Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Vedd figyelembe, hogy az internetre bárki bármilyen ötletét kiírhatja kontroll nélkül, Te meg legközelebb megtalálod, mint a bölcsek kövét. És nincs mód az idióta ötletek kitörlésére :(
Lefogadom, hogy hamarosan megjelennek a kommentek, miszerint tényleg milyen jó a kávézacc, vagy az üvegtörmelék, vagy hasonlók.
Szerintem ne csináljunk szeméttelepet a citromfa dézsájában, se zaccal, se műanyaghulladékkal.
A citromfa mellesleg a savanyú talajt kedveli (nem a semlegest), és nem olyan drága egy zacskó/zsák megfelelő minőségű citrusföld, hogy inkább szemétben tartsuk, mellesleg a citromfa fejlődésben, virágzásban, termésben bőven meghálálja a korrekt tartást.
Ha valaki nem tud megfelelő talajt biztosítani a növényeinek, az inkább ne tartson citromfát.
Mégis száraz volt a földje, kiemeltem a cserépből és megnéztem a gyökerét. Most meglocsoltam nem pöndörödnek már a levelei, bár nem tudom mitől hullottak, vagy meddig fognak, már elég kevés levél van rajta. Ezzel együtt észrevettem hogy elkezdett hajtani, már látom a virágkezdeményeket illetve hajtáskezdeményeket. Mivel tápanyaghiányos volt a növény és télen amikor megszereztem már nem tápoldatoztam , így a kérdésem, mikor kezdjem el tápoldatozni hogy tudjon megfelelően fejlődni. Egyáltalán mitől kezdett el hajtani?
Üdv kérdésem lenne, több éve vannak citromfáim, vettem egyet télen elég nagyot viszonylag kis kaspóval, látszott rajta hogy hiánytünetei vannak ( sárga csíkos levelek fakócska zöld szín), de már nem tápoldatoztam, hogy nyugalomba kerüljön. Van egy a házhoz kapcsolódó üvegházszerű rész ahol eddig tartottam őket ezt is ide helyeztem. Teljes fény éri, azonban ez a növény nem igazán került nyugalmi állapotba, a sok napsütés miatt nagyon sokat van magas hőmérséklet az üvegházban, elég sok levelét lehullatta, a mellette lévő korábbi növény szép zöld semmi baja... Mi lehet a probléma? Táphiány? Vagy ne foglalkozzak vele, lehet többet locsoltam a meleg miatt mint a másikat, de általában kanalasodtak már a levelei mégsem hagyhatom kiszáradni??
2db 28W-os? hm.. még olcsóbb is lenne.. az a baj, most egy spotlámpa van ott felszerelve, azt lekapnám, és van ilyen lehúzhatós konyhai csillárom, azzal lehetne magasságot is állítani, gondoltam szuper lenne.
Az egy helyett 2 is megoldható gondolom, csak akkor az kb 2.5 méter magasan lenne, szóval vagy 1 méterrel a növény fölött, úgy tudnánk rögzíteni plafonnál, az meg lehet túl távol van.