Keresés

Részletes keresés

nyanya84 Creative Commons License 2017.03.13 0 0 24118

Locsolni olyan nagyon nem kellett volna, csak minimálisan, ha már tényleg nagyon száraz a földje. Ha locsoltad, és mégis "elszáradt", akkor meg kéne nézni, mi maradt a gyökeréből. Magyarul ültesd át. Ha él a gyökere, reménykedhetsz. 

Előzmény: Leandra (24117)
Leandra Creative Commons License 2017.03.13 0 1 24117

Kedves Citromfa szakértők!

Tanácsot szeretnék kérni Tőletek. November elején vásároltunk egy 2 méteres citromfát kb. 40 db zöld citrommal. Gyönyörű egészséges növénynek tűnt. A telet egy üresen álló világos házban töltötte, ahol a fűtés 10 fokon ment. Mikor elhoztuk, nem lett meglocsolva pár hétig, de a földje elég vizes volt. Gondoltuk pár hetet kibír locsolás nélkül… utána folyamatosan locsolva volt. Karácsony körül már az összes levele el volt fonnyadva, aztán ahogy telt az idő, kiszáradtak, pár le is potyogott. A hétvégén meg lett metszve. Leszedtem az összes száraz levelet róla. A citromokat is, amik besárgultak, de kőkemények. Elég siralmasan néz ki, párom már el akarja tüzelni, hogy ez tuti nem fog kihajtani soha. Én még reménykedem, mivel úgy látom, van még benne élet. A képeket megnézve látszik, hogy a fás részek végén a hajtás zöld…szerintetek lesz ebből még valami? Vagy tényleg mehet a tűzre?

Infók még a fáról: kb. 20 éves. Utánfutón hoztuk haza, 100 kilómétert utaztunk vele 8 fokban (be volt takarva körbe egy zsákkal!) Metszés után most fóliasátorba raktuk ki…és reménykedünk  :- )

Várom a hozzászólásaitokat! Köszi , Anita

Michael88 Creative Commons License 2017.02.25 0 0 24116

.

Michael88 Creative Commons License 2017.02.25 0 0 24115

Van kép

Michael88 Creative Commons License 2017.02.25 0 0 24114

Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni. Hogy csíráztassam a banán magokat??? A fajtája: Abesszin banán és kínai sárga banán... Áztassam a banán magokat 1-2 napig?? Vagy csak simán dugjam el?? Most eldughatom őket vagy várjak még vele?? Inkább 1 hónap mulva??  Nem tudok valamiért képet feltölteni... Előre is köszönöm a válaszokat!

Budai Szabolcs Creative Commons License 2017.02.12 0 0 24113

köszi az lehetséges.

Üdv

Előzmény: bombaba (24112)
bombaba Creative Commons License 2017.02.12 0 0 24112

Fejlődési rendellenesség.

Tavaly nálam is előfordult olyan cédrátnál, amelyik előző évben sokat termett. 

Előzmény: Budai Szabolcs (24111)
Budai Szabolcs Creative Commons License 2017.02.11 0 0 24111

Üdv a citromfám már virágzik, kérdésem lenne a virágban nem láttam virágport és mintha bibe sem lenne benne? Oka mi lehet?

taormina001 Creative Commons License 2017.02.11 0 0 24110

Ezt megnézi valaki?

Előzmény: taormina001 (24100)
zoli1122 Creative Commons License 2017.02.09 0 0 24109

shamandada Creative Commons License 2017.02.09 0 0 24108

Köszönöm a tanácsokat! G. Tamás

beetee Creative Commons License 2017.02.09 0 0 24107

Mint itt többen is mondták: pajzstetű. (Még a nem túl éles képeken is látszik, hogy egymás hegyén-hátán nőnek az ágakon...)

A Celaflor-ban (érdekes, egy darabig nem lehetett kapni..) is acetamiprid van, mint a Mospilanban.

A Mospilan egy fújható és felszívódó permetezőszer, ami belocsolásra is kiváló, és akkor ugyanaz a hatása, mint a Ceraflornak... csak lényegesen (fajlagosan) olcsóbb.

DE! belocsolva, vagy rudat ledugva a hatását rendesen csak vegetációban tudja kifejteni, nyugalmi állapotban nem. A Mospilannak kipermetezve van kontakt (érintőméreg) hatása,de a pajzstetvek sajna pont ellenállnak a viaszos páncél miatt ennek.

Most egy nedves ronggyal végig kellene törölgetni az ágakat, leveleket, levelek fonákját. Sokat számít. A vegyszer meg akkor fog hatni, ha megindul a nedvkeringés és jönnek majd az új hajtások.

A Mospilannak 100 napos az Élelmezésegészségügyi várakozási ideje egyes országokban, nálunk meg nincs is citrusokra engedélye. Terméses növénynél ezt tudni kell. A Ceraflor meg kizárólag dísznövényeknél használható, rá is van írva, mert annak a hosszabb felszívódó hatása miatt nem tudni mikor indul a 100 nap...

Előzmény: shamandada (24104)
bombaba Creative Commons License 2017.02.09 0 0 24106

Elvileg a Careo is jó lehet, ha tényleg növény védőszer és nem táprúd, amit vettél.

Az egész növényt le kell vele permetezni, és ismételni is a kell a permetezést a kikelő peték ellen.

Vegyél egy nagyítót, azzal könnyebb felismerni a kártevőket. Időben elkapott fertőzés ellen hatékonyabban lehet védekezni. Pl. teleltetés előtt szokták alaposan átnézni a növényeket és szükség szerint permetezni.

Amikor ilyen ragacsosak a levelek és a fa környéke, az már súlyosan fertőzött növény.

zoli1122 Creative Commons License 2017.02.09 0 0 24105

Ez a ragacs szeritem a pajzstetuk valadeka. Nalam is jelentkezett osszel, amikor behoztam a fakat, elkezdtek elszaporodni a pajzstetuk. Mivel bent nem nagyon ajanlatos permetezni, ontozeskor (telen ovatosan) actara-t kevertem az ontozovizbe, es 3-4 alkalommal megismeteltem. a tetvek persze rajtamaradtak a leveleken es az agakon,de 1-2 het utan elszaradtak, szoval mar nem kartekonyak.

shamandada Creative Commons License 2017.02.09 0 0 24104

Üdvözlök mindenkit!Van egy grapefruit magról nevelt fám, 6 éves,és most sajnos megtámadta valami fertőzés,vagy élősködő.Ragacsos nedv van a leveleken és a padlón is.

Vettem egy növény védőszert, de nem használ semmit a neve careo. Tanácsot szeretnék kérni hogyan menthetném meg a fámat. Köszönettel G. Tamás

taormina001 Creative Commons License 2017.02.05 0 0 24103

Nálam soha semmi nincs túllocsolva, épp ellenkezöleg, és nem is ágbarnulásban vagy gyökérrothadásban halnak meg. A levelek zölden hullanak le, az ágak még azután is sokáig zöldek maradnak, így az ember még reménykedik, hogy kihajt. Ehelyett a fölsö oltott rész elpusztul, az alany viszont életben marad, és adott esetben újra ki is hajt.

Előzmény: bombaba (24101)
taormina001 Creative Commons License 2017.02.05 0 0 24102

Biztosan.

Nem, nem Kumquat; azokról már letettem. Az egyetlen élö Kumquatom az, amit szegény Bene Laci Bácsitól kaptam; már óriási fa, mindent túlél, viszont nagyon mérsékelten terem és nem is túl jóízü. Az összes többi "gyári", ami azóta állt a házhoz, elpusztult. Egy barátomnál ugyanúgy járnak. Most viszont épp egy gyönyörü Citromot vesztettem el, szintén gyári; ajándékba kaptam a meggyászolt Kumquatok helyett. Mindegyik ugyanolyan szimptomában pusztul el.

Előzmény: bombaba (24101)
bombaba Creative Commons License 2017.02.04 0 0 24101

Biztosan tömegjelenségről van szó?

Eddigi citrusos pályafutásom alatt egy db ilyen esettel találkoztam összesen. de az a növény helytelen locsolás áldozata lett. Vannak oltványaim is, dugványaim is, nincs ilyen gondom.

De a kérdésedre: valószínű a téli túlöntözés, gyökérrothadás, ágbarnulás miatt pusztul el a nemes rész.

Feltételezem, a kumkvatokkal van ilyen problémád, vagy nem?

Ha igen, akkor olvasd el ezt a hsz-t:

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9141768&go=142134260

A kihajtott alany újra oltható, ha valakinek van türelme a koronát újranevelni. 

Előzmény: taormina001 (24100)
taormina001 Creative Commons License 2017.02.04 0 0 24100

Mi az oka annak a tömegjelenségnek, hogy minden boltban vett, oltott citrusugy jár, hogy az oltvány 1-2 éven belül tönkremegy, elszárad, az alany viszont életben marad és a törzsböl kihajt? Mit lehet az ilyen növénnyel kezdeni?

bombaba Creative Commons License 2017.02.04 0 0 24099

Nálam még nagy a nyugalom, azért csodálkozom.

Előzmény: csoer (24098)
csoer Creative Commons License 2017.02.04 0 0 24098

Hát hol? Persze, hogy nálam.

Nálad még "mély" alvásban vannak?

Közel a felénél a virágbimbók már alig bírnak magukkal.

Köztük a kedvenc sweetie is. Nagyon fogom sajnálni, a virágbimbós ágakat levágni.

Egyébként közel másfél hónap (vagy kevesebb) van hátra a szabadba menetelig.

Előzmény: bombaba (24096)
Budai Szabolcs Creative Commons License 2017.02.04 0 0 24097

Mikor kezded tápozni őket?

Előzmény: csoer (24095)
bombaba Creative Commons License 2017.02.04 0 0 24096

Nálad?

Előzmény: csoer (24095)
csoer Creative Commons License 2017.02.04 0 0 24095

Na végre, beindultak a citrusok ezerrel.

vinik táltos Creative Commons License 2017.02.04 0 0 24094

OK, gazdabolt van a közelben, már vásároltam ott.

Benézek majd.

Kösz.

Előzmény: evodia2010 (24093)
evodia2010 Creative Commons License 2017.02.03 0 0 24093

Hello, én gazdaboltban kaptam florimo citrusföldet, elég jó laza szerkezetű volt. Egyébként házilag kikeverve, balti tőzeg, ami jól savanyít. Meg szoktam kókuszrostot is használni a lazítás végett. Voltak itt földkeverék receptek. Oltás meg inkább nyáron szerintem: citromnak nincs olyan nyugalmi időszaka, mint a hazai gyümölcsfáknak, meg a forradáshoz is meleg kell. Bár végül is ez utóbbi előállítható tavasszal is szobában ... Nekem egy sikeres citrus oltásom volt, júniusban.

Előzmény: vinik táltos (24091)
Budai Szabolcs Creative Commons License 2017.02.03 0 0 24092

Véleményetek szerint ha behoztam a lent említett citrusfámat a szobába 4-5 napja, és elkezdett hajtani akkor hagyjam benn a nagy ablakfelület mellet???  Az a baj , hogy ahol volt  a két ablak között ott nem fér el rendesen, és sérülés nélkül nem megy a ki be pakolgatás ....

Ha benn tartom ilyen fényviszonyok között kielégítő fejlődést produkálhat?? Vagy ha visszaviszem a korbábbi helyére akkor leáll a fejlődés, nem hajt és nem virágzik tovább?

Üdv

vinik táltos Creative Commons License 2017.02.03 0 0 24091

Szia!

Szerintem nem éri meg a két kis fácskának interneten rendelni, talán később, ha több fám lesz.

A 24067 hsz-ben van a kép a két csemetéről.

Van  néhány magról kelt csemetém, tavasszal beoltom őket, az egyik fácskám adott két szép citromot, az lesz a nemes.

Gondozom, vigyázok rájuk, s minden jó tanácsot megfogadok, hogy túléljék újonc botladozásaimat.

Üdv.

Előzmény: bombaba (24089)
csoer Creative Commons License 2017.02.03 0 0 24090

Én nem tudom tényleg mennyire száraz a gyökér alsó részénél a talaj, mert ritka dolog szerintem. A felső részénél pedig jó, ha száraz. De természetesen elhiszem.

Mivel késői vásárlás volt, ha jól értettem, a jelentősen megváltozott tartási körülmény is okozhat még jelentős levélhullást.

Ezenkívül a magas hőmérséklet, mely szerintem már 10 c fok felett sem teljesen optimális. Talán ezért is száradhatott ki a talaj.

Az enyéim 5 c fok körül vannak hosszú évek óta és szinte semmi levélhullás nincs. Vizet hetente egyszer nagyon keveset kapnak.

Korábban ezt olvastam, hogy a túlöntözés okozhatja a levelek csavarodását, göndörödését.

A tavalyi évben elmaradt tápozást természetesen télen nem szabad pótolni.

A tápozás kezdetét én a kora tavaszi időre raknám, a vegetáció teljes beindulására. Én csak amikor kihelyezem a szabadba, rá egy hétre kezdem el a tápozást.

Hőmérséklettől függően, március közepe tájékán, de lényeg ne legyen jelentősen hidegebb az éjszakai hőmérséklet a teleltetőben lévő hőmérséklettől.

Tápozásra sokan, sokfélét használnak. Vannak speciális, különböző márkájú citrus tápszerek, valamint vitaflóra, woldünger stb., én universol green -t, fertiplus-t, nyár közepétől kálium nitrátot használok.

Előzmény: Budai Szabolcs (24083)
bombaba Creative Commons License 2017.02.03 0 0 24089

Mivel én sem tudok kézben hazahozni 20 fának elegendő földet az átültetéshez, interneten szoktam rendelni, házhoz hozzák. Megfelelő földet is, trágyát is, tápot is.

Ha citrustartással akarsz foglalkozni, akkor lépj tovább, nem a tesco az, ahol be kell szerezned a szükséges dolgokat.

A talaj savanyítása öntözővízzel csak egy szükségmegoldás.

Előzmény: vinik táltos (24088)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!