A mogyoró és a mandula a legolcsóbban termeszthető növények közé tartozik, melyeknek termése értékes tápanyagokat, vitaminokat tartalmaz, jóízű és sokféleképpen felhasználható.
vagy van helyi nemesített amiket párban kel ültetni
tétényi rekord
tétényi bőtermő
tétényi kedvenc
budatétényi 70
akkor lesz termésed ha nem locsolgatod a fát, a száraz helyett szereti, ha párás a levegő akkor a monillia megtámadja.
Érdemes a fát úgy beültetni hogy egy zsák marhatrágyát aláraksz + egy kis fekete földet.
Jellemzően 4-5 évente hoz nagyobb termés. Olyan helyre érdemes ültetni ahol több a napsütés és kevésbé van kitéve a tavaszi fagyoknak. pl déli oldalú lejtők.
Ha nálad megy le a hideg levegő tavasszal ahova beültetted a fát akkor ledobálja a termését. A meszet nem szereti csak eltüri.
Adjál neki Amalgerolt + Alginitet+ Kálisót. Attól megtáltosodik . (Kálium igényes a mandula)
Idézet: Dr. G. Tóth Magdolna: Gyümölcsészet c. könyvéből.
Magyarország a mandula termeszthetőségének északi határán helyezkedik el, éghajlatunk nem elégíti ki tökéletesen a mandulafa biológiai igényeit. Gazdaságos termesztés csak a szubmediterrán hatásoknak kitett mikrokörzetekben (Baranyában, a Balaton-felvidéken, Vértesalján, Buda környékén, a Mátraalja és Hegyalja egyes részein) remélhető.
"Mivel az eredetileg is sok szerves savat tartalmazó erdei alomtakaró bontását nagyrészt a mikroszkopikus gombák végzik, ezért a termelt szerves anyag savanyú, ami az erdőtalajok erőteljes kilúgzását és savanyúságát okozza."
Ismerem én is fűrészelgettem, az úttörő nyakkendőre raktuk, nem kellett a megkötésével bajlódni...
Hát kinek mi tetszik... nekem nem: magában úgy néz ki mint az ecetfa (amit utálok mint a bodzát, kiirthatatlan, ha egy ideig nem nézek be a farakás mögé, biztos, hogy rövid időn belül egy hatalmas bodza fog ott éktelenkedni)
Nagy erdőben magasra nő, hosszú egyenes törzse van, talán a fája se rossz, de ahhoz kell min. 20-30 hektár, kertbe nem tenném...
Remélem is ;),de azért a friss hajtások vége vissza konyult ;(,de ezt most minek tudható be nem tudom,remélem nem fogja befolyásolni a fejlődésüket és a termést.
A hétvégén előszedtem a veremből a fekete diókat is,többször megnéztem őket de nem láttam eddig mozgolódást és most végre elindultak,ki is ültettem őket.
Nálam a mandulán nem látni fagyást,igaz még nem hozott termést egyik sem,remélem ez a fagyás nem lesz visszatérő vendég a közeljövőben mert most hazavágta a gesztenyefáim,és a diófákat is a mogyorón nem látom még hogy mit történt velük majd a termésből kiderül hogy lesz e avagy sem.
A szőlőt, kajszit a minusz 6 letarolta, de a mandulán látok ép terméséseket.
Már nagyobbak voltak ... Hűvös van, még két napja is fagyott, de kevesebbet minusz 3, igy nem fejlődik.
Lehet annak köszönhető a maradék, hogy magról és az itt régen volt--már nincs-- mandulafáról ülettem immár 20-30 éve? Tavaj a virágzáskor kisebb fagy levitte (tetején volt, de az a madaraké-- 3-4-5 m magas némelyik több)
sokfelé láthatók elvadult mogyoróbokrok (rendszerváltás előtt is kedvelt volt, de a metszés hiánya miatt elvadultak), amiket nem metszettek, besűrűsödtek és nem (vagy keveset) teremnek.
egymást gátoló tősarjak eltávolítása. bokor belseje világos legyen. szellős legyen a bokor.
a gyakorlat teszi itt is a mestert.
ha nem (vagy keveset) öntözzük képes ropogósra száradni a (fiatal növény) levele. ki nem pusztul ugyan, de nem terem vagy silány (aszott) lesz a termés. ugyanez a kivire is igaz.
horvátországban tavaly a házi szállásunkon olyan kiviket láttam, amik (aug. eleje) teljesen mumifikálódtak az öntözés hiánya miatt. pedig a vízcsap 2 méterre volt a kivilugastól...
(és persze a mogyoró ormányos, gubacsatka is megjelenhet, de előbbit le tudjuk minden hajnalban :( rázni, ha a kertben kéznél van a bokor, az atkás ágakat meg el kell égetni.)
Én amikor rendeltem előre utalást választottam és felhívtam őket hogy mégis mikor lesz postára adva mikor utaljak,erre a válasz akár most is és adják is postára és úgy is volt pár nap múlva már itt is voltak persze rendeltem még a két mandula mellett mézbogyót,áfonyát,naspolyát is így szép nagy csomagot kaptam ;)
Köszönöm, tegnap meg is rendeltem két fajtát(Budatétényi 70 és Tétényi kedvenc) amik hajlandók egymást és a korábban máshol rendelt Tétényi bőtermőt összevisszaporozni, ma vissza is igazolták, szóval akár lehet is valami belőlük. Már csak az a kérdés, hogy fogok velük boldogulni, mert bevallom korábban nem nézegettem az irodalmat, ami felhívja a figyelmet egy rakás veszedelemre a mandulával kapcsolatban (monilia pl) amiktől jól bexartam, ha korábban olvasom lehet nem merek belevágni (SEMMI kertész tapasztalatom nincs), de ugye a kocka el van vetve.
Természetesen mogyoró virágporával nem termékenyül a mandula. A Tétényi bőtermőt jól termékenyíti a Tétényi kedvenc, a Budatétényi 1 és Budatétényi 70-es fajta. Ezek közül a 3 fajta közül próbálj beszerezni egyet. Nem olyan ritkák ezek a fajták, valahol biztos lehet kapni, csak türelem kell hozzá.