Hát igen,a lucerna,sokféle tud lenni,a tavaszi első(legfinomabb)vágás még zsenge,ott lehet tanulni,de a 3. főleg egy száraz hegyoldalban kemény munka. Az Öreg mindig mondta"tedd le azt a kaszát!"...rövid egyenletes tarló legyen,mert a hosszú összevissza kihatott a kövtkező évi vágásra.
Ami még eszembe jut:a csavaros szoritást eldobni messzire(aki kitalálta,a kezét nádpálcával elverni)ék az igazi,a karika ékkel szembeni oldala alá bőr.
Az a német kuki,a csavaros 2 nyelű kaszájával,nagyon profinak akart tűnni.Aztán a magasabb fűnek csak az út közepén mert menni(felejtős).
A 1990-es években voltam vidéki tinédzser :), Háztáji állatok voltak, így disznó is, és tyúkok is, meg néhány birka is. (Volt, nyúl és galamb is) a szülői házunk a település szélén áll, ott a közelben a helyi kiskertünkben( amit ott szőlőnek hívják, ha még egy fia szőlőtőke sem nőt benne ) volt ott lucerna, amit rendszeresen kaszálni kellett, nekem ez volt a tanuló közeg, nagyon nem tanítottak, de azért nem törtem el kaszát. Azóta más helyen de kaszálok, egy másik területen, amit itt is szőlőnek hívnak, hangulata van a kézi kaszálásnak, ha még bele is izzadok a nyáron!
A kapálást nem szeretem,de a kaszálást,azt egész nap eltudnám nézni!:)
Üdv! Totál majd seggre ültem mikor ezt az oldalt véletlen megtaláltam.Már azt hittem Én vagyok az utólsó Mohikán,örülök hogy nem veszi ki ez a foglalkozás.Nekem szinte kötelező volt kaszálni megtanulni,az Apám lovakat tartott.A kiveréstől kezdve mindent kellett tudni,mert az Öreg nagyon profi volt és meghaltam volna mellette.Réten mellig fűben,tele hangyabolyokkal(kasza élét kitudta vinni)és a rendnek olyannak kellett lenni,mintha a fűszálakat sorba rakták volna(forgatás,gyüjtésnél megtérült).Vagy a lucerna 3.vágás,mikor kemény volt az alja,a kaszának nagyon rendben kellett lennie.
Kár hogy a derekam rosszalkodik,így az utóbbi időben egy FS-45-tel kaszálok.
Re-rebondo jó tanácsokat ad:pl a(17)"A kalapálás komoly munka, megfelelő üllőn megfelelő kalapáccsal fél óra, ha ért hozzá az ember. A penge élére kb tizenöt fokban, egymás mellé kell a kalapáccsal recét verni, egymástól másfél- két mm-re. A művelet célja az él elvékonyítása
ez a vékony él kb három milliméter lesz. Fontos, hogy csak ez a rész vékonyodik el az él irányába az anyagból kifele, az anyag megmarad vastagnak, ez adja a tartását"
Az élre ferdén recét verni..az Öreg nekem is így tanította.
A zámolyi kaszacsatát jó ötletnek tartom,szerintem érdemes ide elmenni.
Ez -mint korábban látható volt- nyultja ki a pengét s nem a kalapács. Szerintem kezdőknek ez jobb.
S rájöttem miért vizezte a videón: nem hűtés, hanem ahogy a kalapácsot huzza maga felé, igy jobban megy... ez lehet nem igazán jó ötlet. S a kalapács "ivelt" volt, nem egyenes, amivel ütötte.
Aki tud, mindenhogy tud. Ezt én magamról nem mondhatom. Mindig lendületből kaszáltam, ami a réten nem volt gond. Viszont az idén befüvesítettem a szőlősorok közét és a 2 nagy gyümölcsfa közötti területet. 2 méhcsalád is van, körülöttük is többet ér egy jó kasza a dimbes-dombos területen.
Jól ki van kalapálva, s ezzel a nyéllel, akkor lehet nem lendületből--kis helyen is- kaszálni.
Egyébként lehet a hagyományos kaszanyélből is ehhez hasonlót csinálni (igaz nem lesz benne az iv-hajlat), a hoszabb kacs is ferdén van benne... Persze ha ócska a penge, akkor...
Nekem most minden infó jól jön, miután az idén a kaszálási témában jól befürödtem. Hobbykertemben 2-féle kézi kaszára lesz szükségem. A másodikon most gondolkodom, hogy milyennel lenne célszerű a szűk, beültetett területek füves részeit karban tartani.
Ha jól látom van "dunántúli" kaszanyél 2 foggantyús--mint irtam ezzel tudok a legjobban, pedig a hagyományos 1 foggantyússal tanultam és használtam-használom többet... Szóval azt, de az azonban
kérdés, hogy a két foggantyú milyen messze van egymástól... A kapott "gyári"-hoz hasonlót csináltam és nem gondoltam, hogy fontos a távolságuk és messzebre kerültek is nem egészen esik a kezemre. A "gyári" igen (közelebb van rövidebb a nyele is)
Penge ilyen volt kezemben ki is vékonyitottam, de elajándékoztam... Libeg össze-vissza. Hengerelt nem kovácsolt. Talán a Szlovén penge... Szentgotthárdit, vagy Salgótarjánit ha el lehetne csipni az biztos, de van egy Orosz pengém is elég jó anyag, de "nem esik a kezemre"
Ja és még annyi, hogy ezen kaszaél (Sobol) mellett nem volt semmi más alternatíva, és ahogy néztem úgy jó 1 mm-es vastag volt az éle, azaz meg kell majd még éleznem is ennyiért! Hurrá!
Nekem az a kalapáló módszer tetszik, amelyik két fém közé illeszti a kaszaélet, és egyfajta lapítás csinál a kaszán, ez szerintem biztosabb módszer olyan zöldfülünek mint én, erre találtam is egy orosz gyártmányt, amit a videóban is használnak:
Sajnos még nem mentem el a gazdaáruházba, de úgy gondolom, lehet, hogy jobb lesz még a tél előtt a nagy gazokat lekaszálnom, mintsem télen elfekteti a hó és akkor már nem tudom lekaszálni, tavasszal még csak több lesz a gazból, így jó lenne mielőbb valami jóra szert tennem, de annak idején a nagyszülőknél is két fogantyús kasza volt, mint itt a képen is:
Nem tudom, most milyent lehet kapni, de láttam már olyat, hogy csak egy nyele volt és egy fogantyúja középtájt szerintem az nem olyan jó. Fából vagy fémből nézzek majd? Az osztrák kasza miben tér el a szentgotthárditól?
Ez például elég jól néz ki és állítható a fogantyúmérete is, szerintetek milyen lenne egy ilyen?
Szombathelyen lehet kapni Osztrák kaszát??? Volt a kezemben egyszer és használtam kb egy hétig, hát most is sajnálom, hogy nem vettem egyet. Kaszanyelet pedig az Őrségben láttam mult évben --régi Szetgotthárdi pengével-- egyet kaptam is belőle. Azzal szerintem mindenki megtanulhat könnyen kaszálni, nem kell hozzá ütemesen guggolni, mert hosszú kacsa elől és hátul sem közvetlenül a nyelet fogják, hanem ott is van egy rövidebb kogantyú (nem tudom a hivatalos -ott használt nevét)
A kis gyümölcsfának a törzsét télire a vadak ellen védeni kellene, mert ha picin megrágja, az nagyon visszavetheti a fát a fejlődésében.
A naspolyával én nagyon megjártam. Most, amikor már termőre fordult, a régi rágások miatt a fa koronája féloldalasan fejlődött és a termést sem tudja mind kinevelni. A fa kérgén a rágás majdnem körbeér.
Lehet, hogy karácsonyra meglepem magam vele... Éppen azon gondolkodtam, hogy a hobbykertben lévő befüvesített szőlősorok kaszálásához valami jó kis kézi kasza kellene.
Köszönöm szépen mindenkinek, szerintem gyorsabb is lesz hagyományos kaszával végezni ekkora területtel, mint a motorossal, az akkumulátoros 20 perces ténykedésre elég csak, így az biztosan nem lenne jó, a motoros, meg olyan zajos is. Lehet, hogy a 60 cm-eset veszem meg, de figyelni fogom, hogy a kasza méreteit is ne legyen olyan otromba vastag az élnél, és rákérdezek egyszerre az üllőre is, az a videó jobban tetszett, amin két fém közé fogja a kaszát, talán nehezebb úgy elrontani a kalapálást, hogy ne legyen hullámos a végeredmény, mivel kezdőként ez lehet, hogy menni fog :) De mindenesetre a fenőkő is kelleni fog :) Szerintem jó lesz. Egyébként nem is írtam, de ez a terület egy arborétumban van, és épp ott mondták az ott dolgozók, hogy gyomirtózzak, de szerintem ilyen kis gyümölcsfáknál ez nem helyén való, pláne nem arborétumban. Én amúgy is viszolygok a permetszerektől. Annak idején az ősember sem nyomott mindenfajta kemikáliát egyszerre, sokszor a régebbi könyvekben olyan jó praktikumokat találni a gazokra és a tápozásra is, manapság hamar elintézik, méregkeveréssel. Sajnos!
pintjano köszönöm a felajánlást, a kapakalapálást illetően, nem tudom merrefelé laksz, én Szombathelyen, de ha nagyon messze laksz tőlem, akkor felejtős, mivel autóm sajnos nincsen. De lehet, hogy elegendő lesz a video is ehhez, mérnök vagyok tehát talán menni fog. Majd elválik.
Esetleg kaszafajtát tudnátok még ajánlani? Persze abból tudok majd, ami a gazdaboltban lesz, de mégis, hátha lesz olyan is :)
Nem feltétlenül kell ilyen puccos sámli a kikalapáláshoz. Találtam egy hasonló videót, ahol ezeknek a célszerszámoknak a jelentősége jobban megvilágosodott előttem.
Véknyítani, élezni mindenképpen kell az új kaszát, mert az olyan mint a bot, amikor az ember a boltból haza hozza. Kiába árulják úgy, hogy előkalapált.
Mindegy mekkora a penge, csak kicsire állittsd ( a gyári beállitás nem jó többnyire). Persze a kicsi kaszat kevésbé lehet eltörni... Nem túl nagy a fű-gaz a képek alapján. Nem is kellene kikalapálni a pengét--- persze ha nem vastag nagyon-- csak igy nehezebb.Embermagasságú csalánt is kaszáltam többször, nem lehetetlen... A kiszaggatott gazt inkább szedd össze és a fák tövéhez, sőt amit sikerül lekaszálni, azt is fák tövébe vastagon. Ha eljössz beállitom a kaszát s keresünk helyet, ahol kipróbálhatod... üdv PJ
Illetve a fő kérdésem el is maradt, ha hagyományos kaszát javasoltok, milyen méretűt ajánlotok, abszolút kezdőnek? én a 60 cm-esre gondoltam, vagy az túl kicsi?