A Zalgiris ma legyőzte a Rytast, így 4-1-es összesítéssel idén is bajnok lett, immár 20. (!!!) alkalommal (mindezt úgy, hogy litván bajnokság csak 25 éve létezik. :))
Egy ilyen pazar Euroliga-szezon után elég ciki lett volna, ha az LKL-t nem húzzák be. Bár a Rytas párszor borsot tört az orruk alá idén, szóval nem volt esélytelen a fővárosi csapat a bajnoki címre, úgy gondolom.
Tovább forrósodik az ULEB-féle EuroCup és a FIBA-féle BL közti csata. Pár nappal azután, hogy a bejelentették a következő szezon mezőnyét a EuroCup-ban, kiugrott belőle a Bamberg, és aláírt a BL-be.
A bambergiek közleményében szerepel a következő mondat is: "Other major European basketball clubs will follow our example"
Amúgy ha már exjátékosokat nézünk a magyar bajnokságból, akik később az Euroligában is bemutatkozhatnak, akkor érdeklődve figyeljük a Buducnost-ot. Nyilván komolyan erősíteni kell a csapatot, majd kiderül marad e a Barovic-Sehovic páros.
És? Sokkal szokatlanabb, hogy egy olyan játékos fog feltehetően lehetőséget kapni az Euroligában, aki még a magyar bajnokságban sem tudott faktor lenni.
Most jártam utána, és Roberson 2017-ben két éves szerződést írt alá a franciáknál, szóval ha igaz a hír, hogy az Asvel euroligás csapat lesz jövőre, akkor biztos, hogy láthatjuk Robersont is. :)
Szerintem nincs igazad, egyrészt nem volt ebben a mezőnyben olyan csapat amelyik kilógott volna lefelé
Szerintem az Efes eléggé kilógott idén.
Egyébként jelen állás szerint az már szinte biztos hogy jövőre 18 csapatosra bővül a mezőny, és az egyik + szabad kártyát, bajnoki helyezésétől függetlenül, a francia Asvel Lyon fogja megkapni.
Miért pont az Asvel?
Egyébként most néztem meg a keretüket, és náluk játszik egy korábban Pakson is pattogtató irányító, John Roberson. Ha az Asvel indulása az Euroligában fix, és Roberson jövőre is marad a klubnál, minden bizonnyal láthatunk egy ex-ASE-s játékost a legrangosabb kupában - egy olyan ex-ASE-játékost, akit emlékeim szerint pár mérkőzés után elküldtek Tolnából. :)
Szerintem nincs igazad, egyrészt nem volt ebben a mezőnyben olyan csapat amelyik kilógott volna lefelé, hiszen például említed a Barcát, és tényleg ritka szar idényük volt az Euroligában, de gyakorlatilag a mezőny bármelyik csapatával partiban tudnak lenni még így is.
Másrészt, továbbra sem látok olyan klubokat amelyek érdemben jobbak lennének a 16-ból bárkinél. Persze lehet említeni több jó csapatot az erős bajnokságokból, de azért azt ne feledjük, egy topliga mellett tolni az Euroligát nagyon nagyon más műfaj, és mondjuk egy Tofas vagy Monaco, vagy akár egy AEK Athén ebben jó eséllyel úgy roppanna össze mint egy száraz ropi...
Nem véletlenül vannak ott ezek a klubok, hiszen ehhez a kettős meneteléshez rengeteg pénz, és brutális keretek kellenek.
Egyébként jelen állás szerint az már szinte biztos hogy jövőre 18 csapatosra bővül a mezőny, és az egyik + szabad kártyát, bajnoki helyezésétől függetlenül, a francia Asvel Lyon fogja megkapni.
Volt olyan év, amikor több csapatot a licenc tartott benn. Idén viszont, ha a 11 klub indulási jogát áttettük volna az adott országnak, akkor mindössze egy csapat, az Efes nem indulhatna jövőre, csak helyettük menne a Tofas Bursa.
Nagyon remélem, hogy nem lesz 18 csapatosra bővítve a liga. Már így is nem kis terhelésnek vannak kitéve a játékosok, főként, amikor két forduló is van egy héten. Szerintem jó lenne, ha maradnának a 16-nál, hogy tényleg csak a legjobb klubok lehessenek ott - bár még így is akad egy-két olyan gárda, amelyik kilóg a mezőnyből (Efes, Zvezda vagy az idei Barca például).
Szóval én a létszámon nem változtatnék, inkább a bajnokság összetétetelén - már korábban is írtam, hogy kicsit abszurdnak tartom, hogy a délszláv körzetet mindössze egy gárda képviseli (Zvezda/Buducnost), illetve az is szemet szúr, hogy a francia ligából egy csapat sincs. A francia márpedig simán ott van a kontinens legjobb pontvadászatai közt.
Illetve egy selejtező bevezetése sem lenne rossz ötlet. Mondjuk 48 csapat indulna minden évben (meg lenne határozva, melyik bajnokságból hány csapat indulhatna a selejtezőben), 16x3-as csoportokban, és mindegyik csoportból az első helyezett jutna be az Euroligába. Én ezt a licences dolgot nem tartom jónak, kiváló példa az idei Barca, amely majdhogynem csak emiatt szerepelhetett idén a ligában - meg merem kockáztatni, hogy az általam leírt selejtezős rendszert nem olyan biztos, hogy túlélték volna.
Szerintem nincs ellentmondás, feltehetően nem bontották le részletesen az összeget (csoportkörért járó támogatás, tv-s és egyéb pénzek), amit kaptak onnan. Ez feltehetően 100.000 Euro volt, ami akkori középárfolyamon kb. 31,5 millió HUF. Gondolom ezt le kellett itthon adózni, plusz lehet az utalási díjat is áthárítják a klubokra, valószínűleg így ki is jön az a kb. 24,5 millió amire utaltál és a 2016-os dokumentumban szerepel.
Köszi szépen, ezek a számok nekem is megvoltak, viszont a Szolnoki Olaj 2016-os pénzügyi beszámolójában az 50 ezer eurónál (16 millió forint), lényegesen magasabb összeg, ha jól emlékszem talán 27-28 millió forint, szerepel, mint a Basketball Champions League-től a 2016/2017-es csoportkörért érkező juttatás. Ráadásul akkora valamivel kisebb pénzdíj, még több csapat felé oszlott szét. Ez az ellentmondás akasztotta meg (eddig) az írást.
Az nekem meglepő, hogy görög klub nincs, pedig volt arról szó hogy a BL győztesének (talán a két döntősének is?) szabad kártyát ad a EuroCup, de valahogy úgy néz ki hogy hogy az AEK-et nem sikerült elcsábítani a FIBA-tól.
A közelmúltban nekiveselkedtem hogy összevessem a BL és a EuroCup indulás pénzügyi oldalát, de egyelőre elakadtam, mert eléggé ellentmondás adatokat találtam két eléggé autentikus forrásnál (egy Sportando elemzés, és a Szolnoki Olaj hivatalos 2016 és 2017-es pénzügyi beszámolója ) a BL csoportkörért járó összegek tekintetében ( az utóbbi volt jóval magasabb), de ezt a következő hetekben be szeretném fejezni, és majd a megfelelő helyen publikussá tenni.
A lényeg az, hogy talán meglepő módon, de a BL jelenleg már, ha a többségnek nem is markánsan, de alapvetően egy picivel jobban fizet mint a EuroCup, sőt ha komoly céljaid vannak (értsd Final Four) azt meg sokkal bőkezűbben dotálja.
Ami viszont érdekes, és ez az érem másik oldala, hogy a legtöbb olyan topligás klub amelyik a hazája bajnokságában is komoly erőfeszítések elé van állítva, ha választhat szívesebben választja az ULEB EuroCup-ot, azon egyszerű oknál fogva (és ezt több klubtól is hallottam, olvastam), hogy a EuroCup alapszakasz csak 10 fordulós, szemben a 14 fordulós BL-lel, és ezt ők jelentős különbségnek érzik, a csapatot érő terhelés, az utazások, és a költségek szempontjából is, és emiatt nem éri meg azért a néhány 10 ezer eurónyi pluszért a a FIBA BL-t választani.
24-ből 23 klub már ismert a EuroCup 2018/2019-es mezőnyéből, a 24. (szabadkártyás) klubot napokon belül megnevezi az Euroliga/EuroCup vezetősége. Elég veretes a névsor, az Euroligából kihulló klubok mind itt kötöttek ki, és újoncként itt van a Szolnokot megtréfáló montenegrói Mornar Bar is:
Crvena Zvezda - Szerbia
Partizán Belgrád - Szerbia
Cedevita Zágráb - Horvátország
Mornar Bar - Montenegró
As Monaco - Franciaország
CSP LImoges - Franciaország
Asvel Villeurbanne - Franciaország
Alba Berlin vagy Bayern München ( a Bundesliga döntő vesztese kerül ide) - Németország
Brose Bamberg - Németország
Ratiopharm Ulm - Németország
Dolomiti Trento - Olaszország
Leonessa Brescia - Olaszország
FIAT Torino - Olaszország
Lietuvas Rytas - Litvánia
Asseco Gdynia - Lengyelország
Zenit Szentpétervár - Oroszország
Unics Kazany - Oroszország
Lokomotív Kubany - Oroszország
Valencia Basket - Spanyolország
Unicaja Malaga - Spanyolország
Moratblanc Andorra - Spanyolország
Tofas Bursa - Törökország
Galatasaray - Törökország
A topligákból a legjobbak szinte mindenhol (Görögország kivételével) a EuroCupot választották a BL helyett, egyedül a Hapoel tel Aviv elvesztése érzékeny veszteség (ők a BL mellett döntöttek), illetve hogy nincs görög klub. Hogy ki lesz a 24. az még rejtély, úgy tudom hogy van török (Pinar), olasz (Reggio Emilia), spanyol és orosz jelentkező is a szabad kártyára.
2017 végén még arról is volt szó, hogy esetleg 18 csapatosra emelik a mezőnyt, beszáll az ASVEL Lyon-Villeurbanne, illetve a EuroCup második is (vagy gondolom az ott legjobb helyen végző és máshol EuroLiga indulást nem elérő). Ezt feltételezem elvetették időközben, mert nem láttam róla mostanában hírt. Valaki esetleg tud erről többet?
Az egyik külföldi hírportálon pont a napokban olvastam, hogy a Monaco ügyvezető igazgatója lenyilatkozta, hogy szeretnének rövid időn belül ők is indulni az EuroLiga küzdelmeiben. Szép célok az biztos...
A számok azért nem olyan tragikusak, 8 ezer felett volt az euroliga átlaguk, ez pedig majdnem az Olympiakosz szintje, és magasabb mint a mezőny felének az átlaga. Több meccsük volt, amikor tele volt a Megasport Arena ( ez több mint 12 ezer nézőt jelent).
Másodsorban, jelenleg (az Euroligában) nem a saját csarnokukban játszanak, hanem bérlik az arénát. ( a VTB liga meccseket még a régi saját csarnokukban rendezik,de az csak 5500-as), és nyilván az orosz oligarchák körében presztízs is, hogy nemcsak a futballklubodnak, hanem a kosárcsapatodnak is saját csarnoka van, olyan VIP boxokkal és páholyokkal amilyet akarsz...
Harmadrészt a KHL-es jégkorongcsapatnak is jól jönne egy új csarnok, mert a kosárral ellentétben jéghokiban elég brutális nézőszámok vannak a szovjet utódállamokban.
(bónusz érv: kiváló pénzmosási lehetőség egy ilyen beruházás....)
Voltak, vannak (?) konkrét tervek arról hogy a CSZKA az új focistadionja mellé, egy 15-18 ezres csarnokot is épít a kosár-, és a hokicsapatnak
A kosárcsapatnak miért kell egy nagyobb stadion? :O Amikor a moszkvai Euroliga-meccseket nézem, mindig szemet szúr, hogy milyen kevesen vannak a létesítményben.