Keresés

Részletes keresés

ZorróAszter Creative Commons License 2018.12.23 0 0 113

SZERINTED nonszensz. Én viszont már tudom, hogy létezik Pi=3 geometria, vagyis ahol a tér minden pontján tetszőleges átmérőjű kőrre a Pí=3

Az érdekes csupán az, hogy korábban azt hittem, a Pi=3 valami fontos értrék, valami ősgeometria, amihez képest a mi Euklideszi térünk módosult. Most viszont már azt hiszem, nincs jelentősége a 3-nak.

Vagy mégis?

Előzmény: jogértelmező (108)
jogértelmező Creative Commons License 2018.12.23 0 0 112

" Minden létezhet legalábbis az elméleti matematikában "

Így hát ha matek vizsgán kirúgják a gyermeket - mert szerinte 2=3 , rád hivatkozva jó eséllyel pert lehet nyerni.

Előzmény: ZorróAszter (91)
LifeIsGood101 Creative Commons License 2018.12.23 -1 0 111

Regen volt ido szamolni, ma mar a komputer gyorsan dolgozik...(keplet bohocok)

Törölt nick Creative Commons License 2018.12.23 -1 0 110

alakzat és geometria ugyanannak a dolognak két különböző nézőpontja.

http://hegegy.web.elte.hu/matek/bolyai/2002%20-%20Matrixszamitas.pdf

V E K T O R T E R E K

>2. A fejezet elején felírt egyenletrendszer felfogható nemcsak úgy, mint két vektornak azonos bázisra vonatkozó koordinátái közötti összefüggés, hanem úgy is, mint ugyanazon vektornak két különböző bázisra vonatkozó koordinátái közötti összefüggés. Ilyenkor a hneáris transzformáció koordinátarendszer-transzfor­mációt, azaz báziscserét jelent<

Előzmény: Gergo73 (109)
Gergo73 Creative Commons License 2018.12.22 0 0 109

Valószínűleg úgy értette a kérdést, hogy létezhet-e olyan geometria, ahol minden kör kerülete az átmérőjének 3-szorosa. Olyan metrikus tér persze van, ahol minden kör kerülete az átmérőjének a 3-szorosa, de kérdés, hogy ez geometriának tekinthető-e. Én az előző válaszomban Riemann-sokaságokra gondoltam, ami egy jóval szűkebb kategória, és geometrián ilyesmit szoktak érteni.

Előzmény: jogértelmező (108)
jogértelmező Creative Commons License 2018.12.22 0 0 108

"OK, de én nem kerekítésre, egészre kerekítésre gondoltam, hanem olyan térre, ahol a Pí valóban hajszálpontosan 3.0 "

A Pí a Ludolf féle számként is emlegetett transzcendens szám szimbóluma, a 3 pedig egy természetes számé. Elvárásod tehát nonszensz.

Előzmény: ZorróAszter (105)
Gergo73 Creative Commons License 2018.12.22 0 0 107

A legtöbb geometriában a kör kerülete nem arányos az átmérőjével, hanem bonyolultabb módon függ tőle. Ha arányos az átmérővel, akkor a geometria lokálisan euklideszi (erre most kapásból nem tudok referenciát, de biztos vagyok benne), és akkor az arányossági tényező az igazi pi (tehát az euklideszi geometriában megszokott pi).

Előzmény: ZorróAszter (105)
Gergo73 Creative Commons License 2018.12.22 0 0 106

Szerintem ennél jobbak voltak az egyiptomiak. Ezen dokumentum szerint a 256/81 közelítést használták a pi-re.

Előzmény: pert2 (104)
ZorróAszter Creative Commons License 2018.12.22 0 0 105

OK, de én nem kerekítésre, egészre kerekítésre gondoltam, hanem olyan térre, ahol a Pí valóban hajszálpontosan 3.0

Előzmény: pert2 (104)
pert2 Creative Commons License 2018.12.22 0 0 104

Az egyiptomiaknal kiserleti alapon 3 volt a pi, es most ha egy iskolat megkernenek akkor szinten erre az eredmenyre jutna kiserletileg. A tudalekosok meg hozza tudna tenni pareze tovabbi szamjegyet.

Előzmény: ZorróAszter (103)
ZorróAszter Creative Commons License 2018.12.18 0 0 103

A definíció ugyanaz, csak az értéke más. 3,14... helyett pontosan 3

Előzmény: jogértelmező (94)
Törölt nick Creative Commons License 2018.12.17 0 0 102

nagy vagy. nekem ilyen egyszerű megoldás nem jutott eszembe.

Előzmény: jogértelmező (101)
jogértelmező Creative Commons License 2018.12.17 0 0 101

Bign:

"Ha a műveletet görbült felületen végezzük, akkor más számot kapunk."

írod:

"na de olyan görbület kell hozzá, hogy az arány állandó legyen."

Kör alapú egyenes kúpra rajzolt k1 kerületű kör vonalától a kúp csúcsa cs1 távolságra van.

E kúpon bármely összetartozó k és cs hányadosa Pi-nél kisebb egyazon szám.

Előzmény: Törölt nick (99)
LifeIsGood101 Creative Commons License 2018.12.17 0 0 100

(Unoka talalt valamit, google)

Ha gorbe akkor egyszeru (39), de ha Isten is van (50% ide-oda), akko mi van?....:-)))

Calculating pi can be fun and challenging, but doing so too deeply has diminishing returns. Astrophysicists say they only need to use pi to 39 decimal places in order to do cosmological calculations that are accurate to the size of an atom.

Ha szamolni se tudunk, akko mi a maradek?????

Scientists and mathematicians have not figured out a way to calculate pi exactly, since they have not been able to find a material so thin that it will work to find exact calculations.

A Foldi-Majom tudomanyos teljesitmenye nekem szomoru....

Előzmény: Bign (97)
Törölt nick Creative Commons License 2018.12.17 0 0 99

"Ha a műveletet görbült felületen végezzük, akkor más számot kapunk."

na de olyan görbület kell hozzá, hogy az arány állandó legyen.

Előzmény: Bign (97)
LifeIsGood101 Creative Commons License 2018.12.16 0 0 98

Maximum hany tizedes pontossagu Pi-re van szukseg gyakorlati alkalmazasban?

Bign Creative Commons License 2018.12.16 0 0 97

A Pi az a kerület / átmérő aránya a körnél az euklideszi geometriában.

Tehát az ismert értéke síkra vonatkozik.

Ha a műveletet görbült felületen végezzük, akkor más számot kapunk.

Akár 3-at is kaphatunk.

Valószínű az univerzum tere is azért görbült, mert síkra senki nem tudta pontosan kiszámolni. :-)

Előzmény: ZorróAszter (92)
jogértelmező Creative Commons License 2018.12.16 0 0 96

" A pi csak egy definíció,"

Szerintem érdemes tudni, hogy a meglévő definíciókat - legalábbis a tudomány művelői - nem szokták félredobni.

Előzmény: Maxtion Zenaxus (95)
Maxtion Zenaxus Creative Commons License 2018.12.16 0 0 95

Igen, testvérek! A pi csak egy definíció, illetve axióma, a pi levezethetosege csupan akarat kerdese. Ne adjátok fel a keresést, lépjetek túl az euklideszi geometrian es meglelitek az uj, modern geometriat. Segitsegetekre lehet Xorter mester legnagyobb muve. 

jogértelmező Creative Commons License 2018.12.16 0 0 94

" Közben rájöttem hogy van Pi=3 geometria, "

Majd lécci számolj be arról is, hogy abban a cikkben mi a Pi definíciója.

(amit Pi-nek hívunk, annak régóta van, mégha te nem is vetted figyelembe)

Előzmény: ZorróAszter (92)
pert2 Creative Commons License 2018.12.16 0 0 93

Ha egy ovodast biznak meg a pi megmeresevel, vagy egy okori egyiptomit, akkor siman lehet a pi akar 3 is. Az ovodas nem ismeri csak az egesz szamokat, az okori egyiptek meg hanyagok voltak.

ZorróAszter Creative Commons License 2018.12.15 0 0 92

Közben rájöttem hogy van Pi=3 geometria, csak kb. egy év alatt se fejeztem be a cikket. De lehet hogy most beindulok és befejezem. Egyébként egyszerűbb a dolog mint hittem. És mégcsak nem is szükséges hozzá a Jóisten cuppantása. :o)

Előzmény: jogértelmező (90)
ZorróAszter Creative Commons License 2018.12.15 0 0 91

Minden létezhet legalábbis az elméleti matematikában, amiben axiómákból indulunk ki és az eredményeiben nem találunk ellentmondást. Tehát ilyen kvantált geometria is. De azt hiszem, neked kell kidolgozni mert szerintem még nincs.

Előzmény: Törölt nick (89)
jogértelmező Creative Commons License 2018.12.11 0 0 90

" Létezhet geometria, ahol Pi pontosan 3? "

Nem, mert a Pi az pont annyi, amennyi.

Törölt nick Creative Commons License 2018.12.11 0 0 89

a képernyőmön a legkisebb 'kör' kerülete négy pixel. ;)

a különböző görbült geometriák tudomásom szerint folytonosak. létezik kvantált geometria is?

(mint a négyzetrácsos matematika füzet lapja.)

Gergo73 Creative Commons License 2015.05.17 0 0 88

Köszönöm szépen az érdekes cikket! Egyetértek abban, hogy az euklideszi geometria érvényességétől függetlenül (a fizikai világban) is lehet "mérni a pi-t", de persze ilyenkor is igazából a keretelméletnek az adott felhasználását vagy felhasználhatóságát teszteljük (a példában a valószínűségszámítást és a tűdobálást). Az is egy mérés, hogy egy számítógépbe beprogramozzuk a pi-re vonatkozó kedvenc formulánkat, és várjuk, mit dob ki a gép: ilyenkor egyszerre "mérjük a pi-t" és teszteljük a számítógépünket. Emlékezetes példa, amikor az ikerprím-konstanst hibásan számolta a Pentium chip és az utóbbit vissza kellett hívni (az ikerprím-konstans pedig maradt).

Előzmény: hausdorff (87)
hausdorff Creative Commons License 2015.05.17 0 0 87
Előzmény: Gergo73 (86)
Gergo73 Creative Commons License 2015.05.17 0 0 86

Szokták próbálni a pi értékét meghatározni a fizikai valóságban?

Nem. Egyrészt Einstein óta tudjuk, hogy az euklideszi geometria csak közelítőleg érvényes a világban, olyannyira, hogy a kerület és az átmérő hányadosa minden fizikai körnél más és más (persze a gyakorlatban mindig a pi-nek nevezett szám környékén van). Az általános relativitáselmélet nagyon precíz állításokat fogalmaz meg a tér (pontosabban a téridő) geometriájára vonatkozóan, és ezt igyekeznek ellenőrizni minél pontosabb mérésekkel. Ilyen értelemben az euklideszi geometria lejárt lemez a fizikában, pontosabban csak egy közelítő modell, aminek érvényességi területe ismert.

Ugyanakkor azt még régebb óta tudják, hogy a hagyományos mérőeszközökkel (vonalzó, madzag stb.) dolgozva az euklideszi geometria hibátlannak mutatkozik, tehát az eltérés tőle a mérési hibán belül marad. Természetesen a Föld felszínén nem az euklideszi geometriát érdemes használni, hanem a gömbi geometriát, de ezt Einstein előtt is tudta mindenki (szerintem még maga Euklidész is, hiszen biztos tudta, hogy a Föld gömbölyű).

Még valami: nem jó keverni a matematikát és a fizikát. A pi egy matematikai fogalom, ezt jobb egyszer és mindenkorra tisztázni, és egyetlen pi-vel jelzett szám van.

ha 3 dimenziós tér valójában gömb felület lenne

A 3-dimenziós tér nem lehet gömbfelület, mert az utóbbi 2-dimenziós. Lehetne persze egy 4-dimenziós gömb 3-dimenziós határa, de tudjuk, hogy nem az.

a nagyon nagy, a végtelen átmérőjű kör kerülete az lenne ugyebár

A körnek definíció szerint véges az átmérője, és így a kerülete is. Nincs olyan, hogy végtelen átmérőjű kör.

Előzmény: zöldkomcsi. (85)
zöldkomcsi. Creative Commons License 2015.05.16 0 0 85

Szokták próbálni a pi értékét meghatározni a fizikai valóságban? Olyasmire gondolok, hogy ha 3 dimenziós tér valójában gömb felület lenne akkor ugyebár minél nagyobb kört rajzolunk.... a nagyon nagy, a végtelen átmérőjű kör kerülete az lenne ugyebár 0? (-: De hogyan is alakul közben ha a 3 dimenziós tér egy végtelen nagy átmérőjű gömb felülete?

(gondolom ha egy hajó útját számítják ki a földön már akkor se 3.14.... ? )

zöldkomcsi. Creative Commons License 2015.05.16 0 0 84

(-: nagyon érdekes! (-:

Előzmény: Gergo73 (81)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!