Ben Hur - egy igen látványos, monumentális 4 órás(!) film, a szó klasszikus értelmében vett igazi MOZI. Igaz, hogy a mai ízlésnek már talán nem felel meg olyannyira, de mégiscsak egy klasszikusa a műfajnak. "Mindössze" 11 Oscart söpört be, plusz még egy jelölést is, valamint 3 Golden Globe-ot meg egy jelölést, meg még egy különdíjat is. Amúgy 1959-ben készült Lew Vallace regénye alapján William Wyler rendezésében.
Ben Hur és Jézus (háttal) Eszter szerepében Harárít A Háromkirályok Iderim sejk és Ben Hur
A szikla(The Rock) 1996-ban készült amerikai akciófilm, amit Michael Bay rendezett.
(Sean Connery a kedvenc színészem. AZ Umberto Ecco regényéből készült "A rózsa neve" című flmben is nagyszerűen játszotta a "nyomozó szerzetes"-t. Figyelmedbe ajánlom, ha esetleg még nem láttad.:)
Száll a kakukk fészkére - Ken Kesey azonos című regényéből Milos Forman által rendezett hatalmas filmalkotás. Öt Oscart kapott - így Nicholson a legjobb ffi. főszerepért, Fletcher a legjobb női főszerepért és Forman a legjobb rendezésért -, plusz még 4 jelölést, valamint öt Golden Globe-díjat.
A függetlenség napja - egy amerikai akciófilm 1996-ból Roland Emmerich rendezésében.
1 Oscart kapott + 1 jelölést. No nem a művészi teljesítményért, hanem a díj a legjobb vizuális effektusok, a jelölés pedig a legjobb hangkeverésért járt.
(Legalább tízszer láttam, ha nem többször. A Sinkovits által megformált tizedes mindig édesapámat juttatja eszembe, aki hasonló karakterű volt, ráadásul külsőleg is hasonlított Sinkovits Imre akkori énjéhez..)
Nincs bocsánat - 1992-ből, aminek nem csak főszereplője, hanem rendezője is Eastwood. Úgy rémlik, mintha láttam volna, de már nem emlékszem rá, innentől kezdve nem tudom, mire kapott 4 Oscart (többek között Eastwood a rendezésért, Hackman pedig a legjobb ffi. mellékszereplőként), plusz még négy jelölést, valamint kettő Golden Globe-ot (l.m.f.), plusz kettő jelölést.