szívéhez, Városmélyhez vezetnek. Előítéleteikkel, kételyeikkel éppúgy meg kell küzdeniük, mint a mágikus Felbomlás káoszával – míg világossá nem válik, hogy útjuk ugyanannak az ismeretlen tervnek a része, amelynek maga a városvilág irracionális léte is köszönhető.
Miközben Kapu katonai vezetése, illetve a lázadó munkások vezérei elkerülhetetlenül haladnak a végső ütközet felé, nem is sejtik, hogyan kapcsolódik össze a gátlástalan hatalomvágy, egy évtizedes bosszú beteljesítése és egy elhidegült házasság története a városvilág létével és jövőjével.

*A Perdido pályaudvar, végállomás kapcsán sokat vitáztunk arról a fantasya.hu-n, hogy az most scifi vagy fantasy. Szerintem egyértelműen az utóbbi, már csak a mágia létezése miatt is, hiába köríti Miéville racionálisnak szánt tudományoskodással. A Nagatéban a földi racionalitás szemszögén keresztül láthatunk egy mágikusnak tűnő világot, és sehol sem tettem benne konkrét kijelentést arra, hogy a mágia más lenne, mint aminek látszik - bár kételyeket megfogalmaztam, hogy legyen min töprengeni az olvasónak.:) Szóval lehet, hogy másoknak ez így belefér a scifi kereteibe.
Előzmény: DuDoR (662)
DuDoR Creative Commons License 2005.10.19 0 0 662
Sezlonytól kérdezem, a Nagate milyen stílus? Hasonlít a Hiperballadára, vagy valami teljesen más?
BCS Creative Commons License 2005.09.20 0 0 661
megrendeltem, 22.-én jelenik meg. Majd beledumálok jól, hogyha elolvastam.
--
bcs
Előzmény: alric (656)
DonQHote Creative Commons License 2005.09.20 0 0 660

Talán létezik, mert nyilván dolgozik rajta a kiadó/fordító is, de sejtettem hogy a Te kincsed idegen nyelvű.

DonQ*

Előzmény: noway (659)
noway Creative Commons License 2005.09.19 0 0 659
Nem, angol. Nem hiszem, hogy létezne magyarul.
Előzmény: DonQHote (658)
DonQHote Creative Commons License 2005.09.19 0 0 658

Szia!

A szóbanforgó rtf magyarul van? Ha igen, a fórumos postacímemre továbbíthatod, már ha nem gigányi anyag...

DonQ*

Előzmény: noway (644)
DonQHote Creative Commons License 2005.09.19 0 0 657

Helló!

Nem tudom Te hol kapod meg a szóbanforgó sorozat utolsó két kötetét, de szerintem ez még nem jelent meg.

A Hyperion bukása 1-2 csak a második része a sorozatnak.

Én is éve már várok a folytatásra, de mint tudjuk más területen (pl. Másvilág ciklus) a malmok lassan őrölnek.

DonQ*

Előzmény: noway (646)
alric Creative Commons License 2005.09.16 0 0 656
Nagyfokú sarkítása a dolgoknak, ha a "régi iskola" egyetlen alternatívája "sárkányos-nagycsöcsüs-kétmétereskardos lebilincselő olvasmány." Szerintem az se lenne jó, ha csak a "űrhajós, robotos, idegenlényes" scifit nyomatnák.

Ha Dick scifi, akkor szerintem a Vurt is az. Nem olvastam a regényt, csak utánanéztem a történetnek.

Előzmény: Törőlt_nick (654)
DuDoR Creative Commons License 2005.09.16 0 0 655
> végülis nem fontos, éljenek a sárkányos-nagycsöcsüs-kétmétereskardos lebilincselő olvasmányok.

persze éljenek - mert miért ne , de ez a világ egy kicsit messze van pl Greg Egan szerzeményeitől, hogy csak egy példát említsek..
Előzmény: Törőlt_nick (654)
Törőlt_nick Creative Commons License 2005.09.16 0 0 654
végülis nem fontos, éljenek a sárkányos-nagycsöcsüs-kétmétereskardos lebilincselő olvasmányok.
Előzmény: DuDoR (653)
DuDoR Creative Commons License 2005.09.16 0 0 653
igazért egy-két újfiú követhetné a régi iskolát.

Persze, (több) tucatnyi "újfiú" követheti akár a "régi iskolát", de valóban erre van szükség?

Flame on - hajrá....
Előzmény: Törőlt_nick (652)
Törőlt_nick Creative Commons License 2005.09.15 0 0 652
azért egy-két újfiú követhetné a régi iskolát. Még a végén előfordulna az a szrnyű helyzet, hogy nem csak az ajánlót jegyző fizetett ismerős lesne bele a könyvbe hanem jónéhány fizető olvasó is.
Előzmény: DuDoR (650)
orcinus-orca Creative Commons License 2005.09.15 0 0 651
Ahogy elnézem, egy futurisztikus-urbánus környezetbe ültetett "másik világ"-os fantasy...

Ne legyen igazam.
DuDoR Creative Commons License 2005.09.15 0 0 650
ma már mnden szarra rámondják, hogy szifi...

Bizony ebben van valami.
Csak éppen az sem egy igazán jó álláspont - szerintem - hogy "csak amit Asimov írt, az a sci-fi" - aztán ezek ezek az 'újfiúk' menjenek a fenébe.
Előzmény: Törőlt_nick (649)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!