Keresés

Részletes keresés

zsorsz Creative Commons License 2018.05.18 0 0 302

Bocs,2.Devin,1.Titus

Előzmény: zsorsz (301)
zsorsz Creative Commons License 2018.05.18 0 0 301

Az idegen porzást vizes flakonba tett vad som ágakkal a bokrok közé oldom meg.

1. Devin, 2. Titus.

1. 2.

Előzmény: Amita13 (298)
csehrigo Creative Commons License 2018.05.18 0 0 300

Sziasztok

Ide is bemásolom

Kovács Gyula: Mit ér egy örökség? 
.

Az emberélet útjának felén túl annyi bölcsességgel rendelkezik már a magamfajta öreg gyümölcsész is, hogy nem keresi az alapvető etikai kérdésekre adandó állandó válaszokat. Bár könnyen lehet, hogy az efféle bölcselkedés valójában – gyávaság. Félelem attól, hogy a bizonyosság tönkreteheti az ember maradék illúzióit.

Van azonban úgy, hogy moralizálás nélkül kell szembesülni a valósággal.
Az elmúlt időkben egyre többször merült fel bennem a kérdés: mit ér egy nép öröksége?
A szomszédos népekre tekintve, vagy Európát és a nagyvilágot vizsgálva, azt tapasztaljuk, hogy végül is mindez valójában nem kérdés. 
Minden nép, de akár közösség elsősorban saját öröksége által azonosítja be magát és büszke rá, hogy tradíciót sajátjának tekintheti és védheti. Ha kell, minden áron – összes intézménye és szabad választói révén. .
De vajon mit ér egy örökség – ha magyar? 
Erre már, fogalmazzunk diplomatikusan, bonyolult a válasz. Különösen, ha számba vesszük az elmúlt évtizedekben hagyományaink ellen elkövetett bűnöket is.

Nem ma, régen volt, amikor rácsodálkoztam Göcsej néprajzának egyedi világára és menteni kezdtem a még menthetőt. 
Megpróbáltam megőrizni, többek között, saját térségünk gyümölcsészeti hagyományait. Felkutattam a régi fajtákat, beoltottam és létrehoztam előbb Göcsej régi gyümölcsfajtáinak génbankját. Az idő múlásával bővült az Őrség, később Hetés anyagával – végül hosszú évtizedek alatt az egész Kárpát-medence régi fajtái gyűltek egybe. 
Hatalmas összefogással sok-sok jóakaratú ember segítségével sikerült létrehozni a Tündérkert-mozgalmat és a legnagyobb pusztítások közepette a régi magyar gyümölcsfajták valaha volt legnagyobb gyűjteményét. (A Gyűjtemény: több mint 3000 fajtát gyűjtöttem be és ültettem el a Pórszombat melletti Medes-hegyen – mára a fajták jelentős része termőre fordult.)

Viszont a felhőtlen „tündérmese” az idei télig tartott.

Előzménye az, hogy 2017 augusztusában környékünkön egy osztrák érdekeltségű vadásztársaság váltotta fel az eddigi hazai vadgazdálkodót. Mindaddig a vadgazdálkodó és a Gyűjtemény, vagyis köztünk semmilyen vadgazdálkodásból eredő probléma nem merült fel.
Időben tájékoztattam az augusztus óta birtokban lévő társaságot a Gyűjtemény genetikai és kulturális értékeiről, sőt, be is jártuk a gyűjteményes kerteket. Az osztrák érdekeltség, azonban, rögtön az első évében abszolúte semmit nem tett a vadkár megelőzése érdekében. A vadgazdálkodás kimerült a vadászatban – így a 2017/18-as tél folyamán a Gyűjtemény 4 kertjét igen súlyos, vadkár érte! (Összesen 11 kertben őrizzük a fákat). A megelőzés érdekében természetesen minden területet bekerítettünk – sőt egyedileg is védtük a gyűjtemény egy részét; amennyire erőnkből telt.

A vadkár által elpusztított gyümölcsfák között volt néhány olyan fajta is, amelynek szó szerint utolsó egyedeit őriztük, ezek a fajták végleg elvesztek a magyar örökség számára! 
Így a Porhanyós rétesalma – például. Ez a növényországi ajándék összesen 2-3 hónapig érett nyaranta, és az időben visszanyúló gasztronómiai hagyomány szerint még az a személy is tudta fogyasztani, akinek foga sem volt. Vagy a Pünkösd királya, amelyet tavaszvégen vettek elő az eltárolt búzából, és amelyik az egyik legtartósabb magyar almafaja lehetett. Éréstől érésig tartották, tovább eltartható volt még a Húsvéti rozmaringnál is. 
Ezeknek a gyümölcsöknek már hírmondójuk sem maradt – a fajták végleg elvesztek a magyar pomológia számára.

A társaság a vadkár okozta pusztításra, midőn felvetettem nekik, hogy tudniillik a pusztítás anyaga szó szerint felbecsülhetetlen értékű anyag volt, úgy reagált, hogy ami fölbecsülhetetlen, azt nem is lehet felbecsülni. Tehát – annak értéke sincs. Értsd alatta: értéktelen.

Közben elmúlt a tél és közeleg a nyár. 
Közeleg a gyümölcsérés ideje. 
De most is a kellő és szükséges gazdálkodási morál helyett egyszerű garázdálkodási morálról beszélhetünk. És így nem kell prófétai jóstehetséggel sem rendelkezni, hogy belássuk: a Gyűjtemény hamarosan a megállíthatatlan pusztulás útjára fog lépni. De nemcsak ez a pótolhatatlan génbanki Gyűjtemény – hanem a helyi emberek és gazdák munkáját is ellehetetleníti a várhatóan igen jelentősnek ígérkező vadkár.

Nyugodtan föltehetjük hát a kérdést: mit ér az örökség – ha magyar?

Ha örökségünk valóban értéktelen és az ősökről ránk maradt tradíciót bárki, bátran és szabadon pusztíthatja, sőt kénye-kedve szerint garázdálkodhat vele – akkor megszámláltatott Szent István népének ideje a Kárpát-medencében.

De ellentétben, ha mindennek mégis van értéke, akkor nincs helye közöttünk azoknak, akik hagyományainkat nem tartják tiszteletben. Mert ha jön a nyár és megérkeznek a „vadak” – mindannyian kiszolgáltatottak leszünk.

Pórszombat, 2018. Szent György havában.

Kovács Gyula
Magyar Örökség-díjas 
(2015) erdész, 
Kárpát-medence régi gyümölcsfajtáinak őrzője

diospyros Creative Commons License 2018.05.18 0 0 299

üdv, 

milyen fajta?

a mellérakás szerintem mindenképp működik, mert szélporozta növény, ha a méhek finnyásak lennének (ti. megérzik a félholt ágat) sincs gond. ráadásul így extra közel van a porzó... :)

hátrány, h minden évben meg kell csinálni, de nem nagy munka. ha nagy a bokor, szerintem akkor is 2-3 ág elég az uralkodó szélirányokba téve, hogy ráfújja a virágport.

én vizes pet palackba akartam tenni (beásva a földbe) de úgy tűnik, nincs erre sem szükség

(épp nem vittem ki palackot, a hely messzebb, külterületen van.)

leszúrtam a földbe, meglocsoltam. meglepő módon még 2 hét múlva is szép volt az ág. 

lehet, hogy még le is akart volna gyökerezni :)

som ágat rendkívül egyszerű találni: (kora) tavasszal (bár most a márc. 1-i  fagy miatt kicsit később) kitűnik (kissé okker)sárga virágpompájával az összes többi bokor-fa közül, és mivel út- és erdőszéleken díszlik, így könnyen megközelíthető. én már tavaly kifigyeltem a lelőhelyeket, amik az országút mellett vannak, és kocsival pont ott megyek el, így nem külön idő és benzin a beszerezés.

talán március 15 körül volt, amikor begyűjtöttem pár ágat. kicsit meg is cirógattam a nemes somot vele, nem tudom ez mennyire volt hatásos, majd ledugtam. ősszel meg kellene nézni ezeket a vadsom lelőhelyeket, milyen ott a termés, biztos ki lehet fogni egy szebb gyümölcsminőséget produkáló bokrot...

Előzmény: Amita13 (298)
Amita13 Creative Commons License 2018.05.18 0 0 298

Nálam egy bokor van (tartottam is tőle, hogy nem fog teremni). Idén 5 éves, és végre hozott egy jó csomó virágot, és kötött is belőle, na nem sokat. Még van rajta pár darab, de nálam is sok lehullott. Azt nem tudom, hogy a szerény kötődés annak tudható be, hogy a környéken nincs som (tudtommal), vagy mivel első virágzás...

Hajtani viszont úgy hajt, mint akit kergetnek, már másodszor alakítom idén, hogy ne összevissza formája legyen. 

Viszont: ez a vadsomról-ág mellérakós ötlet tetszik, mivel épp azon vacilláltam, hogy kéne mellé másik bokor, de hely az nem nagyon van... Már csak találnom kéne a közelben som bokrot. :)

Előzmény: diospyros (296)
diospyros Creative Commons License 2018.05.17 0 1 297

nagy berkenyefa ültetés Németországban

diospyros Creative Commons License 2018.05.17 0 0 296

nekem az "öreg" (kb. 4-5 éves) somom virágai a márc. 1-i fagyban nagyon megritkultak,

10 szem ha van rajta. (tavaly 40 is volt, de akkor meg az UV perzselte le őket...)

a másikakon nekem is volt pár kis som, de leestek, mint neked.

pedig vad som is volt mindegyik (3 bokor) melett, elég jól is bírták, virítottak sokáig

vizes földbe voltak dugva a vad porzók :) csak a biztonság kedvéért tűztem oda, ezen ne múljon. később azért remélem számítanak egymásra is, már azóta négyen vannak :)

UV, nyári szárazság meglepett, mennyire érzékeny még az idősebb példány is, mint a mézbogyó, perzselődnek a levelei, szomjazza a rendszeres öntözést. gondolom, később nagy gyökérzettel) nem lesz már ilyen érzékeny, hisz' a természetben is ki van téve a déli lejtőn a napnak, és nem öntözi, csak a természet. igaz, ezek nemesítettek...

Előzmény: Nobody1 (295)
Nobody1 Creative Commons License 2018.05.17 0 0 295

Az idén végre hozott egy virágot az egyik kis som bokrom. Eddig megvolt a kis termés, de mára eltűnt. Viszont intenzív növekedésbe kezdett, 20-30 centis új hajtásokat nevel. Remélem jövőre már lesz mutatóba némi termése is...

diospyros Creative Commons License 2018.05.17 0 2 294

Előzmény: diospyros (293)
diospyros Creative Commons License 2018.05.17 0 2 293

HÁZI BERKENYE (Sorbus domestica) kb. 8 éves fa.

Teremni fog a berkenyém?? ;)

Virágzás (2018. május 1.):

Terméskezdemények?? (2018. május 17.):

diospyros Creative Commons License 2018.03.21 0 0 292

én is erre gondoltam :)

Előzmény: evodia2010 (291)
evodia2010 Creative Commons License 2018.03.20 0 0 291

Villanyszerelési anyagokkal is üzletel, rohangál mindenfelé, szerintem nincs semmire se ideje.

Előzmény: diospyros (285)
diospyros Creative Commons License 2018.03.20 0 0 290

igazság! a tied [övé] nagyobb! :)

legalábbis a 2. ajánlat az, ami jobb konstrukció.

bocsánat, ez a vaterás ajánlat elkerülte a figyelmem az ajánlás során :)

Előzmény: Nobody1 (289)
Nobody1 Creative Commons License 2018.03.20 0 0 289

Igen, a méret is lényeges nem csak az ár. :)

A Te linkjeidben az 50-60 cm-es volt 8, a 20-30 cm-es meg 4 ezerért.

Az enyéimben meg a 30-60, illetve a 60-100 cm-est kínálnak 6 ezerért.

Hogy aztán a tényleges méret mekkora lesz, az megint más kérdés. Van ahol rendesen csak a föld feletti növényt mérik és van ahol a cserepet/konténert is beleszámítják a magasságba...

Előzmény: diospyros (288)
diospyros Creative Commons License 2018.03.20 0 0 288

illetve mindig meg kell nézni az ár mellé a 

MÉRETet is. a kettő együtt releváns.

hiába olcsóbb valami, ha pl. csak 30 cm, a másik meg 1 méter.

nyilván, edzett növényvadászoknak ezt nem kell írni,

csak ha idetéved valaki, aki még nem rendel(getett)...

Előzmény: Nobody1 (282)
diospyros Creative Commons License 2018.03.20 0 0 287

Buzsáki tömege: nem tudom, most ültetem majd :)

videót nem találtam róla, külföldit sem,

(Kirschnuss / červená Sychrov vlašský ořech, red, blood walnut...)

ha valaki talál, kérem, linkeljen!

THX!

Előzmény: evodia2010 (283)
diospyros Creative Commons License 2018.03.20 0 0 286

igen, a Józsi! :)

Előzmény: evodia2010 (283)
diospyros Creative Commons License 2018.03.20 0 0 285

igen, de a vaterás (= www.kiskert.com, Ete községből, szülőföldemtől nem messze :)

is 6.000 Ft :(

én többször (kb. 6x) írtam a fószernek, egyszer sem írt vissza, még háromszor egyedi,

nevével, címével ellátott, nyomtatott ajándékot is küldtem neki, még annyit se írt vissza,

hogy köszönöm, nem kérem, hogy minden évben küldjél ajándékot a semmiért.

ha beszélsz vele, és van kedved, említsd meg neki, hogy volt egy ilyen marha... :)

olvastam mások negatív véleményét is (ld. vatera), szóval nem egyedi az esetem.

Igaz, volt sok (többségben) POZITÍV vélemény is.

Bizos sok a meló, nem ér rá írogatni. (Akkor minek van e-mail címe?)

Nobody1 Creative Commons License 2018.03.20 0 0 284

Van itt valakinek Starcrest (Chastar) őszibarackja? 

Vagy Mariska, esetleg piros húsú fajtája?

evodia2010 Creative Commons License 2018.03.20 0 0 283

Józsi jó fej, csak most már a személyes átvételi pontjain is díjat számol fel...

Valakinek van saját tapasztalata a buzsáki vérbélű dió tömegével (1 szem dió, átlagosan) kapcsolatosan?

Nobody1 Creative Commons License 2018.03.19 0 0 282

Van azért árban a kettő között is.

http://www.novenyshop.hu/termek/juglans-regia-buzsaki-pirosbelu-buzsaki-pirosbelu-dio

vagy

http://www.vatera.hu/szabadgyokeru-verbelu-dio-oltvany-buzsaki-piros-2599433705.html

Tőle egyszer már vásároltam növényeket és nem csalódtam. (10 db helyett 12 db érkezett - tudatosan - és a legkisebb is nagyobb volt a megadott méretnél.)

Előzmény: diospyros (280)
Lasaron Creative Commons License 2018.03.19 0 0 281

Köszönöm szépen. Ősszel lehet benevezek 1 DM kertesre. Még sosem vettem tőlük semmit, nekem elég borsosak az áraik, de mondjuk ez tényleg elég ritka ahhoz, hogy mindegyik kereskedőnél legyen.

A másik ami DM kert mellet szólna, hogy két faluval van odébb, így elmehetek érte személyesen, hátha a legnagyobbat adja... :?)

Előzmény: diospyros (280)
diospyros Creative Commons License 2018.03.19 0 0 280

üdv, innen:

http://egzotikusdisznovenyek.hu/node/949

kb. 80 centist kaptam. (50-60 cm-t írtak :)

ára kicsit derága, de ez van.

dmkert-ben van kisebb is (20-30 cm), olcsóbban (féláron):

http://www.dmkert.hu/palmak/buzsaki_pirosbelu_dio

viszont az előbbivel 1 évet nyersz.

Lassan nő, kis koronát nevel (dióhoz képest).

Előzmény: Lasaron (279)
Lasaron Creative Commons License 2018.03.16 0 0 279

Érdeklődhetek, hogy a vérdiót honnan szerezted, milyen fajta? Egy ilyenre nekem is fáj a fogam. :)

Előzmény: diospyros (277)
diospyros Creative Commons License 2018.03.16 0 0 278

tegnap néztem:

- metz, westerveld, boom en f., török óriás, stb. kis naspolyákat lerágta az őz és/vagy

a nyúl télen, mert nem volt áram a pásztorban, bementek... törzse védve volt...

na de ugye a termés az ágvégeken lett volna. :((

...akkor ez egy vegetatív év lesz... kapott lemosó permetet, bár pont a naspolyát nem akartam permetezni sosem... de a károsítás miatt kellett. ill. meg is metszettem, hogy jól tudjon gyógyulni,

ill. sebkezeltem.

érdekes, a tűzelhalás álló (címkéjén: részben tűzelhalás álló:)

http://dmkert.hu/enciklopedia/gyumolcstermok/naspolya_tuzelhalas_allo_naspolya

fajtát nem károsította! :)

ez a területen belül máshol van, elkerülte a figyelmét? 

ill. az lehet a magyarázat, hogy 3-4 x nagyobb fa, lehet, hogy úgy ítálte meg, ha látta is az állat, hogy nem finom a rügy, mert nem zsenge fáról van szó...

ez a fa közel van a "tűzhöz", azaz vízhez :) =kúthoz, így sok vizet és trágyát kapott...

ennyit jelent a gondoskodás, és lehet, ez mentette meg a rágástól is...

talán ennek a terméséről idén beszámolhatok...

Előzmény: diospyros (277)
diospyros Creative Commons License 2018.03.16 0 0 277

rendeltem egy Kazanlak somot is :)

De csak 2 hét múlva ültetem ki... bár ápr. 21-én, vagy májusban is jöhet valami...

de ne jöjjön már!!

a piros (vér-)diót (és még egy-két mást),

lehet, hogy csak május végén ültetem ki, konténerben kibírja addig...

Előzmény: diospyros (274)
diospyros Creative Commons License 2018.03.16 0 0 276

...igen, bírja, a márc. 1-i nagy hidegbetörést is elviselte,

de sajnos jövő hét elején lehet akár -10 fok is.

közben meg szépen virágoznak a somok...

hideg térkép:

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=147210000&t=9213987

Előzmény: Kevin 90 (275)
Kevin 90 Creative Commons License 2018.03.14 0 0 275

Szia! A som elvileg bírja a fagyokat és, ha jól emlékszem  akkor a virágai is bírják a kissebb fagyokat. Nyilván ez fajtától is függ  de szerintem nem lesz gondja a somodnak. :-) 

Előzmény: diospyros (274)
diospyros Creative Commons License 2018.03.13 0 0 274

Pár napja kiültettem egy sárga somot (Lutea) lehet, hogy nem kellett volna, de már virágzott a pincében... H-k-re durva mínuszt mondanak.

Lutea is kapható itt, 2.800 ft 

http://szikert.hu/Lutea-Husos-Som-t866

Kazanlak:

http://szikert.hu/Kazanlak-Husos-Som-t865

Előzmény: diospyros (273)
diospyros Creative Commons License 2018.03.13 0 0 273

Rendeltem egy Santa Rosa-t porzónak :)

http://szikert.hu/Santa-Rosa-t527

Előzmény: kaalyz (271)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!