a vaku nekem se pattog, de tegnap találkoztam egy nem is igazán hibával, hanem furcsa korlátozással: eddig az af segédfényt nem használtam (ne villogjon már a gép), tegnap kellett volna, bekapcsolom semmi, mondom az faxa ha elromlott vagy eleve nem is volt jó, 20x végignéztem a menüt (olyan nincs hogy nincs), feladtam, mire pár perc után beugrott, hogy talán af-s módban, örültem is meg nem is. Csak af-s módban autómata fókusz mezővel akart világítani. Nem is értem minek rakták bele ha nem dönthetem el, hogy hova fókuszáljon a gép. Most néztem át újra a kezelésit és bizony csak af-s módban és abban is csak ha autómatikus vagy a középső af mező van kiválasztva! Nem értem ennek mi értelme van, mind1, ettől nagyobb bajom ne legyen a géppel. Csak így kicsit olyan érzés, hogy van is meg nincs is, szóval akkor meg minek. Mit gondolhattak a japók, "bakker nem tettünk rá af segédfényt! persze mert nem működött rendesen csak egy módban, ami úgy is használhatatlan, nem baj tegyük bele, akkor legalább ráírhatjuk, hogy van benne! Te Watanabe, akkor tegyünk már rá vakut is!"
Nekem nem tünt eddig fel ez az erzekenyseg mint mar mondtam egyszer nem ugrott meg fel. Elötte neked is 700-as volt ha jol emlekszem? Ott is volt ez a gondod?
Egyszerűen csak túlságosan érzékeny a vakufelnyitó gomb. Én pedig allergiás vagyok a beépített vakura, ha még fel is nyílik, már keresnem is kell a vérnyomáscsökkentőt. Műszaki ember vagyok, majd megoldom, nem fogom így hagyni.
Hosszas tipródás, mondhatni tökölődés, még több olvasás és megannyi kétely után a d800 mellett döntöttem. A versenytárs a d610 volt, amit szintén kipróbáltam. Mivel úgy gondoltam, ha ezt meglépem, akkor évekig elleszek, ezért a régebbi / talán kiforrottabb technológiát választom. Növelni az majd lehet objektívek számát, amennyiben a szükség úgy hozzá, bár 85-ig jó vagyok és ez nekem az esetek jelentős részében elég.
Szóval ami elképesztően tetszik: gyors és pontos autófókusz (ilyenkor mindig beötlik, hogy a d7000 sokszor megtréfált ilyen szempontból.), iszonyat jó képminőség, jó fogás markolat nélkül is. A sorozat nekem nem szempont, a képfeldolgozás meg több türelmet igényel majd. Próbaképpen felcsavartam a 12-24 Tokinát. 20-tól már kirajzolja FX-en is.
Akkor egy picit szűkítem kérdéseimet. Olyas valaki segítsen ,aki már dilgozott v. tud valakit aki dolgozik NIKON 80-400 mm AF-S objektívvel kapcs.-ban. A paramétereit olvastam sok oldalon,de gyakorlati szempontból nem sokat tudok róla. Köszönöm!!
(Esetleg olvasd vissza a D7100 topicot 1-2 hétre, ott nemrég állványokról-fejekről beszéltünk, illetve az "Élet 300 mm felett" topicot, ott már sok szó esett ilyesmiről)
D7100: nyersz a crop faktoron, de ez egy könnyű, kicsi váz, minden rezdülésre hatványozottan kényes a 24 mpx DX miatt.
D800: azzal is azért észnél kell lenni, de azért egy nehezebb váz, és DX-en kb. 16 mpx-nek felel meg (ez is bőven elég a jó képhez, ezért igazából a 7100 crop előnye nem túl sok). Viszont a fullframe D800 az objektív képszéleken mutatott teljesítményére lesz sokkal kényesebb.
A 800E csak az AA szűrőben különbözik, elvileg kicsit élesebb, mint a sima 800, de kérdés, hogy a gyakorlatban ez miként jelenik meg.
FONTOS ,segítségeteket kérném!! A közeljövőben vásorloknék NIKON fényképezőgépet. A tipus: D7100 v. D800 (estleg D800E), NIKON AF 80-400mm-es objekítvvel. Természetfotózásra használnám. Melyik vázzal fogok tudni jobb,élesebb,tisztább................ fotókat készíteni. Előnyök,hátrányok,bármely vázzal kapcsolatban.Várom a tanácsokat,köszönöm!!!!
Köszönöm, közben már én is elköteleztem magam a 45Mb/s 128 Gb mellett, mert van az a pénz ami már nincs. :) Valóban előfordul hogy egy megpakolt kártya gépbe behelyezése után akár 20 másodpercet is várni kell a képnézegetéshez. Miért van ez, nem világos, majd még kitapasztalom. Szerencsére munka közben már nem akadozott a gép (se az SB800! és az Sb80Dx), egy óra alatt (Raw + JPG) belezavartam 600 képet. A gép nem fékezte a tempómat.
Szeva Zoli ! Emlékszel a nyáron hívtalak , hogy vajon mi lehet a géppel , mer nem tok lapozni folyamatosan , megáll , kihagy . Azt gondoltam , hogy bekrepált a finom kis müszer , de hál istennek nem . Betyár jó áron sikerült vennem a Media Markt-ban 8 Gb-os SD kártyákat csak hát 30MB/sec sebességűek voltak. Ez sajnos nem elég gyors a nyóccáznak , de valamit valamiért . Ha van türelmed kivárni és nem videózol akkor nem vészes az a kis várakozási idő , főleg ha figyelembe vesszük az ár különbséget ami egy CF és SD között van . Töredéke . Ja és akkor kipróbáltam CF-el is , ugyan az volt a történet , várni kellett . Most a hidegben még többet , de hát van az a péz amiért szívesen várunk ! Az Artwork-ban amikor fönt voltam szenzor tisztításon akkor ők a 60MB/sec kártyákat javasolták ! Üdv : Zoli