Ki kell próbálni. Ha a feszültséget csökkented,akkor csökken az áram és a teljesitmény is.Egy egyszerü huzal ellenállás is ezt teszi,azzal is meg lehetne oldani.
És ha 12V kevés ? De 24-27 voltnál nem a feszkót veszi le hanem a teljesítményt és azt tolja rá utána? Így lassan kezdi el pörgetni a feszültség ugyan úgy 24 volt de nincs meg a teljesítmény csak azután amikor kikapcsolja a kondikat?!
Hát nemtom! Szerintem azok nem kondik.Nem értem,hogy miért kéne oda kondi.Az a cél,hogy az inditási áram ne legyen tul nagy.A kondi /puffer/ bekötése párhuzamosan pont ennek az elkerülésére való. Mivel 24(28)V-os rendszerről van szó és ezt két 12V-os akksi adja,ezért egy soros-párhuzam kapcsolóval meglehet csinálni.Inditáskor párhuzamosan kapcsolja a két akksit addig amig nagyjából fel nem pörög a forgórész,ez 12V,utána sorba 24-re.
Na erről beszéltem ,lassan kezdi pörgetni és amikor már mozgásban van akkor tolja rá a teljes kakaót.Így nem kap akkora terhelést az aksi.Ott van 2 db kondi bekötve az áramkörbe.
Ha megfigyeled az indítást a kisfilmen nem adja rá egyből a teljes kakaót ,előtte felpörgeti.Ezek után amikor már a kütyü mozgásban van akkor kikapcsolja a kondikat és így nem kap akkora terhelést az aksi mivel elő van pörgetve a turbina.Mivel elég nagy tömeget kell megmozdítani ezért csinálják így. Ezért kérdeztem mekkora kondik lehetnek.
Mire gondolsz? Ha az indítómotorra,akkor ott nemhiszem,hogy lenne. Sajna én még csak metszetben láttam "igazi" turbinát,két éve Kecskeméten és remélem most is láthatok egy párat! Majd ott szerintem elbeszélgetünk! :-)
Lehet,hogy nekem is kéne egy gázturbina az autóba,mert ez a Hdi egy kalap szar...Az a GTD-350 60 lityit eszik óránként és cserébe 400 lovas. Meg ugye megbízható...No de ez itt félig off téma. Egyszer megigérted,hogy nekem is szólsz ha van valami érdekes! :-)
Neki megvan hozzá mindene.Idő,pénz,szakértelem,támogatás.Nekünk nincs...De profi a csávó!!! Kissé maximalistának tartom,de ez teljesen mindegy,eléri a céljait és ez a lényeg!
Mindenkinek kellemes turbinázást kivánok,én elmegyek a családdal nyaralni.Vonattal...Mer beszart ez a rohadt csigaevő szar!!!
Megnéztem,köszönöm! Bocsi,hogy válaszra sem méltatlak,csak ezer a melóm!Ez a Sophia mit tud? Mekkora ez a ketyere?
Igazad van szerintem rugó ügyben! Az a rugó pont akkora erővel nyomja a tengelyt,mint amekkora axiális erő keletkezik a turbinán.Vagyis leveszi az oldalirányú terhelést a csapágyakról. Szerintem! Megyek nemsokára az esztergályoshoz,mert készvan Fred cucca és megbeszélem vele a csapágyházat.Ő csak jobban vágja a témát mint én!
1 ezred...Az szép! Ott már az is elég,hogy a kezedben tartott tengely kissé melegebb a csapágynál és már nemigen mennek egybe! De én nem erre gondoltam.Szép is lenne,ha a tengely 0.5-tel vékonyabb lenne a csapágynál! Én axiális játékra gondoltam,a rugó is ugy dolgozik.De mit? Mert ha tényleg ezredre van az a csapágy illesztve,akkor azt az a pici rugó nemigen mozdítja meg! Én a csapágyakat az elérhető legjobb illesztéssel szeretném feltenni,persze ez közelében sem lesz az 1 ezredes türésnek.Szorosan kell mindenképpen feltenni,mert ekkora fordulatoknál már a csapágy is "felvesz" jelentős teljesítményt surlódás formájában.Ha lazán van a helyén,akkor elforog a fészkében és az gáz... Nemsokára meglesznek a csapágyak,akkor megvitatjuk a többit!
Na az igazság az hogy a rendes rajzon 0,001 az illesztése a csapágynak.
Igen ,jól látod.Amit mérőszoba nélkül nem lehet elkészíteni és szerintem felesleges is.A hőtágulásnál nem lép fel akkora erő amit a rajzon írnak.Az a rugó azért van amit írtam .Ha a meleg oldalon van a csapágyad akkor az a külső csapágyházzal együtt tágul és hül.Persze minden fémnek más a hőtágulása.
A csapágyházat érdemes H7 illesztésre megcsinálni , persze elkészítheted úgy hogy külső hö hatásra tágul a furat és ha lehűtöd ,és a tengelyre rászorul a csapágy ,nem célszerű megoldás mert utána nem tudod levenni.Egyébként itt már 0,001-0,003 ig van az eredeti rajzon a tűrés.Kérdezem én hogyan szedik szét?Nem egyszerű.
Na majd előkeresem az eredeti rajzot .Én nagyon sokat módosítottam rajta .
Van 2-3 ugyan olyan gázturbina (típus) és van hozzá 3 különböző rajz.
Hőtágulás is benne lehet a dologban,de akkor sem értem.Minden razjon ki van támasztva mindkét csapágy rendesen,hőtágulás miatt lehetne hagyni egy pici játékot.A rugó akkor minek van? Visszalöki a forgórészt a helyére? De hát 0.5-től nemigen lehet több játékot adni,mert elég szigorú az illesztés.