Keresés

Részletes keresés

csehrigo Creative Commons License 2016.05.17 0 0 87

Utána néztem ennek az Amalgerolnak.

Ez valami tuti jó dolog lehet.

Mondjuk az árát nem találtam meg.

Előzmény: memorix (86)
memorix Creative Commons License 2016.05.15 0 0 86

van önporzós mandula

pl: supernova

tuono

vagy van helyi nemesített amiket párban kel ültetni

tétényi rekord

tétényi bőtermő

tétényi kedvenc

budatétényi 70

akkor lesz termésed ha nem locsolgatod a fát, a száraz helyett szereti, ha párás a levegő akkor a monillia megtámadja.

Érdemes a fát úgy beültetni hogy egy zsák marhatrágyát aláraksz + egy kis fekete földet.

Jellemzően 4-5 évente hoz nagyobb termés. Olyan helyre érdemes ültetni ahol több a napsütés és kevésbé van kitéve a tavaszi fagyoknak. pl déli oldalú lejtők. 

Ha nálad megy le a hideg levegő tavasszal ahova beültetted a fát akkor ledobálja a termését. A meszet nem szereti csak eltüri.

Adjál neki Amalgerolt + Alginitet+ Kálisót. Attól megtáltosodik . (Kálium igényes a mandula)

Nálam supernova önporzós van. 

Előzmény: csehrigo (83)
Ali-bá Creative Commons License 2016.05.15 0 0 85

Idézet: Dr. G. Tóth Magdolna: Gyümölcsészet c. könyvéből.

Magyarország a mandula termeszthetőségének északi határán helyezkedik el, éghajlatunk nem elégíti ki tökéletesen a mandulafa biológiai igényeit. Gazdaságos termesztés csak a szubmediterrán hatásoknak kitett mikrokörzetekben (Baranyában, a Balaton-felvidéken, Vértesalján, Buda környékén, a Mátraalja és Hegyalja egyes részein) remélhető.

csehrigo Creative Commons License 2016.05.12 0 0 84

"Mivel az eredetileg is sok szerves savat tartalmazó erdei alomtakaró bontását nagyrészt a mikroszkopikus gombák végzik, ezért a termelt szerves anyag savanyú, ami az erdőtalajok erőteljes kilúgzását és savanyúságát okozza."

Most akkor lúgos vagy savanyú? Nem értem.

csehrigo Creative Commons License 2016.05.12 0 0 83

A mandulának jó a barna erdőtalaj?

Azért kérdem,mert azt olvastam,hogy ennél a talajtípusnál :

"A főtípusban többségében uralkodó vagy jellemző talajképző folyamatok a kilúgozás, a kilúgozás miatti savanyodás"

A mandula inkább a meszes talajt szereti.

Van egy fám ami rendszeren ledobálja a mandulákat ami állítólag a mész hiánya a talajban.

A többi meg nem.

A földben is vannak kisebb nagyobb mészkődarabok.

Légvonalban pár száz méterre tőlem meg már vannak nagy mandulafák.

Ott jó nekik? A környéken mindenhol ugyan olyan föld van.

Gondoltam ültetek párat,mert nem túl kényes, a szárazságot is jobban viseli más fákhoz képest.

nyebojsza Creative Commons License 2016.05.10 0 0 82

Ismerem én is fűrészelgettem, az úttörő nyakkendőre raktuk, nem kellett a megkötésével bajlódni...

Hát kinek mi tetszik... nekem nem: magában úgy néz ki mint az ecetfa (amit utálok mint a bodzát, kiirthatatlan, ha egy ideig nem nézek be a farakás mögé, biztos, hogy rövid időn belül egy hatalmas bodza fog ott éktelenkedni)

Nagy erdőben magasra nő, hosszú egyenes törzse van, talán a fája se rossz, de ahhoz kell min. 20-30 hektár, kertbe nem tenném...

Előzmény: Antikmuki (80)
Antikmuki Creative Commons License 2016.05.03 0 0 81

Készítettem pár képet a mogyikról :

Ez a fagy miatt lehet,legalábbis ezt gondolom.

Előzmény: Antikmuki (78)
Antikmuki Creative Commons License 2016.05.03 0 0 80

A fekete dió mire jó,Nekem tetszik a fa maga és a terméséből anno nyaklánc medálokat készítettek,itt láthatsz párat:

https://www.google.hu/search?q=fekete+di%C3%B3+med%C3%A1l&espv=2&biw=1920&bih=955&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwiLj4_0qb3MAhWJmBoKHcOTC6UQsAQIGQ

De azt meg is kellene érni mire ezek teremni fognak,a fája meg nagyon szép fekete és elég jó ára is van.

Előzmény: nyebojsza (79)
nyebojsza Creative Commons License 2016.05.03 0 0 79

Ez vaddió? mire jó? szerintem a fája se ér semmit...

Előzmény: Antikmuki (77)
Antikmuki Creative Commons License 2016.05.03 0 0 78

Remélem is ;),de azért a friss hajtások vége vissza konyult ;(,de ezt most minek tudható be nem tudom,remélem nem fogja befolyásolni a fejlődésüket és a termést.

Előzmény: nyebojsza (76)
Antikmuki Creative Commons License 2016.05.03 0 0 77

A hétvégén előszedtem a veremből a fekete diókat is,többször megnéztem őket de nem láttam eddig mozgolódást és most végre elindultak,ki is ültettem őket.

nyebojsza Creative Commons License 2016.05.02 0 0 76

szerintem a mogyoró elég jól bírja a fagyot :)

Előzmény: Antikmuki (75)
Antikmuki Creative Commons License 2016.05.02 0 0 75

Nálam a mandulán nem látni fagyást,igaz még nem hozott termést egyik sem,remélem ez a fagyás nem lesz visszatérő vendég a közeljövőben mert most hazavágta a gesztenyefáim,és a diófákat is a mogyorón nem látom még hogy mit történt velük majd a termésből kiderül hogy lesz e avagy sem.

Előzmény: pintjano (74)
pintjano Creative Commons License 2016.04.30 0 0 74

A szőlőt, kajszit a minusz 6 letarolta, de a mandulán látok ép terméséseket.

Már nagyobbak voltak ... Hűvös van, még két napja is fagyott, de kevesebbet minusz 3, igy nem fejlődik.

Lehet annak köszönhető a maradék, hogy magról és az itt régen volt--már nincs-- mandulafáról ülettem immár 20-30 éve?  Tavaj a virágzáskor kisebb fagy levitte (tetején volt, de az a madaraké-- 3-4-5 m magas némelyik több)

üdv PJ

Előzmény: Antikmuki (73)
Antikmuki Creative Commons License 2016.04.30 0 0 73

A kép kb 2 hete készült,vagyis április.

Előzmény: Ali-bá (72)
Ali-bá Creative Commons License 2016.04.29 0 0 72

Szép hajtásai vannak. Melyik hónapban készült a kép?

Előzmény: Antikmuki (71)
Antikmuki Creative Commons License 2016.04.29 0 0 71

Első mandula oltásom,mandula magoncba ékoltással:

vlacko Creative Commons License 2016.04.04 0 0 70

Én törökmogyoró alanyra oltottam bordólevelűt, zöldlevelűt, meg egy kertészetből csent nemesmogyorót, aztán ezek gyönyörűen porozzák egymást.

Előzmény: Magdi60 (4)
pintjano Creative Commons License 2016.03.16 0 0 69

Nem tudom miféle mandulák ezek, de a mandula locsolás nélkül is termeszthető, igaz

nem ad annyit és kisebbek a termései. Én soha nem öntöztem, csak a fagy viszi el. S ha helyben

magról van ültetve, akkor "kipusztithatatlan"... De az üzlet nagy úr.

üdv PJ

Előzmény: diospyros (66)
Ali-bá Creative Commons License 2016.03.16 0 0 68

Államilag elismert mandula fajták:

Budatétényi 1 - Budatétényi 70 mandulafa - Szigetcsépi 55 - Szigetcsépi 58 - Szigetcsépi 92 - Tétényi bőtermő mandula- Tétényi kedvenc - Tétényi keményhéjú mandulafa - Tétényi rekord mandulafa

nyebojsza Creative Commons License 2016.02.26 0 1 67

az alábbi linkben van szó a gyökérzetről is :)

http://gazigazito.hu/?modul=oldal&tartalom=1089264

Előzmény: Deanie (54)
diospyros Creative Commons License 2016.02.25 0 0 66

Írják a mandulafákat az USA-ban,

mert nem tudják a szárazság miatt öntözni Kaliforniában...

20 perc 44-nél

- megdöbbentő videó, csak erős idegzetűeknek!

no de kertészkedésre fel!

diospyros Creative Commons License 2016.02.25 0 0 65

mogyoró metszés: http://gazigazito.hu/?modul=oldal&tartalom=1089264

igen, a mogyorónál két fontos dolog van:

- rendszeres metszés

- és rendszeres öntözés.

sokfelé láthatók elvadult mogyoróbokrok (rendszerváltás előtt is kedvelt volt, de a metszés hiánya miatt elvadultak), amiket nem metszettek, besűrűsödtek és nem (vagy keveset) teremnek.

egymást gátoló tősarjak eltávolítása. bokor belseje világos legyen. szellős legyen a bokor.

a gyakorlat teszi itt is a mestert.

ha nem (vagy keveset) öntözzük képes ropogósra száradni a (fiatal növény) levele. ki nem pusztul ugyan, de nem terem vagy silány (aszott) lesz a termés. ugyanez a kivire is igaz.

horvátországban tavaly a házi szállásunkon olyan kiviket láttam, amik (aug. eleje) teljesen mumifikálódtak az öntözés hiánya miatt. pedig a vízcsap 2 méterre volt a kivilugastól...

(és persze a mogyoró ormányos, gubacsatka is megjelenhet, de előbbit le tudjuk minden hajnalban :( rázni, ha a kertben kéznél van a bokor, az atkás ágakat meg el kell égetni.)

nyebojsza Creative Commons License 2016.02.25 0 0 64

akkor viszont ahhoz a fajtához kell valami porzó...

Előzmény: Nikon90 (62)
Antikmuki Creative Commons License 2016.02.25 0 0 63

Én amikor rendeltem előre utalást választottam és felhívtam őket hogy mégis mikor lesz postára adva mikor utaljak,erre a válasz akár most is és adják is postára és úgy is volt pár nap múlva már itt is voltak persze rendeltem még a két mandula mellett mézbogyót,áfonyát,naspolyát is így szép nagy csomagot kaptam ;)

Előzmény: Tengerész 2 (61)
Nikon90 Creative Commons License 2016.02.24 0 0 62

Csak nem egy időben virágoznak, így nincs gond belőle :)

Előzmény: nyebojsza (59)
Tengerész 2 Creative Commons License 2016.02.24 0 0 61

Köszönöm, tegnap meg is rendeltem két fajtát(Budatétényi 70 és Tétényi kedvenc) amik hajlandók egymást és a korábban máshol rendelt Tétényi bőtermőt összevisszaporozni, ma vissza is igazolták, szóval akár lehet is valami belőlük. Már csak az a kérdés, hogy fogok velük boldogulni, mert bevallom korábban nem nézegettem az irodalmat, ami felhívja a figyelmet egy rakás veszedelemre a mandulával kapcsolatban (monilia pl) amiktől jól bexartam, ha korábban olvasom lehet nem merek belevágni (SEMMI kertész tapasztalatom nincs), de ugye a kocka el van vetve.

Előzmény: Antikmuki (57)
Antikmuki Creative Commons License 2016.02.24 0 0 60

És lesz belőle sárga vagy őszi mandula ;))))

Előzmény: nyebojsza (59)
nyebojsza Creative Commons License 2016.02.24 0 0 59

A mogyorónak barkája van, mint a diónak, azt a szél "porozza",

a mandulának meg virága, mint a baracknak, ahhoz meg méhek kellenek :D)

Ha van a közelben sárgabarack vagy őszi, ami együtt virágzik a mandulával, a méhek simán összekeverik :)

Előzmény: Tengerész 2 (55)
arpad-lajos Creative Commons License 2016.02.23 0 0 58

Természetesen mogyoró virágporával nem termékenyül a mandula. A Tétényi bőtermőt jól termékenyíti a Tétényi kedvenc, a Budatétényi 1 és Budatétényi 70-es fajta. Ezek közül a 3 fajta közül próbálj beszerezni egyet. Nem olyan ritkák ezek a fajták, valahol biztos lehet kapni, csak türelem kell hozzá.

Előzmény: Tengerész 2 (55)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!