Keresés

Részletes keresés

teno Creative Commons License 2007.07.27 0 0 1844
oké, akkor megpróbálom...szerinted akkor nem olyan nagy a baj?...nagyon megijedtem attól, hogy megégett és elpusztul
Előzmény: Szalkó (1843)
Szalkó Creative Commons License 2007.07.27 0 0 1843

Szia!

Az nem baj, ha megsérülnek a gyökerek, sőt az új gyökerek képzésére készteti a növényt.

Most az kell, hogy a gyökérlabdába elég víz kerüljön. Ezért kell fellazítani a gyökérlabda tetejét. A kannányi vizet nem egyszerre, hanem kis a dagoban önteni. Először nehezen szívódik el a víz, de hamarosan egyre jobban fog.

Előzmény: teno (1842)
teno Creative Commons License 2007.07.27 0 0 1842

ha a tövénél megpiszkálom nem sértem meg a gyökerét??? tegnap egyébként végső kétségbeesésemben rhododendron virágföldet tettem alá, mert azt gondoltam, hogy tápanyaghiánya van.

jól látod, tényleg tele van bimbóval...annyira szép volt tavasszal...egy hete néz ki ilyen rosszul, pedig ugyanúgy kezelem...addig gyönyörűen hajtott, most meg...

Előzmény: teno (1841)
teno Creative Commons License 2007.07.27 0 0 1841
Szia Szalkó! jó, hogy itt vagy. Szerinted kevés neki a víz? Reggel -  este öntözöm a tövénél, aztán szórófejjel a leveleit is meg szoktam locsolni. Napközben ebben a melegben nem mertem locsolni a tövét sem, nehogy kárt tegyek benne...Ezt rontottam el??
Előzmény: Szalkó (1840)
Szalkó Creative Commons License 2007.07.27 0 0 1840

Kár lenne, ha elpusztulna, mert úgy látni tele van bimbóval, így jövő tavasszal is pompázna.

Ez a rhodi nagyon szomjazik. Lehet hogy a környező talaj nyirkos, de a gyökérlabda mégis száraz lehet.

Kiültetéskor két dolgot kellett volna elkövetni a gyökérlabdával: a sűrű gyökereket feltépdesni egy késsel, és vízbe áztatni.

Közvetlenül a töve körül piszkáld fel a talajt, és a vizet nem egyszerre, hanem kis adagokban kell ráönteni, naponta többször is.

Előzmény: teno (1834)
teno Creative Commons License 2007.07.27 0 0 1839

a japán rózsám levele tényleg olyan, mint mi megégett, az egyik felén ilyen, a másik oldalon (ahol valszeg nem érte víz , gyönyörű... és hozza az új hajtásokat...)

A rodit viszont nem értem igazán. Tudod az egész úgy összeesett, nincs tartása, teljesen lekonyultak a levelei. Az egész növény olyan ...szomorú...nem tudom, hogy érted-e, amit akarok írni. Égésre utaló egyértelmű jel, mint a japán rózsánál, nins...Igazából a levelei nincsennek megpöndörödve, néhányon van barnás sárgás folt, inkább alul, mint felül. Ezért nem értem....

Előzmény: teno (1838)
teno Creative Commons License 2007.07.27 0 0 1838

remélem akkor itt lesznek ma este is. Holnap sajnos nem leszek gépközelben.

Mindenesetre köszönöm neked a gyors választ. Remélem, hogy túlélik...úgy próbáltam vigyázni rájuk 

Előzmény: vm.aniko (1837)
vm.aniko Creative Commons License 2007.07.27 0 0 1837
az a baj,hogy én a gyógyitáshoz nem  értek mert nem  volt még velük élősködőkön kivül problémám.szalkónak és zsurnak ugy tudom több mint 15 éve van rodijuk,ők biztos megéltek már egy s mást velük kapcsolatban.álltalában minden nap jönnek fórumozni.
Előzmény: teno (1836)
teno Creative Commons License 2007.07.27 0 0 1836
Jaj ne.......szerinted helyre lehet még hozni? 
Előzmény: vm.aniko (1835)
vm.aniko Creative Commons License 2007.07.27 0 0 1835

van egy rossz hirem!UV sugárzás a neve!az én rodim is félárnyékban van,mégis  ilyen 1-2 levele,jah és ilyen a fa ami árnyékolja!japán juhar kissé szénné égette a nap.szintén 1 hete ilyen,hiába napon 50 fok körül volt a hőmérséklet!!a lekókadt rodid szerintem sokkot kapott.a nagy melegben felmelegedtek a  levelek is,aztán kaphatott egy hideg zuhanyt.azok a növények szoktak igy kinézni amelyikek megfagytak.gondolom nem erről van szó:)

majd zsur,vagy szalkó estefelé biztos megmondja.

Előzmény: teno (1834)
teno Creative Commons License 2007.07.27 0 0 1834
teno Creative Commons License 2007.07.27 0 0 1833

itt van róluk kép:

Segítsetek, hogy hogyan tudom őket helyrehozni! Nagyon köszönöm előre is!

Teno

teno Creative Commons License 2007.07.27 0 0 1832

Sziasztok!

segítséget szeretnék kérni tőletek. Még teljesen új vagyok itt, véső elkeseredésemben találtam rá a topikra. Anyák napjára a férjemtől kaptam egy gyönyörő rhododendront, amit kiültettünk a kertbe a diófa alá, félárnyékba. Savanyítottuk is a földet, mert itt homokos és tápanyagban szegény. A virág meghálálta, megeredt és csdaszép virágokat bontott. Gyönyörű új hajtásai lettek és nagyon sokat nőtt. Egy hete viszont a levelei elkezdtek lefelé konyulni és barnulni-sárgulni. Némelyik levélen baran foltok keletkeztek, és nagyon rosszul néz ki. olyan, mintha kevés lenne a víz neki, de a föld mégis nyirkos, reggel - este öntözzük...Kérlek, aki tud adjon tanácsot, mit tegyek vele. Annyira szeretem szegényt, nem akarom, hogy tönkremenjen.

A másik gondom ugyanilyen jellegű. Vettem egy fehér japán rózsa bokrot, aminek a levelén egyik napról a másikra barna pecsétes foltok jelentek meg. Ő még cserépben van, nincs kiültetve. szintén félárnyékban, öntözzük rendesen. Esetleg van valakinek ötlete? 

ha a férjem hazaér, próbálok képet is feltölteni róluk, hátha úgy egyértelműbb lesz a baj...

nagyon köszönöm mindenkinek a segítséget!!

Teno

ZsuR Creative Commons License 2007.07.26 0 0 1831
Nalam sokmindenfelevel van taritva - ugy nez ki nem banja.

Vannak nekem is olyan friss ultetesuek, amiket ugyan viraggal vettem, de az elso evben nem viragoztak nalam. Lesz kovetkezo ev!
A viragrugy altalaban ducibb, a levelrugy karcsubb - bar egyenenkent valtozhat az, mi a duci, mi karcsu - nekem a Vulkan nagyon karcsu viragrugyeket hoz, de a viragjai hatalmasok!

Hogy mi mindennel van osszeultetve!
Előzmény: Aruncus (1829)
vm.aniko Creative Commons License 2007.07.26 0 0 1830

lehet:))

Előzmény: Aruncus (1829)
Aruncus Creative Commons License 2007.07.25 0 0 1829
Sziasztok rhododendron rajongók!
A segítségeteket szeretném kérni.
Tavaly vettem két rodit, de sajnos nem virágzott, csak levelet hozott. Cserepestül van leültetve a földbe, mert tudom, hogy a savanyú földet szereti. Azt szeretném megtudni, hogy honnan fogom tudni, mikor kell nagyobb cserépbe ültetni? Új rügykezdeményei is vannak, lehet azt tudni, hogy melyikből lesz virág? Csak esővízzel locsolom, elég szépen nő, kb. 3-szor akkora, mint tavaly volt.:-)))
Szerintetek lehet a rodik mellé Hostákat ültetni? Tudom, hogy azok is a savanyú földet szeretik. Vagy milyen növényekkel lehet társítani?
Köszi a válaszokat.
vm.aniko Creative Commons License 2007.07.25 0 0 1828
nálam ugyanilyen 1-2 levél!
Előzmény: babota (1826)
ZsuR Creative Commons License 2007.07.25 0 0 1827
Mennyire eri a nap? Ha a hosegtol van, amit tudsz tenni, arnyekolni, es alaposan ontozni, lehetoleg reggel.
Előzmény: babota (1825)
babota Creative Commons License 2007.07.25 0 0 1826
ooops, a képek lemaradak. újra próbálom.

babota Creative Commons License 2007.07.25 0 0 1825
üdv! úgy látom, itt határozottan karölt a szakértelem és a frissesség - az én rhododendronomnak pedig épp gyors segítség kéne (alighanem)...

csúnya foltosodás kezdődött a levelein - először úgy egy hónapja, akkor levágtam a sérült leveleket, és úgy tűnt, oké. most viszont másfél hete újra kezdődött, levágtam a leveleket, majd egy hete befújtam merpan + topsin-m keverékkel (amit még az első foltosodáskor ajánlottak)... de nem állt le a foltosodás.

lehet az, hogy a hőségtől van? vagy csak újra kell permetezni?

íme néhány kép.

ha van tipp / remény, előre köszi
vm.aniko Creative Commons License 2007.07.23 0 0 1824

köszönöm a gratulációt.:)sajnos szabályosan lerágja az uj  leveleket.van néhány amin csak 1-2 cm es lukak vannak,a többit addig eszi amig van.most meg a rügyeket is.valóban a rodik körül mindig vizes minden,sajnos a legutáltabb darazsak is oda költöztek.én kecskedarázsnak ismerem őket fekete sárga csikos agressziv fajta.ott hűsölnek egész nap a levelek között,de ha valaki arra megy mindjárt felröppennek.ez azért baj,mert a terasz mellett vannak.

ott vannak jobbra hátul a japán juhar alatt a dzsungelben:)bocsi de a ház még nincs befejezve,a garázson is ideiglenes ajtó van csak a melléképület van a terasz mellett.ne azt nézzétek...a kertet egyedül csináltam tavasszal kezdtem csak most tudtunk kcsaládiba költözni.megmutatom milyen volt mikor vettük,az a karóval megerősitett fa az a selyemakácom.ez a kép idén áprilisban készült a fentiek meg tegnap.:)

Előzmény: Szalkó (1823)
Szalkó Creative Commons License 2007.07.23 0 0 1823
Egyébként, főleg az első kép kitűnő! Gratulálok. :)
Előzmény: Szalkó (1822)
Szalkó Creative Commons License 2007.07.23 0 0 1822

Ritka eseményt csíptél el. :)

Ez esetben a  zsenge rhodi rügy különleges csemege lehet. A zöld lombszöcske nem jegyzett kártevője a rhodiknak. 15 év alatt egyszer sem találkoztam ilyennel.

Nagyon nyomós ok vihette rá, hogy a rhodi rügyét rágja. Talán a nagy szárazság (vízhiány).

Előzmény: vm.aniko (1820)
Kátya2 Creative Commons License 2007.07.23 0 0 1821
Sajnos nálam is vannak, és nagyon jó étvágyuk van, a golgotám bimbóit is eszegetik ! :-((((
Előzmény: vm.aniko (1820)
vm.aniko Creative Commons License 2007.07.22 0 0 1820

Tettenérés...

vm.aniko Creative Commons License 2007.07.20 0 0 1819
akkr várunk:)
Előzmény: sz_attila (1818)
sz_attila Creative Commons License 2007.07.20 0 0 1818
először én is azt hittem, hogy bimbók lesznek. Aztán hajtások lettek és már szép levelesek :)
Előzmény: vm.aniko (1817)
vm.aniko Creative Commons License 2007.07.19 0 0 1817
szerencsétlen rodijaim ugy ki vannak száradva,hogy kivettem őket és éjszakára cserepestül 15 cm esővizben állnak.a japán juharom levelei egyszerűen elégtek.tiszta barna amit legjobban éri a nap a többinek csak kicsit  aszéle barnult.ez a fa alatt vannak amugy a rodik,körbevéve hostával és páfránnyal,meg van mégegy pár más bokros bövény dérbabér stb.eddig jól birták.az én percy wisemanom mintha virágozni akarna.vagy természetes,hogy ilyenkor3-4 cm es bimbók vannak néhány ágon??
vm.aniko Creative Commons License 2007.07.19 0 0 1816
és mikor kapom a panorámafotókat?még mindig nincs helikoptered?:))
Előzmény: Dogfüggő (1815)
Dogfüggő Creative Commons License 2007.07.19 0 0 1815

Na, ő az.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!