Vajon hányszor néztünk már az égre és gondoltuk,- Mi a fenét főzzek ma, ami finom és nem a megszokott,- itt a lehetőség, tálaljunk egymásnak,- jó recepteket!
A rántott karajhoz nagyon jól illik a zelleres krumplisaláta.
A karikára vágott krumplit és szeletkékre vágott zellert sós vízben megfőzöm. Mikor már majdnem megfőtt, beleteszek karikákra vágott hagymát kb. 1/3 - 1/3 arányban. A főzővíz lesz a salátalé. Ecet, cukor és jó sok bors kerül bele. Jobb, ha van ideje összeérni, de mire kihűl, már ehető! Mindenféle rántott hússal nagyon szeretik egymást.
Mivel én sem csípázom a nyers tojást, majonéz helyett a franciás salátákhoz a következő könnyített "mártást" szoktam csinálni:
Mustárt kikeverek cukorral, sóval, borssal, citromlével és joghurttal összekeverem. Kész. Az íze hasonlít a majonézhez, de nekem jobban ízlik, mert könnyebb. Lehet persze tejföllel is, akkor sűrűbb. Nagyon finom szerintem.
Én nem szoktam tartogatni, amit elkészítek, azt elhasználom.
Ha jól megmostam feltörés elött, akkor baj nem lehet!
Eddíg 30-év alatt egyszer sem volt szó szalmonella fertözésnek, még a gyanújáról sem.
To pasteurize large eggs, place them in a saucepan filled with water and fitted with a digital thermometer. Turn on the heat and bring the water up to 140F. Keep the water temperature at 140F for 3 minutes (and no more than 142F), reducing the heat on the burner if necessary. Remove eggs from hot water and rinse thoroughly with cold water. Store in the refrigerator until needed or use right away. Jumbo sized eggs need to 5 minutes in 140F water.
Tedd a tojasokat vizbe es melegitsd fel 60C fokig, harom percig. Oblitsd le hideg vizzel utana...
holnapra úgyis van máról pár szelet karaj bepanírozva, majd csinálok hozzá majonézes krumplit... remélem sikerül ez az elronthatatlan majonéz... vagy beégek.:D
Azért két szempontot figyelembe kell még venni az áron kívül, ill. az árba kalkulálva:
1. A bolti kenyérből rendre a cigányok malacait hízlaltuk, annyit vittünk le a kukára akasztva, most pedig a hangyák éhen halnának mert semmi nem marad belőle
2.Az árba bele kell számolni(szerintem), hogy a kenyérrel visszük be a legtöbb szemetet a szervezetbe, mert minden nap esszük...már a boltiról beszélek. Ha hosszútávon gondolkodok, akkor a házi kenyér fogyasztásával kevesebb gyógyszert fogok megenni a jövőben, kevsebbet leszek betegállományban...és az sem elhanyagolható.
A lisztet zsákban veszem, 6.600,-/50 kg BL 80-as.(132,-/kg)
75dkg liszt 100,-ft (56 dkg+a kovászból ráeső rész)
1,1 dkg élesztő 6,-ft(1 dkg+ a kovászból ráeső rész)
1 szem krumpli(10-12 dkg,) 10,-ft
0,7dl tej 15,-ft
zsír, cukor, só, víz...legyen 20,-ft(de lehet, hogy csak töredéke, saccoltam).
1-1,5 órai gáz állítólag 30-50,-ft között lehet. Villanysütő is hasonló árban van. De ha kettőt sütsz akkor persze a fele.Ezt nem tudom, mert nincs gázórám, átalányt fizetek negyed évre 5.800,-körül. Ezzel nem is szoktam számolni, mert bármennyit megy a gáz ugyanannyit fizetek.
Ahogy elnézem 180-200,-ft-körül lehet. Ha kettőt sütsz akkor 160-180,-ft.
ez nagyon jónak tűnik, én is meg fogom csinálni!:) Aztán, hogy ne csak "lopkodjak", ha lesz kicsit több időm erre, majd írok nektek én is egy nagyon fincsi receptet, anyósomtól kaptam, ünnepi kajának gyakran kéri a család.
Kicsit macerás, de megéri... flamand sörös hús a neve, hogy mitől flamand, meg ne kérdezzétek:))