Szia! Én egy liter vodkába tettem 12 szem zöld diót elnegyedelve, egy nagyobb befőttes üvegbe. Sötét helyen elvan őszig. Egyébként az eredeti recept gabonapálinkát ír. Volt már hogy ginnel készítettem, de a vodka jobban bevált.
Most tettem bele a diólikőrhöz a negyedelt zöld diókat vodkába, ott fog ázni őszig. Majd akkor ízesítem tovább. Most csak egész fahéjat tettem mellé, meg egy narancs héját.
Végéhez közeledik a kandírozott cseresznye projekt. Úgy néz ki eddig, hogy naggyon jó lesz! Már egészen sűrű a szirup, alig lehet leszűrni. Sajnos a meggyet az unokák menet közben elkóstolták, úgyhogy azt újra fogom kezdeni, ha lesz Pándy meggy.
Én is szedegetem 3 napja az uborkát, a nagyokból uborka saláta lett, a közepesek már érnek a napon és a Kovászos Uborka névre fognak hallgatni, az apróbbaknak pedig megkerestem a pillepalackos receptet, mert állítólag nagyon finom.Ráadásul könnyen , gyorsan el lehetett készíteni.
1 üveggel lett egyenlőre, aztán majd én is vödrös lét fogok
Igen, leírom, hogyan készítek édesítővel lekvárokat.Annyi a trükk, hogy szétfőzöm a gyümölcsöt,-vagy rásegítek kézimixerrel és kb. 20 percig főzöm,ha időhiányos vagyok-teszek bele egy kis zselésítőt és az utolsó 1 percben forró vízben FELOLDOTT édesítő tablettát. Azzal csak 1 percet főzöm.Kóstolás és mehet üvegekbe, száraz dunsztba teszem. Egy sem romlott meg.
Készítettem így barackot, szedret, almát lekvárnak. Zselésítő nélkül is tettem pár üveg baracklekvárt, a tetejére kis Na. benzoáttal,de túl folyósra sikerült, talán az igazi cukor sűrít is?
A bolti 3:1-ben , 2: 1-ben zselésítőket használom, azokba nem is kell Na.benzoát.
Azért vízben feloldott édesítő tablettákat használok, mert a folyékony édesítős próbálkozásomkor keserű utóíze volt a lekvárnak.
4 kg uborka 1 kg hagyma 8 dl cukor 7 dl 10%-os ecet 1 jó marék só ( 1 deci) 1 csomag mustármag (én kevesebbet tettem) 15 szem fekete bors Na benzoát borkén Timsó
Az ubit a nagyobbik szeletelőn, a hagymát a kisebben legyalultam és a hozzávalókkal összekevertem. Másnap üvegekbe tettem.
Köszönöm mindenkinek a tippeket, recepteket, ez most éppen nagyon jól jön. Ontja a kert a cukkinit, a keményítőt pedig igyekszem mellőzni amennyire lehet. Kell a változatos felhasználás hogy ne unjuk meg. Egyébként még nyersen is imádom, de ha mindíg csak az a 2-3 variáció van, az bizony unalmas.
Ja a fasírt és a tócsni is ugyanúgy készül mint a rendes, csak a hús, illetve a krumpli helyett reszelt cukkini van benne, és egy kicsit erőteljesebben van fűszerezve.
Ha meghámozod a cukkinit és legyalulod mint a tököt, nagyon jól fagyasztható télre, tökfőzeléknek.
Tavaly savanyítottam is, apósóméknak ízlet, de nekem nem jött be.
Most hirtelen ezeket szedtem elő, de van még bőven :)
Alma vagy cukkini fánk:
1 kg alma 30dkg liszt 8 dkg porcukor 2 tojás 1 cs sütőpor fahéj A megámozott almát lereszeltem és erőteljesen kinyomkodtam. Hozzákavarom a tojásokat a cukorot a lisztet és s sütőport ,pici fahéjat.
Kanállal forró olajba szaggatom. Fahéjas porcukorral, vagy lekvárral tálalom.
A fenti recept kiválóan működik meghámozott, magtalanított cukkinivel is. Amivel bővítette, hogy a reszelt cukkinit egy kis cukorral meghintettem és meglocsoltam citromlével, majd pár perc múlva kinyomkodtam a levét, a citromhéhjat a tésztába reszeltem.
A levles tésztát, a nagy tepsi méretére elnyújtani, a tejfölbe elkeverni a tojást, sózni borsozni és a kakukkfüvet is bele kell morzsolni. A tejfölös masszát a tésztára kenjük és arra szépen a vékonyra szelt cukkini karikákat elhelyezzük. mehet rá a reszelt sajt, és irány a sütő
Másnap még finomabb
Fahéjjas cukkinis süti:
7,5 dl liszt
2,8 dl olaj
5 tojás
5 dl barnacukor és kristálycukor vegyesen
fahéj vanília
só
1,5 cs sütőpor
5dl hámozatlan reszelt cukkini A hozzávalókat összekeverjük, és közepesen meleg sütőben megsütjük.
Kakaós cukkinis süti:
egy kisebb cukkini, meghámozva, lereszelve (30 dkg)
- 20 dkg liszt
- 20 dkg barna cukor
- 3 tojás
- 15 dkg puha vaj
- 150 ml tej
- 2 ek. reszelt vagy apróra darabolt mandula (eredetileg darált dió) - 3 tk. sütőpor (majdnem egy zacskó)
- 2 tk. szódabikarbóna
- 4 ek. cukrozatlan kakaópor
- 5 dkg reszelt étcsokoládé
- 1 tk. só
- 1 tk. fahéj reszelt citromhéj (szárított) ízlés szerint
Összekeverjük (habosra) a tojást, cukrot, majd hozzáadjuk a tejet és puha vajat. Ezt követően jöhet bele az összes száraz összetevő, illetve a lényeg, a reszelt cukkini. Ez a legfontosabb, ettől lesz zamatos, "szaftos" a sütemény. Minden más csak körítés. A készre kevert masszát, kivajazott formába öntsük, és irány a sütő.
Cukkini krém:
Hozzávalók:
1 nagy vagy 2 kisebb cukkini 2 nagyobb fej vörös hagyma 2-4 gerezd fokhagyma só bors pici olaj
A hagymát felaprítva rádobjuk a felhevített olajra és enyhén barnára pirítjuk. A magjától megszabadítotte héjjas cukkinit feldaraboljuk, vagy lereszeljük és hozzáadjuk. Sózás borozás után a fokhagymát is hozzáadjuk. Ha a cukkini hirtelen nem ereszt levet, egy kicsi vizet önthetünk hozzá. Ha a levét elfőtte, botmixerrel pépesítjük és ha szükséges még egyszer átrottyantjuk.
Hidegen kenyérre kenve istenni
Cukkinis tészta:
Hozzávalók:
30 dkg száraztészta, pl. fussili 1 nagyobb cukkini, kb. 60-70 dkg 2 tojás 1 nagy fej vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma só, bors 30 dkg csíkokra vágott csirkemell és ahhoz a fúszerek
sajtmártáshoz:
5 dkg vaj 2 ek liszt 3 dl tej
15 dkg sajt (trapista) só, bors
Sütéshez:1 ek. vaj2-3 ek. zsemlemorzsa
A tésztát lobogó, sós vízben a csomagoláson található idő alatt kifőzzük, leszűrjük. Én itt egy kicsit túlfőztem, legközelebb roppanósabbra hagyom a tésztát. A zöldségeket megtisztítjuk: a hagymák héját lehúzzuk, a cukkinit alaposan megmossuk, két végét levágjuk, hámozni nem szükséges.
Kevés olajon megpároljuk a hagymát, majd hozzáadjuk a reszelő durva fokán legyalult cukkinit, készre pároljuk, s a végén hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. Sóval, borssal ízesítjük.
A csíkokra vágott csirkemellet fűszereztem delikáttal, majorannával, foghagymával, meg éppen azzal amit gondoltam :) és teflon serpenyőben picit megpirítottam. A sajtmártáshoz megolvasztjuk a vajat, gyenge rózsaszínűre pirítjuk rajta a lisztet. Felöntjük tejjel, ovális habverővel simára kavarjuk, néhány percig kevergetve főni hagyjuk, végül hozzáadjuk a reszelt sajtot. Sózzuk, borsozzuk.
Egy nagy tálban összekeverjük a tésztát a sajtmártással, a párolt cukkinivel,és a hússal végül egyesével hozzákeverjük a tojásokat, és a tetejére még reszelhetünk sajtot.Egy jénait kivajazunk, meghintjük zsemlemorzsával. A cukkinis-sajtos tésztát belesimítjuk, és 180 fokosra melegített sütőben a sajt pirulásáig sütjük.
Nagyon finom a nyers gyalult apró cukkini salátának. Olivaolaj, kis almaecet, joghurt, valami zöldfűszer.
Ha nagyobbacska, tökfőzelék, cukkinilepény, rakott, töltött.
Rengeteg cukkinilevest eszünk: felkarikázva olajon fokhagymákkal megpirítjuk, meghintjük liszttel, felönjük, esetleg alaplé bele, de jó a kevés szárított zöldség, bors, ha megpuhult botmixer bele, majd tejszin (vagy tejföl). Betétnek gyalult cukkinilaska lisztbe forgatva, olajban kisütögetve.
Megkezdtem a bedobalos savanyusag elrakasat, egy kosar uborkat zuditottam a lebe aminek vaditoan jo szaga van. Iden ovatosabb voltam, kevesebb ecet es so mint ami a receptben volt, kicsit tobb cukor, jol atkavartam, kostolgattam, igen jonak igerkezik. Zukkini mar szinten van friss a piacon, azzal egyelore csak azt tudom hogy tokfozeleknek fozom, talan bepanirozva, talcan kiprobalom fagyasztani mint itt valahol irtak lennt. Hetente lesem a paprikat hogy mikor aruljak hogy azonnal rengeteg kaposztaval toltott paprikat keszitsek mert tavaly oriasi sikere volt es nagyon kevesnek bizonyult......