Hát én rávágnám, hogy nyárfa, merthogy az én nyárfának eladott rakásomban is van ilyen, meg a fafeldolgozó telephelyen is mondták. Rohadt nehezen hasad. Látom a kúpos is kétszer indult neki.
1x1x1,75m=erdei m3 ebbe van 1m3 fa tehát 1m3 szálköbölt fa,normális helyen így árulnak fát mert ez 10peerc alatt pontosan mérhető
ha veszel 12em3 szálkböltet az ugyan annyi mint 12em3 ez felhasogatta berakta és lett egy 1x1x21m-es rakatja azaz üzemi m3 és ugye itt látszik hogy amikor veszel 21m3 kallodás fát az valójában 12em3
A 12 erdei szálköbölve ugyan hogyan lehetne 21? :) Ez szálköbölt, nem 1x1x1.17... egy raklapon két sor van köztük 10cm rés. A 320nm alapterületű ebből 240 amit fűtök.
Az papíron 21m3, itt valami nem kerek... ennyire jól azért nem legózhattok :D főleg hogy jó vastagra hasítottátok, így nagyobb kell hogy legyen a difi.
Én nem tenném be ennyire szorosan. Egy sor befelé végig, után 10-15 cm szünet, utána még egy sor befelé, és így tovább. Tudom nehezebb, meg hajlamos összedőlni, de egy-két helyen össze lehet fogni a sorokat. Sokkal jobban száradna. Mekkora és milyen házhoz fogy el ennyi?
A Te általad bevágott könyvrészletből olvastam, hogy az 1x1x1 m-es 'üzemi m3' térben 0.57m3 tömör fa van. Mivel az 1 em3 felel meg 1 m3 tömör fának, igy az arányositás.
Ha ez valóban van 0.57 m3 tömör fa (vagyis 0.57 em3), és igaz a mért/feltételezett 9 q/em3 (vizes fa) sűrűség, akkor 5.13 q-ra adódna. Ezzel kb. 70%-os lenne a gázzal való fűtéshez viszonyitott költség.
Jövő héten odamegyek pofátlankodni és megkérdem :-)
A legolcsóbb (akciós :-)) ár egy ilyenért 12.5k Szolnok(on) körül. A súlya azért lenne érdekes, mert abból tudok fuvarral, beszáradással, hatásfokkal is kalkulálva végül hasznos Ft/kWh értéket számolni.
Ahogy korábban irtam én direkt mérés céljából vettem egyszer 1 em3 akácot (10-15cm-es rönkök), amit én magam pakoltam és mértem. Az erdész bevallása szerint is friss vágás volt, de fene tudja mennyit várt kinn az erdőben mig bevitték a telepre. Igy a mért 870 kg-ot felkerekitem 900 kg/em3-re és azzal számolom a nyers kemény fát. (Az 50q /4em3 nekem soknak tűnik.)
Ha ez a kaloda van 0.7 m3 (0.41 em3), akkor 4.5q-nak kéne lennie, amivel nekem a gázhoz képest kb. 80%-ra jön ki.
Nekem a 4 erdei m3 szokott lenni kb 50q és kb 9.5 ilyen kalodát adna ki. Egy ilyen kanyar nálam jelenleg 92eFt. Vagyis ha úgy nézem kb 10eFt egy ilyen kaloda fa. Ha korrekt az eladó.
Ha külső méret az 1x1x1 akkor az legjobb esetben is 0.9x0.9x0.9 vagyis kb 0.73 m3 ami elég karcsú. Ha agyon van locsolva vagy az eső alatt van akkor biztos van 5q, de ezek a kalodások a legnagyobb lehúzások. Egy valódi erdei m3-ből több mint kettő ilyen kaoldát ki lehet rakni!
az egyszerűség könnyebb otthoni elkészítés ár mellette szól, csak szerintem méteres rönkhöz kevés lesz, ha csak nem tudod biztosra hogy minden évben max 20cm-es görcsmentes jól hasadó fád lesz
egy ilyen 30-40-es rönk már az 5Kw motornak is feladja a leckét, el kel gondolkodni merről kezdjen neki az ember