Az euró bevezetése óta, soha nem látott méreteket öltött a vásárlói és benzin túrizmus
hazánkban és Lengyelországban! A helyzet hosszú távú fennállása esetén, a szlovák kormánynak
a komoly ipari visszaesés mellett, rendkívüli mértékű áfa és jövedéki adó kieséssel kell szembenézni!
A környező devizák (forint, zlotyi) előreláthatólag alacsony árfolyamon maradnak az euróval
szemben, így a helyzet mostanában nem változik! Mi lesz a szlovák csodával?
Szlovákiában a 700-eurós keresetnek hány%-a az ADÓ?
Ez a családi helyzettől (gyerekszám, egyedülálló stb) is függ.
Amellett, hogy a szlovák bruttó átlagkesereset most már nominálisan is nagyobb a miénknél, a nettó még ennél a különbségnél is sokkal nagyobb, figyelembe véve, hogy minden munkát terhelő elvonás (szja, tb, egyéb járulékok) lényegesen kevesebb, mint nálunk. Rövidrezárva a vitát, nem kérdés, hogy a szlovák netto átlagkereset ma már sokkal magasabb a magyarnál.
Kérdés mitől válik egy termék románná vagy magyarrá? A tulajdonos személyétől? A vezetőség vagy a dolgozók állampolgárságától? A cég bejegyzésének helyétől?
Szerintem legkevésbé az elsőtől, inkább a második és a harmadik dolog számít. Így finn pl a Nokia, aminek Finnországban van a HQ-ja és (zömmel) finn a vezetősége. A tulajdonosai között viszont valószínűleg sokkal kevesebb a finn mint a nem finn állampolgárságú személy.
"Az a jelenség viszont továbbra is fennmaad, hogy pl. a magyar pékek átszállítják a kenyeret, mert jobb minőséget olcsóbban adnak és még keresnek is a bolton."
A román-magyar viszonylatban most nincs bevásárlóturizmus, de mégis láttam itt Debrecenben román kenyeret.
De én aki itt élek a Felvidéken, szerintem valóban úgy 700 körülinek kell lenni a bruttó átlagfizetésnek. Bár szerintem inkább 700 felett van. Tehét ez nettóban úgy 550 körül lehet. Tehát én így is érzékelem, ez nemcsak statisztika. Van aki többet, van aki kevesebbet keres. Tulajdonképpen én több embert ismerek 700 bruttó felett, mint alatt. Munkatársaim is kivétel nélkül 700 felett keresnek.
Így van. A statisztika önmagában is csalóka, ugyanis nem azt jelenti, hogy mindenki az átlag körül keres, mert ugye ez csak számtani közép. A bérek szórásáról nem mond semmit. Azzal nem vitatkozva, hogy a statisztikát lehet manipulálni, márpedig ha lehet akkor miért ne élnének vele. Ez viszont ugyanúgy Magyarországra is igaz.
Pl. munkanélküliség meg most is magasabb, mint nálunk
Ez tény. Mondhatni a vak tyúk is talál szemet! Náluk 9,6%, nálunk 8,4%.
Csak kissé más a leányzó fekvése, ha tudjuk, hogy honnan hová vezetett az út. Hogy az elmúlt 7 évben ők a felére csökkentették, böszméék pedig az akkori rátát a felével megnövelték.
A komáromi ipari park akkor telt meg, amikor még mi sokkal jobban álltunk. Azóta ott is erős leépítések kezdődtek.
Az már itt többször elhangzott, hogy teljesen mindegy mi az egyes ember tapasztalata a béreket tekintve. Te egy adott földrajzi területen ismered, egy adott, nem túl magas képzettséget igénylő munkakör béreit. Ennek nem sok köze van ahhoz, mi a nemzetgazdasági átlag. Itthon is valószínűleg nehezen tudja elképzelni egy nyíregyházi szalagmunkás aki 75k bruttót keres, hogy Budapesten egy mérnök ugyanannyi munkaóráért akár 500k-t kap. Ennyi.
Csodáról a Csehszlovákia különválásával kapcsolatban beszéltek! Mikor a 2 országra szakadtak, szinte minden csehországba került! Pl. bányászat, kohászat, gépgyártás, vegyipar az ipar 90%-a. Szlovákiában nem maradt más, szinte csak a mezőgazdaság! Ami köztudottan nem érdekelt senkit a rendszerváltás után. Most
kezd helyrejönni megint!
Ennek fényében ahol a állnak szlovákok az nem csoda, de nagy teljesítmény! Pláne ha azt nézzük, hogy a csehek akiknél ott maradt minden, semmivel nincsenek jobb helyzetben a szlovákoknál!
Komoly sulya van az auto es az elektronikai iparnak, foleg az exportra termelo szektorban. Az exportja emlekeim szerint 90%-a euroovezet fele iranyul. Az euro ovezeti tagsag komoly tamaszt nyujt jelenleg szamukra, nem allt le a valalati szektor hitelezese, elvezik a kozos valuta elonyeit. Az egyetlen hatranyuk a belepesi arfolyamuk, ami tobbek szerint kisse felulertekelt volt.
Azt hiszem senki nem érti a kérdésedet. Én sem. Kereskedni bárkival lehet.
Ha arra vagy kiváncsi mennyire egylábon áll az ipar, akkor csak azt lehet mondani, hogy eléggé, ami a növekedési lehetőségeket illeti. Persze van nagy vasmű, vagy a MOL-hoz tartozó finomító. Van mezőgazdaság, fafeldolgozás és kémiai ipar is, még egyéb apróbb ipari ágazatok. Tavaly eléggé kezdődött fejlődni a logisztika, valószínűleg az euró és a megfelelő fekvés miatt.
De mindenféleképpen az autóipar és az elektronika a húzóágazatok.