Mivel a 11 győzelmet szerzők nincsenek összesorsolva az utolsó napra, még az is előfordulhat, hogy hatos holtverseny alakul ki. Ha mindhárom veszít és ugynakkor mindhárom 10-4 -es pedig nyer, hatan zárnak 11-4 -gyel.
Nekem, "európai szemmel" célszerűbbnek tűnne, ha az utolsó előtti nap eredményeinek ismeretében sorsolnák az utolsó nap párosításait. De hát a hagyományok biztosan kötik őket...
Az is érdekes, hogy most már könnyen kijöhet egy 11-4-es tornagyőzelem a dologból - amire a 15 napos versenyek bevezetése, szóval kábé a világháború óta még csak 2 példa volt: 1972-ben és 1996-ban.
Még izgalmas lehet ennek a bashónak a vége. Kisenosato (10 győzelem) mögött ott van Tochiozan, és a 38 éves Kyokutenho 9 győzelemmel. Hakuhónak és még 3 ozekinek 8 győzelme van. :-)
Nagyon valószínűnek tűnik, hogy Hakuhónak elúszott ez a basho. A japán ozekik viszont nem állnak rosszul. 2006 óta először lehet japán győztes, akkor Tochiazumának sikerült nyernie.
És ahogy látom így utol is érte Takanohanát, már ami a győztes yushok számát illeti. Gondolom, nem tévedünk nagyot, ha azt mondjuk, hogy Asashoryut is meg fogja előzni. :-)
Hát, az ozeki cím megvan Kakuryunak. A yushóra is háromszoros esélye van: vagy szimplán megveri Goeidót (egymás elleni eredményük 9-3!), vagy Hakuho kikap Barutótól, de ha ez mindkettő besül, akkor is van még egy sansza a rájátszásban a yokozuna ellen.
A legutolsó eset, hogy ozekinél alacsonyabb rangú rikishi nyert tornát, több mint 10 éve volt: 2001-ben Kotomitsuki mint M2e.
Azt pedzegetik a sumoforumon, hogy a 33 valószínűleg nem annyira kőbe vésett szabály, mint eddig gondoltuk (hiszen Kisenosato is 32-re kapta meg). Kakuryunál biztos sokat nyom a latban az is, hogy immár az ötödik tornán sekiwake zsinórban, és 12-10-9-10-10 győzelmet szerzett, amivel simán megüti az ozeki szintet. Szóval a többségi vélemény mintha az lenne, hogy 12 is simán elég lehet.
Amúgy a vezetők közül neki van a legkönnyebb programja a második hétre, a nagyok közül csak Kotooshu és Kotoshogiku van hátra neki, míg Hakuhónak és Barutónak ott van az összes ozeki, és még mennek egymás ellen is.
Nem láttam ugyan semmiféle "előjelzést", de a 12 győzelem talán kevés lenne az ozeki ranghoz, mert eleve van öt ozeki, és az elmúlt két tornán Kakuryu 20 győzelmet szerezett. Szerintem legalább 13 győzelem kellene, még úgy is, hogy kétszer is legyőzte a yokozunát az elmúlt két bashón.