Üdv! Engem is nagyon érdekel, bár abszolút kezdő vagyok mikrokontrollerek terén. Több terv is van, én is szeretnék trigger-midi átalakítót. Tervezek step sequencert memóriával, de gondoltam már központi számítógépre is az 1964-es Danuvia motoromra :)
Persze ez mind hosszabb távú. Viszont tényleg teljesen kezdő vagyok, a triggeres dob lenne az első projekt. Ha már megépítetted, kívácsi lennék a tapasztalataidra. Ha pedig még készülnek a masinák...hát akkor is :)
Én AVR-duinot terezek rendelni, az UNO-val megyegyezőt, ezzel van tapasztalatod?
Most ismerkedem az Aduinóval.Be is szereztem egyet. Az a gondom,hogy ha összekötöm a pc-vel,akkor csak pirosan villog,egy másik led pedig pirosan világít.Mit rontottam el?
nem túl bonya pedig. Az ariuno környezet "tools" menűpontja alatt találsz egy serial monitort. Ez figyelni fogja az arduino portját A progiba a setupba be kell tenned :"Serial.begin(9600);" Utána meg csak nyomnod kell kifele (a loopba rakd): " Serial.println(i_sajat_valtozom);"
Ezután szépen látni fogod a serial monitoron ahogy nyomja kifele az infót.
hardver közeli (C akármi) nyelvben probléma nélkül be tudod hívni a serial portot,az nem tudom hogy flashbe hogy tudod megcsinálni (soha nem foglalkoztam flashel)
Mindenesetre a legrosszabb esetben írsz egy drivert ,ami billentyű nyomkodássá alakítja a serial portról érkező infót.
Köszönöm a gyors választ! Nézegettem én ezt, de nem igazán sikerült megoldást találnom, ami nyilván az én hozzá nem értésemet bizonyítja. Mindenesetre akkor nem adom fel és tovább nézegetem, hátha előbb utóbb kisül valami belőle. Egyébként még nem sikerült olvasnom a serial portot. Csak azt sikerült elérnem, hogyha a gomb le van nyomva akkor reagál rá (mondjuk világít a led), ha nincs akkor meg nem. Ezt egy példa alapján csináltam meg, ami annyira volt hasznos, hogy legalább tudom jól szereltem össze a cuccot.
Sziasztok! Látom jó régen nem volt hozzászólás. Nagy a problémám uh. mégis megpróbálom. Egy picit foglalkoztam még csak ezzel a kütyüvel és nem mondhatnám, hogy nagy műszaki ember lennék. A problémám pusztán annyi, hogy arduinoval szeretnék vezérelni egy flash mozit. Csak annyi lenne a feladat, hogy amikor le van nyomva egy gomb akkor az 1 kockát játsza a flash ha nincs lenyomva akkor a kettest. Viszafele talán nem is kellene kommunikálni. A hárdvert már megcsináltam csak azt szeretném megtudni, hogy mit kell feltöltsek az arduinora és hogyan tudom ezt a flashben felismertetni. Elég sürgős lenne, sajnos. Azt hittem egyszerűen meg tudom oldani, de kifogott rajtam, sajnos! Válaszotokat előre is köszönöm!
Összedobtam egy ISP programozót a WEB-en található leírások alapján egy Arduino-ból. Működik is, de két ATmega16 közül az egyiket írja, olvassa (16-16PU), míg a másikból csak 0-kat olvas - írni nem próbáltam, de mindenhonnan (fuse, ID, stb.) csak 0-ák jönnek 16-16PI). Mi lehet a gond? Tudom, vegyek rendes programozót! De addig is, érdekelne a miért! Le lehet úgy védeni egy ATmega16-ot, hogy csak 0-kat lehessen kiolvasni?
Szerintem ha nem jön szét, akkor jó, pláne hobbi célra! A forrasztást még gyakorold, a videó elég jó alap. Először melegíteni!, csak utána jöhet a 'cink'.
No,megrendeltem egy rahedli led-et,meg némi csatit az ebayrol,illetve most nyomom http://www.youtube.com/watch?v=I_NU2ruzyc4 ebböl a videobol hogy hogyan tudom összeforasztani a prototype boardot. Kiváncsi vagyok hány alkatrészt fogok szétégetni:-)
No,a led villogtatás megvátloztatása kb. 10 sec volt:-) Most a proto boardot kell még összeforsaztani,meg rendelek még forrasztás nélküli proto boardot,valami ilyet: http://cgi.ebay.co.uk/2900-Points-Solderless-BreadBoard-with-Jumper-140-pc_W0QQitemZ320324212677QQcmdZViewItemQQptZLH_DefaultDomain_3?hash=item320324212677&_trksid=p3286.c0.m14&_trkparms=72%3A1690|66%3A2|65%3A12|39%3A1|240%3A1318|301%3A0|293%3A1|294%3A50
Mos elsőre veszek potit,pár ledet ,valamilyen kijelzöt és egy thermométert,utánna mehet a játék.
Ami érdekes: vettem egy 12 V-s tápot hozzá,a jumperrel egyszerűen át lehet állítani,ami érdekes volt az az,hogy a letöltött progit megötzi,tehát amikor felraktam a 12v-re abban a pillanatban elkezdte villogtatni a feltöltött mintát.
Ja igen, azt hiszem nálam is van valami fogalmi zavar, hogy kevertem a Processing és Wiring "nyelveket". Tény, hogy ezek nem annyira technikai, mint marketinges fogalmak :-)
Technikailag talán Wiring library + environment lenne a jó kifejezés, talán?
Atmega8: kb. 3-400 Ft-tól/db (több darab esetén) Atmega168: 4-500 Ft-tól
""Azzal gyerekjáték a programozás" Ezt ugye sajnos nem szó szerint értetted? A processing lenne egyszerűbb, mint a c?"
Igazából azt akartam írni, hogy az AVR fejlesztés "gyerekjáték". 1. USB-be Arduino bedug (mondjuk ellenállás + led be legyen kötve a 13. output lábra) 2. Arduino IDE betölt 3. Blink (led villogtató) program megír/betölt (kb. 5-10 sor) 4. Upload gomb megnyomása (+ reset megnyomása), program feltöltődik, elindul, már villog is.
Nem kell se makefile, se regisztereket nézegetni (TSR, TCR, ...)
A nyelve "processing" c nyelv, de telepakolták egy tucatnyi kényelmi rutinnal (digitalRead, Write, Serial.print, Serial.read, TWI, millis(), stb.)
Az tény, hogy valószínűleg Assembly-ben lehet a legtömörebben megírni a dolgokat, de így viszont gyorsabb a fejlesztés.
Wiring: ATMega128 köré épített rendszer, míg a *duino (pl.: AVR-Duino) ATMega8/168 jöré építve. Az ARDUINO-nak jobb a fejleeztői köre, és elterjedtebb.... A Wiring drága és nincs akkora támogatása. Valamint nem egységes a lábkiosztás / panelterve...
A PC Oldalon a Processing a keretrendszer, ez a Wiring a mikrokontroller alapon. A Processing az java-szerű, a Wiring a C-t preferrálja.
Ezexerint nem csak én vagyok lusta assemblyben hergelni az AVR-t :) Pedig úgy-ahogy azt is megtanultam. A C az tök oké, az haverom :)
"Wiring "kistestvérét", magát az Arduino IDE-t" milyen kapcsolat van ezek között? Semmi, mindkettő avr ide vagy valami származási, filozófiai hasonlóság is?
"Azzal gyerekjáték a programozás" Ezt ugye sajnos nem szó szerint értetted? A processing lenne egyszerűbb, mint a c?
Egyre több *duino-t találok a neten, avr cuccokat nézegetve :)
macsek: Pesten, de sajnos most magánokokból egy ideig nem nagyon lesz szabad időm, de talán majd a jövőben.
Én a Wiring "kistestvérét", magát az Arduino IDE-t és környezetet használom. Azzal gyerekjáték a programozás. Ráadásul C nyelven lehet programozni.
Én nem hiszek az Assembly nyelvben (pedig 2-3 éves tapasztalatom van, igaz még anno PC-ken :-).
Jó, jó az assembly, de ha a fejlesztés sebessége a fontosabb, mint pl. a memória vagy sebességoptimalizáció, akkor inkább C. A C is "relatív" alacsony szintű, de jobban olvasható szerintem.
Te Pesten szoktál előfordulni? Ha benne vagy, szivesen leülnék egy kóla mellé beszélgetni erről a kérdéskörről.
régebben csináltam egy avr programozót (ha jól emléxem 244-gyel), aztán vettem egy AVRISP mkII-t. Kellemes kütyü. Így a bootloader felprogramozása nem kellene, h gondot jelentsen.
Azt mondjuk nem tudom, h a wiring/processing milyen előnyöket nyújt a c/asm-mel szemben. Te miben programozod őket?
macsek: Kvarc-rezonátor: igen, kvarc + 2 kondi. Nem tudom, nálunk miért nem divat.
Én rendeltem 5 db Boarduino nyákot a Ladyada.net-ről, a többit már én tettem (vettem) hozzá. Ja, persze nem árt legalább egy párhuzamos port-os ISP programozó, hogy az üres Atmega chip-ekbe bootloadert lehelj.
Ha nagy mennyiségben kellene, akkor talán gyártatnék Boarduino (vagy hasonló) nyákot, de szerintem 5 db-nál olcsóbb volt rendelnem.
Szerintem az Eagle jó, relatív gyorsan bele lehet tanulni (tutorialok alapján), 8 cm x 10 cm-s nyák-ig ingyenes, utána drágul veszettül. (Bár 10 x 16 cm-re még van egy nonprofit 50 EURO-s licenc.)
Az AVR-duino-t csak azért ajánlottam, mert esetleg olcsóbban kijöhet, mint külföldről rendelni (ha 1-2 darab kellene csak).
láttam már SMD forrasztó ismerősöket, de még bátortalan vagyok :)
nyákot is csináltam már ahogy mondták, nyomtatós, vasalós (de nem PnP, pedig van valahol olyanom is). Még le is ónoztam, h szép legyen. Nyákfúróm valaha volt, de már nagyon rég láttam :)
Az EAGLEtől tartok, mert hallottam már, h valahol nem szeretik (de nem tudom már, miért :) ) ha abból kell nyákot gyártani. Viszont valahonnan kerítettem egy húdejó, húdedrága (és lehet, h húdebonyolult :) ) progit, majd eszembe jut a neve...
a kvarc-rezonátor az elvileg azonos a kvarc+2 kis kondival?
Miért pont AVR-duino? (nem kötekedés, csak infógyűjtés)