„Egy magyar nemzet van, egy magyar állampolgársággal”
A kettős állampolgárságról szóló törvénynek evidenciának kell lennie, azért kell meghozni, mert ez következik a nemzeti szolidaritásból – mondta Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke csütörtökön a Parlamentben, az állampolgárságról szóló törvény vitájának expozéjában csütörtökön. Németh Zsolt ugyanitt arról beszélt, hogy a nemzeti gyűlölet politikáját a nemzeti összefogás politikájának kell fölváltania. Simicskó István úgy fogalmazott: a törvénymódosítás senkit sem bánt és nem öncélú.
nem tudom, mennyire volt általános akár azokban a körökben, viszont nagyjából az összes (szélső?)jobbosnak mondott cikk, nyilatkozat a kérdésről valahogy úgy foglalt állást akkoriban, hogy 'az erdélyiek elveszik a becsületes magyar emberek munkáját az idepofátlankodásukkal'
Mondjuk a szélsőjobbal sosem volt különösebb kapcsolatom, és sosem tekintettem őket szemernyit sem különbnek a szélsőbalnál.
2004-ben viszont közel kétmilliónyian szavaztunk igennel, és ez kétségkívül lényegesen kevesebb, mint ahányan most helyeslik a kettős állampolgárságot. A magam részéről viszont ezt inkább eredménynek látom.
Rosszul emlekszel.Akkoriban ez a problema a romanoknal vetodott fel. Mellesleg a szlovakoknal 97 ota szinte teljesen azonos statusztorveny van a kulfoldi szlovakokra
Soha nem mondtam, hogy akár csak zavarna, ha másnak más a véleménye erről.
Kizárólag az zavar, ha politikai előnyökért hozzák fel a kérdést, meg azt sajnálom (nem "le"-), ha valaki azért bánkódik, illetve érzi magát megkicsinyítve a népszavazás sikertelensége miatt, mert meggyőzték róla.
És mondom, pont a most legjobban kettősállampolgározó közegekből kerültek ki anno azok, akik szerint az erdélyi magyarok oláh mocskok, akik bemocskolják kies hazánk idejövetelükkel.
Különös, mert én meg pont azokat hallom/látom most is picsogni az állampolgársági törvény módosítása ellen, akik annak idején habzó szájjal 23 millió románoztak.
Miért? Nem illik ilyet mondani annak, aki láthatóan egy szót sem ért nem túl bonyolult magyar mondatokból? Oké, akkor elnézést, igazából ellenzem a kettős állampolgárságot, csak eddig nem tudtam ezt.
És miért "pont én"? Eddig sem volt titok, hogy az 'átlagos erdélyi magyar' sokkal jobban beszél-ír magyarul, mint az 'átlagos magyarországi'. Mondjuk közrejátszhat, hogy az ottaniaknak sokkal többet jelent a magyar nyelv. ;-)
Ritkán érintenek meg érzelmileg adminisztratív dolgok. ;-) Román állampolgárként is magyarnak éreztem magam gond nélkül.
És milyen előnyökkel jár a Magyar Igazolványon túl? Gyorsabb-könnyebb magyarországi letelepedés?
Ha az emberekbe azt sulykolják, hogy 'aki nem szavazza meg az állampolgárságukat, az utálja őket, és nem tekinti magyarnak' és a többi hülyeséget, akkor persze, hogy megsértődnek, ha nem történik meg az, amit.
És mondom, pont a most legjobban kettősállampolgározó közegekből kerültek ki anno azok, akik szerint az erdélyi magyarok oláh mocskok, akik bemocskolják kies hazánk idejövetelükkel. Ez valahol "fura" azért (de persze nemnekedszól, mégmielőtt). :)
Bizony. Nehéz is megérteni. Megmagyarázni meg egyik sem hajlandó, szerintem nem is lehet. Az igazi okot nyilván szégyellik (vagy nem tenne jót a csoport megítélésnek, amelynek tagjai, ha kiderülne), ezért hablatyolnak a kinti magyarok nevében, az ő érdekeikről. Pedig fogadok, hogy senki nem kérte rá őket.
A határon túl élő magyarok sem alkotnak homogén egységet, ott is előfordul mindenféle népség. Annak ellenére, hogy nem lehetett egyszerű a magyarságuk megtartása (minden tiszteletem azé, akinek ez sikerült), mégis úgy vélem, hogy a róluk kialakult (kialakított) kép és a szerepük kissé túl lett misztifikálva a népszavazás körüli politikai hajcihőben.
Politológusok a kampányvégben arra jutottak, hogy a Fidesz támadása sikerese volt, míg ugyanez nem mondható el az MSZP-ről még kevésbé az SZDSZ-ről. Sőt, az EP kampánya telitalálat volt ez utóbbinak, Vona egy nagy köszönettel tartozik a szadinak:-)
Igen, legalább annyira kellene őket segíteni, mint amennyire ők segítettek minket Bethlen Gábor idején, amikor Erdély volt virágzó és rajtunk dúltak a törökök.
Furcsa, de szórakoztató a magyar nyelvet alapfokon is alig ismerőkkel társalogni.
Ha akad a környékeden, aki magyarázni tud, de legalább megért összetett mondatokat: ha valakinek felfordul a gyomra attól, hogy a határontúliak kettős állampolgárságát kizárólag politikai hatásvadászat, demagóg népszerűségkeresés mentén kezelik, az nem ellenzi a határontúliak kettős állampolgárságát. (Bár túl sok értelmét, bevallom, nem látom, az én magyarságtudatom furamód sose függött az aktuális állampolgárságomtól - de a törvény felhajtás nélküli, átgondolt meghozásával semmi gond, sőt.)
És soha nem gondoltatok rá (nyilván a rendszerváltás után, mert előtte úgy sem lett volna komoly esély, csak ha meglógtok), hogy jó lenne a magyar állampolgárság? Legalább arra (ha már valamiért érzelmileg nem is érint meg a dolog), hogy az milyen előnyökkel járhatna? Nekem van egy ismerősöm, aki oláh és mégis akkora előnyt látott a magyar állampolgárságban, hogy megszerezte.
Szóval nekem egész más tapasztalataim vannak. A feleségemnek unokatestvérei élnek ott, rendszeresen megyünk. Meg nem is értem, akkor miért sértődtek meg annyian, mikor a népszavazás nem adta meg nekik amire vágytak.