Keresés

Részletes keresés

gomba2008 Creative Commons License 2013.07.29 0 0 1063

Fene megeszi, nálunk még most sincs egy lecsóra való érett. Annyiféle, és olyan sok van, hogy amikor érni kezd, attól bolondulok meg, hogy mit is kezdjek hirtelenjében vele, ilyenkor meg még mindíg nincs egy rendes adag. Tkp. a mini sárga körte és a sárga koktél mutatta meg magát eddig. 1-1 szem a nagyobb fajtákból, véletlenül. Úgy csinálnám már a sült parit, az nagyon bejött tavaly. 

Előzmény: zsebi41 (1045)
islamorada Creative Commons License 2013.07.29 0 0 1062

A jovo heten kiprobalom a tarhogyakeszitest amikor lesz egy forro napos ido hogy jol szaradjon. Persze nincs rostam csak ugy gondoltam hogy a reszelonek van olyan kis gombolyu lukja amin at lehet majd nyomkodni. Van esetleg valakinek otlete hogy mivel csinalhatnam?

Előzmény: islamorada (1061)
islamorada Creative Commons License 2013.07.29 0 0 1061

Ilyenkor amuldozok hogy mennyi mindent is lehet csinalni hazilag! De tenyleg!

Előzmény: gomba2008 (1059)
gomba2008 Creative Commons License 2013.07.29 0 0 1060

Borként hol lehet venni?

Előzmény: zsebi41 (1046)
gomba2008 Creative Commons License 2013.07.29 0 0 1059

Nálunk ma házi mustár készült. A lányom alkotta, nekem még nem az igazi, de ha össze érik állítólag  jobb lesz. 

islamorada Creative Commons License 2013.07.29 0 0 1058

Ma csinaltam 6 db 1  literes uveg csalamadet Zsebi receptje alapjan, nagyon finom lett, most vigyaztam hogy ne pontosan a recept szerint csinaljam mert tavaly tul sos lett, itt valahogy sosabb a so, folyton kostolgattam amig megfelelo lett.

Tehat van egy vodor kaposztaval toltott paprikam elteve, egy masik vodor bedobalos/ egyelore paprika, uborka, repa es gyongyhagyma lapul benne/ es szandekozok csinalni meg egy vodor vegyeset.  Malnalekvart is csinaltam, tul keves lett az erdei malna mert mire mentunk szinte teljesen leerett, sajnos a zselefixtol kicsit merev lett, ezt meg tanulnom kell, de az ize paratlan! Igazi malnaiz amilyet evtizedek ota nem ettem pedig ez csak erdei malna. Varom a szilvat lekvarnak, na abbol tobb uveggel kene.....

Törölt nick Creative Commons License 2013.07.25 0 0 1057

JA, és nem szoktam agyonfőzni, agyoncukrozni, tartósítózni, úgyhogy eléggé instabil, ha levegőt kap. Felbontva csak a hűtőszekrényben áll el.

Előzmény: Törölt nick (1056)
Törölt nick Creative Commons License 2013.07.25 0 0 1056

Nem gumiztam le, de valóban azért tettem rá fóliát, mert már többször használtam a kupakokat. A vadonatúj-szinte vadonatúj fedél alá nem szoktam, bár ha már sérülés-rozsda-deformáció van rajta, megy a szemétbe. Szoktam néha venni új kupakokat, de nem minden méretet lehet kapni, én pedig szeretem a különlegesebb üvegeket használni. Általában a lányaim szoktak ellátni újabb üvegekkel-kupakokkal, a többi pedig 10-20-30 éve használt saját üveg.

Azt hiszem leszedem a tetejét, újrafóliázom, megnézem, nincs-e csorbulás, és kidunsztolom. Sajnálnám ha tönkremenne.

Előzmény: beetee (1055)
beetee Creative Commons License 2013.07.25 0 0 1055

A befőzőfóliát legumiztad, vagy csak a kupak alatt van?

Ha gumis, van rá esély, hogy ott még hermetikusan zár, csak a fedél engedett be levegőt. Ha nincs gumi necces.

Pár hónapig talán bírja igy is, kérdés van-e benne tartósító, mennyi cukorral készíted, mennyire főzted össze, közben mennyire csírátlanodott.

Ha biztosra szeretnél menni, akkor valószínű elég csak levenni a fedelet, kicserélni a fóliát, majd vissza gumival, és nedves gőzben egyszer felforralni.

A kupakokat érdemes ellenőrizni, ha nem gyáriak, hanem innen-onnan használtan beszerzett dolog, akkor megnézni, hogy a pereme nincs-e megütve. Nagykonyhások úgy bontják, hogy vagy megszúrják felül, vagy ráütnek a peremre, mert így levegőt kap, és könnyű letekerni. Persze ezek othon már nem használhatók újra max fóliával.

Vagy az üveg peremén nincs-e véletlenül csorbulás. Másik tipikus kizáró ok a vákum létrejöttéhez.

Előzmény: Törölt nick (1052)
islamorada Creative Commons License 2013.07.25 0 0 1054

Neked is!

Előzmény: Törölt nick (1051)
islamorada Creative Commons License 2013.07.25 0 0 1053

Koszi!

Előzmény: Törölt nick (1050)
Törölt nick Creative Commons License 2013.07.25 0 0 1052

Egy kérdés. Az utolsó 8 baracklekvárom fele kattogós maradt. Tettem a kupak alá befőzőfóliát is. Muszáj kiszedni, újrafőzni, vagy hagyjam, és ezeket együk meg először?

Pedig rövid időre fejreállítottam mielőtt a szárazdunsztba került.

Törölt nick Creative Commons License 2013.07.25 0 0 1051

Én sem szoktam tenni rá. Szerintem ez még abból az időből maradt, amikor a befőtteket celofánnal zárták (az olaj nem engedte kiszáradni), aztán azóta mindenki csak ismételgeti eszetlenül.

Előzmény: islamorada (1049)
Törölt nick Creative Commons License 2013.07.25 0 0 1050

én nem szoktam rá tenni

Előzmény: islamorada (1049)
islamorada Creative Commons License 2013.07.25 0 0 1049

Kerdesem lenne! Ha lecsot rakok el uvegbe/ egyebkent jobbizu mint a fagyasztott?/ akkor muszaj bele olaj a tetejere? Mert eddig csak ilyen recepteket olvastam foleg es en ugy fozom a lecsot hogy szalonnat piritva parolom a hagymat, tehat az extra olaj nagyon folosleges lenne bele.

Masik! Valaki azt mondta hogy csak a kesoi paprikabol jo a lecso, igaz ez?

wilona Creative Commons License 2013.07.24 0 0 1048

Én most fogom kezdeni, mert az uborka csak a második vetés kelt ki, ubival kezdem, aztán alma paprika, zöldparadicsom, ami nem érik be, kisdinnye, apróbb szemű hagymák, igazi a gyöngyhagyma lenne, de az nálam nem tud megnőni és végén karfiol, úgy szeptember végén, amikor a piacon van az olcsó. Persze közben már tudok belőle kivenni, úgy egy hónap elteltével. Én hideg helyen tartom, a pincém és a kamrám is nyáron kellemesen hideg, ott a helyük a kannáknak. Télen meg kellemesen langyos.

Előzmény: homerx (1044)
Törölt nick Creative Commons License 2013.07.24 0 0 1047

Köszönöm, elmentettem! A te 7 decis csemegeuborkád is bevált végül nekem is, de nem jön össze egyszerre nekem annyi, így most dobálóst csinálok.

Előzmény: zsebi41 (1046)
zsebi41 Creative Commons License 2013.07.24 0 0 1046

Bedobálós savanyú

4 l víz, 20 dkg cukor, 15 dkg só, 2 kávéskanál borkén, 1 m.k. timsó, 1 mk. citromsav 1dkg fekete bors, 4 babérlevél 7,5 g. szalicil, 5dl ecet
/10%-os/

1kk. mustármag, 2kk koriánder mag, 1 dkg fekete bors, 4 babérlevél 1 cs. kapor pár szelet torma

zsebi41 Creative Commons License 2013.07.24 0 0 1045

Hosszú kényszer szünet után sok szeretettel köszöntök mindenkit!

Beköszöntőnek hoztam egy nagyon finom reggeli vagy vacsora receptet. Gondolom most aktuális hiszen mindenhol cukkini túltermelés van

remélem olvasható lesz.

Valaki lentebb kérdezte, hogy érik e valakinél nagyobb mennyiségű paradicsom nem tudom mennyi a nagyobb mennyiség nálunk eddig 7kg. került leszedésre teljesen vegyes állományról.Ez 3 alkalommal lett leszedve.

A képek ezelőtt 1 héttel készültek azóta már sokat érett.

és ha már paradicsom arra is van egy finom recept

homerx Creative Commons License 2013.07.24 0 0 1044

ezeket a dobalosokat jellemzoen osszel csinaljatok? vagy ha nyaron is, hol tartjatok, h ne buggyanjon meg? arra emlekszem, hogy vagy 15 eve az egyik szomszedom is csinalt minden evben. nagy kozos erkelyunk volt, ott tarolta a kb 20-25l-es hordot, amibe mindig zoldsegeket dobalt.

Előzmény: wilona (1043)
wilona Creative Commons License 2013.07.23 0 0 1043

Én a nagyméretű diszperzites vödörbe szoktam rakni folyamatosan a következő lébe:

10 liter víz,

2,5 liter 10%-os ecet

80 dkg cukor,

30 dkg só,

2,5 kávéskanál kénpor,

2 csomag Na benzoát,

100 szem bors

100 szem koriandermag

100 szem mustármag

25 db babérlevél

Az egészet jól elkeverem /elolvadjon benne a só meg a cukor/, a Na benzoátot előtte külön pici meleg vízben feloldom, És azután mehet folyamatosan bele a mindenféle savanyításra szánt zöldség.

Természetesen a 100 szem magokat nem számolom, csak úgy sacc  per kb.

És természetesen a tetejére mindig teszek egy tányért, vagy fedőt, ami nem engedi, hogy a léből kilógjanak a zöldségek.

A kanna tetejére egy nagy celofánt borítok és a fedelével becsukom.

Előzmény: Törölt nick (1038)
Törölt nick Creative Commons License 2013.07.23 0 0 1042

Pár éve használtam, de nekem nem volt az igazi, több üveggel felforrt, így aztán ehetetlenül savanyú lett. Már kiméregettem egy nagy üvegre valót, remélem beválik.

Előzmény: xukac1 (1041)
xukac1 Creative Commons License 2013.07.23 0 0 1041

Ha nincs kedved méregetni és kínlódni, akkor a K..rr kapros savanyúság nekem nagyon bejött dobálósnak.

Törölt nick Creative Commons License 2013.07.23 0 0 1040

Köszönöm, megpróbálom. Mégiscsak egyszerűbb lesz. Tavaly én is csináltam valamennyi dobálóst, de most sehol sem találtam a receptet. Mi nem is nagyon szeretjük télen a savanyút, a gyerekek hordják el, miattuk csinálom. Inkább szoktam mindig frissen céklát csinálni, és azt esszük.

Előzmény: Törölt nick (1039)
Törölt nick Creative Commons License 2013.07.23 0 0 1039

ezt úgy kaptam, egyelőre uborka van benne (ma került bele a káposzta), nekem ízlik:

4 l víz
1 l 10%-os ecet
50 dkg cukor
12 dkg só
1 dkg szalicil
3 mokkáskanál borkén
mustármag
meggyfalevél
egész bors
babérlevél

mehet még bele kapor meg torma, én nem tettem bele.

Törölt nick Creative Commons License 2013.07.23 0 0 1038

Eluntam a kisüveg uborkákat rakosgatni (nekem egyszerre még a 7 decisre való sem jön össze) azt gondoltam, hogy csinálok egy ötliteresbe (most néztem az alját, nem is 5 liter, hanem 4250 ml) dobálós levet, és mindig csak belerakom ami terem, ha megtelik kiüvegezem kisebbekbe. Csak éppen nem találok most egy bevált dobálós receptet. Esetleg valaki megszánna vele? Az nem baj, ha nagyobb edényre szól, osztani még tudok:) 

gomba2008 Creative Commons License 2013.07.21 0 0 1037

Érik már valakinek érdemleges mennyiségben a paradicsom? Nálam még csak pár szem...

gomba2008 Creative Commons License 2013.07.21 0 0 1036

Majd besűrűsödik a baracklekvár is, csak ne a csavaros tetőt tedd az üvegre, hanem celofánt. Pár hét alatt lekvár lesz belőle. Évek óta ezzel az "aszalódós" módszerrel készítem a cukros lekvárt is. Nem főzöm.  Pontosabban én CSAk cukrosat készítek. Nem beteg senki nálunk, aki fogyózik az csináljon magának, vagy ne egyen lekvárt. :o)))

Tegnap üvegeztem be éppen. 22 üveggel lett. Szeretem nézegetni ilyenkor. :)

Előzmény: trigi0722 (1021)
püfffneki Creative Commons License 2013.07.21 0 0 1035

Idén először zöldhüvelyú zöldbabot termelek és nagyon tetszik.

Sokat is terem, bár most nincs akkora hőség, talán emiatt, és még finom is:))

Mariska néni Creative Commons License 2013.07.09 0 0 1034

Még egyelőre benne van a nagy üvegben a "lében", ami már igazából egy méznél sűrűbb massza. Ugyan lejárt már a 12 nap, de gondoltam, addig szűrögetem-forralgatom, amíg teljesen elfogy. Vagyis a lábasba állítok egy szűrőt, ráöntöm az üvegből az anyagot, és hagyom, hogy lefolyjon, ami egyre több ideig tart. A lét (most már inkább masszát) forralom és visszaöntöm. Hogy a vége mi lesz, azt még nem tudom. Valószínűleg még kicsit szárítom majd, és valami dobozba vagy üvegbe teszem.

Előzmény: pippoka (1033)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!