Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
de ha a hitbox marad ,akkor erdekel mire jutsz. en elvarrtam eddig 10-15 palcat vele.. akkor szepen zummogot. ( ami hiba volt az valoszinu a kiesett 20 ev, es /vagy rossz palca..a gep szerintem fasza ) de tiget meg nem probaltam vele, es tekintve az okafogyottsagot valszinu nem is fogom. ettol a gep meg marad..
Jut eszembe: kék (az arannyal sem lősz nagyon mellé). Az alun kívül jó(k) mindenre, a minálunk lebzselő szakijaink szerint. Rozsdamentes, szénacél, ect. (alura csak a ződ!) Amúgy meg szinte mindegy, mert kezdetben a köszörüléssel jobban el lehet baszni az ív mibenlétét, mint amiennyit az elektróda anyaga befolyásol. Állítólag sok-sok méter kell ahhoz, hogy érezhető legyen valamiféle különbség az elektródák között - de én ehhez nem értek, csak megkérdeztem pár embert.
Tegnap volt egy kis maszekom a családban - kapu, azaz a kisajtó, ahol is a cselédség közlekedik, nem a haszongépjármű. A szagember több, mint négy hónapja jön elvégezni azt a 'pici' munkát (új cselédbejárót alkotni). Hát oldjam meg én, mert félő, hogy le fog szakadni mindenhol is a minden is - ráadásul nemsokára.
Az alsó zártszelvény egy kissé likas volt (némi felületi korrózió), mondhatni, hogy rozsdapálca kellett volna hozzá. A zsanér felőli oldalának az alja dettó. Alul lemezborítás (ami szakaszosan volt varrva), meg ismét csak több a rozsda, mint a vas és a festék együtt. A zsanérok békebeliek, mindenhol hegesztve - nem leakasztható kivitel. A zár mianevéje szintén oda van varrva az oszlophoz.
Megoldásom: sok-sok szorító. Mindenhol kiékelve a megmaradó darabokat, odaszorítózva valamihez, vagy néha a semmihez is... Flex, vakarózás, vágás, vakarózás, kerítés tetején átjárás, vágás, hogyafaszombaférekoda. Végeredményképpen a rozsdalemez nem az inverterrel lett odaragasztva, hanem hat popszegeccsel (mert az legalább volt). A gérbe vágott 30x30x2 (megkímélt állapotú) zártszelvény darabkák hozzá lettek taknyolgatva(nem hegesztve!) az épségben lévő részhez - aminek a vastagságát inkább hagyjuk is, de valaha másfelesek lehettek. Az alsó hegesztésekhez elgörbítettem az elektródát, hogy beférjen abba a két-három centis résbe. A 'csiszolása' sem volt egyszerű.
A végén rámértem az átlókra. Potom másfél centis eltérés van, de a kiskapu úgy nyílik és csukódik, mint egy óramű (Muhhahahaha. Kiváncsi vagyok, hogy a fagyok hatására, hogy mi is történik). A tartóoszlopoknál meg vagy a mérőműszer volt kevés, vagy az ital sok, de úgy állnak, mint a cirkuszkerítés lécei... Betonbva öntve.
Ki és hogyan oldotta volna meg ezt a feladványt másképpen, ~1 óra alatt? Pénz az nincs.
Mindegy is, ha esetleg nem tudnád hogy ki írt az előbb akkor olvasd vissza mind a 9 hozzászólását. Attillaci nem bírja a szavát megtartani viszket a segge és így akar visszajönni arra hivatkozva hogy őt hívták....
Az arany jó, ac dc, Mindent is hegeszt. Írtad hogy 1.6 mm dolgoztál, 3 mm ig, Vastagabbra is lenne igény, akkor a bevont elektródához hasonlóan , növelni kell a wolfram átmérőjét, hátha új valakinek, mert egy adott tartományban használhatóak, mondjuk 15A-75 ig, stb, Lantán van benne, de amatőr, hobbi szinten, felesleges aggódni az összetevők miatt, Hányan köszörülnek zárt fejjel ellátott speciális, vasragon 500k körüli wolframköszörűvel, és hányan felxxel, aminek aztán a pora vidáman száll a levegőben, és belélegzik azt, vagy elég ha hegesztés közben elszívót, frisslevegős maszkot, vagy akármilyen légzésvédelmet használók, kontra, fejpajzs, közben cigaretta ,és kávé fogyasztók egészségükkel kapcsolatos aggályaikat nézzük, De vehetsz többfélét is, mondjuk hétköznapokra lantánost, hétégére tóriuomosat, ünnepnapokon meg cériumosat,:)A telefon, számítógép, mikro, tv, akármi, nagyobb egészségügyi kárt okoz, mint az évente 4 szer 23 percig tartó akármilyen rádióaktívnak nevezett wolfram elektróda használata. Ne aggódj emiatt, pontosabban aggódhatsz, mert mindenki azt csinál amit akar, Egyébként ide egy komoly szakmai múlttal, alázattal, és tudással rendelkező faszi szokott írni a LACI, az ő szavainak súlya van, Megidézlek László, kérlek csekkold le jót írtam e, ha nem kérlek korrigálj, iszom szavaid.
...nem tudom máshol mennyibe kerül, de a szigetszentmiklósi cég 23-ért cseréli házhozszállítva a 20kg-os palackot, ha lejárt a nyomáspróbája a meglévőnek akkor +25
majdnem cseréltettem egy normál Pb palackot is, (10,5eFt) de visszaadtam mert túl könnyű volt (mérleg szerint a 11kg töltet helyett kb csak 7 volt benne) lehet hogy eresztett, ez előfordul bárhol
"Én továbbra is úgy vélem, hogy az alumíniumot védő összefüggő oxidréteg egyszerű, vizes áztatással nem törhető."
Mivel a leírtakban sem erről volt szó, így ezt az állítást nem is vitatom. Az állítás az az volt, hogy a környezeti nedvesség és a levegőben lévő oxigén együttes hatása károsíthatja az alapfémet.
"Persze ilyen manipulációkkal..."
Nem akarok nagyon belemenni a részletekbe, de... A gépjárművek kén dioxidot is bőszen pöfékeltek, s pöfékelnek a mai napig. Ez a gáz vízzel érintkezve kénes savvá válik (nem kénsavvá!), ami nem túl előnyös semmiféle fémfelületnek (mondjuk a tüdőnek sem). Ugyanezen kipufogógázok nitrogén-oxidot is tartalmazhatnak, és tartalmaznak is. Mely molekulák persze fotokémiai reakciók során (is) nitrogén-dioxiddá avanzsálódnak. A nitrogén-dioxid vízben elnyelődése végeredményképen salétromsavat eredményez. Ha az esővíz a 'városi' szmogos környezetben elnyeli a megfelelő gázokat, akkor már ott is van a frankó sav, ami mindenféle jó dolgot végez az aluval.
De a legnagyobb gond a hidrogén jelenléte az alumíniumban, főleg hegesztés közben (ugye, csak pár mikronos réteg). Ilyet legalább már láttam élőben. Nem csak mikroszpók alatt látható, hanem szabad szemmel is.
""...és az alumínium felületét védi a további korróziótól, mégis lehet porózus és nedvességet vehet fel."
Következtetés: a nedvesség hatására alumínium-hidroxid keletkezik, s így tovább. Ha valahol elkezdődik a folyamat, ott az lassan, de biztosan folytatódni fog. Vagy tévednék?"
Szerintem igen, Én továbbra is úgy vélem, hogy az alumíniumot védő összefüggő oxidréteg egyszerű, vizes áztatással nem törhető. Az általad említett kontaktkorróziót az acél csavar és az alumínium közti elektronpotenciál-különbség okozza. Abban igazad van: az acél képes "megenni" az alut, ez rendbe' is van. Persze ilyen manipulációkkal (pl. lúgok/savak használata) az alumínium is eloxidálódhat.
Ami igazából érdekes az az, hogy a természetes (pl. esővíz okozta) korróziónak van-e határa és hol. Szerintem vagy van, vagy olyan elhanyagolható sebességű, hogy nem véletlenül nem látott még senki környezeti korróziótól kilukadt alumínium ereszcsatornát, vagy bármilyen más alumínium lemez tárgyat, akár a múlt évezredből származót sem!
"...és az alumínium felületét védi a további korróziótól, mégis lehet porózus és nedvességet vehet fel."
Következtetés: a nedvesség hatására alumínium-hidroxid keletkezik, s így tovább. Ha valahol elkezdődik a folyamat, ott az lassan, de biztosan folytatódni fog. Vagy tévednék?
Ezen felül a mindennapokban előforduló alu cuccokat (például bicikliváz) sem csak a víztől kell félteni, hanem a vízben oldott, esetenként savakat képző vegyületektől is, amik a közlekedésben résztvevő járműveknek köszönhető. Például kénes-sav, salétromsav (NO2+H2O).
Szerintem te még nem találkoztál alumínium alkatrészbe belerohadt acél csavarral ahol akár több tizedmilliméternyi fehér alumíniumoxid port is ki lehet verni a furatból, vagy akár csak olyan alumíniumelemmel amin láthatóan vastag oxidréteg van. Csináljak neked képeket? :P
Teljesen igazad van, de azért azt vedd hozzá, hogy az alumínium oxidrétegének vastagsága alapvetően a nanométeres tartományba esik. Abból lehet megvastagodás, de annak mértéke a gyakorlatban elhanyagolható méretet ad. (pl. 10x-es "vastagodás" esetén is csak 120 nanometer = 0.00012 milliméter lesz.)
"Az oxidréteg vastagsága az idővel, a hőmérséklettel és a rendelkezésre álló oxigén mennyiséggel növekszik. Az oxidréteg tömör, az olvadáspontja kb. 2050 °C és védi az alumíniumot a további oxidációtól. Nedves környezetben azonban a felület feldúsul alumínium-hidroxidban, ami lehetővé teszi, hogy az alumínium-oxid és az alumínium-hidroxid réteg érintkezésénél víz adódik át vastagítva az alumínium-hidroxid réteget. Mivel a réteg porózus, az oxigént áteresztve az oxid réteg is vastagodhat. A réteg víztartalma miatt a hegesztéskor a hidrogén egyik forrása."
"Minden baj oka az, hogy ha nedvességet (pára, víz, ect) kap az anyag, akkor az alapanyag oxidrétege folyamatosan vastagodik."
Alunál ez nem így működik.
A vassal ellentétben az alu oxidja ugyanis összefüggő réteget alkot az alapfémen, tehát ha nincs valami olyan körülmény, amely folyamatosan törné ezt az réteget (pl. komolyabb savak-lúgok), akkor az oxidáció igen hamar leáll. Sima esővíz például a büdös életben sem fog elkorrodálni egyetlen alu eresztcsatornát sem.
Minden baj oka az, hogy ha nedvességet (pára, víz, ect) kap az anyag, akkor az alapanyag oxidrétege folyamatosan vastagodik. Ez egy idő után nem lesz majd jót sem az utólagos varratnak (az oxid saalakként marad a varratban és környékén), sem az alapanyagnak - pláne ha még kap egy kis hősokkot és némi plusz bevitt feszültséget is. Nevezd annak, aminek akarod...
Hozaganyag. Milyen ötvözetről van szó? Mert ahhoz illik hozaganyagot választani... Sima Al (kétlem), AlSiMg ötvözet? Milyen százalékokban? Ha ezt tudod, akkor lehet mindenfélét keríteni - ha meg nem, akkor csak saccolhatsz, és vagy jó lesz, vagy pedig nem.