Velem is kiabalni szoktak meg hevesen gesztikulalni, hogy jobban ertsek, es olyankor is amikor abszolut ertem amit mondanak, csak gondolom maskep reagalom ezt le es nem tudatosul bennuk :DD De mondjuk csupan a nevem latvanyatol is kepesek ilyeket eloadni :DD
Ez tényleg nagy különbség Lisszabon és vidék között. Itt az utca embere is gyakran beszél angolul, északon pedig a pincérek is csak elvétve tudtak. Sok helyen angol nyelvű étlap sem volt. Viszont lelkesen próbálkoztak azzal, hogy portugálul megértessék magukat velem, igaz ehhez nem lassabban, hanem hangosabban beszéltek :DDD Ez nagyon vicces volt.
Na pl ez az, ami ellen a fovarosban lakok vagy megfordulok (valaha megfordultak) itt a topikon is mar tiltakoztak, amikor en azt mondtam, hogy ha valaki ide jon es valami nyelvismeretet hasznalni akar, arra a portugal a legalkalmasabb...es nem, angolul egyaltalan nem beszel mindenki, sooot :) En nem tapasztalom, hogy itt olyan konnyen lehetne angolul boldogulni, az mas kerdes, hogy en nem is hasznalom az angolt...
valoszinu (a korabban leirtak alapjan) hogy a fovarosban meg a kiemeltebb turistahelyeken mas az abra (na de odahaza is jellemzo jelenseg ez) viszont am blok az orszagra szerintem nem igaz. (mondom, szerintem :DDD)
Hát, az tény, hogy a nyelvet tök máshogy beszélik az északiak :)) Basszus, amit itt már értek, azt ott háromszor kellett visszakérdeznem és sok képzelőerővel beleképzelnem a mondandót :))) Ráadásul nem beszélnek angolul, max. franciául. Olcsó szállásokon aludtunk, a "madam" egyik helyen se tudott angolul, cserébe nagyon jó arcok voltak :))) Komolyan mondom, eszement jól szórakoztam, miközben a helyieket szemlélgettem. Annyira jellegzetesek, karakteresek. Készült is egy csomó fotó életképekkel.
A delieket nem feltetlenul ratok, a kulhonbol idetevedtekre erettem, hanem az oslakosokra, vegulis koztuk van ez a 'feszultseg' hogy del meg eszak :) engem nagyon nem izgat. De mindenki a maga videket erzi a jobbnak, az idojarasat melegebbnek, idealisabbnak, a nyelvet szebbnek meg ilyenek :DD
Na iment elvonult a hazunk elott egy nagy menet, traktoron a rezesbanda, utana csikosok meg lovaskocsi es egy halom egyeb szervezodes hivatalos kocsija :) Mit keresnek ezek itt vajh pentek delelott?! :)
Quilla, én nem állítottam, hogy nincs jó idő északon :)) A hét elején voltunk egy szép nagy északi túrán, bragancai és aveiro-i szállással, tettünk egy jó nagy túrát Montesinho környékén és tök klassz időnk volt. Hétfőn, útközben esett kicsit, de kedden pont jó túraidő volt. Szerda-csütörtökön, meg full napocska.
Veeeeeeeeeeeegre egyszer van olyan is bizonyitottan (a deliek le nem hiszik nekem maskor szerintem) hogy itt van fulljo ido es ott szar :DD Ugy 23-25 fok van, verofenyes napsutes... oke, kicsit oszies tonusban de kivalo az ido. Eso egy csepp sem...az megvolt mar hetfon, amikor egyes helyeken 20 centis mely atfolyasokon autoztam at es a sulinal a kocsitol odavezeto 15 meteren csuromvizesre aztam, atoltozes szuksegesen :)
quilla: ott is megvaltozott drasztikusan az idojaras? Itt mar osz van, es ugy latszik nem usszuk meg mint tavaly, jon az egi aldas... :-) Reggelente az orromig se latok az ablakon kinezve... :-)
Hat azert egy -ket kulonbseget mar felfedeztunk, pl a Kukakat, ami itt nem nagyon divat Azota tovabblepes van a temaban, ket napja volt lakogyules, es emberem (jo hatassal vagyok ra ugy latszik) felvetette, hogy tan nem artana a haznak szemeteskuka, kozos nagy. Na erre heves tiltakozas volt foleg egy konkret szomszedtol (aki miatt amugy a takaritonok sztrajkba leptek es tobbet nem jonnek takaritani, kivancsi leszek fog e itt valaki felmosni :DD) ugyanis szerinte nagy ballepes lenne ha lenne kozos kuka, mert akkor tuti valaki melle tenne a szemetet (megjegyzem 6 lakas van a hazban, az ikerben meg 6, merne valaki az oreg ilyen kinyilatkoztatas utan mellerekni barmit is? :DD) es ha jonnenek gyerekek (hat erre alig van jarokelo) akkor tuti ok is mellehajigalnak a szemetet. Kaaar, hogy nem voltam ott, mert utana az oreg azon is reklamalt, hogy elottunk a parkolo szemetes meg csikkes...megkerdeztem volna, hogy akkor vajon miert is gaz kitenni szemetest?? :o))) Valamint meg azt is megkerdeztem volna, hogy szerinte esztetikailabb most szebb az, hogy mindenki zacsiban kihajigalja a haz ele a szemetet es neha a kobor ebek (szerencsere keves van, de volt mar pelda erre) szetcincaljak es viszi a szel???
Naszoval nem jutottunk egyrol a kettore, szerintuk a kozos kuka meg tobb szemetet eredmenyezne, bar szerintuk miert szemetes a haz eleje :DDD keeeeesz!!! :DD
Hat en se bringaznek itt, szerintem 100 meteren haromszor loknenek fel vagy dudalnanak le az utrol :DD
A parkolas meg abszolut igaz, en tilosban parkolo rendorrel is talalkozom eleg gyakran, majd most ha eszembe jut fenykezem is oket kedvemre :) Van amugy ma reggeli ket fotom megint, nem kell sem messzire menni sem keresni, 1 percen belul a suli elott allva hegyekben vannak tilosban parkolok :) Beszurni nem tudom, index nem hagyja, de zebran kanyarodos reszen parkolo illetve szinten keresztezodesben a kanyarodast abszolut elallva parkolot is lattam. A kedvencem meg a korforgalomban parkolas meg a keskeny egysavos ut kozepen valo leallas :) Es a szep, hogy az van amitirsz, a kutya rajuk sem hederit, mintha ez oke lenne, mint a barik kerulgetik oket hang nelkul. Na jo, dudalast is hallottam mar emiatt, de nagyon ritka, hogy lereagaljak az ilyet.
hmm sose lattam ilyeneket itt, de biztos hogy vannak, azert annyi kulonbseg nincs eszak es "kozepfolde" kozott... :-) Csak itt ugye biztos dragabbak es jol beepitenek mindent hogy bekaszaljak a leheto legtobb penzt.
Tegnap beszeltek rola a TV-ben hogy Lisszabonban a tobbi EU varoshoz kepest nagyon keves a biciklista... NEM CSODA, es nem a 7 colinas-rol kell beszelni (ezt emeltek ki, hogy nem igaz hogy fol-le kellene tekergetni mert vannak reszek ahol lapos es lehet hajtani) hanem az autokrol, hogy mennyire gazosan vezetnek es en tuti nem bringaznek itt, folyamatos halalfelelmem lenne...
Ez a parkolas meg a rendorseg hibaja.. multkor egy negus megallt a 3. savban!!! az uton, telefonalgatott... erre megallt mellette a 2. savban a haver, lehuzta az ablakot es kedelyesen elbeszelgettek... az autok meg kerulgettek oket, menve az 1 savba... Erre jon a rendorauto, en meg mosolyogtam hogy "na most megkapjatok, veszelyeztetni a forgalmat"... erre a rendorauto szepen tovabbment, szo nelkul. Errol ennyit.. Nincs meg a motivacio... :P
Es akkor egy badoglemezzel fedett oldalu kollekcio... en hogy utaolom ezeket az ocsmany tuzfalakat, miert nem lehet korbe epitkezni es oldlra is normal falat illetve ablakokat is tenni? (erkelyrol nem is almodok). Lisboa is ilyen? nem remlik, d enem fiyeltem...
es ez a sofor meg rendes is volt, mert nem a zebran allt meg es hagyta hatra az autot :)
Ennek a sofornek viszont ugyanez a mutatvany mar nem sikerult, a belvaros egyik legforgalmasabb negyes keresztezodeseben a zebran sikerult leparkolnia... a ket kocsi egymastol volt vagy 20 meterre, es 20 tovabbi meterenkent siman lehetne hasonlo mennyisegu kepet csinalni a temaban.
O peeersze persze, csak mintha Lupuseknal nem lenne ugy remlett es ezert hagytam le. Meg remlik, hogy nekem is van egy :DDD Jo sokba is kerul :) De veeeegre holnap mar lesz tankonyve, ezt sem kapkodtak el :) Ja es azt mondtak teloznak a sulibol, ha meglesz. nekem balganak ez azt jelentette, hogy akkor majd teloznak a sulibol ha meglesz :DD Megtanulhatnam vegre, hogy ez nem Mo. Es nem igazan ertettem mit aggodalmaskodik a csaladunk benszulottje, telefonalgatott ezerrel, ezert derult ki, hogy megvan a konyv es ja, hat nem szoltak :DDD
By the way, csinaltam ma egy ket hangulatfokozo fotot jartamban keltemben Portoben, majd ha sikerul gepre toltenem kicsit kesobb akkor idebiggyesztem :) Ket temakorom van: 1. 'igy parkolunk mi' es 2. 'igy epitkezunk es lakunk mi' :DDDD
A spanyol viszonyokrol nem tudok, az itteni adozasrol is csak keveset, de az biztos, hogy van csaladi adozas itt is. Nalunk egy kereset van es arra vagyunk 3-an. Igy az egy kereset erdemileg kevesebb adot fizet mert nem egy emberre megy. De ha mind a ketten meloznak akkor is lehet csaladi adozni, akkor is valamivel kedvezobb, a munkanelkuli tars eseteben (ami en vagyok) jelentosebb a kedvezmeny.
A 25 fok feletti napnal hangsulyozzuk ki, hogy az a levego homerseklete, nem a tengere :)) Amugy ilyet valoban ki lehet fogni, nem is nehez...meg akar februarban is eloferdulhet napos delutanon, csak hat nem tart olyan sokaig mint nyaron :)
A 17 fokos tenger az meg akar egesz evben rendelkezesre all, itt eszakon a 20-at rendszerint (nyaron is) alulrol nyaldossa.
A roma/bűnözésről jutott eszembe egy kérdés. A színesfém tolvajlás/kereskedelem ott is divat? (ez inkább csak költöi)
Hallottam egy olyat, hogy Spanyolországban van vmi családi adózás. A család befizet egy havi fix összeget (240 euró azt hiszem) és ez magában foglalja a TB-t, adót, meg mindent. Tudom, hogy nem a tökéletes fórumon érdeklődök, de hallott valaki erről? Van vmi hasonló Portugáliában is?? Mert a 6 kulcsos adórendszerről olvastam, de nekem egy kicsit kusza. Meg nem tökéletesen tiszta pl a vállalkozások tekintetében sem.
Bocs, ha hülyeségeket kérdezek, csak szeretnénk felkészülni a legjobban. Mert a kis magyar vállalkozás nincs ám elfelejtve! :))
Tavaly még november elején is fürödtünk az óceánban, ami kb. 17 fokos lehetett akkoriban...természetesen néhány Sagres (helyi sör) elfogyasztása után bátorkodtunk ezt megtenni :) Most szerintem az ősz is hűvösebb lesz, de ha szerencsétek van, akkor ki lehet még fogni néhány 25 fok feletti napot...Látnivalók miatt pedig olvass vissza néhány hozzászólással, szerintem sok infot találsz ;)
Családdal és barátokkal mennénk Portugáliába szeptember vége felé...De igazából semmi ötletünk sincs merre,hova...Mit érdemes megnéznünk...stb?
Ráadásul gondolom hogy nagyon aktív lesz a nyaralásunk,hisz ilyen időtájt már nem igazán alkalmas a tenger fürdőzésre...vagy tévedek?Milyen idő van arra szeptember végén?
Ismételten szükségem lenne segítségre. Portugáliában tudomásom szerint október 5.-e vasárnap Nemzeti Ünnep /Köztársaság Napja/ Lisszabonban csak ezen a napon lennénk amit múzeum látogatásra szántunk mivel a korábbi útjaink során a főbb nevezetességeket már megnéztük. Nem tudjuk, hogy nyitva lesznek-e, ha tudja valaki kérem segítsen!!!
Vegre :) kuldesz nekem egy e-mailt, mert valaki spam-ra hasznalta az e-mailemet es ki kellett torolnom mindent belole... :-((( Sajnos, tobb ezer mailer-daemon-nal toltottek meg a levelesladamat... es ehhez csak annyit kellett tenni hogy az en cimemet irtak be a mass e-mailerbe valaszcimnek. Kedves dolog, nem?
Voltunk otthon, jo lett volna talizni is de lett kozben egy uj telefonom (is :D) es korlatozottan voltak telefonszamaim benne...
Megint keves volt ez a par nap hogy mindenkivel talalkozzak akivel szerettem volna...
Nosztalgiázom, és visszatérek e fórumra. Egyrészt sok-sok szeretettel gondolok rád a rengeteg segítségért, másrészt ma lesz Barcelona-Sporting BL meccs. Gondolom Rui tévéből követi az eseményeket, de ne haragudj ha én a Barca-nak szúrkolok, azért a szívem egy kicsit a Sporting-ért is lobog. Remélem jól vagy kicsit visszaolvastam a fórumot, látom hogy voltatok otthon, sikerült feltankolni "csáklet" hegyeket????
A szemelyim megvan, benne van az erszenyemben. De ha neadj'isten ellopnak vagy elhagynam a tarcamat, akkor meg mindig otthon lenne az utlevel amivel igazolni tudom magam, erted... :-)
A masik kommentre meg: itt vannak romak is, szinesek is, meghozza nagyon sokan. Egyre tobben. Azt mondjak hogy a Zold-foki szigeteken mar kevesebb a helyi lakos mint itt ezen a kornyeken a zold-foki szigeteki bevandorlo. Remelem az EU megfekezi ezt a harmadik vilagbol valo tomenytelen bevandorlot, mert nagyon leepitik mind a varost, mind a varoskepet.. Itt PT-ben sokkal nagyobb a bunozesi rata mint Mo-n, es nem a portugalok miatt ilyen csunya a statisztika. Amugy hogy mondjak jot is, a romak itt teljesen masok mint Mo-n. El tudom kepzelni hogy ezek az igazi romak, ahogy a "nagy konyvben meg van irva"... zart tarsadalom, normak, teljesen mas eletmod... es itt nem ritka a kek- meg zoldszemu cigus sem. :-)) Es nem kiabalnak vagy bantanak senkit akik rajuk mernek nezni, es nem oltoznek annyira kirivo ruhakba, bar ugyanugy budibbek mint a helyiek es alacsonyabb kepzettseguek...