ja és mégegy mi a különbség gyakorlatban a 1:1 illetva a 4:1 Balun között? veszteség?
Az impedancia transzformáció aránya.
Az 1:1-es balunnal gyakorlatilag leválasztasz, az impedanciát egy az egyben átviszi, az 1:4-essel egy 200 ohmos antennát tudsz 50 ohmos tápvonalra illeszteni. A veszteség ettől független dolog.
A dielektrikum már érdekesebb ügy, a koaxnál nagyon számít, az antennahuzal esetében elvileg, de a gyakorlatban kimérték: semmi különbség nincs. Az oka valószínűleg az, hogy az elektromágneses tér haladásának irányába a koax esetében sok 10 méterről beszélünk (amit lát a dielektrikumból), az antennahuzal esetében pedig pár tized milliméterről, azaz akár 5-6 nagyságrend különbség van. azaz a huzal esetében a csillapítás mértéke kimutathatatlan, ezred decibel környékén van.
A vertikális antenna zavarérzékenyebb, továbbá a radiálokkal is erősen foglalkozni kell. A különféle dipol antennáknál az alakja, magassága csak arra szolgál, hogy a talpponti impedancia és a kilövési szög beállítható legyen.
(10-11m sávra egyszerű dipól építésére vonatkozólag)
- ha az antennán feszültségek és áramerősségek mozognak jelentkezik e a Skin hatás?
- számít ez az antenna anyag mérete? pl, rézdrót vs acél tyúkólháló vs rézlap vs rézcső stb.,
- ha a hullám a dielektrikumban közlekedik, akkor számít e, h az entennadrót szigetelve van? Jó e neki a szigetelés?
- olvasom h a lokál antenna vertikális, a DX pedig horizontális mert az ionoszféra. Ha egy dipól fordított V-ként építek meg akkor mindkettőn jó lesz, v igazából egyiken sem?
Kézi átkapcsoló koaxra.Egy bemenet sok kimenet.Így viszont csak egyszerre egy rádió üzemelhet.Ha egyszerre kell hogy mind menjen,akkor splitter vagy cirkula.De hogy ilyen van-e nem tudom.
... ja, és azt elfelejtettem írni, hogy a tetőn közösíteni kéne a különböző antennák jelét, az ötödiken pedig 3 különböző rádióra (27 MHz - Persident , 144/450 - Yaesu, 1090 - SDR) szétválasztani.
Hali. Un koaxrelé fenn a tetőn,és annak a gyengeáramú vezérlése.Az egy koax ,és egy sokeres lefele.Koaxrelét a börzéken ,vagy az elmebayon találsz.Viszont nem olcsó.
Sajna kissé már megkopott a tudásom, ráadásul idáig csak 1 antenna - 1 rádió felállással volt dolgom, most viszont belefutottam egy problémába...
Az egyik barátom 10 emeletes panelház 5. emeletén lakik. A tetőn van több antenna (egy "Aszódi" CB 27 MHz, egy Sirió többsávos 144/450 MHz, és egy 1090 MHz-s Kinai antenna a repülők ADS-B traszpoder jelének vételére). A tetőről csak 1 db koax jöhet le, mindenféle engedélyek miatt (maximum kettő, de már az is necces...) A 27-144-450 MHz tartományban adni és venni is szeretne az 1090 MHz tartományban csak venni. Itt megállt a tudományom...
Ezt hogyan lehetne összehozni ? Átalányán, megoldható valahogy ?
Érdeklődöm tisztelettel, hogy 144 MHz-es gyári Trio Star antennához hol lehet alkatrészt vásárolni? Sajnos a gyártót már elfelejtettem mert az antenna már 20 éves. Az egyik műanyag összekötő tört el.
A hetvenes évek elejéig-közepéig a Malév repgépein RSzB-70 vagy R-807 (Berkut) néven üzemeltek, aztán felváltotta egy szintézeres (Mikron nevű) RH adóvevő. Az alsó rekeszben a könyvecske a programozáshoz kulcsfontosságú, és gyári számhoz kötött.