A magyarorszag.hu -n az alábbi leírást találtam (2007.10. hó).
Mi és még sokan mások tavaly nem váltottunk ki nemzetközi jogsit.
A magyar vezetői engedéllyel azokban az országokban vezethetünk anélkül, hogy kiváltanánk a nemzetközi jogosítványt , amelyek csatlakoztak az 1968. évi Bécsi Közúti Közlekedési Egyezményhez. Az egyezményt Magyarországon az 1980. évi 3. törvényerejű rendelet hirdette ki.
Érvényes továbbá a magyar jogosítvány az Európai Unió valamennyi tagállamában, függetlenül attól, hogy az adott tagállam részese-e a Bécsi Egyezménynek.
A nemzetközi vezetői engedélyt az érvényes vezetői engedély adatai alapján állítják ki, és csak a magyar vezetői engedéllyel együtt érvényes. B kategóriára érvényes nemzetközi vezetői engedélyt csak a 18. életévet betöltött személyek kaphatnak.
A fent leírtak alapján Macedóniába, Görögországba érvényes vezető engedéllyel is utazhatunk, Szerbiába azonban nemzetközi vezetői engedély szükséges.
No hát feketefelhő tényleg részletes infót adott, és nem hülyeség egy sem!
De! Ha jól olvastam gyerekekkel mentek, és nem tudom a tieid mennyire kultiválják
a múzeumszerű mászkálást a hegyre kaptatót, stb
Enyimeim a Meteorák 3. kolostora után kijelentették, nem vagyok normális, ha még egyet végigmászok.
Lehet, mert még kettőt bevállaltam! J
Ugyan így jártam az Olimposon is nem akartak a teteire feljönni velem pedig biztos szép lehet így csak a közepén túrázgattunk egy kicsit.
Viszont a tengert imádják és így mi sokat voltunk mindenféle öblökben egy kicsit bugyborékolni.
És hát pihenni is kell!:-)
Víz: Mi mindenre használtuk, soha semmi bajunk nem volt vele, pedig kényes belsővel rendelkezünk. Szerintem jó a vizük bár az íze nem jó, de hát kit érdekel, amikor van Mithos, jó borok és ouzo,metaxa!
Gyerekek meg a gyümölcsleveket itták, és a friss gyümölcsöket ették.
Csatlakozom feketefelhő válaszához. Nem kell vizum, sem nemzetközi jogsi. Az idén is kocsival megyünk. Meg akarom spórolni a szerb pályadíj 40-50%-át egy új útvonallal, ami nem hosszabb km-ben mint a pálya.
Valóban részletes beszámolót és program ajánlót kaptam.Köszönöm!Olyan jól kitaláltam a két hét két helyen-t!Most még is meginogtam.Ha Athént még is kihagyom idén,de a Meteorákat semmiképpen nem fogom.Ha két hetet Sartin töltjük akkor lesz idő és mód kirándulni is és pihenni is.Eléggé stresszes évek vannak mögöttünk.Ha tényleg olyan szép és jó mint ahogy én azt remélem,hát akkor jövőre visszatérünk és új helyeket fedezünk fel.Biztos vagyok benne,hogy Görögország bármely pontjára is megyünk,csupa szép dolog vár ránk és rátok!:-)
Én ugyan csak kirándulni voltam Sartin (sok szépet olvastam, hallottam róla, elmentünk megnézni.) A 7.5 km-re levő Narancspartot ne hagyjátok ki (bár érhetnek meglepetések, nudi, szemét, stb.)
Mi Görögországban mindig a csapvizet használtuk főzéshez, a palackos vizet pedig megittuk. A faluról szerintem tök fölösleges térképet beszerezni, mert van pár utcája és a második nap már mindent ismerni fogtok.
Programokról tájékozódhatsz az utazási irodákban. Attól, hogy nem velük utaztál oda, ott még lehetsz az ő partnerük, ne félj nem fognak elzavarni (pénzből élnek ők is).
Athénba valóban Nei Poriból jobb menni, mert vagy 300 km-rel közelebb van (Athén-N.Pori kb 400 km, Athén-Sarti kb 700 km). Mi Olympic Beachen nyaraltunk (Katerini mellett) pár éve és onnan mentünk autóval Athénba (kb. 440 km). Korán reggel (6 óra) indulva, kis pihenőkkel délben már Athénban voltunk (úgy, hogy Athénba érve eltévedtünk, plusz 1 óra tekergés, de legalább megismertük Pireuszt is :) ).
Athénba az autópályán beérve sajna én a belső sávban maradtam (elöttünk látszott az Akropolisz, aztán mikor el kellett volna kanyarodnom már nem tudtam kisorolni a 3-4 sávval jobbra levő kijárathoz, így szépen eljutottunk az autópályán Pireuszig).
A belvárosban (Akropolisz közelében) parkolni tényleg nem egyszerű, de nem lehetetlen. Nekünk sikerült az Agora közelében lévő McDonalds mellett (ahol kicsit felfrissültünk az érkezés után). Bementünk egész az Ommoniáig, onnan elindultunk Korinthosz felé (táblák jelzik) és kifelé haladva viszonylag sok parkolóhely volt (ahol tábla tiltja eszedbe ne jusson, mert elvontatnak, aztán mehetsz kiváltani az autót). Egyébként a városban túl gyorsan nem érdemes hajtani, csak amolyan vidéki túrista tempóban. Ha kiabálnak, had tegyék, integetnek oda se neki, majd elmúlik a bánatuk, de nektek sem lesz nagy bajotok.
Aznap megnéztük az Akropoliszt, a parlament előtt az őrségváltást, aztán még eljutottunk Korinthoszba is, ahol megnéztük a csatornát. Ezek után hajnali 3-ra vissza is értünk O.B.-be. Aznap olyan voltam a vezetés után mint a mosott k..i, de megérte.
Nei Poritól kisebb távolságra van egy csomó látványosság, amit érdemes megnézni.
Thesszaloniki, Meteorák, Olymposz, Dion, Katerini. Kicsit távolabb Thermopule, Delfi és még messzebb ugye Athén meg a Peloponesos .....
Na, néhány évre akkor be is tábláztam a kirándulási programjaitokat. :)))))
Igazán köszönöm,hogy válaszoltál!Mi július második és harmadik hetén leszünk kint.Olyan szeretettel írtak itt Sartiról,hogy beleszerettem.Már annyi mindenről olvastam,hogy kicsit összefolynak a dolgok.Honnan lehet szerezni Sarti térképet?Hol van ott orvos?/2 gyerekem van/Honnan tudom meg,hogy honnan indulnak a külömböző programmok:öszvértúra,hajós ez+az?Jelzem egyénileg utazunk!Szóval sok kérdésem lenne még!A görög vizet felforralva lehet használni,vagy ásványvízzel főzitek a teát kávét levest?Várom a választ!üdv:Andi
Szia Andi!
Az Én véleményem, hogy jól választottál úgy, mint Nei Pori, és mint Sarti!
Mind a két helyről nagyon sok mindent meg lehet nézni, még ha csak rövidebb távokat is választasz. Az a baj hogy mindenre a 2 hét is kevés.
Viszont ami infót gyűjtöttem Athénnel kapcsolatban az arra ösztökél, hogy óvjalak autóval bemenni oda!
Görögök egyébként is érdekes vezetési stílust diktálnak és ez a városban nagy forgalom mellett is megmarad. Jelzem, hogy Én nem voltam még Athénban csak Öcsém elbeszélése alapján írom, aki elég sokat ül volán mellett. Nem lehetetlen de meggondolandó, no meg parkolás stb.
Viszont ha csak a két célpontod környékét járod csak be, akkor is lesz bőven látni való, és ha városi autózásra vágytok ott van Thesszaloniki! :-)))
Szóval kalandra fel, Mi is Sartira megyünk idén júli első hetében immár másodszor, mert öt évvel ezelőtt már volt részünk benne.
Pont azért mert kimaradt egy-két dolog, amit szeretnénk megnézni csak akkor még nem volt elég anyagi kedvünk hozzá! :-)))
Remélem segítettem jó utat, jó nyaralást!
Szia! Zoli
Én is előszőr megyek Görögországba nyaralni.Az egyéni utak az Apollonnál már foglaltak.Szóval igen csak elkapta a népet az utazási láz!Én is Sartit választottam autóval két gyerekkel első külföldi útnak.Arra gondoltam,hogy egy hetet Nei Porin egyet pedig Sartin töltenénk el.Azért gondoltam így mert Athént Pori-bol jobban meg lehet közelíteni és szívesen megnézném.Viszont Sarti annyira megtetszett,hogy azt meg nem hagynám ki.Nem tudom jó-e így?Két hét alatt rengeteg mindent lehet csinálni,de pihenés is lesz?Vagy csak rohanás,hogy minnél több mindent nézhessünk meg?Lehet,hogy a két hetet végig Sartin kéne eltölteni?Várom a véleményeteket!Köszi:Andi
Maciknál NINCS vízum, a szerbeknél meg NEM KELL nemzetközi jogsi.
Ami kell:
1.Útlevél (Szerbia, Macedónia)
2.Zöldkártya (az a biztosító állítja ki, ahol a kötelező biztosítást fizeted)
3.Érvényes forgalmi
4.Érvényes jogosítvány
(5. esetleg utazási biztosítás)
és egy megbízhatóan működő autó.
Igaz nekem egyszer már sikerült lejárt jogsival 4000 km vezetni arrafelé, de csak azért nem izgultam, mert fogalmam sem volt, hogy már rég lejárt a mandátumom :))). Itthon aztán egy kedves magyar rendőr figyelmeztetett rá, miután elvette a közben lejárt forgalmimmal együtt. (Azóta jobban figyelek az érvényességi időpontokra.)
Köszönöm a tanácsodat! Én is jobban örülnék ha az eredeti útvonalnál maradhatnánk, vagyis a Szerbia, Macedoniai útnál. Csak aggódom a jelenlegi helyzet miatt, hogy el merjünk-e indulni arra gondoltam nem ártana egy "B" terv. V.Viki
Kedves Kojonó! Köszönöm a válaszodat! A 10 órát Szerbián, Macedónián keresztül értetted ugye? Idén is kocsival mentek? Szerbián keresztül tervezed? Még egy fontos kérdésem lenne, úgy hallottam Szerbiába kell nemzetközi jogosítvány. Mit tudsz erről, kérik valóban? Macedoniába nem kell már vízum ugye? Előre is köszi a választ. Üdv: V.Viki
Van erre egy külön topik, Autóval Görögországba a címe: ez az. Alapból Románián és Bulgárián keresztül kétszer annyi idő az út, nem érdemes arra menni.
Mi már három éve Görögországban nyaralunk. Mindig kocsival megyünk. Most is oda megyünk Vourvourouba, Sartitól 30km-re. Sartin már kétszer voltunk.Ha nem számolod a határon töltött időt, és a szabályokat betartva közlekedsz, és csak rövid pihenőkre állsz le, akkor kb.10 óra az út a magyar-görög határ között. Mi kettő gyerekkel utazunk. Nyárig még kiforrja magát Szerbia, nem lesz gond. A rendőrrel nincs gond, ha nem száguldozol és nem hajtasz át a piroson.
Tudnál nekem segíteni? Idén mennénk előszőr Görögországba / Sarti / autóval és három gyerekkel! Szerbián, macedónián keresztűl terveztük az utat de most nagyon meggondolandó, hogy Románián, Bulgárián át menjünk. Egy kicsit félek ettől az utvonaltól. Mennyi idő alatt lehet leérni, szivóznak-e a határon, milyenek a rendőrők, szoval minden érdekelne ami fontos lehet. Előre is köszönöm a segítséget! V.Viki
Igaz mi már 8 éve voltunk, de úgy tudom azóta is az a lélekvesztő komp jár át a dunán. Na ott aztán megszivattak 8 órát kellet várnunk még ráengedték a buszt a kompra.
Nagyon remélem hogy nem haragszanak ránk a szerbek:)
Szia... 360Km-rel hosszabb,de több mint öt óra mire a busz leküzdi az útviszonyokat. Kurv szar arra az út. Négy éve jártunk arra, lehet hogy egy kicsit feljavították.
a beach-hez nem a partja miatt ragaszkodom elsősorban, hanem a nyugi miatt. Egyébként mobilak vagyunk(leszünk) az egész időre motort bérlünk. Majdnem mindennap máshová szoktunk menni fürdeni. Oda a beach-re már csak esténként szoktunk lesétálni.
Tudom, hogy furcsa, de mi így szeretjük. Az viszont ki tud készíteni, mikor éjjel nem tudok rendesen pihenni. Nem szeretem a nyüzsit. De túl messze az istenhátamögé sem szeretnék menni. Tehat legyen elérhető közelségben minden, de kellő távolságra a nyüzsitől.
A beach teljesen jó.
A képeitek között találtam egyet a Gregorys-ról is. :-))
Az Azalea csendes heyen van, a tömbnek a belső felén. Mindenhonnan egyenesen a hegyekre van kilátás. A Sirtaki sréhen szemben-néha a görög est odahallatszik-de azon meg ott kell lenni. :-)
Nem zajos. A behajtó tényleg nem messze van, de oda csak a turista buszok jönnek be 1x egy héten és nap közben. Nem emlékszem, hogy jellemző lett volna a zaj . Persze a motorok zaja messze elhallatszik, de hol nem Görögországban?! Keresek még képeket. A beach-hez valóban nem annyira közel esik, viszont amikor az Azaleában laktunk, akkor a sportpálya mögötti partra jártunk, annak is a beach felé eső csücskébe, ott nagyon jó a part, olyan, mint a beach-en.
Egyébként volt már szállásunk a beach-en is, amikor a Barracudában laktunk. Na ott aztán volt zaj. Ez a falu legszélén volt, a bejárat egyenesen a főútra nyílt. Ott gyorsítottak fel az autók. Sokszor olyan érzés volt éjjel, mintha kint feüdtünk volna az út szélén. Pedig maga az épület beljebb esett, ert egy nagy pálmás kert is volt előtte. Az Azalea csendesebb volt jóval !!!
Jó helynek látszik. Csak az a baja, hogy nem a beach-en van. Nem bírom már az éjszakai motor és egyéb zajokat. Aludni szeretek.
Igaz, hogy a village végén van amit ajánlasz, de tudom, hogy épp ott fordulnak meg a buszok is, a szippantós kocsik is, a motorok is. Épp ott van egy behajtó a főútról is.
A tulaj : Socratis Tshauridis -angolul tudsz velük tárgyalni.
Nagyon korrekt, rendes, tűzbe megy a saját vendégeiért. (Minket is védelmébe vett a minket becsapni akaró autóbérlő cég tulajával szemben-de ez egy hosszú történet)
A Gregoryst átkeresztelték Erifili-re. (a tulaj neve) Már csak privát értékesítenek, de kicsit drágák, és nem túl udvariasak. Vagyis az első emilemre egy korrekt válasz jött, de a további kérdezősködésemet egy tömör (és hiányos) válasszal lezárták.
2004-ben ott voltunk a 8-as szobában, ami akkor kétágyasnak volt hirdetve, de 3 ágy volt benne. (mi ketten voltunk)
Most is abba a szobába szeretnénk menni ketten. De az apartman már 4 ágyas és 70 eur/nap az ára. Elképzelni sem tudom, hogyan suvasztottak oda be mégegy ágyat.
Sajnálom a dolgot, mert nagyon oda szerettünk volna menni. Most kereshetek másik szállást.