A VW konszern gyári navigációival, térkép szoftvereivel kapcsolatos kérdések és válaszok topicja.
Jöhet bármilyen téma, ami a címben szereplő készülékekkel kapcsolatos!
Na közben dűlőre jutottam a Bluetooth kérdéssel - leírom, hátha valakit érdekel.
A legkézenfekvőbb megoldás nem jutott eszembe (csak később): megnézni az autó fedélzeti irodalmát. Szépen leír benne mindent részletesen (az installációt, és a 0000 kódot is lépésről lépésre), és szomorúan konstatáltam, hogy minden jól működik.
Egyedül a csengetéssel kapcsolatos válasz hozott eredmény: korábban amikor próbáltam, le volt halkítva a telefonom, ha normál üzemben van akkor a telenon csengője (!) van kihangosítva az autóban, és ezt lehet hallani. A két gomb a BT adapteren pedig magától konfigurálódik, az adott országban automatikusan a megfelelő számot hívja - használni pedig úgy lehet, hogy 2 mp-ig lenyomva kelle tartan (ezért hittem azt, hogy nem működnek).
Bőven kevesebb funkciót tud ez a VW-os rendszer az Audikhoz képest, de mellette szólva azt el kell mondanom, hogy azt a keveset megbízhatóan, kitűnő minőségben teljesíti.
Tehát a válaszok:
K: normális, hogy ennyi pénzért egy gyári rendszer alkalmatlan a hívásindításra?
V: Nem normális, de ez van - így működik (a telefonról kell indítani a hívást, és a kicsengetés már kihangosítva történi, továbbá megszakítan meg lehet a kormányon lévő gombbal).
K: az MFA-nak nem kellene mutatni bizonyos telefonos lehetőségeket (pl. phonebook, stb.)
V: Nem, nem kell neki mutatni (hát ez elég szomorú)
K: a kicsengésnek nem az autó hangszóróján kellene szólni?
V: A telefon csengőjét halljuk kihangosítva
K: a BT adapteren van két gomb: egy szervízkulcs, és egy "i" (infó?) jelölésű. Ezek látszólag nem reagálnak semmire, lehet őket valahogyan konfigurálni?
...még azt elfelejtettem az alábbiakhoz odaírni, hogy egy bejövő hívásnál nemcsak, hogy nem cseng az autó, de nem is ír ki semmit (pl. bejövő hívás, a hívó neve, tel. száma). Úgy veszem fel a telefont, hogy fogalmam sincs, hogy ki keres. Azért ennek szerintem alapfunkciónak kellene lenni.
Kicsit off a kérdésem, mert nem navi, hanem telefonkihangosító - de itt többen szakértitek ezt a témát, mint más fórumokon.
A konfig a következő:
- VW Passat B6 (2007) - gyári telefonelőkészítés Bluetooth adapterrel (3C0 051 435 PA) - MFD2 - MFA Plus - MFL (multikormány) - Nokia 5310 XPress music
Összepárosítottam őket, ami nem ment könnyen mert mikor kódot kért a telefon sem az MFA, sem az MFD2 nem írt semmiféle kódot (mint például ahogyan az Audiknál az MMI teszi). Aztán a google segítségével megtaláltam, hogy 0000 kóddal lehet párosítani - sikerült is. A telefon szépen felismeri az autót - elvileg az autó is a telefont, de ennek (majdnem) semmi nyoma az MFA menüjébenben, sem az MFD2-ben. Kimenő hívást csak úgy tudok kezdeményezni, hogy tárcsázok a telefonomról, aztán a beszélgetés már a kihangosítóval működik. Fogadni tudok hívást az MFL (multikormány) telefonos gombjával, viszont nem az a autó hangszórója cseng ki, hanem a telefon a zsebemben. Érdekes módon ha zenét játszok le a telefonon, az is szól a kihangosítóból, de irdatlan rossz minőségben, és az MFA Audio menüjében megjelenik, hogy "Phone", továbbá az MFD2 - alulra, ahova mondjuk navi üzemben kiírja hallgatott rádióállomás nevét - kiírja, hogy "Telefon".
A Konkrét kérdések a következők:
normális, hogy ennyi pénzért egy gyári rendszer alkalmatlan a hívásindításra?
az MFA-nak nem kellene mutatni bizonyos telefonos lehetőségeket (pl. phonebook, stb.)
a kicsengésnek nem az autó hangszóróján kellene szólni?
a BT adapteren van két gomb: egy szervízkulcs, és egy "i" (infó?) jelölésű. Ezek látszólag nem reagálnak semmire, lehet őket valahogyan konfigurálni?
A telefonommal nem hiszem, hogy gond van, mert használom a céges autókkal (Audik), és tökéletesen működik minden funkció (a zene lejátszás is kitűnő minőségben), minden autóban - csak a sajátomban nem.
Más a fentiektől eltérő kérdés MFD2-vel kapcsolatban:
hol lehet állítani az "ONVOL" (bekapcsolási hangerő) paramétert?
Egyszerűen a hangbeállításokban sehol nem találom, minden ott van (hangerő TA-nál, GALA, Navi hangerő telefonálás közben, stb.) de ezt nem találom, és nagyon terheli az idegeimet amikor reggel 5-kor gyújtás ráadásnál 120 dB-lel megszólal a zene.
továbbá:
létezik egy rejtett menü - ahogy olvasom a korábbi hozzászólásokat - ehhez hogyan lehet hozzáférni?
E térképek frissebbek valóban, nekem az automatikus Zoom mintha más lenne. Ügyesebben, messzebbre zoom-ol, ha nincs teendő, valahogy jobban átláthatóan. A csaknem 39000-rel több POI-nak alighanem meg kell majd látszódni, még nem teszteltem. TMC továbbra sincs...
Rádió csere során a díszburkolat lehorzsolta két nyomogomb fölött a festéket, mivel lehet legegyszerübben eltűntetni a fehérkes foltot, feketére lefesteni?
Nézzél akkusav-szintet! Nekem 1000 km autópálya után se bírta 1.23 fölé emelni a kocsi generátora, olyan gatya volt az akksim.
Néhány nagy erejű töltés (régi orosz töltővel, 15-16 volton) viszont egészen rendbe hozta.
Nekem így már közepes utakkal is rendben van a kocsi (felveszi az akksi a töltést), de egy időben sokat járta rövid utakra pár nap kihagyással... Viszont 1 hét állás nekem is beteszi a nagy kárt. :/
Nekem is ilyen van. Pont most van szervizben 2 napig az autó, hogy megállapítsák, miért merült le az autó 4 óra utcán állás + parkolófény után - miközben előtte mentem vele 300km-t, tehát alaposan feltöltődhetett az akku. Erre meg nem is nagyon lesz már új SW. Úgy látszik, a jövőben barátkoznom kell a Golf Plus, vagy Touran kockásabb formáival...