Mennyire normális (a mai világban), hogy délután három órakor az útbaeső "kedvenc" bevásárló helyemen (Fogarasi út) _semmilyen_ tőkehús nincsen? Sem előre csomagolt, tálcás, sem a húspultban. Tök üres minden, még egy árva farhát sincs sehol, belsőség (máj, vese) sem. Az árcsökkentett rekeszben két-három mai lejáratú, félkilós csomagolt darálthús, meg pár harminc dekás marha fehérpecsenye (sokkal drágább hús már nem létezik) a teljes kínálat. Felrobbanok...
P.s.: akkor ma fasírt lesz! :-/
(Nem, nem a lejártból; inkább nem vettem semmit, a fagyasztóm még nem ürült ki teljesen...)
Sziasztok, kérdezném minden a fortepan ügy iránt érdeklődőtől, hogy szerintetek a budapesti lakótelepek megnevezése hogyan legyen az oldalon, most különös tekintettel a kelenföldi lakótelepre. (Természetesen a vidéki lakótelepek kérdése is kérdés lehet, jelenleg is pl. Miskolcon, vagy Fehérváron is használunk megnevezéseket, mint Selyemréti, Dél-Kilián, Ybl Miklós, Tóvárosi (Münnich Ferenc) stb., de egyelőre javaslom, kezdjünk a budapestiekkel)
Budapesten van jó néhány példa a jelenleg is lakótelep nevet tartalmazó képaláírásokra, pl.
- Uzsoki utcai lakótelep
- Fiastyúk utcai lakótelep
- Kerepesi úti lakótelep
- Róna utcai lakótelep
- Nagy Lajos király úti lakótelep
- József Attila lakótelep
- Kísérleti lakótelep
- Lakatos úti lakótelep
- Üllői úti lakótelep
- "Tripolisz" lakótelep
- Kacsóh Pongrác úti lakótelep
- József Attila utcai kísérleti lakótelep
- Izzó lakótelep
- Pozsonyi utcai lakótelep
- Szent Lőrinc lakótelep (KISZ lakótelep)
- Füredi utcai lakótelep
- Újhegyi lakótelep
- Őrmezői lakótelep
- Békásmegyeri lakótelep
- Havanna lakótelep
- Káposztásmegyeri lakótelep
- Pók utcai (Római úti) lakótelep
- Kaszásdűlő lakótelep
- Mézeskalács téri lakótelep
Bizonyos vélemény szerint hasznos lenne ha a kelenföldi lakótelep kapna saját megnevezést a képaláírásban. Úgy nyomon lehetne követni képi történetét 66-tól 90-ig. Jó tudni, hogy a kelenföldi lakótelepről vannak igen korai képeink, pl. 6042 vagy 151844 és olyan is, amin látszanak az első budapesti házgyári technológiával épített panelek pl. 100896 . Valamint a lakótelep itt már eddig is meg volt nevezve: 87264
A wikin egy hosszabb lista van a budapesti lakótelepekről, Sztem ezek egy része jól ismert, köznyelvi megnevezés, más részét csak ezzel foglalkozó szakemberek használják, esetleg.
Sok megnevezés lehetne diszkusszió tárgya, sok esetben én is bizonytalan lennék, de sztem a kelenföldin kívül a lágymányosi és a gazdagréti is pl. megérne egy önállóságot.
Az ellenérv ez ellen, hogy a kelenföldi lakótelep határai bizonytalanok, a wiki is külön sorolja fel ezeket:
Vagyis, ha elkezdenénk pl. a 151844 -t megnevezni, akkor határvitákba és bizonytalanságokba bonyolódnánk. Pl. a fehérvári úti panelek vajon ide tartoznak-e (szvsz igen, de le tudnék mondani róluk) vagy Albertfalva és az Allende park panelei (szvsz nem).
Soha nem találtam volna meg, Münchenben csak egyszer jártam, 91-ben, a Hbf-töl elsétáltam az Isartorig meg vissza, de épületet onnét nem nagyon ismernék fel, a Frauenkirchén (hála Pumuklinak) és a Neues Ratshauson (a büdösbayern bajnoki ceremóniái miatt) kívül.
Nekem gyanús, hogy a szemben lévő két ház a mai Ottostraße 9-11. Azokkal így srégen átellenben ma is egy park van. Igaz, a kép jobb szélén látható épület nyomokban se hasonlít a ma ott állóra, de az Ottostraße 16 jó eséllyel fiatalabb, mint 1958.
Olyan helyet kerestem, ahol az S-Bahn hegyesszögben metszi az utcát, viszont van a közelben folyó, a folyón hozzánk képest balra tartó híddal (a legtöbb híd jobbra tart, a fene tudja, miért). aztán megláttam a 8emeletes házat, majd az utca bal oldalán a megmaradt házakat. Nem azt mondom, hogy ez volt a legidegesítöbb képem, mert az a cikk-cakk ház, a második meg a kötszergyár, de ez is benne volt az elsö ötben.
jól sejtettem, ez Berlin lesz, lehet, hogy tévedek, de szerintem egy szektorhatárnál, egy magasvasútról fényképezve, a panelház már keleti területen (nem égtáj szerint).
ez:
egy folyón átívelö híd szerintem, vagy pedig az S-Bahn körvasútjának északi részén a bevágás fölött átívelö híd.
Balatonvilágos, Enying, Tekeres és Alsótekeres egy csomag (mint a térképen) Magam lepődtem meg a legjobban a Badacsonyi Állami Gazdaság Balatonvilágosi székhelyén!
"Őszi ködben érkeztem Balatonvilágosra. Alsótekeresnél jobbra letértem a főútvonalról, de még jó fél óráig bolyongtam a gidres-gödrös utakon, mire rátaláltam a gazdaság központi irodájára. A ködtől félig vakon léptem a szobába, s meglehetősen értetlenül, mivel fogalmam sem volt róla, hogy a Badacsonyi Állami Gazdaságnak miért Balatonvilágoson, tehát a Balaton túlsó partján van a központja. Dr. Radnóti István igazgató fogadott (azóta a Veszprém megyei tanács elnöke már), és sietősen, de nagyon pontosan, precízen tájékoztatott mindenről.
A Badacsonyi Állami Gazdaság nyolc és félezer katasztrális holdon gazdálkodik. A területéhez tartozik a fűzfői gyári műúttól Alsóőrsig, Csopakig minden állami szőlő és föld, továbbá az összes vulkanikus eredetű hegy déli lejtője, beleértve ebbe a Somlóhegy déli oldalát is. Ezeken a területeken borszőlőt termelnek, Aligán viszont étkezési szőlőt és szőlőszaporítóanyagot; Alsótekeresen díszfákat, rózsát, komlót, s itt működik a gazdaság híres faiskolája is. Tihanyban levendulát, zsályát és vörös bort termelnek. Három éve kezdték meg a híres apátsági szőlő rekonstrukcióját. A gazdasághoz ezenkívül szántók és a dolgozók illetményföldjei tartoznak még. Az Állami Gazdaság a Balatonfelvidéken a papok és a grófok örökébe lépett. Badacsony, Tihany és a papoké volt, Szigliget az Eszterházyaké, Alsótekeres pedig Slikker Sándoré.
A Badacsonyi Állami Gazdaság ezerkettőszáz embernek ad állandóan kenyeret, de a nyári csúcsidőben a munkások száma eléri a kétezerkétszázat is. A terepviszonyok miatt a gazdaság gépesítése minimális, s az intenzív kultúra egyébként is sok emberi munkaerőt igényel. Nyaranta a gazdaság munkáját KISZ-építőtáborok segítik: egy egyetemi tábor, egy lánytábor és egy nemzetközi tábor."
A Balatonboglári Állami Gazdaságnak nem volt Aliga (Enying, Siófok) közelében üzemegysége! A teljes terület az Enyingi, majd a Siófoki Állami Gazdaságé volt. Ez csak félreértés (írás) lehet.