Keresés

Részletes keresés

pippoka Creative Commons License 2013.07.08 0 0 1033

Állítólag a kandirozott zöld dió is nagyon finom. Csak azt még a nagyon puha dióból kell késziteni. 

Hova tetted az aszalványokat, üvegbe, vagy hogy?

 

Előzmény: Mariska néni (1032)
Mariska néni Creative Commons License 2013.07.08 0 0 1032

Szia! Én egy liter vodkába tettem 12 szem zöld diót elnegyedelve, egy nagyobb befőttes üvegbe. Sötét helyen elvan őszig. Egyébként az eredeti recept gabonapálinkát ír. Volt már hogy ginnel készítettem, de a vodka jobban bevált.

Előzmény: trigi0722 (1029)
lizy72 Creative Commons License 2013.07.06 0 0 1031

érzésre szoktam, de kb 1-1 mokkáskanálnyi

Előzmény: trigi0722 (1028)
trigi0722 Creative Commons License 2013.07.06 0 0 1030

Örülök, ha segíthettem!

Előzmény: Mariska néni (1025)
trigi0722 Creative Commons License 2013.07.06 0 0 1029

Befőttes üvegbe? mennyi diót tettél fél lityi vodkához?

 

Előzmény: Mariska néni (1027)
trigi0722 Creative Commons License 2013.07.06 0 0 1028

Mennyi borkén és timsó?

 

Előzmény: lizy72 (1020)
Mariska néni Creative Commons License 2013.07.05 0 0 1027

Most tettem bele a diólikőrhöz a negyedelt zöld diókat vodkába, ott fog ázni őszig. Majd akkor ízesítem tovább. Most csak egész fahéjat tettem mellé, meg egy narancs héját.

Előzmény: Mariska néni (713)
Mariska néni Creative Commons License 2013.07.05 0 0 1026

Végéhez közeledik a kandírozott cseresznye projekt. Úgy néz ki eddig, hogy naggyon jó lesz! Már egészen sűrű a szirup, alig lehet leszűrni. Sajnos a meggyet az unokák menet közben elkóstolták, úgyhogy azt újra fogom kezdeni, ha lesz Pándy meggy.

Előzmény: Mariska néni (951)
Mariska néni Creative Commons License 2013.07.05 0 0 1025

Köszönöm szépen ezt is, meg a lekvárt is!

Előzmény: trigi0722 (1022)
trigi0722 Creative Commons License 2013.07.04 0 0 1024

A pillepalackos kovászos ubi télire a 317.-es szám alatt olvasható ebben a topikban.

trigi0722 Creative Commons License 2013.07.04 0 0 1023

Én is szedegetem 3 napja az uborkát, a nagyokból uborka saláta lett, a közepesek már érnek a napon és a  Kovászos Uborka névre fognak hallgatni, az apróbbaknak pedig megkerestem a pillepalackos receptet, mert állítólag nagyon finom.Ráadásul könnyen , gyorsan el lehetett  készíteni.

 

1 üveggel lett egyenlőre, aztán majd én is vödrös lét fogok

Előzmény: islamorada (1007)
trigi0722 Creative Commons License 2013.07.04 0 0 1022

A befőtt diabetikusan nagyon egyszerű:

 

a gyümölcsöt forró vízbe teszem, gyöngyözésig újraforralom, ha szoktál bele ízesítőt, azt is belefőzöm-pl. fahéj, szegfűszeg.

 

Amíg újraforr, addig a lányom minden üvegbe 10 szem édesítőt adagol és erre merjük rá a befőttet.

A tetejére fél késhegynyi tartósító, 5 percre fejre állítom és mehet száraz dunsztba.

 

Cseresznyét és töménytelen mennyiségű  körtét  készítettem így, egy sem romlott meg.

Előzmény: Mariska néni (1002)
trigi0722 Creative Commons License 2013.07.04 0 0 1021

Igen, leírom, hogyan készítek édesítővel lekvárokat.Annyi a trükk, hogy szétfőzöm a gyümölcsöt,-vagy rásegítek kézimixerrel és kb. 20 percig főzöm,ha időhiányos vagyok-teszek bele egy kis zselésítőt és  az utolsó 1 percben forró vízben FELOLDOTT édesítő tablettát. Azzal csak 1 percet főzöm.Kóstolás és mehet üvegekbe, száraz dunsztba teszem. Egy sem romlott meg.

 

Készítettem így barackot, szedret, almát lekvárnak. Zselésítő nélkül is tettem pár üveg baracklekvárt, a tetejére kis Na. benzoáttal,de túl folyósra sikerült, talán az igazi cukor sűrít is?

A bolti 3:1-ben , 2: 1-ben zselésítőket használom,  azokba nem is kell Na.benzoát.

 

Azért vízben feloldott édesítő tablettákat használok, mert a folyékony édesítős próbálkozásomkor keserű utóíze volt a lekvárnak.

Előzmény: Mariska néni (1002)
lizy72 Creative Commons License 2013.07.03 0 0 1020

Nekünk tavaly a svéd uborka jött be nagyon :)

 

4 kg uborka
1 kg hagyma
8 dl cukor
7 dl 10%-os ecet
1 jó marék só ( 1 deci)
1 csomag mustármag  (én kevesebbet tettem)
15 szem fekete bors
Na benzoát
borkén
Timsó 


Az ubit a nagyobbik szeletelőn, a hagymát a kisebben legyalultam és a hozzávalókkal összekevertem.
Másnap üvegekbe tettem.

Előzmény: Dance1 (1016)
Dance1 Creative Commons License 2013.07.02 0 0 1019

Köszi szépen.

Előzmény: -balu28- (1017)
Sárközi István Creative Commons License 2013.07.02 0 0 1018

 

Sziasztok! Egy kis friss töltött karalábé! 

-balu28- Creative Commons License 2013.07.01 0 0 1017

Csemege uborka?

http://www.nosalty.hu/recept/hideg-csemege-uborka

 

Kipróbáltam, nagyon jó volt, nem romlott meg. Ha van elkészítve felöntőlé, bármikor összejön néhány üvegre való ubi, gyorsan el is lehet tenni.

 

Előzmény: Dance1 (1016)
Dance1 Creative Commons License 2013.07.01 0 0 1016

Én is köszönöm a recepteket ténleg nagyon jók.

Nálunk tegnap este ez volt a vacsora.

 

Más 

Nincs valakinek bevált uborka elrakására receptje ahol ropogós és zöld marad 

Neten kerezsgéltem de valami kipróbált jobb lenne.

gomba2008 Creative Commons License 2013.07.01 0 0 1015

Köszönöm mindenkinek a tippeket, recepteket, ez most éppen nagyon jól jön. Ontja a kert a cukkinit, a keményítőt pedig igyekszem mellőzni amennyire lehet. Kell a változatos felhasználás hogy ne unjuk meg. Egyébként még nyersen is imádom, de ha mindíg csak az a 2-3 variáció van, az bizony unalmas.

lizy72 Creative Commons License 2013.06.29 0 0 1014

Ja a fasírt és a tócsni is ugyanúgy készül mint a rendes, csak a hús, illetve a krumpli helyett reszelt cukkini van benne, és egy kicsit erőteljesebben van fűszerezve.

Előzmény: lizy72 (1013)
lizy72 Creative Commons License 2013.06.29 0 0 1013

 

 

Ezeket a recepteket mind próbáltam és finomak.

Ha meghámozod a cukkinit és legyalulod mint a tököt, nagyon jól fagyasztható télre, tökfőzeléknek.

Tavaly savanyítottam is, apósóméknak ízlet, de nekem nem jött be.

Most hirtelen ezeket szedtem elő, de van még bőven :)

 

Alma vagy cukkini fánk:

 

1 kg alma
30dkg liszt
8 dkg porcukor
2 tojás
1 cs sütőpor
fahéj
A megámozott almát lereszeltem és erőteljesen kinyomkodtam. Hozzákavarom a tojásokat a cukorot a lisztet és s sütőport ,pici fahéjat.


Kanállal forró olajba szaggatom. Fahéjas porcukorral, vagy lekvárral tálalom.


A fenti recept kiválóan működik meghámozott, magtalanított cukkinivel is. Amivel bővítette, hogy a reszelt cukkinit egy kis cukorral meghintettem és meglocsoltam citromlével, majd pár perc múlva kinyomkodtam a levét, a citromhéhjat a tésztába reszeltem.

 

Cukkinis lepény:

Hozzávalók:

1 cs. leveles tészta
1 nagy doboz tejföl
1 tojás
trapista sajt
1 ág kakukkfú
cukkini

A levles tésztát, a nagy tepsi méretére elnyújtani, a tejfölbe elkeverni a tojást, sózni borsozni és a kakukkfüvet is bele kell morzsolni.
A tejfölös masszát a tésztára kenjük és arra szépen a vékonyra szelt cukkini karikákat elhelyezzük. mehet rá a reszelt sajt, és irány a sütő

Másnap még finomabb 

 

Fahéjjas cukkinis süti:

 

 

7,5 dl liszt

2,8 dl olaj

5 tojás

5 dl barnacukor és kristálycukor vegyesen

fahéj
vanília



1,5 cs sütőpor 
  
5dl hámozatlan reszelt cukkini 
  A hozzávalókat összekeverjük, és közepesen meleg sütőben megsütjük.

 

 

Kakaós cukkinis süti:

 

egy kisebb cukkini, meghámozva, lereszelve (30 dkg)

- 20 dkg liszt

- 20 dkg barna cukor

- 3 tojás

- 15 dkg puha vaj

- 150 ml tej

- 2 ek. reszelt vagy apróra darabolt mandula (eredetileg darált dió)
- 3 tk. sütőpor (majdnem egy zacskó)

- 2 tk. szódabikarbóna

- 4 ek. cukrozatlan kakaópor

- 5 dkg reszelt étcsokoládé

- 1 tk. só

- 1 tk. fahéj
 reszelt citromhéj (szárított) ízlés szerint

Összekeverjük (habosra) a tojást, cukrot, majd hozzáadjuk a tejet és puha vajat. Ezt követően jöhet bele az összes száraz összetevő, illetve a lényeg, a reszelt cukkini. Ez a legfontosabb, ettől lesz zamatos, "szaftos" a sütemény. Minden más csak körítés. A készre kevert masszát, kivajazott formába öntsük, és irány a sütő.

 


 

 

Cukkini krém:

 

Hozzávalók:

1 nagy vagy 2 kisebb cukkini
2 nagyobb fej vörös hagyma
2-4 gerezd fokhagyma

bors
pici olaj


A hagymát felaprítva rádobjuk a felhevített olajra és enyhén barnára pirítjuk.
A magjától megszabadítotte héjjas cukkinit feldaraboljuk, vagy lereszeljük és hozzáadjuk. Sózás borozás után a fokhagymát is hozzáadjuk. Ha a cukkini hirtelen nem ereszt levet, egy kicsi vizet önthetünk hozzá.
Ha a levét elfőtte, botmixerrel pépesítjük és ha szükséges még egyszer átrottyantjuk.

Hidegen kenyérre kenve istenni

 

 

Cukkinis tészta:

 

Hozzávalók:


30 dkg száraztészta, pl. fussili
1 nagyobb cukkini, kb. 60-70 dkg
2 tojás
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
só, bors
30 dkg csíkokra vágott csirkemell és ahhoz a fúszerek


 sajtmártáshoz:

5 dkg vaj
2 ek liszt
3 dl tej

 15 dkg  sajt (trapista)
só, bors


Sütéshez:1 ek. vaj2-3 ek. zsemlemorzsa


A tésztát lobogó, sós vízben a csomagoláson található idő alatt kifőzzük, leszűrjük. Én itt egy kicsit túlfőztem, legközelebb roppanósabbra hagyom a tésztát.
A zöldségeket megtisztítjuk: a hagymák héját lehúzzuk, a cukkinit alaposan megmossuk, két végét levágjuk, hámozni nem szükséges.

Kevés olajon megpároljuk a hagymát, majd hozzáadjuk a reszelő durva fokán legyalult cukkinit, készre pároljuk, s a végén hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. Sóval, borssal ízesítjük.

A csíkokra vágott csirkemellet fűszereztem delikáttal, majorannával, foghagymával, meg éppen azzal amit gondoltam :) és teflon serpenyőben  picit megpirítottam.
A sajtmártáshoz megolvasztjuk a vajat, gyenge rózsaszínűre pirítjuk rajta a lisztet. Felöntjük tejjel, ovális habverővel simára kavarjuk, néhány percig kevergetve főni hagyjuk, végül hozzáadjuk a reszelt sajtot. Sózzuk, borsozzuk.

Egy nagy tálban összekeverjük a tésztát a sajtmártással, a párolt cukkinivel,és a hússal végül egyesével hozzákeverjük a tojásokat,  és a tetejére még reszelhetünk sajtot.Egy jénait kivajazunk, meghintjük zsemlemorzsával. A cukkinis-sajtos tésztát belesimítjuk, és 180 fokosra melegített sütőben a sajt pirulásáig sütjük.

 

Előzmény: gomba2008 (1005)
Törölt nick Creative Commons License 2013.06.29 0 0 1012

El is felejtettem, barátnőm kovászolta, mint az uborkát.

Törölt nick Creative Commons License 2013.06.29 0 0 1011

Nagyon finom a nyers gyalult apró cukkini salátának. Olivaolaj, kis almaecet, joghurt, valami zöldfűszer.

Ha nagyobbacska, tökfőzelék, cukkinilepény, rakott, töltött.

Rengeteg cukkinilevest eszünk: felkarikázva olajon fokhagymákkal megpirítjuk, meghintjük liszttel, felönjük, esetleg alaplé bele, de jó a kevés szárított zöldség, bors, ha megpuhult botmixer bele, majd tejszin (vagy tejföl). Betétnek gyalult cukkinilaska lisztbe forgatva, olajban kisütögetve.

Előzmény: gomba2008 (1005)
ZsuR Creative Commons License 2013.06.29 0 0 1010

Előzmény: ZsuR (1009)
ZsuR Creative Commons License 2013.06.29 0 0 1009

Telen-nyaron szeretem a sult zoldseget - es az alap a padlizsan mellett a zukkini:

https://plus.google.com/photos/103118590397905514541/albums/5049721772557862017/5049725517769346290?banner=pwa&pid=5049725517769346290&oid=103118590397905514541

VKOrsi Creative Commons License 2013.06.29 0 0 1008

szerintem annak kevésbé, mert nem annyira leveses.

 

én a cukkinit kicsinek szedem le, tehát amikor 20-25cm.

zöldköretnek is finom (zöldséghámozóval csíkokra vágva, olajon megpirítva)

ill. a másik a főzelék, azt én is úgy csinálom, mint a tököt.

Előzmény: gomba2008 (1005)
islamorada Creative Commons License 2013.06.29 0 0 1007

Megkezdtem a bedobalos savanyusag elrakasat, egy kosar uborkat zuditottam a lebe aminek vaditoan jo szaga van. Iden ovatosabb voltam, kevesebb ecet es so mint ami a receptben volt, kicsit tobb cukor, jol atkavartam, kostolgattam, igen jonak igerkezik. Zukkini mar szinten van friss a piacon, azzal egyelore csak azt tudom hogy tokfozeleknek fozom, talan bepanirozva, talcan kiprobalom fagyasztani mint itt valahol irtak lennt. Hetente lesem a paprikat hogy mikor aruljak hogy azonnal  rengeteg kaposztaval toltott paprikat keszitsek mert tavaly oriasi sikere volt es nagyon kevesnek bizonyult......

ZsuR Creative Commons License 2013.06.29 0 0 1006

En "tokfozeleket" szoktam csinalni belole - sok kaporral, tejfolosen.

Előzmény: gomba2008 (1005)
gomba2008 Creative Commons License 2013.06.29 0 0 1005

Ha lehetne ezt is szeretném...tényleg sok a cukkini, kezd unalmas lenni a rakott formája. Szerintetek tejfölös "ubisalinak" jó lehet? 

Előzmény: lizy72 (1003)
gomba2008 Creative Commons License 2013.06.29 0 0 1004

Csatlakoznék a kéréshez. Bodzaszörpöt már próbáltuk édesítővel. Iható. Érdekelne minden ilyesmi. 

Előzmény: Mariska néni (1002)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!