Keresés

Részletes keresés

trigi0722 Creative Commons License 2013.07.04 0 0 1023

Én is szedegetem 3 napja az uborkát, a nagyokból uborka saláta lett, a közepesek már érnek a napon és a  Kovászos Uborka névre fognak hallgatni, az apróbbaknak pedig megkerestem a pillepalackos receptet, mert állítólag nagyon finom.Ráadásul könnyen , gyorsan el lehetett  készíteni.

 

1 üveggel lett egyenlőre, aztán majd én is vödrös lét fogok

Előzmény: islamorada (1007)
trigi0722 Creative Commons License 2013.07.04 0 0 1022

A befőtt diabetikusan nagyon egyszerű:

 

a gyümölcsöt forró vízbe teszem, gyöngyözésig újraforralom, ha szoktál bele ízesítőt, azt is belefőzöm-pl. fahéj, szegfűszeg.

 

Amíg újraforr, addig a lányom minden üvegbe 10 szem édesítőt adagol és erre merjük rá a befőttet.

A tetejére fél késhegynyi tartósító, 5 percre fejre állítom és mehet száraz dunsztba.

 

Cseresznyét és töménytelen mennyiségű  körtét  készítettem így, egy sem romlott meg.

Előzmény: Mariska néni (1002)
trigi0722 Creative Commons License 2013.07.04 0 0 1021

Igen, leírom, hogyan készítek édesítővel lekvárokat.Annyi a trükk, hogy szétfőzöm a gyümölcsöt,-vagy rásegítek kézimixerrel és kb. 20 percig főzöm,ha időhiányos vagyok-teszek bele egy kis zselésítőt és  az utolsó 1 percben forró vízben FELOLDOTT édesítő tablettát. Azzal csak 1 percet főzöm.Kóstolás és mehet üvegekbe, száraz dunsztba teszem. Egy sem romlott meg.

 

Készítettem így barackot, szedret, almát lekvárnak. Zselésítő nélkül is tettem pár üveg baracklekvárt, a tetejére kis Na. benzoáttal,de túl folyósra sikerült, talán az igazi cukor sűrít is?

A bolti 3:1-ben , 2: 1-ben zselésítőket használom,  azokba nem is kell Na.benzoát.

 

Azért vízben feloldott édesítő tablettákat használok, mert a folyékony édesítős próbálkozásomkor keserű utóíze volt a lekvárnak.

Előzmény: Mariska néni (1002)
lizy72 Creative Commons License 2013.07.03 0 0 1020

Nekünk tavaly a svéd uborka jött be nagyon :)

 

4 kg uborka
1 kg hagyma
8 dl cukor
7 dl 10%-os ecet
1 jó marék só ( 1 deci)
1 csomag mustármag  (én kevesebbet tettem)
15 szem fekete bors
Na benzoát
borkén
Timsó 


Az ubit a nagyobbik szeletelőn, a hagymát a kisebben legyalultam és a hozzávalókkal összekevertem.
Másnap üvegekbe tettem.

Előzmény: Dance1 (1016)
Dance1 Creative Commons License 2013.07.02 0 0 1019

Köszi szépen.

Előzmény: -balu28- (1017)
Sárközi István Creative Commons License 2013.07.02 0 0 1018

 

Sziasztok! Egy kis friss töltött karalábé! 

-balu28- Creative Commons License 2013.07.01 0 0 1017

Csemege uborka?

http://www.nosalty.hu/recept/hideg-csemege-uborka

 

Kipróbáltam, nagyon jó volt, nem romlott meg. Ha van elkészítve felöntőlé, bármikor összejön néhány üvegre való ubi, gyorsan el is lehet tenni.

 

Előzmény: Dance1 (1016)
Dance1 Creative Commons License 2013.07.01 0 0 1016

Én is köszönöm a recepteket ténleg nagyon jók.

Nálunk tegnap este ez volt a vacsora.

 

Más 

Nincs valakinek bevált uborka elrakására receptje ahol ropogós és zöld marad 

Neten kerezsgéltem de valami kipróbált jobb lenne.

gomba2008 Creative Commons License 2013.07.01 0 0 1015

Köszönöm mindenkinek a tippeket, recepteket, ez most éppen nagyon jól jön. Ontja a kert a cukkinit, a keményítőt pedig igyekszem mellőzni amennyire lehet. Kell a változatos felhasználás hogy ne unjuk meg. Egyébként még nyersen is imádom, de ha mindíg csak az a 2-3 variáció van, az bizony unalmas.

lizy72 Creative Commons License 2013.06.29 0 0 1014

Ja a fasírt és a tócsni is ugyanúgy készül mint a rendes, csak a hús, illetve a krumpli helyett reszelt cukkini van benne, és egy kicsit erőteljesebben van fűszerezve.

Előzmény: lizy72 (1013)
lizy72 Creative Commons License 2013.06.29 0 0 1013

 

 

Ezeket a recepteket mind próbáltam és finomak.

Ha meghámozod a cukkinit és legyalulod mint a tököt, nagyon jól fagyasztható télre, tökfőzeléknek.

Tavaly savanyítottam is, apósóméknak ízlet, de nekem nem jött be.

Most hirtelen ezeket szedtem elő, de van még bőven :)

 

Alma vagy cukkini fánk:

 

1 kg alma
30dkg liszt
8 dkg porcukor
2 tojás
1 cs sütőpor
fahéj
A megámozott almát lereszeltem és erőteljesen kinyomkodtam. Hozzákavarom a tojásokat a cukorot a lisztet és s sütőport ,pici fahéjat.


Kanállal forró olajba szaggatom. Fahéjas porcukorral, vagy lekvárral tálalom.


A fenti recept kiválóan működik meghámozott, magtalanított cukkinivel is. Amivel bővítette, hogy a reszelt cukkinit egy kis cukorral meghintettem és meglocsoltam citromlével, majd pár perc múlva kinyomkodtam a levét, a citromhéhjat a tésztába reszeltem.

 

Cukkinis lepény:

Hozzávalók:

1 cs. leveles tészta
1 nagy doboz tejföl
1 tojás
trapista sajt
1 ág kakukkfú
cukkini

A levles tésztát, a nagy tepsi méretére elnyújtani, a tejfölbe elkeverni a tojást, sózni borsozni és a kakukkfüvet is bele kell morzsolni.
A tejfölös masszát a tésztára kenjük és arra szépen a vékonyra szelt cukkini karikákat elhelyezzük. mehet rá a reszelt sajt, és irány a sütő

Másnap még finomabb 

 

Fahéjjas cukkinis süti:

 

 

7,5 dl liszt

2,8 dl olaj

5 tojás

5 dl barnacukor és kristálycukor vegyesen

fahéj
vanília



1,5 cs sütőpor 
  
5dl hámozatlan reszelt cukkini 
  A hozzávalókat összekeverjük, és közepesen meleg sütőben megsütjük.

 

 

Kakaós cukkinis süti:

 

egy kisebb cukkini, meghámozva, lereszelve (30 dkg)

- 20 dkg liszt

- 20 dkg barna cukor

- 3 tojás

- 15 dkg puha vaj

- 150 ml tej

- 2 ek. reszelt vagy apróra darabolt mandula (eredetileg darált dió)
- 3 tk. sütőpor (majdnem egy zacskó)

- 2 tk. szódabikarbóna

- 4 ek. cukrozatlan kakaópor

- 5 dkg reszelt étcsokoládé

- 1 tk. só

- 1 tk. fahéj
 reszelt citromhéj (szárított) ízlés szerint

Összekeverjük (habosra) a tojást, cukrot, majd hozzáadjuk a tejet és puha vajat. Ezt követően jöhet bele az összes száraz összetevő, illetve a lényeg, a reszelt cukkini. Ez a legfontosabb, ettől lesz zamatos, "szaftos" a sütemény. Minden más csak körítés. A készre kevert masszát, kivajazott formába öntsük, és irány a sütő.

 


 

 

Cukkini krém:

 

Hozzávalók:

1 nagy vagy 2 kisebb cukkini
2 nagyobb fej vörös hagyma
2-4 gerezd fokhagyma

bors
pici olaj


A hagymát felaprítva rádobjuk a felhevített olajra és enyhén barnára pirítjuk.
A magjától megszabadítotte héjjas cukkinit feldaraboljuk, vagy lereszeljük és hozzáadjuk. Sózás borozás után a fokhagymát is hozzáadjuk. Ha a cukkini hirtelen nem ereszt levet, egy kicsi vizet önthetünk hozzá.
Ha a levét elfőtte, botmixerrel pépesítjük és ha szükséges még egyszer átrottyantjuk.

Hidegen kenyérre kenve istenni

 

 

Cukkinis tészta:

 

Hozzávalók:


30 dkg száraztészta, pl. fussili
1 nagyobb cukkini, kb. 60-70 dkg
2 tojás
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
só, bors
30 dkg csíkokra vágott csirkemell és ahhoz a fúszerek


 sajtmártáshoz:

5 dkg vaj
2 ek liszt
3 dl tej

 15 dkg  sajt (trapista)
só, bors


Sütéshez:1 ek. vaj2-3 ek. zsemlemorzsa


A tésztát lobogó, sós vízben a csomagoláson található idő alatt kifőzzük, leszűrjük. Én itt egy kicsit túlfőztem, legközelebb roppanósabbra hagyom a tésztát.
A zöldségeket megtisztítjuk: a hagymák héját lehúzzuk, a cukkinit alaposan megmossuk, két végét levágjuk, hámozni nem szükséges.

Kevés olajon megpároljuk a hagymát, majd hozzáadjuk a reszelő durva fokán legyalult cukkinit, készre pároljuk, s a végén hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. Sóval, borssal ízesítjük.

A csíkokra vágott csirkemellet fűszereztem delikáttal, majorannával, foghagymával, meg éppen azzal amit gondoltam :) és teflon serpenyőben  picit megpirítottam.
A sajtmártáshoz megolvasztjuk a vajat, gyenge rózsaszínűre pirítjuk rajta a lisztet. Felöntjük tejjel, ovális habverővel simára kavarjuk, néhány percig kevergetve főni hagyjuk, végül hozzáadjuk a reszelt sajtot. Sózzuk, borsozzuk.

Egy nagy tálban összekeverjük a tésztát a sajtmártással, a párolt cukkinivel,és a hússal végül egyesével hozzákeverjük a tojásokat,  és a tetejére még reszelhetünk sajtot.Egy jénait kivajazunk, meghintjük zsemlemorzsával. A cukkinis-sajtos tésztát belesimítjuk, és 180 fokosra melegített sütőben a sajt pirulásáig sütjük.

 

Előzmény: gomba2008 (1005)
Törölt nick Creative Commons License 2013.06.29 0 0 1012

El is felejtettem, barátnőm kovászolta, mint az uborkát.

Törölt nick Creative Commons License 2013.06.29 0 0 1011

Nagyon finom a nyers gyalult apró cukkini salátának. Olivaolaj, kis almaecet, joghurt, valami zöldfűszer.

Ha nagyobbacska, tökfőzelék, cukkinilepény, rakott, töltött.

Rengeteg cukkinilevest eszünk: felkarikázva olajon fokhagymákkal megpirítjuk, meghintjük liszttel, felönjük, esetleg alaplé bele, de jó a kevés szárított zöldség, bors, ha megpuhult botmixer bele, majd tejszin (vagy tejföl). Betétnek gyalult cukkinilaska lisztbe forgatva, olajban kisütögetve.

Előzmény: gomba2008 (1005)
ZsuR Creative Commons License 2013.06.29 0 0 1010

Előzmény: ZsuR (1009)
ZsuR Creative Commons License 2013.06.29 0 0 1009

Telen-nyaron szeretem a sult zoldseget - es az alap a padlizsan mellett a zukkini:

https://plus.google.com/photos/103118590397905514541/albums/5049721772557862017/5049725517769346290?banner=pwa&pid=5049725517769346290&oid=103118590397905514541

VKOrsi Creative Commons License 2013.06.29 0 0 1008

szerintem annak kevésbé, mert nem annyira leveses.

 

én a cukkinit kicsinek szedem le, tehát amikor 20-25cm.

zöldköretnek is finom (zöldséghámozóval csíkokra vágva, olajon megpirítva)

ill. a másik a főzelék, azt én is úgy csinálom, mint a tököt.

Előzmény: gomba2008 (1005)
islamorada Creative Commons License 2013.06.29 0 0 1007

Megkezdtem a bedobalos savanyusag elrakasat, egy kosar uborkat zuditottam a lebe aminek vaditoan jo szaga van. Iden ovatosabb voltam, kevesebb ecet es so mint ami a receptben volt, kicsit tobb cukor, jol atkavartam, kostolgattam, igen jonak igerkezik. Zukkini mar szinten van friss a piacon, azzal egyelore csak azt tudom hogy tokfozeleknek fozom, talan bepanirozva, talcan kiprobalom fagyasztani mint itt valahol irtak lennt. Hetente lesem a paprikat hogy mikor aruljak hogy azonnal  rengeteg kaposztaval toltott paprikat keszitsek mert tavaly oriasi sikere volt es nagyon kevesnek bizonyult......

ZsuR Creative Commons License 2013.06.29 0 0 1006

En "tokfozeleket" szoktam csinalni belole - sok kaporral, tejfolosen.

Előzmény: gomba2008 (1005)
gomba2008 Creative Commons License 2013.06.29 0 0 1005

Ha lehetne ezt is szeretném...tényleg sok a cukkini, kezd unalmas lenni a rakott formája. Szerintetek tejfölös "ubisalinak" jó lehet? 

Előzmény: lizy72 (1003)
gomba2008 Creative Commons License 2013.06.29 0 0 1004

Csatlakoznék a kéréshez. Bodzaszörpöt már próbáltuk édesítővel. Iható. Érdekelne minden ilyesmi. 

Előzmény: Mariska néni (1002)
lizy72 Creative Commons License 2013.06.28 0 0 1003

Rengeteg cukkini terem az idén:)

 

A mai vacsi ricottával töltött sörtésztában rántott cukkini virág.

A fiúk nem rajongtak érte, de a férjem szerint édesebb formában esetleg jöhet máskor is. Szerintem nagyon finom volt.

 

Holnap lesz sütemény és fasírt is cukkiniből :)

 

 

Mariska néni Creative Commons License 2013.06.28 0 0 1002

Szia! Én is érdekelt vagyok Édesanyám okán. Feltennéd ide a diabetikus lekvárod és befőtted receptjét? És még esetleg egy piskótát is - hogy ne legyen off, mondjuk meggyel.

Előzmény: trigi0722 (997)
VKOrsi Creative Commons License 2013.06.28 0 0 1001

kisgyerekről írtam - nekem 4 van -

mindegyik gyógyszer ellenjavallt kisgyereknél.

Előzmény: trigi0722 (996)
trigi0722 Creative Commons License 2013.06.28 0 0 1000

A csalánlevet trágyázásra szoktam használni, jóóóó büdös, ha megérik, de szép dúsak tőle a növények. A lila paradicsomok 1 méteresek lettek tőle, meg is kellett már kötözni őket.

Előzmény: pippoka (994)
trigi0722 Creative Commons License 2013.06.28 0 0 999

Múlt héten minden nap volt időm főzni és igyekeztem a kertből szedett ,friss zöldségeket használni.

Készült tökfőzelék, zöldbab leves és borsó leves, spenót, 2x rántott cukkini volt,zöldbabfőzelék, kapros-túrós pite és cseresznyés lepény.

A lányom nagyon élvezte , még a tökfőzit is megette -életében először-és közölte, hogy nem is tudta, hogy ez milyen finom étel.:-))

trigi0722 Creative Commons License 2013.06.28 0 0 998

Borsót én sem fagyasztottam, csak annyit termeltem, amennyit megettünk frissen. Apukám dicsérte is, hogy sokkal finomabb, mint a fagyis.Akciósan 320 Ft szokott lenni kilója a Lidl-ben és jó minőségű.

 

Előzmény: gomba2008 (978)
trigi0722 Creative Commons License 2013.06.28 0 0 997

Iszonyú magas volt a vércukrom, amikor kiderült a diabetes, frászt is kaptam, hogy soha nem fogom megszokni az édesítőt, de mára már tudok sütni is vele ,meg teljes kiőrlésű lisztből is és a cukrot már émelyítően rossz ízűnek érzem:-))

A vércukorszintem  is rendeződött így,alig magasabb a normálisnál.Megtanultam tavaly befőttet és lekvárt is cukor nélkül készíteni és egyetlen egy sem romlott meg.Szörpöt még nem próbáltam.

 

Előzmény: gomba2008 (953)
trigi0722 Creative Commons License 2013.06.28 0 0 996

Erről jut eszembe, hogy az Algopyrin, Kalmo- és istopyrin mind szalicil származék és bizony több tonnányit esznek belőle évente az emberek, mégsem abba halnak bele.

Előzmény: VKOrsi (964)
pippoka Creative Commons License 2013.06.28 0 0 995

Tegnap teljesen elment a kedvem a cseresnyézéstől. Most az igazi, ropogós, érett, az alsó ágakon még meghagytuk, erre alig volt olyan szem, ami ehető. Egész csokrokat csipkéztek ki a madarak, vagy tele volt szúrkálva a darazsaktól.

 

pippoka Creative Commons License 2013.06.28 0 0 994

Ha már a természetes tetű írtó módszereknél tartunk, merem ajánlani a  csalánlevet.

 

Az érésben lévő cserenynye fát és a tetves rózsákat fújtam le és hatásos volt, eltüntek. A másik receptet  mini vérszilván próbáltam ki és szintén tetű mentes lett.

0.5 l víz

2ek cukor

2ek ecet

2ek mosogatószer v foly szappan.

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!